Hemoroidy - príznaky, liečba a prevencia

Hemoroidy sú pre mnohých nepríjemným spoločníkom. Preto sme sa rozhodli pripraviť pre vás všetky potrebné informácie o tomto ochorení a zároveň vám priblížiť rôzne možnosti prírodnej liečby hemoroidov.

V tomto článku nájdete:

  • definíciu hemoroidov
  • príznaky - hemoroidy
  • zdroj výskytu hemoroidov
  • hemoroidy liečba a prevencia


Čo sú hemoroidy?

Hemoroidy sú prirodzenou súčasťou anatómie človeka, a celkovo cicavcov. Ide o cievne zväzky umiestnené okolo konečníka alebo v dolnej časti konečníka. Pomáhajú pri vyprázdňovaní. V momente, keď dôjde k opuchu alebo zápalu takýchto cievnych zväzkov, nastáva problém.
Asi 50 percent dospelých pociťuje príznaky hemoroidov do 50. roku života. Hemoroidy môžu byť vnútorné alebo vonkajšie.

Vnútorné hemoroidy sa vyvíjajú v konečníku.
Vonkajšie hemoroidy sa vyvíjajú mimo konečníka.

Hemoroidy sú známe aj ako zlatá žila”. Často sa môžete stretnúť aj s výrazom hemeroidy. V oboch prípadoch však ide o rovnakú zdravotnú komplikáciu.

Hemoroidy môžu spôsobiť bolesť, silné svrbenie a ťažkosti pri sedení, vnútorné hemoroidy dokonca aj krvácanie. Našťastie sú liečiteľné.


Aké sú príznaky hemoroidov?

Ak máte hemoroidy, môžete si všimnúť jasne červenú krv na toaletnom papieri alebo na stolici. Okolo konečníka sa môže vyskytovať svrbenie, nepohodlie alebo bolesť. Častokrát môžete nahmatať aj hrčky, ktoré vyčnievajú z konečníka alebo sa nachádzajú v jeho bezprostrednej prítomnosti.
Mnoho ľudí nepociťuje žiadne príznaky alebo len veľmi mierne príznaky, ktoré po niekoľkých dňoch vymiznú. Pre iných ľudí sú hemoroidy bolestivejšie.

Vnútorné hemoroidy sú rozdelené do 4 rôznych typov podľa stupňa ich prolapsu (ako veľmi vyčnievajú mimo konečníka a či je to dočasné alebo trvalé):

  • Hemoroidy prvého stupňa často trochu krvácajú, keď sa zvnútra podráždia stolicou, ale zostávajú vo vnútri konečníka a zvyčajne nie sú veľmi bolestivé.
  • Hemoroidy druhého stupňa krvácajú a vyčnievajú z konečníka, pri vykonávaní veľkej potreby. Akonáhle sa pohyb čriev skončí, sami sa vrátia do vnútra konečníka.
  • Hemoroidy tretieho stupňa musia byť po vykonaní stolice fyzicky zatlačené späť do konečníka. Môžu byť bolestivé, ak sú veľké.
  • Hemoroidy štvrtého stupňa sú väčšie hrčky, ktoré natrvalo vyčnievajú z konečníka a nedajú sa vrátiť dovnútra. Krv vo vnútri týchto hemoroidov sa môže zraziť (trombóza) a hrčky môžu byť veľmi bolestivé.

Vonkajšie hemoroidy sa vyskytujú ako hrčky mimo konečníka. Trombovaný hemoroid sa vyskytuje, keď je krvná zrazenina v koži prekrývajúcej konečník; to môže spôsobiť silnú a neustálu bolesť.

 

hemoroidy pricina a liecba
Čo spôsobuje hemoroidy?

Presná príčina hemoroidov nie je celkom jasná, ale ich vznik súvisí so zvýšeným tlakom v krvných cievach v konečníku a okolo neho. Tento tlak môže spôsobiť, že krvné cievy vo vašom konečníku budú opuchnuté a zapálené.

