Čaga a jej priaznivé účinky na pečeň

Vaša pečeň je orgán, ktorého ochrana je nesmierne dôležitá. Mnoho ľudí si automaticky predstaví srdce či obličky ako jeden z našich najvzácnejších orgánov, no význam pečene netreba podceňovať.
Tí, ktorí majú nejaké ochorenie pečene, si pravdepodobne uvedomujú ďalekosiahle dôsledky narušenia funkcie pečene na naše zdravie. Avšak tí, ktorí majú zdravú pečeň, možno nikdy ani len neuvažujú o potrebe starať sa o zdravie svojej pečene. 


V tomto článku sa dozviete:

  • ako udržať svoju pečeň zdravú
  • aké sú funkcie a úlohy pečene
  • ako čaga pomáha pri ochoreniach pečene

 

4 stupne poskodenej pecenepecen anatomia

Funkcie pečene

Pečeň je orgán, ktorý sa nachádza iba u stavovcov ( zvieratá s chrbtovou kosťou) a detoxikuje rôzne metabolity, syntetizuje bielkoviny a tiež produkuje biochemikálie potrebné na trávenie a rast. U ľudí sa nachádza pod bránicou. 

Početné funkcie tohto orgánu sú pre naše telo kľúčové. Pečeň ukladá prebytočnú glukózu a premieňa ju na energiu. Tento dôležitý orgán je tiež náchylný na rôzne choroby. Jednou z najznámejších chorôb je stukovatenie pečene - steatóza. Najčastejšou príčinou stukovatenia pečene je strava s vysokým obsahom škrobu a cukru.

Niektoré z najlepších stratégií na udržanie zdravia pečene zahŕňajú:

  • vyhýbanie sa alkoholu a toxínom
  • konzumácia zdravej, prevažne nízkosacharidovej stravy
  • pravidelná fyzická aktivita
  • užívanie doplnkov stravy, ktoré zvyšujú odolnosť pečeňových buniek voči poškodeniu


Aké funkcie vykonáva vaša pečeň?

Bez funkčnej pečene nemôžeme žiť. Jednou z hlavných povinností vašej pečene je filtrovať krv predtým, ako sa rozšíri do celého tela.

Medzi ďalšie dôležité funkcie pečene patria:

  • detoxikuje krv  od chemikálií
  • metabolizuje lieky
  • metabolizuje sacharidy, lipidy a proteíny na biologicky užitočné materiály
  • vylučuje žlč na trávenie tuku
  • tvorí bielkoviny potrebné na zrážanie krvi
  • produkuje cholesterol a triglyceridy a spolu viac ako 10 000 enzýmov
  • transformuje glukózu na glykogén – a ukladá glykogén pre prípad, že je potrebné zvýšiť energiu
  • pomáha regulovať hladinu cukru v krvi


Ak by moderná medicína objavila látku, ktorá napomáha schopnosti vašej pečene optimálne fungovať tým, že pomáha predchádzať rakovine pečene, znižuje zápal v pečeni, pôsobí proti vírusom pečene a stimuluje imunitnú odpoveď vášho tela, určite by sa stala štandardnou terapiou pre tých, ktorí majú nepriaznivý stav pečene. Hoci v súčasnosti tieto potreby nespĺňa žiadny liek, látka vyskytujúca sa v prírode áno. Tou látkou je huba čaga. Je to druh huby, ktorý rastie na brezách na Sibíri a v iných chladných oblastiach (ako Aljaška a severná Kanada). Ak ste na ceste uzdravenia pečene, ukázalo sa, že čaga môže byť pre vás veľkou podporou. Huba čagaprotizápalové, antivírusové účinky, stimuluje metabolizmus a má veľmi vysoké antioxidačné vlastnosti. Čaga, ktorá spadá niekde medzi superpotraviny a doplnky stravy, pomáha pri viacerých problémoch a neustále si získava uznanie pre svoju schopnosť ochraňovať nielen pečeň, ale celý ľudský organizmus. 

 

caga na podporu a detoxikaciu pecene


Čaga a jej priaznivé účinky na pečeň

Čaga sibírska, alebo aj ryšavec šikmý, je prírodný protizápalový prostriedok a zápal je často výsledkom oslabenej pečene. Huba pomáha bojovať presne proti tomu. Oslabený orgán alebo oslabený imunitný systém sú náchylné na infekcie. Chaga na druhej strane stimuluje produkciu imunitných buniek prostredníctvom svojho imunitného posilňujúceho účinku, vďaka čomu je telo odolnejšie voči invazívnym vírusom a baktériám. Antivírusový účinok čagy zabezpečuje, že vírusy, napríklad hepatitída, môžu byť eliminované.

Oxidačný stres je jedným z hlavných dôvodov vzniku chronických ochorení pečene. Vďaka parazitickým vlastnostiam chagy je tento oxidačný stres eliminovaný. Antioxidanty nachádzajúce sa v hubách bojujú s voľnými radikálmi. Skóre ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) v chage je najvyššie spomedzi všetkých prírodných látok či potravín. Čo pomáha pri obrane pred voľnými radikálmi, ktorým sa inak nedá vyhnúť.

