Viete, aké sú príznaky psoriázy (lupienky), ako ju liečiť a aká je prevencia? Overené doktorom.

Psoriáza je chronické kožné ochorenie, ktoré tým, že je voľným okom viditeľné a púta pohľady druhých ľudí, ovplyvňuje nielen fyzické, ale aj duševné zdravie človeka. Jej liečba si vyžaduje nemalé úsilie, ktoré okrem režimových opatrení a úpravy jedálnička zahŕňa často aj celkovú zmenu životného štýlu. Nemenej dôležitá je aj podpora a pochopenie okolia a to najmä najbližších rodinných príslušníkov. Hoci týmto ochorením netrpíte práve vy, čím viac sa o ňom dozviete, tým viac budete môcť byť nápomocní druhým, ktorí psoriázu majú. Minimálne tak, že budete mať jasno v tom, že ak stretnete takého človeka napríklad na kúpalisku, nemusíte sa mu oblúkom vyhýbať v obavách a so strachom v očiach, že vás môže nakaziť...Ušetríte si tak rozpaky na oboch stranách.

Čítajte ďalej a dozviete sa viac o

  • o tom, čo je psoriáza a lupienka:  aké sú príčiny a typy ochorenia
  • o príznakoch psoriázy: aké sú najčastejšie prejavy a sprievodné príznaky
  • o liečbe psoriázy a lupienky: aké sú možnosti liečby, vrátane liekov, krémov, fototerapie a alternatívnych metód
  • o prevencii psoriázy a lupienky: získate cenné tipy a rady, ako sa vyhnúť spúšťačom týchto ochorení, ako je stres, infekcie, poškodenie kože alebo niektoré potraviny

 

Psoriáza (názov odvodený z gréčtiny zo slova psora, čo znamená svrbenie, šupina) známa tiež ako lupienka, je najčastejšie chronické zápalové dermatologické (kožné) ochorenie, ktoré sa prejavuje červenými kožnými léziami (poranenia, poškodenia kože), ktoré sú pokryté striebrolesklými odlupujúcimi sa šupinami a následnou obnovou kožných buniek. Psoriáza je veľmi ťažko identifikovateľná, preto často dochádza k problémom s jej rozpoznaním a teda s tým, či naozaj ide o danú chorobu.

Priebeh psoriázy môže prejsť od ľahkej formy až po formu veľmi závažnú. Na Slovensku sa vyskytuje približne u 100 000 ľudí. U žien a mužov je jej výskyt pomerne rovnaký, ale i tak sú ich prejavmi častejšie postihované ženy.

Keďže psoriáza výrazne negatívne ovplyvňuje každú oblasť života človeka, u väčšiny pacientov spôsobuje psychické problémy - z dôvodu nepochopenia druhých, odcudzenie sa, takže nepriamo tiež môže spôsobovať alkoholovú, či drogovú závislosť

Spúšťačom psoriázy bývajú genetické, endogénne (vnútorného pôvodu - stres, psychické zdravie, lieky, infekcie, alkohol a fajčenie, metabolické a hormonálne zmeny, gravidita, diéta) príčiny alebo exogénne (vonkajšieho pôvodu - UV žiarenie, röntgenové lúče, trauma kože, chemické faktory). 

Je dôležité poznamenať, že psoriáza sa neprenáša dotykom a prejaviť sa môže v každom veku, najčastejšie však medzi 15 až 25 rokom života človeka (1) (3).

psoriaza na rukach, prirodna liecba a prevencia

Kde sa psoriáza zobrala?

Psoriáza je dedičné (u 30 % chorých sa prejavili dedičné faktory, ak psoriázou trpel niekto z príbuzných), imunologické autoimúnne ochorenie (príčiny doposiaľ nie sú známe), o ktorom prichádzajú prvé informácie už z 5. storočia nášho letopočtu z archeologických prác. Avšak podľa písomných zdrojov  sa vyskytovala už v období starovekých civilizácií približne pred 2000 rokmi.

V jednotlivých krajinách sa údaje o výskyte psoriázy líšia. Primárnym rozhodujúcim faktorom je ľudská rasa a geografická poloha (napríklad u čistokrvných juhoamerických Indiánov a Eskimákov sa psoriáza vôbec nevyskytuje).

