Zatočte s bolesťou hrdla a kašlom!

S chladným zimným obdobím prichádzajú aj neželané vírusy, hlieny v hrdle, bolesť hrdla, škrabanie v hrdle, kašeľ a problémy dýchacích ciest. Jedným z najbežnejších a možno najnepríjemnejších problémov sú príznaky prechladnutia, ktoré sprevádza upchatý nos, kašeľ a zahlienenie. Často siahame po rýchlom riešení - voľnopredajných liekoch, ktoré zdravotné problémy stlmia v priebehu niekoľkých hodín alebo dní. Musíme si však byť vedomí toho, že takéto “preliečenie” je len krátkodobé a s odstupom času nám môže priniesť chronické bolesti, ktoré nás môžu trápiť dlhodobo.

V tomto článku sa dozviete:

- aké sú príznaky a pôvod bolesti hrdla
-
čo na bolesť v hrdle
- ako vyliečiť bolesť hrdla pomocou prírodných produktov
- čo na bolesť v hrdle u detí
 

Pri bolestiach hrdla a kašli je dôležité vedieť, odkiaľ bolesť pochádza a akého je charakteru.

 

Príznaky bolesti v hrdle:  

Bolesť v hrdle môže mať viaceré podoby, ako napr. :

  • škrabanie v hrdle
  • pálenie v hrdle
  • problémy pri prehĺtaní
  • problémy s hlasivkami, porušenie hlasu, chrapčanie
  • pocit cudzieho telesa v krku

 

Pôvod bolesti hrdla a kašľa môže byť:

  • úrazový - mechanické poškodenie, poleptanie chemikáliami…
  • zápalový - vírusy, infekcie, nádcha…
  • nádorový 
  • ostatné príčiny

 

Bolesti hrdla zápalového charakteru sú azda tie najčastejšie. Tieto bolesti môžu sprevádzať aj iné ťažkosti ako horúčka, sťažené dýchanie, hlieny či slabosť. Zápal najčastejšie spôsobujú baktérie a vírusy, ale aj kvasinky. Vyvolávajú ho najmä streptokoky, angína, koronavírusy, akútne infekčné ochorenia. Dôležité je pozrieť sa na problém zo širšieho uhľa pohľadu a snažiť sa týmto ťažkostiam predísť alebo ich riešiť z dlhodobejšej perspektívy. Práve preto je vhodné siahnuť po prírodných produktoch v rámci prevencie, chorobu preležať a dôsledne vyliečiť.

sprej na bolesti hrdla

Čo na bolesť hrdla? 

Máme pre vás prírodné riešenia pri bolestiach hrdla a pri dráždivom kašli. Existuje mnoho tipov, trikov a rád pre domácu liečbu bolesti hrdla a kašľa. Čoraz viac sa vraciame k osvedčeným receptom a tradíciám našich starých mám. Medzi tie najúčinnejšie rozhodne patria tieto:

1. Propolis

Spomínate si na predošlé generácie, ako si kvapkali propolis na kocku cukru? Propolis je prírodné antibiotikum a prirodzene zvyšuje imunitu. Pomáha aj v prípade, ak ste už ochoreli alebo vás trápi bolesť hrdla či kašeľ. Dnes už propolis nemusíme konzumovať s cukrom, nakoľko mnoho tinktúrneobsahuje také veľké množstvo alkoholu, čo je lepšie pre naše zdravie.  

Čo je vlastne propolis? 

Propolis je zmes živicových látok, včelieho vosku, balzamov a éterických olejov.
Čo sa však deje s propolisom v úli? Včely zbierajú živicu na stromoch a pridávajú do nej výlučky svojich žliaz. Do úľa nosia propolis v záhyboch zadných nôh, podobne ako peľ. Používajú pritom propolis v dvoch formách.
Riedkym natierajú steny a iné časti úľa. Ten tu pôsobí dezinfekčne, proti plesniam, vírusom a baktériám. Hustý propolis používajú na izoláciu úľa - aj preto sa mu niekedy hovorí včelí tmel. Nech už do úľa prenikne akýkoľvek zdroj nákazy, včielky neváhajú a ihneď ho obalia propolisom, ktorý si svojím zložením aktívne poradí so všetkými baktériami a mikroorganizmami. Vďaka týmto vlastnostiam nachádza propolis svoju úlohu aj v starostlivosti o ľudské zdravie.

"Propolis obsahuje celý rad zdravotných výhod," tvrdí doktorka Amy Shah, M.D. "Obsahuje stovky prírodných antibakteriálnych zlúčenín, aminokyselín a polyfenolov. V histórii bol známy svojimi schopnosťami hojiť infekcie a Egypťania ho dokonca používali pri mumifikácii."
Je teda logické, že včelí propolis môže v skutočnosti
zmierniť bolesť a možno dokonca pomôcť v boji proti vírusovej infekcii, ktorá ju spôsobuje. 


