Zázračný jazvečí tuk na viacero neduhov a jeho využitie v prírodnej medicíne

Masáž alebo konzumácia jazvečieho tuku je vhodná pre ľudí akéhokoľvek veku, dokonca aj pre novorodencov a starších ľudí. Jazvečí tuk sa používa na Sibíri a v celom Rusku pri liečbe väčšiny chorôb dýchacích ciest ( kašeľ, bronchitída, zápal pľúc, tuberkulóza atď. ), pri ochoreniach kĺbov, pri bolestiach svalov, pri pomliaždeninách a zraneniach, pri ranách a popáleninách, pri omrzlinách , a dokonca aj v kozmetológii.

Aké je tajomstvo tohto úžasného produktu?
Odpoveď na túto otázku možno nájsť v dávnych tradíciách ľudí, ktorí žili na Sibíri a po stáročia používali jazvečí tuk/jazvečiu masť pri liečbe viacerých neduhov.

 

V tomto článku sa dozviete:

  • v krátkosti o tradícii, resp. histórii využitia jazvečieho tuku na Sibíri
  • využitie jazvečieho tuku a jeho aktívne látky
  • ako jazvečiu masť používať
  • nežiaduce účinky

jazveci tuk mast balzam na priedusky



Sibírske tradície liečby jazvečím tukom

Predkovia dnešných obyvateľov Sibíra dlhé stáročia pozorovali, experimentovali a spoznávali tajomstvá prírody. Práve oni kúsok po kúsku zbierali poznatky o jazvečom tuku, o jeho úžasnej schopnosti nielen zmierňovať, ale aj predchádzať rôznym ochoreniam a liečiť ich.

Dávno pred “vedecko-technickou revolúciou” v tajge vedeli sibírski liečitelia nielen presne rozpoznať akúkoľvek chorobu, ale ju aj správne liečiť pomocou jazvečieho tuku a všetkých druhov liekov s jeho obsahom.

Napríklad na popáleniny používali prví ruskí prieskumníci Sibíra jazvečí tuk roztavený v peci. Tento tuk bol impregnovaný gázou a aplikovaný na poškodenú pokožku. A pri omrzlinách končatín používali intenzívne potieranie jazvečím tukom z vnútornej časti jazveca. Na liečbu mnohých chorôb tradičná ruská medicína v minulosti používala širokú škálu receptov na báze jazvečieho tuku.

Všetky tieto tajomstvá sa dedili z generácie na generáciu – z jedného sibírskeho liečiteľa na druhého a do veľkej miery aj vďaka tomu máme dnes možnosť liečiť aj tie najzložitejšie choroby vďaka takému jedinečnému prírodnému lieku, akým je jazvečí tuk.

Aké je využitie jazvečieho tuku a aké užitočné zložky obsahuje?

Využitie jazvečieho tuku

Ide o doplnok stravy, ktorý môžu užívať dospelí aj deti. Používa sa na liečbu dýchacích ciest a iných respiračných stavov vrátane astmy a bronchitídy. Jazvečí tuk sa používa aj na liečbu kašľa. Zmierňuje kašeľ a urýchli prechod zo suchého na vlhký - hlienovitý. Podporuje tiež odkašliavanie. 

Jazvečí tuk má mnoho liečivých vlastností a možno ho použiť na širokú škálu ochorení, nielen respiračných. Je skvelým pomocníkom pri rôznych poraneniach a môže aj urýchliť zotavenie po dlhej chorobe. Vďaka svojmu zloženiu môže pomáhať pri onkologických ochoreniach a ich prevencii, anémii a hormonálnych poruchách, zlepšuje imunitný systém, pomáha pri chronických zápalových ochoreniach


Cenné látky obsiahnuté v jazvečom tuku

Tuk je bohatým zdrojom mikroelementov, organických kyselín a vitamínu A (môže predchádzať rakovine), vitamínu E a vitamínov skupiny B. Jazvečí tuk obsahuje množstvo látok potrebných pre zdravý organizmus, ktoré pomáhajú zlepšovať metabolizmus a posilňujú imunitu.