V mnohých prípadoch sa považuje za zdroj výskytu hemoroidov príliš veľké namáhanie na toalete v dôsledku dlhotrvajúcej zápchy, ktorá je často spôsobená nedostatkom vlákniny v strave človeka. Naopak chronická (dlhodobá) hnačka môže rovnako spôsobiť, že budete náchylnejší na hemoroidy.

 

Ďalšie faktory, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku hemoroidov:

  • nadváha alebo obezita
  • vek – ako starnete, podporné tkanivá vášho tela slabnú, čím sa zvyšuje riziko hemoroidov
  • hemoroidy v tehotenstve – tehotenstvo môže spôsobiť zvýšený tlak na cievy v panvovej oblasti a spôsobiť ich zväčšenie 
  • genetika - výskyt hemoroidov v rodinnej anamnéze
  • pravidelné zdvíhanie ťažkých predmetov
  • pretrvávajúci kašeľ alebo opakované vracanie
  • dlhé sedenie
  • nedostatočný pitný režim
  • ochorenia tráviaceho systému (napr. Crohnova choroba, Ulcerózna kolitída,  syndróm dráždivého hrubého čreva)

 

Aké sú rizikové faktory vzniku hemoroidov?

Vekom sa riziko výskytu hemoroidov zvyšuje. Je to preto, že tkanivá, ktoré podporujú žily v konečníku, slabnú. To sa môže stať aj v tehotenstve, pretože váha dieťaťa vyvíja tlak na panvovú/análnu oblasť.

Komplikácie, ktoré hemoroidy môžu spôsobiť, sú:

  • anémia: zriedkavo môže chronická strata krvi z hemoroidov spôsobiť anémiu, pri ktorej nemáte dostatok zdravých červených krviniek na prenos kyslíka do buniek.
  • prolaps
  • bakteriálna infekcia
  • zvýšená telesná teplota
  • krvná zrazenina: občas sa môže v hemoroidoch vytvoriť zrazenina (trombotizovaný hemoroid). Hoci to nie je nebezpečné, môže to byť mimoriadne bolestivé.

 

odber noviniek newsletter 

Prevencia vzniku hemoroidov

Najlepším spôsobom, ako predchádzať hemoroidom, je udržiavať stolicu mäkkú, čo sa dá dosiahnuť pomocou stravy. Ak sa chcete ochrániť pred hemoroidmi alebo znížiť príznaky hemoroidov, postupujte podľa týchto našich tipov:

  • Jedzte potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Jedzte viac ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov. Ak tak urobíte, stolica zmäkne a zväčší sa jej objem, čo vám pomôže vyhnúť sa hemoroidom. Vlákninu pridávajte do stravy pomaly, aby ste sa vyhli problémom s trávením a  plynatosťou. Jedzte pravidelne a vyhnite sa prílišnému hladu alebo naopak prejedaniu.
    V jedálničku obmedzte potraviny, ktoré spôsobujú tvrdú stolicu, ako napr.: cola, kofeínové nápoje, káva, alkohol, rafinovaný cukor a priemyselne spracované potraviny.
  • Pite veľa tekutín, aby ste udržali stolicu mäkkú. Účinnú pomoc vám poskytnú aj niektoré bylinky a čaje z nich, ako napríklad rebríček, žihľava, pagaštan.
  • Zvážte vlákninové doplnky. Väčšina ľudí neprijíma dostatok odporúčaného množstva vlákniny – 20 až 30 gramov denne – vo svojej strave. Štúdie ukázali, že voľnopredajné doplnky vlákniny, ako je psyllium (Metamucil) alebo metylcelulóza (Citrucel), zlepšujú celkové príznaky a krvácanie z hemoroidov. Ak používate vlákninové doplnky, nezabudnite vypiť každý deň aspoň osem pohárov vody alebo iných tekutín. V opačnom prípade môžu doplnky spôsobiť alebo zhoršiť zápchu.
  • Pri vyprázdňovaní príliš netlačte. Namáhanie a zadržiavanie dychu pri vyprázdňovaní sa, vytvára väčší tlak v žilách v dolnej časti konečníka.
  • Choďte na toaletu hneď, ako pocítite nutkanie. 
  • Cvičte pravidelne. Zostaňte aktívny, aby ste predišli zápche a znížili tlak na žily, ktorý sa môže vyskytnúť pri dlhom státí alebo sedení. Cvičenie vám tiež môže pomôcť zbaviť sa nadváhy, ktorá môže prispievať k hemoroidom.
  • Vyhnite sa dlhému sedeniu. Príliš dlhé sedenie, najmä na toalete, môže zvýšiť tlak na žily v konečníku. Ak máte sedavé zamestnanie, robievajte si pauzu minimálne každú pol hodinu až hodinu a ak vám to okolnosti dovoľujú, poprechádzajte sa.


