Ženy a šport - Zuzana Švihlíková a jej príbeh

Zuzka Švihílová je našou zákazníčkou, ktorá sa okrem nakupovania na Herbatica venuje aj zdravému pohybu, cvičeniu a vylepšovaniu jedálničkov (sebe aj ostatným). Sme radi, že máme možnosť priniesť Vám pohľad do sveta niekoho, kto sa venuje intenzívne pohybovým aktivitám, zvláda pomáhať s napredovaním aj ostatným vo svojom okolí a navyše ešte pracuje, ako my všetci, čo nie je zanedbateľná položka, čo sa potrebného času týka :)

Ahoj Zuzka, môžeš predstaviť seba, svoje súčasné aktivity a to, ako si sa dostala k pravidelnému športu a pohybu?

Som človek,  ktorý má rád ľudí a rád s nim pracuje a pomáha im. Vyštudovala som andragogiku, čiže vzdelávanie dospelých + ľudské zdroje a neskôr som si urobila kurz trénera I.triedy a výživu pre športovcov. Momentálne pôsobím mimo Slovenskej republiky a mimo svoj odbor s cieľom zdokonaliť sa v anglickom jazyku. Mojím koníčkom je fitness a zdravá výživa, nielen však pre seba, ale aj ľuďom, ktorí ma o to požiadajú. Pôvodne som sa venovala osobných tréningom s klientami, dnes s nimi pracujem len na diaľku kvôli môjmu odchodu do zahraničia. Fitnessu som sa začala venovať ako 22 ročná len ako klientka, kedy som bola vo fitku 2-3 krát do týždňa a chodila som tam len preto, aby som nepribrala :) ha ha. Neskôr som začala tento šport milovať, lebo som videla výsledky a tak ma moja trénerka prehovorila na možnosť súťaženia. Po pravde som sa na to veľmi necítila, pretože stáť v plavkách pred desiatkami ľudí ma desilo. Neodradilo ma to a tak som sa na to dala :)


 

Čo ťa motivuje v dosahovaní výsledkov? Veľa ľudí s cvičením, alebo behaním začne, ale chýba im pravidelnosť v týchto aktivitách. Ako to zvládaš ty? Okrem pravidelného a systematického cvičenia chodíš aj do práce.

 

Moja motivácia je vždy dobrý pocit zo seba samej, bez ohľadu na to, či získam medailu alebo nie. Potrebujem byť spokojná sama so sebou a vtedy som šťastná a je šťastné aj moje okolie :)

Veľa ľudí sa sťažuje na to, že nemá na cvičenie čas. Z môjho pohľadu je to výhovorka. Ja výhovorky a sťažovanie sa nemám veľmi rada. Je to celé o prioritách, nie o čase, lebo každý ho máme rovnako. Ak chcete mať pevné a zdravé telo, je potrebné pravidelne cvičiť a dobre sa stravovať. Ak také telo nechcete, nemusíte to robiť a nikto sa na vás nebude hnevať. Každý môže robiť to, čo chce a čo ho baví. No mať pevné telo bez cvičenia nie je reálne, prípadne je reálne len pre šťastlivcov, ktorí majú dobré gény. Ako hovorí jedna reklama „nemôžete mať dobré, bez toho zlého“.

Ak mám byť úprimná, aj ja som po práci veľmi unavená, že sa mi naozaj nič nechce. Keď si však predstavím, že ostanem ležať na gauči,  budem pojedať hlúposti a priberať, tak sa vzchopím a odchádzam do fitka.

Čo považuješ za najväčší úspech v tvojich športových aktivitách? Je nejaké cieľový bode, kde by sa sa chcela o pár rokov vidieť? 

Môj najväčší úspech je prekonanie seba samej. Ako som spomínala v úvode, postaviť sa pred stovky ľudí v plavkách bola pre mňa výzva. Nohy sa mi tak klepali, že som sa na nich ledva udržala, ale zvládla som to a každou súťažou to bolo lepšie a istejšie.

Momentálne nesúťažím, keďže celá príprava je veľmi náročná po každej stránke a veľmi dobre vieme, že vrcholový šport nie je zdravý, preto momentálne dávam prednosť fitnessu rekreačne. Vo fitku ma však nájdete 4-5x do týždňa stále :) Či budem súťažiť neskôr ešte neviem, ale fitness sa dá robiť aj v 50-ke a svoje telo dokážete zmeniť aj vo vyššom veku. Môj terajší cieľ je byť zdravá a fit :)

V Herbatica je naša filozofia: "Nemusíme byť najlepší, alebo najrýchlejší, hlavne nech sú naše aktivity pre telo prospešné". Veľa sa stretávame s tým, že ľudia si sami nesprávnym pohybom privodia zdravotné problémy. Stalo sa to aj tebe? Akým spôsobom sa vyhýbaš zraneniam? Cvičíš cviky, ktoré ti pomôžu vyvarovať sa zraneniam? 

