Pomôž si s fyzioterapeutom Filipom: Najčastejšie problémy s bolesťou krčnej chrbtice a spôsoby ako ich riešiť

Pohyb je základná ľudská potreba, bez ktorej sa v živote len ťažko zaobídeme. Dôležitosť zdravého pohybového aparátu si uvedomíme väčšinou až vo chvíli, keď s ním niečo nie je v poriadku. Pohybová sústava je "stavebným" základom, na ktorom všetko stojí alebo padá, a práve preto by sme jej mali prikladať väčšiu pozornosť. Je dôležité ju pravidelne zásobovať dôležitými látkami - či už vo forme doplnkov stravy alebo zdravého stravovania, regenerovať po namáhavých fyzických aktivitách a samozrejme dopriať jej aj pohybovú aktivitu. Pripravili sme si pre vás sériu odborných článkov, kde sa môžete dozvedieť viac o tejto problematike priamo od odborníka - fyzioterapeuta Bc.Filipa Tomčíka.

V tomto článku sa dozviete:

  1. Aký je výskyt bolestí chrbta
  2. Príčiny vzniku bolestí chrbta
  3. Najčastejšie diagnózy
  4. Liečba a odporúčania pri bolestiach krčnej chrbtice
  5. Vhodné cviky pri bolestiach krčnej chrbtice

 

Výskyt bolestí chrbta 

18% populácie trpí bolesťou chrbta v ktoromkoľvek okamihu, 30% populácie trpí bolesťou chrbta mesačne, 38% populácie trpí bolesťou chrbta raz ročne, 40-80% populácie zažije počas života bolesť chrbta ( Hoy, 2012, Thiese 2014, Angst 2017).

 

Príčiny vzniku bolesti chrbta

Zlé držanie tela: Vplyvom nedostatku pohybu, jednostranného zaťaženia dochádza k tvorbe svalových dysbalancií a následnému zlému držaniu tela, ktoré môže spôsobiť bolesti chrbta. Najčastejšie sa stretávame s predsunutým držaním hlavy a zväčšenou hrudnou kyfózou (zväčšené zakrivenie v hrudnej chrbtici). Najčastejšie ide o tzv. horný skrížený syndróm, kedy dochádza k nerovnováhe medzi svalmi s tendenciou ku skráteniu a svalmi s tendenciou k oslabeniu.

Svaly s tendenciou k skráteniu: vrchné vlákna trapézového svalu (m. trapeziusparsascendens), zdvíhač lopatky (m.levatorscapulae), veľký prsný sval (m. pectoralis major), malý prsný sval (m. pectoralisminor). 

Svaly s tendenciou k oslabeniu: Stredný a spodný trapéz (m.trapeziusparsmedialis, descendens), rombické svaly (m.rhomboideusminor et major),  predný pílovitý sval (m.serratusanterior), podhrebeňový sval (m.infraspinatus), hlboké flexory šije. 

Trauma/úrazy: Najčastejšie sa stretávame s tzv. whiplash syndrómom po autonehode.

Zlá pozícia hlavy počas spánku

Opakované pohyby/jednostranné preťaženie: napríklad jednostranná pracovná záťaž (kaderníčka, práca vo výrobe a podobne).

Stres a vypätie

 

Najčastejšie diagnózy pri bolesti chrbta

 

Cervikobrachiálny syndróm

Je to koreňový syndróm označovaný skratkou CB je sprevádzaný začínajúcou bolesťami krčnej chrbtice od šije s prechodom do rôznych oblastí hornej končatiny bolesť ramena, ale môže vyústiť až bolesti prstov.

Vznik cervikobrachiálneho syndrómu: dlhodobé nevhodné predsunutého držania hlavy (práca za počítačom)

Príčina cervikobrachiálneho syndrómu: blokáda krčných stavcov, blokáda horných rebier a hrudnej chrbtice.

Liečba cervikobrachiálneho syndrómu: mobilizačné techniky, ktoré postihnutú oblasť vhodným spôsobom zaťažia, tak, aby svaly a okolité tkanivá boli prekrvené a udržané v obmedzenom pohybovom režime.

 

Cervikokraniálny syndróm 

 V literatúre je označovaný skratkou CC, patrí k najčastejším typom bolesti hlavy. Bolesť vychádza z oblasti šije prechádzajúc do zadnej strany hlavy taktiež môže vyžarovať do spánkov, temena, či čela.

 Vznik cervikokraniálneho syndrómu: nefyziologické zaťaženie krčnej chrbtice - preťaženie, prechladnutie, nevhodná poloha(spánok)  

 Príčina cervikokraniálneho syndrómu: neprimerané preťaženie krčnej chrbtice 

  • príliš malé = stuhnutie (sedavé zamestnanie) obmedzená hybnosť chrbtice – predklon (flexia), záklon (extenzia), rotácia a úklon do strán (lateroflexia)
  • príliš veľké = jednostranné zaťaženie (manuálni pracovníci, nesprávna technika prevedenia cvikov)

Liečba cervikokraniálneho syndrómu : svalové spazmy prostredníctvom masáže, mobilizácia (krku, hrudníka), automobilizačné cviky spojené s uvoľnením šijových svalov a posilnenie oslabených miest.

 

Skalenový syndróm

Je nazývaný  Thoracic outlet syndrome TOS môžeme definovať ako bolesť v mieste hornej hrudnej apertúry (miesto medzi 1. krčným rebrom a okolitými štruktúrami).

 skalenovy sydrom

- Vznik skalenového syndrómu: jednostranné preťažovanie 

- Príčina skalenového syndrómu: svalové dysbalancie v oblasti krčnej chrbtice a ramenného pletenca (jednostranná manuálna práca - kaderníčka, pokladník)

- Liečba skalenového syndrómu: manuálna terapia a mobilizácia 1. rebra, Mäkké mobilizačné techniky,Postizometrická relaxácia (PIR), antigravitačná relaxácia.