Medzi hlavné spúšťače tejto choroby patrí rýchly, stresujúci a uponáhľaný život, ťažké životné situácie, nevhodná strava, či alkoholová závislosť (1) (3) (4).

Koža a psoriáza

Koža pozostáva z troch vrstiev: pokožky (vrchná vrstva kože, hrubá asi od 0,04 mm do 1,6 mm, chráni organizmus pred stratou tekutín, chemikáliami a mikróbami), zamše (nachádza sa pod pokožkou a zabezpečuje jej  pevnosť, pružnosť a odolnosť) a podkožného tukového väziva (jeho funkciou je izolácia a spájanie kože so svalom).

Koža rýchlo reaguje na vnútorné orgány a tým sa ovplyvňuje jej kvalita (strava a množstvo prijatých tekutín i spánku, či nedostatok vitamínov). Koža je najväčším orgánom ľudského tela a ak je zdravá, obnovuje sa každých 28 dní. V prípade psoriatického ochorenia jej obnovenie trvá každých 6 až 7 dní, čo je o 21 dní menej. Psoriázou postihnuté miesta sú ostro ohraničené, so silným začervenaním, odlupovaním vrchnej časti kože a tvorbou lesklej striebristo bielej šupinatej vrstvy. Pokožka je tak pod šupinatou vrstvou suchá,  následkom čoho dochádza na koži k vytvoreniu bolestivých trhlín alebo pľuzgierov (1). Jej začervenanie a odlupovanie môžeme zmierniť či vyliečiť používaním vysoko hydratačných prostriedkov - ichtamolový balzam, pleťový regeneračný krém s aloe vera a panthenolom, krém KARTALIN® a iné.

Zdrava koza versus koza postihnuta psoriazou 

Zdravá koža a koža postihnutá psoriázou (5)

 

Formy psoriázy 

Existuje celý rad foriem psoriázy, od najslabšej až po najťažšiu, no každý organizmus má svoje špecifické prejavy kože, záleží tiež na tom, aké miesto postihujú. 

Podľa klinického obrazu formy psoriázy rozdeľujeme do týchto štyroch častí:

  • Psoriasis vulgaris (psoriáza obecná)

Najčastejšie (až u 80 % chorých) sa vyskytuje forma ložisková, vulgárna (psoriasis vulgaris). Prejavuje sa ohraničenými vyvýšenými ložiskami červenej alebo ružovej farby. Sú špecifické veľkosťou od malej kvapky až po veľké plochy, ktoré sú pokryté striebornými šupinami a pri ich odlupovaní môže vzniknúť krvácanie (Auspitzuv fenomén). Medzi najčastejšie sa objavujúce miesta patrí vlasatá časť hlavy, časti kolien, kde sa naťahujú svaly, lakte a krížová oblasť. V detstve je často postihnutá tvár a genitoanálna oblasť. Po zahojení môžu pretrvávať svetlejšie alebo tmavšie pigmentové škvrny.

  • Psoriasis inverze

Pri psoriasis inverze sú postihnuté oblasti kožných záhybov. Ložiská sa môžu šíriť do miest pod pazuchami, pod prsiami, v slabinách, za ušami a v pupku. Často bývajú zapálené a červené, nebývajú však šupinaté, pretože v týchto oblastiach dochádza k väčšiemu treniu. Je však dôležité vylúčiť účasť kvasiniek alebo plesní. 

  • Psoriasis punctata (guttate) 

Psoriasis guttate (latinsky gutta - kvapka) je akútna forma s výsevom kvapkovitých prejavov (dve formy: prvá - priemer okolo 1 mm, druhá - priemer okolo 0,5 mm) po celom tele. Jedná sa o prvý výsev v detstve a mladom veku. Vyskytuje sa pomerne často po streptokokovej nákaze, najčastejšie na trupe

  • Psoriasis erythodermica 

Jedná sa o veľmi závažnú formu, vznikajúcu spontánne po náhlom ukončení liečby, kedy je koža červená a olupuje sa a postihnutá býva väčšina povrchu tela chorého. Ten je výrazne ohrozený poruchami termoregulácie, hypotenziou, opuchmi končatín, stratou minerálov a vody. Vyskytuje sa však iba u 3 % ľudí postihnutých psoriázou (2) (4).