Čaga môže taktiež pomôcť znížiť vysoký krvný tlak, ako aj vysokú hladinu cukru v krvi spojenú s cukrovkou. Môže tiež pomôcť znížiť cholesterol, ktorý je známy tým, že poškodzuje srdce a cievy. U pacientov, ktorí majú nadváhu, môže stimulujúci účinok čagy pomôcť znížiť hmotnosť.

odber noviniek newsletter


4 spôsoby, ako čaga prospieva vašej pečeni

Zdravotné prínosy chagy tvoria dlhý zoznam, ale niektoré sa týkajú najmä tých, ktorí majú problémy s pečeňou.

  • Protirakovinové účinky čagy - Jedným z dôvodov, prečo ľudia s chronickým ochorením pečene musia byť aktívni pri udržiavaní zdravia pečene, je zabrániť tomu, aby sa poškodené pečeňové bunky stali rakovinovými. Výskum preukázal, že chaga inhibuje rast a šírenie nádorov. Odborníci sa domnievajú, že táto vlastnosť je spôsobená triterpénovými zlúčeninami čagy, ktoré spôsobujú samodeštrukciu nádorových buniek (apoptózu). Chaga sa javí ako ideálna na tento účel, pretože indukuje apoptózu v starých alebo dysfunkčných bunkách bez toho, aby mala akýkoľvek vplyv na blízke normálne bunky.

  • Čaga je silným antioxidantom – Nadbytok voľných radikálov je hlavným faktorom pri rozvoji závažného ochorenia pečene. Antioxidanty, ktoré znižujú zápal neutralizáciou voľných radikálov, sú jedným z najznámejších spôsobov, ako zabrániť tomuto osudu. Silný antioxidant, superoxiddismutáza (SOD) je prítomný v čage vo veľkých množstvách. Podľa stupnice ORAC (stupnica, ktorá meria schopnosť potravín vysporiadať sa s oxidačným stresom a absorbovať poškodenie voľnými radikálmi) má čaga najvyššie hodnotenie ORAC, obsahuje až 50-krát viac enzýmov SOD ako ovocné šťavy, listová zelenina, hľuzovky a morské riasy. Vysoký obsah antioxidantov Chaga pomáha chrániť pečeňové bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

  • Protizápalové účinky čagy – Niekoľko zlúčenín v chage – ako je kyselina betulínová a inotodiol – pomáha znižovať zápal vo vašom tele. Zápal vo vašej pečeni udržiava poškodenie buniek, čo môže nakoniec viesť k trvalému stvrdnutiu a zjazveniu pečeňového tkaniva. Ukázalo sa, že čaga inhibuje produkciu cytokínov, najmä tumor nekrotizujúceho faktora alfa. Nádorový nekrotický faktor alfa je hlavným vinníkom zápalu a podieľa sa na cykle zápalu pečene.

  • Čaga ako posilňovač imunity Chaga sa považuje za adaptogén, čo znamená, že sa prispôsobí vášmu telu a dodá, čo je potrebné. Adaptogény sa často odporúčajú tým, ktorí majú problémy s imunitným systémom. Akákoľvek anomália pečene nevyhnutne spôsobí poškodenie alebo oslabenie imunitného systému. Jednou z najznámejších a najštudovanejších zložiek chaga je typ polysacharidu nazývaného betaglukány – ktorý môže pomôcť vášmu imunitnému systému aktiváciou bielych makrofágových krviniek, aby ničili cudzie látky v našom tele, a stimuláciou prirodzených “vraždiacich” buniek a T-buniek v boji proti infekcii.

Čagu dnes viete konzumovať veľmi jednoducho. Na trhu je bežne dostupná vo forme tinktúr, roztokov, čajov, tabliet alebo kvapiek. 

Štúdie poukazujúce na liečivé schopnosti chagy by sa mali brať vážne. Pretože chaga môže pomôcť predchádzať rakovine pečene, minimalizovať zápal pečene, predchádzať poškodeniu pečeňových buniek a podporovať schopnosť pečene brániť sa proti infekcii.
Táto huba si právom získava svoje miesto pri liečbe ochorení pečene už vo viacerých krajinách.

 

Zdroje:
https://www.express.co.uk/life-style/health/1558282/cancer-chaga-supplement-reduced-tumour-size 

https://epam.sk/inspiracie/poznate-hubu-caga-superpotravina-posilnuje-imunitu-a-ma-desiatky-dalsich-zdravotnych-benefitov/

https://alaskachaga.com/healing-fatty-liver-with-chaga/

www.freepik.com

 

 

Článok si pre vás pripravila 

 

foto Barbora Herbatica

Mgr. Barbora Olejníková

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternatívnu medicínu a prírodné produkty pre podporu zdravia.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: barbora@herbatica.sk

 
ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)