 

Liečba a odporúčania pri bolestiach krčnej chrbtice

 

Úprava pracovného prostredia:

Vďaka úprave pracovného prostredia, najmä v kancelárii, dokážeme zmierniť riziko vzniku bolestí chrbta. 

Odporúčania pri práci s počítačom:

  • Monitor by mal byť umiestnený vo výške očí, v prípade práce na notebooku je vhodné vypodložiť notebook do výšky očí a pripojiť externú myš a klávesnicu.
  • Ideálny je polohovateľný pracovný stôl.
  • Sedieť by sme mali rovnomerne na oboch sedacích kostiach, panva, hrudná chrbtica a hlava by mali byť v jednej línii, aby sme váhu rozložili rovnomerne. V oblasti lumbálnej chrbtice môžeme využiť rôzne polohovacie pomôcky, ako napr. bedrovú opierku, ktorá nás núti k lordotickému držaniu tela počas sedu, kedy dochádza k rovnomernejšiemu zaťaženiu medzi medzistavcovými diskami a facetovými kĺbmi chrbtice. Chodidlá by mali byť položené na zemi, členkové kĺby pokrčené do 90°, kolená by mali smerovať rovno dopredu v smere panvových kostí.
  • Zmena pohybových návykov: pri dvíhaní ťažkých bremien, nasadanie do auta, nosenie nákupov. 
  • Pravidelné prestávkyzmena polôh pri práci: ideálne je meniť polohu pri sedení každých 20 minút. 
  • Dostatok pohybu / cvičenie: aj obyčajná chôdza dokáže zmierniť bolesti chrbta, doprajte si aspoň 45 minút chôdze každý deň. Ak k tomu zaradíte cvičenie napr: pilates, SM systém, core, eliminujete riziko vzniku bolestí chrbta.
  • Návšteva fyzioterapeuta: v prípade, ak si neviete rady s bolesťou chrbta, odporúčame návštevu fyzioterapeuta, ktorý vykoná funkčné vyšetrenie a následne stanoví individuálny postup pre odstránenie/redukciu bolestí. 
  • Masáž

masazne pomocky

 

Vhodné cviky pri bolestiach krčnej chrbtice

1.Dvojitá brada  

bolesti krcnej chrbtice


2.Uvoľnenie hornej časti trapézového svalu

 uvolnenie trapezu

 

3.Uvoľnenie zdvíhača lopatky

problemy krcnej chrbtice

 

4.Uvoľnenie veľkého a malého prsného svalu

uvolnenie prsneho svalu

 

5.Posilnenie medzilopatkových svalov



posilnenie medzilopatkovych svalov




Pri bolesti krčnej chrbtice môžete siahnuť aj po krémoch, ktoré vám uľavia. Siahnite najmä po prírodných alternatívach, ktoré nie sú návykové alebo škodlivé, no napriek tomu majú silné, ba až lepšie účinky. Odporúčame produkty s včelím jedom , chondroitínom alebo mumiom. Nezabúdajte, že aj regenerácia je veľmi dôležitá. Kvalitná masáž môže mať veľký vplyv na výkon aj celkový zdravotný stav. Silnejšia masáž stimuluje krvný obeh, zlepšuje distribúciu kyslíka a živín, uvoľňuje stuhnutosť svalov a kĺbov, zlepšuje pohyblivosť. Vďaka masáži dosiahneme rýchlejšie zotavenie unavených svalov a dokážeme tak uvoľniť nadmerné svalové napätie. Rovnako ako aj pri cvičení, aj pri masáži sa ráta pravidelnosť. Preto nestačí navštíviť maséra raz za mesiac, polroka alebo rok. Profesionálne masáže môžete dopĺňať jednoduchými masážami z pohodlia domova prostredníctvom šikovných masážnych pomôcok. Krátka a pravidelná masáž dokáže prospieť nielen pohybovému aparátu, ale celému organizmu. 

Zistili sme, že bolesť chrbtice trápi väčšinu populácie. Nie je to dostatočný dôkaz toho, že niečo nerobíme správne? K prevencii bolesti je potrebné dodržiavať isté "pravidlá", ktorým budeme v budúcnosti ďakovať. Či už ide o zaradenie zdravotných cvičení do každodenného života alebo zmenu spôsobu práce pri počítači, veríme, že tieto tipy vám pomôžu. Možno nie hneď, ale raz určite :)



Článok si pre vás pripravil, 

Bc.Filip Tomčík

Certifikovaný fyzioterapeut a masér -  https://www.fyzioft.sk 

Vzdelanie, kurzy: 

Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave – Inštitút fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie – Bc. v odbore fyzioterapia
McKenzie Mechanická diagnostika a terapia pohybového systému: Drieková chrbtica A, C
Neuro-muskulo-skeletálny koncept diagnostiky a terapie: A, B –  Mgr. Marián Jendrichovský PhD.
Mulligan concept upper quadrant – Doc. Peter Van Dalen
Mulligan concept lower quadrant – Doc. Peter Van Dalen
Terapia spúštových bodov – Mgr. Daniel Pejčoch
Terapeutické využitie kineziotejpu – Škola tejpovania
Diagnostika a terapia ramenného kĺbu: I,II- Rehalab academy
SM systém: A,B,C,D – Mgr. Andrea Chreneková
Športová masáž – Remas Piešťany
Klasická masáž – Remas Piešťany