Začnite Nový rok s detoxikáciou organizmu

Cítite sa unavene, ťažkopádne alebo nie ste vo svojej koži? Cítite sa po vianočných sviatkoch prejedení alebo nafúknutí? Počuli ste už o detoxikácii organizmu, no nie a nie premeniť vaše zámery na skutky? Teraz je ideálne obdobie na stanovenie si novoročného predsavzatia - očistenie vášho tela. Prinášame vám pár rád, vďaka ktorým si uvedomíte, že očistenie organizmu nemusí byť pre vás unavujúce a náročné, ale obrodzujúce a najmä dlhodobo prospešné. Začnite Nový rok zdravo, energicky a v tej najlepšej kondícii!

Detox

Mnohý z nás si detoxikáciu predstavujú ako úplné obmedzenie jedla a konzumovanie len zeleniny a tekutín. V súčasnosti avšak existuje niekoľko foriem detoxikácie a detoxikačných diét, že si určite nájdete takú formu, ktorá bude pre vás ako ušitá. Na druhej strane, môže byť pre vás nekonečným procesom hľadanie tej správnej diéty a to často vedie k celkovému zanevreniu na detoxikačné kúry.

Práve pre to sme si pre vás pripravili univerzálne tipy, ktoré budú vhodné pre každého jedného z vás.

Detox tela a detox organizmu

 Slovo detox si často spájame s váhou a fyzickým imidžom v domnení, že detoxikácia organizmu má niečo spoločné s chudnutím a zbavením sa nadbytočných kilogramov. Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Keď hovoríme o detoxe, hovoríme o detoxikácii tela od toxínov a ťažkých kovov nahromadených v priebehu času, aby sme mali prospech zo zlepšenia zdravia a pohody.

Hromadenie príliš veľkého množstva toxínov môže byť nebezpečné a môže tiež spôsobiť príznaky ako:

  • Fyzická a duševná únava
  • Bolesť hlavy
  • Problémy sa sústrediť 
  • Slabý spánok
  • Kožné problémy, ako sú alergie, ekzémy a dermatitída

 

Ako detoxikovať telo? 

  • dodržiavať pitný režim
  • zaradiť do jedálnička ovocie aj zeleninu, obmedziť cukry či priemyselne spracované potraviny
  • zvýšiť príjem vlákniny
  • konzumovať bylinky, ktoré pomáhajú pri očiste
  • pravidelný pohyb

 

Voda ako najdôležitejší činiteľ pri odplavovaní škodlivín z vášho tela

Vo všeobecnosti je voda nevyhnutnou k správnemu fungovaniu ľudského organizmu. Dodržiavanie pitného režimu je najdôležitejším prvkom správneho fugovania nielen v bežnom živote, ale aj pri detoxikácii. Počas detoxikačného procesu by ste mali každé ráno vypiť pohár vody, aby ste svoj metabolizmus naštartovali. Najideálnejšie je, pokiaľ pijete vlažnú vodu alebo vodu s citrónom. Voda s citrónom dodá vášmu telu dostatočné množstvo vitamínu C potrebného k úprave pH močových ciest a odplavovaniu škodlivín z vášho tela. Pitný režim je vhodné doplniť napríklad s čaga čajom, ktorý je výborným pomocníkom pri detoxe. Čaj z tejto zázračnej čiernej brezovej huby má kvantum výhod pre naše telo. Obsahuje vitamíny B1, B2, B3, fenoly, melanín, vlákninu a mnohé minerály. Je jedným z najsilnejších antioxidantov a práve preto je tou najlepšou voľbou pri očiste organizmu.

pexels-daria-shevtsova-1458671

 

Ovocie a zelenina

Najviac živín a vitamínov prirodzene prijímame zo stravy. Práve preto by sme si mali vyberať potraviny, ktoré sú pre naše telo prospešné a pomáhajú nášmu organizmu správne fungovať.

Väčšou zložkou pri konzumácii by mala byť zelenina a v menšom množstve ovocie. Najideálnejšie je, keď ovocie budete konzumovať v doobedných hodinách, keďže vaše telo je ešte schopné počas dňa fruktózu (cukor) a energiu spracovať a neukladať ju. Zo zeleniny sú najdôležitejšie takzvané “zelené potraviny”, ktoré obsahujú zelené farbivo chlorofyl. Chlorofyl pomáha z tela odstraňovať ťažké kovy a iné škodliviny. Samozrejme je dôležité obmedzenie, no najlepšie úplné vylúčenie cukrov a priemyselne spracovaných potravín z vášho jedálnička.

pexels-oleg-magni-890507

SK 

Prijímajte viac vlákniny a bylinky pomáhajúce detoxikácii

Význam vlákniny pre ľudské telo je pomerne širokorozmerný.