Obsiahnutý vitamín A napríklad zabraňuje opakovaniu chronických zápalových ochorení dýchacieho ústrojenstva, obličiek a močových ciest, priaznivo pôsobí na pokožku, vlasy a nechty. Vitamíny skupiny B sú energetické látky, ktoré poskytujú energiu pre všetky biochemické metabolické procesy.

Jazvečí tuk obsahuje aj makro- a mikroelementy potrebné pre telo. Toto zloženie umožňuje jazvečiemu tuku mať všeobecný zdravotný účinok na organizmus. Pôsobí tiež protizápalovo, imunomodulačne, prípadne bráni rozvoju aterosklerózy a stimuluje proces rekonvalescencie po chorobách.


jazvecia mast na kasel pre deti

Ako používať jazvečí tuk?

Jazvečí tuk sa môže používať 2 spôsobmi - ako masážny prípravok (externe) alebo ako potravinový doplnok (orálne).

Vmasírovanie jazvečieho tuku do pokožky má zahrievací účinok, ktorý zabezpečuje:

  • zvyšuje prietok krvi v masírovanej oblasti
  • zmierňuje bolesť
  • zlepšuje odtok hlienu z priedušiek

Najlepšie je potierať sa jazvečím tukom večer alebo pred spaním. 

Postup pri masírovaní:

  • pripravte jazvečí tuk na masáž tak, že nádobu podržíte nejaký čas pred masážou pri izbovej teplote
  • keď je konzistencia prijateľná (tekutá), naneste malé množstvo prípravku na pokožku, aby ste sa uistili, že nedôjde k alergickej reakcii
  • natrite si hrudník a chrbát ľahkými masážnymi pohybmi
  • po natretí je najlepšie ísť do postele a trochu si pospať

Pri vnútornom použití by mali dospelí prijímať dve čajové lyžičky jazvečieho tuku denne a deti pol čajovej lyžičky denne.Tento doplnok sa môže užívať tridsať až štyridsaťpäť dní a potom je potrebná aspoň dvojtýždňová prestávka. Po prestávke je znovu možné používať jazvečí tuk. Toto dávkovanie je orientačné, preto odporúčame riadiť sa najskôr príbalovým letákom produktu, ktorý ste si zakúpili. 

odber noviniek newsletter

 

Nežiaduce účinky jazvečieho tuku

Tuk obsahuje látky, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie a preto ho pred jeho natretím na pokožku vyskúšajte len v malej dávke a počkajte, či vaša pokožka neprejaví symptómy alergie. Ľudia trpiaci chorobami pankreasu a pečene by sa mali vyhýbať používaniu jazvečieho tuku, pretože môže spôsobiť žalúdočné problémy. Ďalším rizikovým faktorom je individuálna intolerancia, preto by sa pacienti pred použitím jazvečieho tuku mali vždy poradiť so svojím lekárom alebo pediatrom.


Jazvečí tuk je skvelým pomocníkom pre tých, ktorí hľadajú prírodné spôsoby, ako zmierniť príznaky niektorých ochorení.
Ak sa chcete dozvedieť viac o ďalších spôsoboch pomoci či o produktoch, ktoré pomáhaj
ú pri ochoreniach dýchacích ciest, prečítajte si aj naše ďalšie články na túto tému a vyskúšajte ďalšie naše produkty, ktoré vám môžu pomôcť zvládnuť boj s chorobou.

 

Zdroje:
https://www.powerpacplus.org/badger-fat-healthy-benefits/
 

https://mirrolla.ru/en/blog/barsuchiy-zhir-podarok-altaya/

https://en.atomiyme.com/healing-properties-of-badger-fat-composition-application/ 

 

Článok si pre vás pripravila 

 

foto Barbora Herbatica

Mgr. Barbora Olejníková

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternatívnu medicínu a prírodné produkty pre podporu zdravia.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: barbora@herbatica.sk

 
ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)