vyzivove doplnky s vlakninou na  chudnutie a hemoroidy


Ako liečiť hemoroidy? Čo pomáha a aké sú najúčinnejšie lieky na hemoroidy?

Symptómy hemoroidov zvyčajne zmiznú samé. Liečba odporúčaná lekárom bude závisieť od toho, aké závažné sú vaše príznaky. 

  • Domáca liečba:

    Jednoduché zmeny životného štýlu môžu často zmierniť mierne príznaky hemoroidov v priebehu 2 až 7 dní. Pridajte vlákninu do svojej stravy pomocou voľnopredajných doplnkov stravy a potravín, ako je ovocie, zelenina a obilniny. Vyhýbajte sa koreneným jedlám, ktoré zhoršujú dráždenie konečníka.
    Snažte sa príliš netlačiť počas vyprázdňovania, pite dostatočné  množstvo vody. Aj teplé sedacie kúpele po dobu 20 minút niekoľkokrát denne vám môžu pomôcť. Účinný je odvar z dubovej kôry. Ľadové obklady môžu zmierniť bolesť a opuch.

    Doprajte si pravidelnú
    masáž. Jemnou masážou brucha ( prednej brušnej steny ) v smere hodinových ručičiek podporíte peristaltiku hrubého čreva. Zvládnete to aj sami doma a môžete si pomôcť aj tenisovou loptičkou. Ak pri masáži použijete masážny olej a pridáte doňho pár kvapiek esenciálneho oleja z pelargónie, znásobíte jej účinok.

    Účinné sú aj striedavé sprchy. Začínajte a končite vždy studenou vodou.

    Dbajte na starostlivú hygienu. Nepoužívajte parfumovaný toaletný papier.

 

  • Nechirurgická liečba.
    Voľnopredajné krémy a iné lieky zmierňujú bolesť, opuch a svrbenie. Vyberajte si lieky najlepšie na prírodnej báze.
    Na lokálnu aplikáciu môžete použiť tento špeciálny krém na hemoroidy, ktorý pomôže uľaviť od bolesti, zmierni svrbenie a má aj protizápalové účinky.
    Univerzálnym prírodným pomocníkom pri liečbe hemoroidov v ktorejkoľvek fáze sú aj rektálne čapíky.

 

  • Chirurgická liečba.
    Ak máte veľké hemoroidy alebo ak iné liečby nepomohli, budete potrebovať operáciu.

 

capiky na liecbu hemoroidov
Veríme, že sme vám priniesli dostatočné množstvo informácií o hemoroidoch a ich symptómoch, ktoré vám pomôžu pri liečbe hemoroidov. Napriek tomu, že hemoroidy sú nepríjemným problémom, ktorý sa zvykne opakovať, je možné mu predísť alebo ak sa už vyskytuje, aj úplne vyliečiť. Ak sa neviete rozhodnúť pre vhodný produkt z našej ponuky, neváhajte sa na nás obrátiť, radi vám poradíme.

 

Článok si pre vás pripravila 

 

foto Barbora Herbatica

Mgr. Barbora Olejníková

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternatívnu medicínu a prírodné produkty pre podporu zdravia.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: barbora@herbatica.sk

 
ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)