Pri akejkoľvek forme psoriázy je dôležité premastenie pokožky, ktoré poskytujú krémy a balzamy na to určené. Najdôležitejším aspektom, ktorý by sa mal zohľadniť pri výbere krému sú jeho aktívne zložky. Napríklad čaga - brezová huba sa už dlho používa na riešenie dermatologických problémov, pretože má silné analgetické a protizápalové účinky. Čaga nám svoje účinky na psoriázu poskytuje vo forme krému,  ktorý je ľahko roztierateľný a rýchlo sa vstrebe. Podobným prírodným prostriedkom na liečbu psoriázy je brezový decht, ktorý tradičná ruská medicína využívala brezový decht na liečbu exémov, psoriázy, nehojacich sa rán, preležanín, popálenín, omrzlín, trofických a varikóznych vredov, modrín či iných poškodení kože.  Krém s brezovým dechtom obsahuje nechtíkový olej, rebríčkový olej a iné rastlinné extrakty, ktoré spolu v tejto kombinácii tvoria pomocný a liečivý prostriedok pri psoriáze či lupienke. Rýchlu úľavu od začervenania, olupovania, svrbenia poskytuje aj nehormonálny krém KARTALIN®. Účinne pôsobí aj pri zápaloch, čistí povrch pokožky od odumretých buniek a zároveň zabezpečuje výborné vstrebávanie. Má zjemňujúci, keratotický a regeneračný účinok a pomáha pri dehydratácii pokožky.

dechtovy sampon na vlasy pri psoriaze proti lupinam 

Delenie ochorenia podľa priebehu 

  • Eruptívna - exantematická psoriáza

Prejavuje sa väčšinou do 3 týždňov po prekonanej streptokokovej infekcii, ako rýchlo sa rozširujúci svrbivý výsev psoriasis punctata (guttata).

  • Chronická stacionárna psoriáza

Až v 80 % sa prejavuje formou psoriasis vulgaris, najčastejšie na miestach ako sú vlasatá časť hlavy, lakte a kolená. Ložísk býva menej, sú ale väčšie a zvyčajne bez pocitu svrbenia.

  •  Exudatívna - nestabilná forma 

Spočíva v prejavoch zápalového charakteru, červené a rýchlo sa rozširujúce zápalové prejavy so šupinami a krustami. 

 

Rozdelenie psoriázy podľa lokalizácie

  • Psoriasis capillitii

Postihuje čelovú a spánkovú oblasť, krytú, ale aj nekrytú vlasmi. Vlasy nevypadávajú, ale pokožka je začervenalá a pokrýva ju veľké množstvo šupín. Pri tomto type psoriázy nám krémy síce môžu pomôcť, ale tie so sebou nesú iné nepríjemnosti a výsledky ako napríklad mastné vlasy. Práve preto ak sa psoriáza nachádza v tejto oblasti, je vhodné používať šampóny na prevenciu a liečbu psoriázy. Jedným z nich je šampón s brezovým dechtom, ktorý upokojuje pokožku a zmierňuje jej podráždenie alebo čistý extrakt z brezového dechtu, ktorý môžete použiť ako vlasové tonikum po ich umytí.

  • Psoriasis palmoplantaris

Vyskytuje sa na dlaniach a stupajách, prejavuje sa malými a bolestivými trhlinkami na koži, ktoré denne obmedzujú činnosť chorého. 

  • Psoriasis unguium

Touto formou lokalizácie je postihnutá viac než polovica psoriatikov. Na nechtových platničkách sa tvoria priehlbinky s priemerom 1 až 2 mm, žltkasté škvrny, ložiská presvitajúce cez nechtovú platničku, ktorej poškodenie môže viesť k odlúčeniu od nechtového lôžka. 

  • Psoriasis mucosae

Postihnutie sa vyskytuje častejšie u detí ako u dospelých a prejavuje sa nálezom na sliznici ústnej dutiny alebo v oblasti genitálií.

  • Psoriasis arthropathica

Psoriatická artropatia je bolestivé zápalové ochorenie kĺbov, ktoré sa vyznačuje prítomnosťou artritídy asi u 6 % postihnutých a podľa niektorých štatistík sa vyskytuje tak často ako cukrovka. U väčšiny pacientov sa objavuje v priemere po 10 rokoch života s chorobou. Od iných foriem sa líši presnou lokalizáciou v kĺbe, spôsobuje ich stuhnutie, bolestivosť, opuch a zápal. U psoriatickej formy opuchne celý prst nohy alebo ruky, chrbtica, či krk. 