Áno, stotožňujem sa s vašou filozofiou a má veľký význam. Ľudia chcú často-krát ušetriť peniaze, tak cvičia sami. Chýba im však správna technika a hrajú sa na silákov v posilňovni, čo nie je veľmi efektívne a hlavne nebezpečné pre nich. Často vidím ako cvičia nesprávne a ani po pol roku nevidíte žiadny progres.

Veľmi rada by som za nimi prišla  a poradila im, ale nemám s tým dobré skúsenosti, preto čakám, kým sami prídu a opýtajú sa. S radosťou vždy odpoviem a pomôžem. Ja som cvičila od začiatku pod dohľadom trénera a to mi pomohlo, až po 2-3 rokoch som sa osamostatnila.

Ja som v čase prípravy na súťaž preťažila ľavú stranu v oblasti lopatky a ramena vysokou váhou činiek. Bolo obdobie, že som nezvládala šoférovať. Dnes chodím s tým na masáže a strečujem. To mi pomáha, no viem, že už nikdy to nebude také, ako pred tým. Sú cviky, ktoré vôbec nezvládnem. A po tomto som si plne uvedomila podstatu strečovania, relaxovania a nepreťažovania. Nič nepodceňujte, telo sa veľmi rýchlo ozve a dá vám vedieť, že sa oň nestaráte. Moje odporučenie – pred tréningom sa buď zahrejte 5min behom alebo inou kardio aktivitou, po tréningu strečujte cca. 10min, plávajte, chodievajte na masáže, dostatočne spite a nehrajte sa na silákov, nie je to vždy o váhe.



Máš stručnú a jednoduchú radu, pre niekoho, kto by chcel začať s pohybom? Je nejaký tip, ako vkročiť do sveta športu rozumne, bez zranení a komplikácií? Počiatočné úspechy nás často príliš motivujú, čo niekedy má opačný efekt- pretrénujeme sa a zraníme, a s pohybom je koniec.

 

 

Moja rada, vyberte si správneho trénera, odborníka, ktorý vie čo robí a nie je to len práčka na peniaze. Dnes je na trhu veľmi veľa trénerov, no veľmi málo skutočných trénerov. Ak niekto súťaží a vyhráva súťaže, neznamená, že je aj skvelý tréner. Dobrý tréner nemusí pracovať v najznámejšom fitku v meste, nemusí vyzerať ako by práve zoskočil zo súťažného pódia, aj keď by mal ísť príkladom, nemusí mať 10 zlatých medailí a malo by mu na vás záležať hneď od začiatku. To zistíte, ak sa vás veľa pýta a je pre neho dôležitý nielen tréning, ale aj vaše stravovacie návyky, čo robíte, ako to stíhate, čo vás motivuje, aký máte cieľ a podobne.

 

Ako pristupuješ k doplnkom stravy? Používaš nejaké, alebo si zakladáš na rozmanitej strave a prirodzených zdrojoch živín- ako sa hovorí: "Jedlo je ten najlepší liek".

Riadim sa starou čínskou medicínou, ktorá hovorí niečo v podobnom duchu a ja to trošku poviem po svojom „každý kúsok jedla, ktorý dáme do seba by mal byť pre nás liek“. Preto by sme si mali vyberať zdravé potraviny, aj keď v dnešnej dobe je to náročné a hlavne nákladné. Je však veľmi podstatné, čo jeme, telo nám to vráti späť. Záleží mi na tom, čo kupujem, aj keď nie všetko je eco a bio :) Po doplnkoch siaham vtedy, ak mi nejaký vitamín naozaj chýba a potrebujem ho doplniť, lebo som napr. unavená. U mňa je to najčastejšie jód, pretože nemám štítnu žľazu.

 

 

 

 

Ešte nám na záver prezraď, aké máš skúsenosti s produktami z Herbatica? Sadla ti prírodná kozmetika, alebo východná medicína? Čo si konkrétne poskúšala? 

Produkty z Herbatica mám veľmi rada, lebo sú prírodné, cenovo dostupné a hlavne dokážete ľuďom poradiť a nasmerovať, aby si správne vybrali. Všetko, čo som mala od Herbatica ma nadchlo a bola som spokojná (výrobky na štítnu žľazu, cédrové mlieko s l-carnitinom, sezamová múka, cédrový olej, sérum na rast vlasov, prírodný minerál dezodorant, sieťovku na ovocie). Príjemne ma prekvapil cédrový olej na posilnenie imunity a prevencia proti infekciám a vírusom. Cítila som sa po ňom naozaj veľmi dobre a nemala som problém s imunitou. No a momentálne som nadšená z mineral deodorantu, ktorý je úplne fantastický, pretože sa po ňom nepotím a zanecháva peknú prirodzenú vôňu. Ten by som odporučila ľuďom hlavne vo fitku :)

 

Všetky Zuzkine články nájdete tu. Je vždy ochotná poradiť s otázkami ohľadom stravy, zlepšovania pohybu a individuálneho nastavenia jedálničku. Stačí sa nám ozvať tu a spojíme Vás s ňou.

 

Článok pre vás pripravil,

Juraj

DSC_0028-600