Pomôž si s fyzioterapeutom Filipom: Bolesti krížovej chrbtice - vznik, príčiny, liečba a vhodná prevencia vrátane cvikov

Ako ste už mali možnosť dozvedieť sa v našom predošlom článku o krčnej chrbtici, pripravili sme si pre vás v spolupráci s fyzioterapeutom Bc.Filipom Tomčíkom sériu odborných článkov, v ktorých sa budeme komplexnejšie venovať problematike pohybového aparátu.
Posvietime si na príčiny ochorení chrbtice, najčastejšie diagnózy a prinesieme vám aj tipy a praktické ukážky cvikov. Vďaka nim budete môcť bolestiam nielen predchádzať, zmierniť ich, ale budete sa môcť bolestí dokonca aj úplne zbaviť.
Zdá sa vám to nemožné?
Čítajte pozorne ďalej a zistíte, že aj už aj malá zmena dennej rutiny, režimu, či zaužívaných pohybových vzorcov dokáže zázraky.


V dnešnom článku sa dozviete:

  1. Lumbálna chrbtica-anatómia
  2. Rizikové faktory
  3. Najčastejšie diagnózy
  4. Liečba a odporúčania pri bolestiach bedrovej chrbtice
  5. Vhodné cviky pri bolestiach krížovej chrbtice


Anatómia a funkcia bedrovej chrbtice

Bedrová (lumbálna) chrbtica je tvorená piatimi bedrovými stavcami L1-L5. Najväčšia pohyblivosť bedrovej chrbtice je v úseku medzi piatym bedrovým stavcom a kostrčou L5-S1. Bedrová chrbtica je najviac zaťaženým úsekom chrbtice, pretože nesie váhu celej vrchnej polovice trupu.
Až 80% populácie vo veku 35-55 rokov má skúsenosti s bolesťou bedrovej chrbtice. Bolesť v tomto úseku chrbtice signalizuje preťažovanie, ktoré časom vedie k postupným degeneratívnym zmenám. Tie sa ďalej môžu prejaviť silnejšími bolesťami, zníženou pohyblivosťou. Postavenie lumbálnej chrbtice je spojené s postavením panvy, ktorá je zase ovplyvnená dĺžkou a postavením dolných končatín. Pre správne postavenie a funkciu lumbálnej chrbtice je dôležitá spolupráca bránice, svalov panvového dna, brucha, svalová súhra v oblasti bedrového kĺbu.

 

Bolesť krížov a bedrovej chrbtice. Aké sú rizikové faktory?

  • Sedavý životný štýl, alebo nadmerná fyzická aktivita, jednostranná záťaž
  • Obezita
  • Fajčenie
  • Predošlá bolesť chrbta v anamnéze – indikátor k budúcim epizódam bolestí chrbta
  • Zdvíhanie ťažkých bremien
  • Záťaž prevažne vo flekčných/predklonových pozíciách
  • Šoférovanie viac ako 2 hodiny denne
  • Depresie
  • Post-traumatický stresový syndróm

 

Najčastejšie diagnózy v oblasti lumbálnej chrbtice

Vertebrogénny algický syndróm VAS


Bolesť je lokalizovaná v oblasti lumbálnej chrbtice, na začiatku dochádza k funkčným poruchám pohybového systému, ktoré vyvolávajú reflexné zmeny.

 

Akútne seknutie (lumago)

Najčastejšie vzniká pri zdvíhaní ťažkého bremena vo flekčnej pozícií. Prejavuje sa náhlou prudkou bolesťou v oblasti lumbálnej chrbtice. Môže byť zasiahnutých viacero štruktúr chrbtice (preťaženie svalov, funkčná blokáda, poškodenie disku).

 

Koreňový (radikulárny) syndróm


Dochádza k útlaku nervového koreňa v oblasti lumbálnej chrbtice najčastejšie vyklenutím medzistavcovej platničky. Prejavuje sa bolesťou vyžarujúcou do dolnej končatiny, zníženou svalovou silou, atrofiou, poruchou chôdze, zníženými reflexami a poruchou citlivosti v príslušnom dermatóme. Typické sú zvýšené bolesti pri kašľaní, kýchaní, pri pozícii v predklone.