Pacienti s ťažkou formou psoriázy a ochorením nechtov sú viac náchylní na vznik artritickej psoriázy (2) (4).

 

Diagnostika psoriázy

Najdôležitejšou časťou liečby je jej presná diagnostika, ktorú určuje kožný lekár. Dôležité je zamerať sa na príznaky ochorenia charakteristické pre psoriázu ako vzhľad šupín, výsev škvŕn, či krvácanie po odlupnutí. Niekedy je vhodné, aby lekár odobral vzorky kože na postihnutých miestach a tým sa vylúčili iné možné prejavy ochorenia kože ako napríklad infekcie.

Taktiež je dobré vedieť, či týmto ochorením už netrpí blízka rodina, keďže ochorenie je dedičné (2).

 

Liečba psoriázy

Ľudia, ktorí sú postihnutí ľahkou formou psoriázy často nevedia, že ide práve o toto ochorenia a preto ani nevyhľadávajú lekársku pomoc. Štúdiu psoriázy sa venuje veľká pozornosť a to nielen zo strany lekárov,  vedcov, ale aj širokej laickej verejnosti, pretože s ňou súvisí aj veľa ďalších chorôb ako je artritída (zápalové ochorenie kĺbov), hypertenzia (vysoký krvný tlak) alebo diabetes mellitus (cukrovka). V ťažkých prípadoch môže psoriáza postihovať aj iné vnútorné orgány ako obličky, pečeň, uzliny, črevá ale aj ochorenie celého organizmu (3) (4).

Spôsoby liečenia sa líšia v závislosti a existencie formy závažnosti psoriatického ochorenia, ktorého prejavy môžu byť od mierne deštruktívnych, až po závažné a ktoré vedú mnohokrát k invaliditesmrti človeka. 

Liečba sa stanovuje vždy iba pre konkrétneho pacienta a pre konkrétny stav kože. Vplyv choroby na život pacienta určuje aj jeho prístup k liečbe, dôkladná, pravidelná a komplexná starostlivosť o pokožku, dodržiavanie vhodnej životosprávy a vylúčenie niektorých provokačných faktorov. 

Pri pravidelnej a komplexnej starostlivosti o pokožku myslíme jej šetrné zaobchádzanie a používanie kozmetických prostriedkov, ktoré stav vašej pokožky nezhoršia no naopak jej pomôžu. Príkladom sú prostriedky základnej osobnej hygieny ako napríklad šetrné sprchové gély. Takými je aj mydlo s brezovým dechtom , husté mydlo na telo aj vlasy alebo aj tekuté antibakteriálne dechtové mydlo.

K dôslednej prevencii a liečbe psoriázy patrí zdravá životospráva, ktorú môžeme doplniť mnohými doplnkami stravy a vitamínmi. Účinnými z nich je zinok, altajské mumio alebo cédrový olej.

 

V súčasnosti existuje už viac liečebných postupov a možností liečby, zároveň neustále pribúdajú nové poznatky. 

prirodna kozmetika na psoriazuLokálna terapia

Lokálnu terapiu nazývame ako liekom prvej voľby a bola a stále je jej základom. Využívame ju pri ľahkých formách alebo v kombinácii so systémovou liečbou pri stredne ťažkých a ťažkých formách. 

  • Keratolytiká a emolienciá

Na jej začiatku je prvoradé odstránenie šupín a zvláčnenie pokožky tak, aby sa zvýšila prístupnosť ďalších účinných látok. Prevádza sa to najčastejšie s látkou zmäkčujúcou rohovitú vrstvu pokožky - keratolikom. Emolienciá zvyšujú obsah vody v koži a pôsobia proti svrbeniu.

  •  Lokálne kortikosteroidy

Používajú sa hlavne pri akútnych zápalových stavoch, kedy musí byť prihliadané na vek pacienta a miesto lokalizácie. Sú dostupné vo forme roztokov, krémov a mastí, majú protizápalový efekt s rýchlym nástupom terapeutického účinku. 

  • Analógy vitamínu D3

Ide o vysokoúčinné, dobre tolerované moderné lieky, ktoré sa svojou účinnosťou vyrovnajú stredne silným kortikoidom a cingolínu a pôsobia cielene proti rozširovaniu sa buniek.  

