Ako si poradiť s vyvrtnutým členkom - v troch krokoch (osobná skúsenosť)

Čo a ako sa to stalo? 

Tri kroky nájdete nižšie, najprv niečo na úvod.

Mne sa moje vyvrtnutie prihodilo pár dní po dokončení jedného z najťažších triatlonových pretekov v Európe- Goralman. Áno, aj tam som si bol sám sponzorom a reprezentoval som Herbatica statočným výkonom s výsledkom v cieli, v prvej štvrtine štartovného poľa. Hlavným poučením je, že menej je niekedy viacej, a po preteku trvajúcom takmer 6 hodín potrebuje organizmus aspoň 2- 3 dni voľna (môže byť aj aktívne voľno- plávanie len tak pre radosť a podobne :)) Ja som šiel skúšať trénovať už po pár dňoch a to sa mi vypomstilo.

Okamžite po zranení, pri horskom behu, v kopcoch nad Piešťanmi, som dobehol (áno dobehol) k svojmu autu a už po ceste domov som začal plánovať ako sa budem sám uzdravovať. Slovo liečiť som nepoužil zámerne. Evokuje mi aktivitu spojenú s liekmi, ktorá trvá najmenej do nekonečna.

Hlavný poznatok: Po vyvrtnutí Vašej nohy Vám ďalší beh silno neodporúčam, len v prípade, že hrozí podchladenie, alebo ďalšie zdravotné komplikácie. Fotky, ktoré uvidíte nižšie sú fotené 5 dní po zranení. O sile vyvrtnutia hovorí aj modrina pod kolenom, ktorá sa následne vytvorila, ako sekundárny príznak zranenia.



Zranenie bolo doprevádzané silným opuchom a podliatinami na chodidle.

 

Bod jeden: Odpočinok- Hlavne kľud

Odpočinok je iba prvým krokom, určite nie menej dôležitým, ako ostatné.  Zranenie u ľudí rád prirovnám k zraneniu u zvierat. Mal som zopár možností sledovať zver priamo v lese. Vždy keď sa divá zver zraní, intuitívne vyhľadá kľudné miesto, kde si môže odpočinúť. Kde zabudne na všetky starosti bežného života. Zvieratá bohužiaľ nevedia nič o prípravkoch, ktoré máme my dnes k dispozícií a tak sa spoliehajú iba na silu odpočinku a samoliečby. Ja som zvolil kombináciu- užívanie prípravku múmio a odpočinok. Nakoľko aktívne športujem, pohyb som začal zaraďovať relatívne skoro- po 13. dňoch od zranenia som zabehol svoj prvý kilometer na bežeckom páse. Takýto krátky kľudový režim je čiste individuálna záležitosť a ste to vy, kto rozhoduje o tom, kedy sa vrátite opäť k pohybu.

Bod dva: Samoliečba

Od prvého momentu som bol rozhodnutý s týmto zranením nenavštíviť lekára, aj napriek nepochopeniu zo strany blízkych ("nie ani na rentgen nepôjdem").  Aby bolo jasné, zdravotné poistenie si (zatiaľ) platím. Alternatívne prístupy k uzdraveniu mám už nejaký čas veľmi rád. V rámci svojich možností riešim všetky svoje problémy so zdravotným stavom, vedomím, že moje zdravie patrí iba mne a nesiem si za neho plnú zodpovednosť.

Nebol som chorý už viac ako päť rokov (údaj z 2019) a lekára som nenavštívil už viac ako 6 rokov (okrem prípadov, keď som potreboval potvrdenie do autoškoly). Ako pri všetkom, aj tému liečenia vlastnými silami treba riešiť sedliackym rozumom. Ak to mám napísať veľmi konkrétne, v prípade, že sa zraním takým spôsobom, že mi otvorene krváca lebka, tak sa už spoliehať na samouzdravné procesy svojho tela nebudem, pretože mám k dispozícií modernú medicínu, chirurgiu a pod. (a zaplatené zdravotné poistenie).

K tomuto bodu patrí neodmysliteľne: strava, doplnenie správnych prípravkov zlepšujúcich priebeh regenerácie a sila rozhodnutia (uzdraviť sa). Ako som už napísal vyššie, prípravkom so zvláštnym názvom- múmio, som si veľmi regeneráciu urýchlil, mám s ním už niekoľko ročné skúsenosti a nedám na neho dopustiť. Ako mi pomohlo v roku 2016 pri natrhnutom meniskuse som písal tu.

Ďalším dôležitým prvkom môjho uzdravenia je fixácia zranenej nohy. Začal som ju spevňovať ortézou po 6 dňoch. So spevňovaním odporúčam začať oveľa skôr, najlepšie hneď po tom, ako začne ustupovať prvotný opuch. Opuch zmierňujte prikladaním ľadu na postihnuté miesto.

Bod tri: Postupné zaťažovanie organizmu.

Nech už je Vaše zranenie akokoľvek zlé, pamätajte si, že všetko, čo má svoj začiatok, má aj svoj koniec. Vaše zranenie tiež. Vyvrtnutie členku môže mať rôznu intenzitu a môže byť naozaj komplikované s úplným pretrhnutím šliach, môj prípad to, podľa všetkého, nebol.

Som veľmi vďačný za to, že v priebehu približne 40 dní od zranenia, som bol schopný sa znovu pripraviť na preteky horského triatlonu v strednej vzdialenosti- 1,9 km plávanie, 90 km na bicykli a 21 km beh. Ako v každom bode tohto článku, nemôžem vám dať univerzálnu odpoveď na to, kedy postupne presne začať zaťažovať váš organizmus. Viem iba to, že postupné zaťažovanie organizmu po zranení je veľmi dôležité, z hľadiska fyziologického, ale aj psychického. Vedeli ste o tom, že indiánske kmene v Južnej Amerike pristupujú ku svojím chorým tak, akoby boli zdraví? Je to zaujímavý protipól toho, ako sme sa v našej kultúre rozhodli, často až prehnane, starať o chorých, aj keď je to niekedy iba angína, alebo mierne zvýšená horúčka. Viac o téme indiánov a ich života nájdete vo videu nižšie.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=39fX6ehZeRQ[/embed]

Na záver by som rád napísal, že tento článok je napísaný pre všetkých, ktorí sa neboja vziať svoje zdravie do svojich rúk a považujú to za svoju prvoradú povinnosť.

Nečakať a proaktívne sa zaslúžiť o návrat zdravia.

Želám veľa zdaru a málo zranení.

 

Článok si pre vás pripravil

Juraj foto medailonik 100x133Juraj Gajdoš, zakladateľ Herbatica

Zakladajúci člen tímu Herbatica.
Od roku 2014 sa venuje prírodnej medicíne, alternatívnym prístupom ku zdraviu, prienikom zdravia a prírody.
Denne testuje na vlastnom tele nové produkty z oblasti liečivých rastlín, húb a produkty, ktoré podporujú prirodzené procesy tela. 

 Kontakt: juraj@herbatica.sk

 

ikona herbatica FBikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)