Koreňový syndróm S1: Bolesť vyžaruje po zadnej strane sedacieho svalu, stehna a lýtka až do päty. Problematický býva stoj na špičkách.

Koreňový syndróm L5: Bolesť vyžaruje po vonkajšej strane stehna, kolena, lýtka až do palca na nohe. Typické je oslabenie stoja na pätách a viazne pohyb do dorzálnej flexie palca (nevieme pritiahnuť palec na nohe smerom k hlave).


Koreňový syndróm L4: najmenej častý, bolesti vyžarujú do podbruška, a na vnútornú a prednú stranu stehna. Pri svalovej hypotónií až atrofií sa nedokážeme postaviť z drepu.

 Korenovy radikularny syndrom ukazka

 

Poškodenie medzistavcovej platničky s následným útlakom nervového koreňaplatnicka normalna vs. hernia

Pseudoradikulárny syndróm

Bolesti pripomínajúce koreňovú bolesť na dolnej končatine. Pri tomto syndróme nie je prítomná svalová hypotónia, poruchy citlivosti ani znížená svalová sila. Bolesť je lokalizovaná prevažne v oblasti sakroiliakálneho kĺbu (SI). Najčastejšie sa bolesti šíria do oblasti triesla, sedacích svalov, na prednú, zadnú, alebo bočnú stranu stehna. Príčinou môžu byť funkčné poruchy pohybového aparátu (spúšťové body trigger points).


Dolný skrížený syndróm

Dysbalancia medzi svalmi s tendenciou ku skráteniu a svalmi s tendenciou k oslabeniu.


Dochádza k typickému obrazu zväčšenia lumbálnej lordózy a anteverzného postavenia panvy (panva sa následkom skrátenia svalov klopí smerom dopredu).
Skrátené svaly - m.iliopsoas (bedrovodriekový sval), m. rectus femoris (priamy sval stehna), m. tensor fasciae latae (napínač bočnej strany stehna), mm. erectores trunci hlavne v driekovej oblasti (vzpriamovače trupu)
Oslabené svaly - mm.glutaei (sedacie svaly), m. rectus abdominis (priamy sval brucha) Porušené pohybové stereotypy - extenzia v bedrovom kĺbe (zanoženie), abdukcia v bedrovom kĺbe (unoženie), stoj na jednej dolnej končatine, sadanie z ľahu do sedu. 

Liečba: dôležité je ovplyvnenie funkčných a reflexných zmien (mobilizácie, uvoľnenie spúšťových bodov, fascií) a následné cvičenie na úpravu svalovej dysbalancie. Proces úpravy svalovej dysbalancie je dlhodobý, preto treba mať s cvičením trpezlivosť.

 

Liečba a odporúčania pri bolestiach lumbálnej chrbtice 

Dôležitá je diagnostika - pre určenie konkrétnej štruktúry, ktorá vyvoláva aktuálny klinický obraz. Môže sa jednať o poškodenie medzistavcových diskov, artikulárnu dysfunkciu (kĺbnu – facetové kĺby, sakroiliakálne kĺby), spinálnu stenózu, pseudoradikulárny syndróm, infekciu, alebo nádorové ochorenie. Ku každému zisteniu sa následne postupuje podľa osobitných pravidiel.

Všeobecné odporúčania a cviky v rámci prevencie bolestí lumbálnej chrbtice 

  • Dodržiavanie zásad školy chrbta.
  • Cvičenie na udržanie svalovej rovnováhy.
  • Časté zmeny polôh pri práci, vyvarujeme sa jednostrannej záťaži.
  • Dostatok pohybu.
  • Dostatok oddychu a psychická pohoda.

 

Cviky na uvoľnenie/posilnenie svalov v oblasti driekovej chrbtice.