  • Iné lokálne liečivá

Ich účinok pretrváva dlhodobo aj po ukončení liečby. Väčšinou sa používajú u ležiacich pacientov, pre ambulantných pacientov  nie sú vhodné.  

Fototerapia

UV žiarenie je prirodzenou súčasťou liečby svetlom. Až pri 80 % pacientov sú po prímorských pobytoch viditeľné známky zlepšenia sa koži. UVB žiarenie má liečebný účinok. Denne sa odporúča  15 až 20 minútový pobyt na slnku. 

Svetloliečba je vhodná pre stredne ťažkú formu psoriázy, ale nie na dlhodobú udržiavaciu terapiu kvôli riziku vzniku rakoviny kože. Obvykle sa robí 3 až 5 krát týždenne počas 1 až 2 mesiacov.  Používa sa úzko spektrové UVB 311 nm žiarenie alebo PUVA Metóda. Dávkovanie však musí byť bezpečné, aby nedošlo k spáleniu. Dlhodobá aplikácia PUVA môže vyvolať prejavy predčasného starnutia a chorobnú suchosť kože, vrásky a rozpad elastického tkaniva.

Systémová terapia

U pacientov s ťažšími formami psoriázy a častou recidívou choroby sa používa práve táto forma liečby.  Lekár však laboratórnymi vyšetreniami  musí najskôr zistiť, či konkrétny pacient tieto lieky vôbec užívať môže a či je schopný presne dodržiavať lekárske pokyny.

  • Metotrexát

Používa sa hlavne na liečbu pustulóznej formy a psoriatickej artritídy. Pokiaľ je dávkovanie presne dodržiavané, efekt liečby je možné pozorovať už o 7 až 14 dní. Pri tejto forme liečby je nutná abstinencia od alkoholu.

  • Acitretín

Patrí k liečbe s dlhším nástupom účinku, s možnosťou dlhodobej terapie a používa sa v kombinácii s fototerapiou. Za kontraindikáciu sa považuje tehotenstvo a počas liečby je nevyhnutné kontrolovať hladiny cholesterolu, triacylglycerolov a hepatálne testy.

  • Cyklosporín A

Cyklosporín A je vysoko účinné imunosupresívum, ktoré znižuje hladinu CD4 a CD8 v epiderme, zastavuje zápalové procesy v koži a kĺboch pacientov. Je vhodný na začatie terapie, nepoužíva sa však na dlhodobú liečbu, pretože má množstvo vedľajších účinkov. Medzi ne patria: hypertenzia (vysoký krvný tlak), nefrotoxicita (zápal obličky a jej panvičky), či riziko zhubných nádorov kože, najmä  u pacientov predtým liečených fototerapiou. 

odber noviniek newsletter

Biologická liečba psoriázy

Ak u pacientov z nejakého dôvodu nie je vhodná systémová terapia, je možné  skúsiť novodobú liečbu, nazývanú biologická liečba, ktorá je určená pre liečbu ťažších foriem ochorenia. Z dlhodobého hľadiska je bezpečnejšia oproti systémovej liečbe, je však finančne náročná. Tehotenstvo a dojčenie sú kontraindikáciou biologickej liečby. 


Balneoterapia

Balneoterapia, teda kúpeľná liečba má svoju históriu už v antickom svete, kedy boli kúpele súčasťou hygieny i životného štýlu. Jej výhodou je ošetrenie celého povrchu tela. Liečba je považovaná za bezpečnú, účinnú a príjemnú a pôsobenie kúpeľa vedie k miernym protizápalovým a analgetickým účinkom. 

Za prirodzenú formu balneoterapie možno považovať prímorskú liečbu, ktorá sa často kombinuje s  fototerapiou, to znamená predovšetkým soľné kúpele s následným ožiarením UVB. 

Zaujíma Vás aj téma: Seborea? Tej sme sa venovali v tomto krátkom článku

Terapia psoriázy v gravidite

V liečbe u tehotných žien sa postupuje opatrne a je potrebné zvoliť najmiernejšiu terapiu. Priebeh ochorenia sa u gravidných žien zvykne zlepšovať (2).

kozmetika na psoriazu s brezovym dechtom

Psoriáza u detí

Odborná literatúra uvádza celkovo dva vrcholy výskytu psoriázy:

Typ 1 - psoriáza so skorým začiatkom vo veku 15 do 25 rokov, s rozsiahlejším postihnutím kože, nechtov, pozitívnou rodinnou anamnézou a ťažším priebehom. 