2. Jazvečia masť

Jedným receptom z mnohých je jazvečí tuk. Na problémy dýchacích ciest sa používa už od nepamäti a jeho účinky sú overené a samozrejme rokmi odskúšané. Osvedčil sa pri liečbe zápalu priedušiek, astmy, a bežných infekcií dýchacích ciest. Značne uvoľňuje pocit ťažkej hrude ako aj dýchanie a zmierňuje bolesti a pomáha pri vykašliavaní. Svoje účinky vám poskytne jednoduchým vstrebaním do pokožky v oblasti hrudníka. Medzi jeho ďalšie skvelé vlastnosti patrí zmierňovanie bolestí pohybového aparátu, posilnenie lokálnej imunity a regenerácia kĺbov či chrupaviek. 

jazveci tuk pomoc pri prechladnuti

3. Doprajte si bylinkový čaj

Najosvedčenejšou metódou pri bolesti hrdla je teplý čaj. Medzi známe bylinky pomáhajúce pri bolestiach hrdla sú sladké drievko, tymián, skorocel a mnohé iné. Čaj zo sladkého drievka ponúka rýchle riešenie pri škrabaní v hrdle a pomáha pri vykašliavaní hlienov. Sladké drievko navyše pôsobí protizápalovo, čiže sa popasuje takmer s každým zápalom dýchacích ciest.

 

bylinkovy caj pri bolestiach hrdla

4. Bylinné domáce sirupy

Asi každý z nás si pamätáme na cibuľovo-medový sirup. Akonáhle prišla na nás nádcha alebo chrípka, mama už krájala cibuľu a miešala s medom. Niektorí sú milovníkmi tohto sirupu doteraz, iní ho nenávidia. Pokiaľ vám konzumácia tohto sirupu nerobí problém, odporúčame vám pripraviť si ho s kvalitným medom a pridať doňho aj kvapku propolisu.

Ďalším skvelým sirupom je Prieduškové desatoro, ktorý výrazne pomáha pri vykašliavaní, suchom a dráždivom kašli, podporuje trávenie a navyše má sladkú chuť, ktorú si zamilujú aj tí najmenší. Nemožno nespomenúť sirup zo sladkého drievka, ktoré si poradí s kašľom “ľavou zadnou”. Pomáha nielen pri kašli, ale aj pri zachrípnutí a má priaznivé účinky na tráviaci systém.

bylinkovy sirup na kasel

odber noviniek newsletter

Čo na bolesť hrdla u detí?

Pri deťoch je vždy otázne, čo konkrétne ich trápi, či je to bolesť pri prehĺtaní, škriabanie v hrdle alebo bolesť hrdla ako taká. Existujú však veci, ktoré svojim deťom môžete dať kedykoľvek a pomôžu.
Počas “choroby” im podávajte mäkké jedlá, ktoré sa ľahko prehĺtajú, ako je jablkové pyré, zemiaková alebo ovsená kaša a pod. Nenúťte ich jesť a už vôbec nie tuhé jedlá. Vaše dieťa môže odmietať stravu, ak ich hrdlo bolí najmä pri prehĺtaní; nemusí chcieť veľa jesť, ak ho bolí prehĺtať.
Dajte im veľa tekutín, ako je voda alebo teplý čaj. Podávajte často malé množstvá tekutiny.

Tipy na upokojenie bolesti hrdla pre deti:

Deťom starším ako 1 rok podávajte teplé tekutiny ako je voda, bylinkový čaj s medom alebo zriedený jablkový džús. Med nedávajte deťom mladším ako 1 rok. 
Deťom starším ako 4 roky podávajte sirup, spreje (bez obsahu benzokaínu - spôsobuje alergické reakcie) alebo tabletky proti bolesti hrdla. Prečítajte si však návod daného liečiva, aby ste vedeli aká je správna dávka pre vaše dieťa a či vôbec daný produkt môže konzumovať. 
Pre deti staršie ako 6 rokov, ktoré sú schopné kloktať bez prehĺtania, zmiešajte ½ čajovej lyžičky kuchynskej soli s 2 dl teplej vody. Nechajte kloktať zmes 2 až 3 krát denne počas niekoľkých nasledujúcich dní. Nedovoľte, aby vaše dieťa prehltlo slanú vodu.

 

Nezabúdajte na to, že najdôležitejšia je prevencia. Snažte sa venovať pozornosť signálom vášho tela a riešiť nepríjemnosti spojené s vaším zdravím do hĺbky. Môže prísť čas, kedy nezasiahnete včas a obyčajná bolesť hrdla môže prerásť do väčších zdravotných problémov.

 

Článok si pre vás pripravila 

foto Barbora Herbatica

Mgr. Barbora Olejníková

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternatívnu medicínu a prírodné produkty pre podporu zdravia.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: barbora@herbatica.sk

 
ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)