1. Bránicové dýchanie

Branicové dychanie ukazka cviku v lahu na podlozke

2. Ťuknutie pätou

tuknutie patou ukazka cviku na chrbte

3. Zdvíhanie panvy

zdvihanie panvy ukazka cviku na podlozke

4. Trakcia hrudnej a lumbálnej chrbtice

trakcia hrudnej a lumbalnej chrbtice ukazka cviku v lahu na bruchu

5. Extenzia – MC Kenzie metóda

extenzia – MC Kenzie metóda ukazka cviku na podlozke

6. Mačací chrbát

ukazka cviku macaci chrbat pri bolestiach krizov

7. Childpose

Childpose ukazka cviku pri bolestiach krizov

8. Strečing m.iliopsoas

Strečing m.iliopsoas ukazka cviku na podlozke

9. Strečing adduktorov bedrových kĺbov

strecing svalov bedrovych klbov ukazka cvikov

 

Pri bolestiach krížovej chrbtice môže byť zasiahnutých niekoľko štruktúr a pre samotnú liečbu je dôležitá diferenciálna a funkčná diagnostika.
Cviky uvedené vyššie sú hlavne na ovplyvnenie držania tela.
Pri akútnej bolesti je dôležité určenie smerovej preferencie ( = pohyb, ktorý bolesť odstraňuje, znižuje a posúva bolesť z dolnej končatiny smerom ku chrbtici ).
Počas akútnej bolesti je vhodné siahnuť po krémochchladiacim alebo hrejivým účinkom, ktoré ovplyvnia receptory bolesti a pomôžu pri úľave. Nemenej dôležité je vyhýbať sa prechladnutiu, prípadne v rámci prvej pomoci aplikovať suché teplo. Na tento účel výborne poslúžia ľadvinové pásy, vyrobené z ovčieho rúna.

ladvinovy pas pomocnik pri bolestiach krizov


Systematickým odstraňovaním svalovej dysbalancie, udržiavaním svalovej rovnováhy a vďaka dostatočnému pohybu sa vieme vyvarovať ďalším možným štrukturálnym poruchám pohybového aparátu. Preto by  malo byť cvičenie každodennou súčasťou nášho života.

Aby naše telo správne fungovalo, potrebuje však aj dostatočnú regeneráciu a výživu. Nezabudnite preto aj na pravidelnú masáž. Vďaka masážnym pomôckam si môžete účinnú masáž vychutnať aj v pohodlí domova, napr. formou „automasáže“ s dreveným masážnym valčekom. 

Kvalitnú výživu popri pestrej a vyváženej strave zabezpečíte vašim kĺbom, chrupavkám a platničkám aj pomocou výživových doplnkov s kolagénom. O kolagéne je známe, že je jednou z najdôležitejších bielkovín v ľudskom tele. Pomôže vám udržiavať celkovú vitalitu a pružnosť tela.

 

Pozrite si tiež naše video, v ktorom vám prinášame ďalšie tipy na zmiernenie bolesti:
akupresúrna podložka, krém na kĺby čaga, chondroitín, biele mumio a krém s hadím jedom Zmijovit

 

Náš tip:
"Pridajte do vášho obľúbeného masážneho krému, masti či oleja aj pár kvapiek esenciálneho oleja,
znížite tým nielen napätie vo svaloch ale aj celkový stres a prehĺbite relax."

 


Bolesť nie je náš nepriateľ, ba práve naopak. Je rečou nášho tela, chce nám povedať, že niečo nerobíme správne a je čas to zmeniť. Tak načo čakať? Častokrát práve ten prvý a nesmelý krôčik je tým najdôležitejším na ceste ku zdraviu. Veríme, že vám naše tipy pomôžu na tej vašej.

 

 

Článok si pre vás pripravil

Bc.Filip Tomčík
Certifikovaný fyzioterapeut a masér 
www.fyzioft.sk 

Vzdelanie, kurzy: 

Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave – Inštitút fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie – Bc. v odbore fyzioterapia
McKenzie Mechanická diagnostika a terapia pohybového systému: Drieková chrbtica A, C
Neuro-muskulo-skeletálny koncept diagnostiky a terapie: A, B –  Mgr. Marián Jendrichovský PhD.
Mulligan concept upper quadrant – Doc. Peter Van Dalen
Mulligan concept lower quadrant – Doc. Peter Van Dalen
Terapia spúštových bodov – Mgr. Daniel Pejčoch
Terapeutické využitie kineziotejpu – Škola tejpovania
Diagnostika a terapia ramenného kĺbu: I,II- Rehalab academy
SM systém: A,B,C,D – Mgr. Andrea Chreneková
Športová masáž – Remas Piešťany
Klasická masáž – Remas Piešťany


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr.
migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.