Typ 2 - psoriáza s neskorým začiatkom vo veku 55 do 60 rokov.

Psoriáza u detí (Typ 1) sa od psoriázy u dospelých líši v liečbe, preto je u dieťaťa potrebné ochorenie včas podchytiť. Ochorenie máva časté dopady na ich psychické, emocionálne a sociálne fungovanie a celkovú kvalitu ich života a rozvoj osobnosti. V porovnaním s dospelými sa u detí častejšie objavuje svrbenie, prevládajú akútne formy psoriázy, časté postihnutie tváre a vlasovej časti, ložiská bývajú menšie a menej šupinaté, poškodenia nechtov sú zriedkavé. U detí celkovo ochorenie prevláda u ženského pohlavia. 

  • Psoriasis guttata sa vyskytuje viac u detí predškolského a školského veku ako u dospelých a tiež sa objavuje po prekonaní streptokokovej faryngitídy. Môže pretrvávať 3 až 4 mesiace a spontánne ustúpiť. 

 

  • Psoriatický plienkový výsev (psoriatic diaper rash - napkin psoriasis) sa objavuje u detí do 2 rokov, kožné prejavy sú jasnočervenej farby, ohraničené, bez šupín a postihnuté sú aj genitofemorálne záhyby. Tento typ výsevu môže vzniknúť aj pri dôslednej starostlivosti o túto oblasť. 

 

  • Chronická ložisková psoriáza (plaque psoriasis) sa vyskytuje pomerne často a môže nadväzovať na guttatnu formu. Najviac sú postihnuté miesta ako je hrudník, svaly naťahujúce končatinu v kĺbe, krížovú a bedrovú oblasť, vlasatú oblasť na rozhraní s čelom. 

 

  •  Zvláštne formy psoriázy v detskom veku
    • Psoriasis in Blaschko line  - zriedkavá forma psoriázy, objavujúca sa na hrudníku alebo tvári.
    • Palmoplantárna psoriáza - prejavuje sa červeným sfarbením pokožky, ktoré je  spôsobené zápalom a bolestivými prasklinami v záhyboch kože.
    • Anulárna pustulózna psoriáza (von Zumbusch) je typická mnohopočetnými sterilnými pľuzgierikmi na koži. Jej vznik  môže byť spustený u pacientov s psoriasis vulgaris prerušením liečby kortikoidmi, infekciou alebo lokálnym dráždením, kedy bývajú u chorého prejavy zvýšenej teploty a leukocytov v krvi.
    • Psoriáza tváre - nachádzajúca sa väčšinou v centre tváre, charakteristické výrazným lemovaním a jemným olupovaním pokožky.
    • Psoriatické erytrodermie - ochorenie u detí sa vyskytuje málokedy. 
    • Postihnutie nechtov - objavuje sa u 10 až 40 % pacientov v nízkom veku a často býva prvým kožným príznakom ochorenia. Na nechtoch sa tvoria žlté škvrny a priehlbinky o veľkosti 0,3 až 0,5 mm, čo môže mať za následok stratu nechtu.
    • Psoriatická artritída - u detí do 16 rokov môže byť prvým prejavom choroby, preto je nutné pátrať po rodinnej anamnéze (2).

 

Liečba psoriázy u detí 

Pri liečbe psoriázy u detí je základom zvolenie vhodného liečebného postupu, kde musí byť zohľadnený vek, pohlavie, závažnosť ochorenia, sprievodné príznaky. Jej úspešnosť závisí od neustáleho vzdelávania sa rodičov a detí. Koža u detí je jemnejšia, tenšia, preto nežiaduce účinky môžu nastupovať neočakávane a oveľa skôr ako u dospelých (2). 

 

Prevencia psoriázy a strava

Pre ľudí, trpiacich ochorením psoriázy je vhodné, aby dodržiavali zdravú životosprávu s dostatkom spánku, pitným režimom, vyhýbali sa provokačným faktorom, alkoholu, cigaretám, či zbytočnému podráždeniu kože. 

