Ženy a šport - Nikola Štefundová a jej príbeh

Sme veľmi radi, že Vám môžeme predstaviť náš prvý článok z minisérie: Ženy a šport. Rozhodli sme sa priniesť sériu článkov, ktoré sa venujú téme žien v športe. Pôjde o športovkyne, ktoré sa držia svojich predsavzatí, trénujú na takmer-profesionálnej úrovni, alebo o športovkyne, ktoré robia šport ako svoje hobby. Pretože sme v našom tíme úzko spojení so športom a cítime priame spojenie: Šport- Krása- Zdravie, veríme, že krátky rozhovor s Nikolou Štefundovou Vás inšpiruje rovnako ako nás.

 

Nikola je zákazníčka, ktorá si od nás dopriala zopár príma vecí. Venuje sa aktívne športu, dá sa povedať, že veľmi aktívne. Tak sme sa rozhodli jej položiť zopár otázok. V Herbatica nás zaujíma hlavne zdravie, tak sme sa pýtali, okrem iného, ako trénuje a či sa zameriava aj na zdravie, alebo sleduje hlavne zlepšovanie výkonov.

 

Ahoj Nikola, mohla by si sa predstaviť pre našich čitateľov? Odkiaľ pochádzaš? Akému športu sa venuješ, ako dlho ho robíš, kto ťa k nemu priviedol?

Ahojte, volám sa Nikola, žijem v Kysuckom Novom Meste a už 9 rokov sa vrcholovo venujem atletike, konkrétne sa špecializujem na trate 800 m, 1500 m, 3000 m a cezpoľné behy. K atletike som sa dostala tak, že som sa zúčastnila pretekov zo základnej školy, kde som sa umiestnila na 4. mieste a môj brat tam vtedy vyhral bežecké preteky. Oslovil ho môj súčasný tréner Mgr. Milan Slivka. Brat sa vždy radšej naháňal za loptou, takže navrhol mne, či by som to neskúsila a ja som súhlasila. Najprv tréner nechcel trénovať také malé dievčatá. Momentálne som tam dodnes aj s ďalšími bežkyňami.

 

Ktoré svoje súčasné úspechy si najviac ceníš a komu za ne vďačíš?

22x som získala titul Majsterky Slovenska. Som niekoľko- násobná medailistka zo slovenských šampionátov a to na 400 m, 800 m, 1500 m, 3000 m a v cezpoľných behoch. V hale držím slovenský žiacky rekord na 1500 m. Bola som účastníčkou Európskeho olympijského festivalu v Holandsku a dvoch školských majstrovstiev sveta v cezpoľnom behu, ktoré sa konali v Izraeli a v Maďarsku. V decembri  2016 som sa zúčastnila Majstrovstiev  Európy v cezpoľnom behu v Taliansku.

Taktiež som mala možnosť niekoľko-krát reprezentovať Slovensko na medzištátnych stretnutiach, kde som stála aj na stupni víťazov.

Za všetky moje doterajšie úspechy vďačím môjmu skvelému trénerovi Mgr. Milanovi Slivkovi za jeho trpezlivosť a obetavosť. Rodičom, ktorí sú nielen moja podpora, ale dá sa povedať aj môj sponzor. Taktiež aj bratovi, starým rodičom a mojim priateľom, ktorí sú moja podpora na ktorú sa môžem spoľahnúť.

 

Koľko hodín týždenne venuješ tréningu? Cvičíš aj kompenzačné cviky (cviky kompenzujúce jednostranné zaťažovanie organizmu pri vysokom športovom výkone), ktoré nezvyšujú priamo tvoj výkon, ale udržiavajú správne držanie tvojho tela a posilňujú menej zaťažované svaly? V akom pomere kombinuješ zloženie tréningu: kompenzačné a výkonové cviky.

To záleží v akom období som, ale približne okolo 14 hodín týždenne trénujem. U mňa je priorita bežecký tréning po ktorom zvyknem robiť strečing a 3x do týždňa chodím rovno z tréningu cvičiť tabatu, ako zvyknem hovoriť, taká čerešnička na záver dňa. :-)

 

Ako športovkyňa, ktorá trénuje aktívne máš isto nejaké doplnky stravy, aké sú to a koľko ich je?

Snažím sa získavať vitamíny a potrebné látky hlavne zo stravy, no používam vitamín C a železo, ktoré atlét veľmi potrebuje.



Čo pre teba znamenajú pojmy: Zdravie, Krása a Príroda? 

Všetko na seba nadväzuje, keď sa udržujeme tým, že športujeme, zdravo sa stravujeme, tak sa cítime lepšie, krajšie a taktiež zdravšie.

Akú máš skúsenosť s produktami od Herbatica? Ako prebehlo vybavenie tvojej objednávky?

Mala som čo robiť, aby som si z takého veľkého množstva tovaru vybrala. Objednávka vôbec nebola komplikovaná a prišla mi bez problémov do 3 dni.

Ja som si objednala brezový šampón Babička Agafa a rakytníkový kondicionér, keďže veľa trénujem a zvyknem si veľmi často umývať vlasy, ktoré mám veľmi suché a práve tieto produkty mi dosť pomohli. Taktiež mám suchú pokožku na tvári a preto používam na pleť prírodný nechtíkový olej a s pokožkou na pleti som spokojnejšia.

Keď má prepadne chuť na sladké, zvyknem si upiecť koláč, do ktorého pridávam 100% olej z vlašských orechov, ktorý zlepší a zjemní chuť koláča. Za mňa veľká spokojnosť s produktami a prístupom od Herbatica.

Aké máš plány v budúcnosti? Chceš sa živiť športom? Budeš reprezentovať Slovensko v roku 2017?

Kým študujem, dá sa atletike venovať poriadne, preto si to veľmi vážim a užívam si to. Určite by som chcela v roku 2017 vylepšiť svoje osobné rekordy, získať medaily z najvyšších slovenských šampionátov a reprezentovať Slovensko na európskych podujatiach. Začala som trénovať v Kysuckom Novom Meste detskú atletiku. Čo ma veľmi teší je, že tam chodí okolo 20-30 detí.  Veľmi ma baví práca s nimi. Či sa atletikou v budúcnosti uživím je ťažko povedať, no chcem nazbierať dostatok skúsenosti a raz to v živote využiť.

Zaujal Vás tento rozhovor? Chcete aj vy zlepšiť svoju psychickú, alebo fyzickú kondíciu? V Herbatica spolupracujeme so Zuzkou Švihlíkovou, ktorá pripravuje jedálne lístky a tréningy pre svoje klientky. Má za sebou referencie reálnych žien a pokrok u nich je výrazný.  Stačí nám sem napísať a spojíme Vás s ňou.


Článok si pre vás pripravil,

Juraj

DSC_0028-600