Špeciálna strava pri psoriáze, ktorá by pomohla zlepšeniu stavu medicínsky potvrdená nie je, avšak  konzumácia rýb, ovocia a zeleniny, môže byť zdraviu prospešná. Vitamíny C a E sú vysoko účinné antioxidanty, zabraňujú poškodeniu kožných buniek, selén v kombinácii s vitamínom E má zase protizápalový účinok a zinok udržiava zdravú kožu a nechty a podporuje hojenie.

Pri liečbe netreba zabúdať na psychoterapeutické ovplyvnenie. Psychoterapia, prípadne pomoc psychológa, ale aj prívetivý prístup lekára (objasnenie choroby) hrajú dôležitú úlohu. 

Na zmiernenie bolesti a svrbenia pomáha ranná sprcha, premastenie, dobrá hydratácia pokožky (používať len mydlá s pH neutral). Kožu sa neodporúča škriabať, aby sa predišlo podráždeniu pokožky, je vhodné nosiť kvalitné oblečenie a obuv. Horúca voda je tiež nepriateľom pokožky, ale naopak krátky pobyt na slnku jej však môže pomôcť v regenerácii (2). 

Kartalin účinný prírodný nehormonálny krém na psoriázu a ekzémyV tomto článku sme sa pozreli na to, čo je psoriáza, aké sú jej príčiny, príznaky a liečba. Dúfame, že ste získali užitočné informácie pre lepšie porozumenie tohto ochorenia, ktoré postihuje milióny ľudí na celom svete. Ak patríte medzi nich, chceme vám povedať, že nie ste sami. Máte k dispozícii rôzne zdroje podpory a pomoci, ktoré vám môžu uľahčiť život s psoriázou. Nebojte sa hľadať odbornú radu, spolupracovať so svojím lekárom a vyskúšať rôzne možnosti liečby, ktoré vám môžu priniesť úľavu. Zároveň neklesajte na duchu, udržujte si pozitívny postoj a starajte sa nielen o svoje fyzické, ale aj duševné zdravie.

Nezabúdajte, že psoriáza nie je prekážkou vášho šťastia a úspechu. Na záver vás chceme povzbudiť, aby ste sa zapojili do rôznych komunít ľudí s psoriázou, kde môžete zdieľať svoje skúsenosti, tipy a rady. Tým, že budete o tomto ochorení rozprávať a zdieľať svoje poznatky, podporíte osvetu o tomto ochorení. Sme radi, že aj my sa môžete aspoň takouto malou troškou na nej spolupodieľať a pevne veríme, že spoločne tak môžeme zmeniť životy ľudí s psoriázou k lepšiemu.

Tento článok sme si pre vás pripravili v spolupráci s PhDr. Mgr. Eva Medveckou, PhD., DiS.

 

autor clanku PhDr. Mgr. Eva Medvecká, PhD., DiS

PhDr. Mgr. Eva Medvecká, PhD., DiS
Vyštudovala III.st. VŠ v odbore ošetrovateľstvo. Má špecializáciu z anesteziológie, resuscitológie a urgentnej starostlivosti, špecializáciu z komunitného ošetrovateľstva.
38 rokov pracovala ako vedúca sestra na OAIM. Od roku 2015  je konateľom  ADOS.
Počas dlhoročnej odbornej praxe a celoživotného vzdelávania získala široké spektrum multiodborových vedomostí a skúsenosti v nemocničných zariadeniach, ale aj v  komunitnej domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Prednáša, konzultuje a oponuje  diplomové práce na VŠ v odbore ošetrovateľstvo.

 

Použitá literatúra:

  1. KOŠÚTOVÁ Monika, PSORIÁZA – ETIOLÓGIA, FORMY PSORIÁZY A JEJ LIEČBA, Univerzita Komenského v Bratislave, Prírodovedecká fakulta
  2. SIVCOVÁ Katarína, PROBLEMATIKA PSORIÁZY U DETÍ, Univerzita Komenského v Bratislave, Lekárska fakulta
  3. ROZBORILOVÁ Veronika, Bc., KVALITA ŽIVOTA U OBYVATEĽSTVA SO PSORIÁZOU, Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce Sv. Alžbety Bratislava, Ústav Dr. P. Blahu Skalica, Katedra ošetrovateľstva
  4. https://www.drmax.sk/beautyclub/prejavy-a-liecba-psoriazy-1723
  5. http://www.mayoclinic.com/health/medical/IM01665
  6. https://www.mojareuma.sk/psoriaticka-artritida/




ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)