Vláknina najmä pozitívne pôsobí na črevný trakt:

  • pomáha pri optimalizícii stolice, čo uľahčuje vyprázdňovanie
  • pomáha pri peristaltike - pohybov čriev, čo znižuje usadzovanie toxických látok v našom tele
  • znižuje hladinu cukru v krvi po jedle
  • má priaznivé účinky na črevnú mikroflóru a znižuje množenie patogénnych mikroorganizmov

Najznámejšie zdroje vlákniny nachádzame v jablkách, hruškách, avokáde, strukovinách, cvikle, orechoch, chia semiačkach a dokonca aj v ovsených vločkách či popcorne. Ďalším zdrojom je psyllium - skorocel indický, ktorý obsahuje až 80% vlákniny. Psyllium je rastlinný doplnok, ktorý pomáha pri vyprázdňovaní čriev či udržiavaní správnej hladiny cholesterolu.

Inými skvelými zdrojmi a pomocníkmi pri detoxikácii sú doplnky stravy ako napríklad pestrec mariánsky, ktorého môžeme konzumovať vo forme oleja alebo ako sušenú bylinku - napr. v čaji. Pestrec mariánsky pomáha pečeni vykonávať jej detoxikačnú funkciu a taktiež pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Nemožno vynechať ani jablčný ocot, ktorý pomáha pri trávení, odvodňuje, prečisťuje močové cesty a posilňuje imunitu.

Hýbte sa a vyskúšajte si otužovanie

Detoxitácia by nebola efektívna bez pohybu a iných aktivít, ktoré nás udržujú v kondícii. Pohyb podporuje fungovanie lymfatického systému, ktorý sa stará o odstraňovanie tukov, škodlivín a iných nežiadúcich látok.  Takisto sa vám v tele naštartuje látková výmena, činnosť srdca a s ním aj správna cirkulácia krvi. Akokoľvek sa budete hýbať, či budete robiť jógu, jumping, posilovanie alebo sa len proprechádzate - váš lymfatický systém sa vám poďakuje.

Pridajte k pohybu aj otužovanie. Nemusíte hneď plávať medzi ľadovcami, úplne vám zo začiatku postačí rýchla studená sprcha. So takýmto sprchovaním začnite postupne. Každý deň sa pokúste sprchovať sa pod čoraz studenšou a studenšou vodou. Vaše telo sa za pár dní adaptuje a z tejto činnosti bude len prosperovať.

Otužovanie má pozitívne účinky na náš organizmus:

  • pôsobí blahodárne na imunitný systém
  • pomáha pri cirkulácii krvi a správnemu fungovaniu ciev
  • zmierňuje alergie, duševné choroby, stres
  • posilnenie obranyschopnosti

Otužovaním nielen dopomôžete detoxikácii, ale možno si túto aktivitu tak zamilujete, že ju zaradíte do vášho každodenného života.

pexels-daniel-reche-1556710_1

 

Detox na chudnutie

Detox tela a organizmu sa môže líšiť od detoxikačnej diéty. Preto je dôležité rozhodnúť sa pre ten správny typ detoxu. Ak sa rozhodujete pre detox z dôvodu zhodenia kilogramov, hľadajte rôzne detoxikačné diéty. Detoxikačná diéta môže byť veľmi účinná, navyše nielen pomáha pri chudnutí, ale ponúka aj množstvo ďalších zdravotných výhod.

Ktoré potraviny sa najčastejšie konzumujú pri detoxikačnej diéte?

1. Citróny Citrusové plody ako pomaranče a citróny sú výborné, pokiaľ ide o detoxikáciu. Tieto plody obohatené o vitamín C pomáhajú bojovať proti škodlivým voľným radikálom, ktoré sú spojené s viacerými ochoreniami, ako sú srdcové choroby, cukrovka a rakovina. Okrem toho citróny obnovujú rovnováhu pH tela a posilňujú jeho imunitný systém.

2. Kapusta
 - Kapusta je nabitá antioxidantom glutatiónom, ktorý pomáha posilňovať funkciu pečene. Okrem toho obsahuje chemikáliu s názvom sulforafan, ktorá bojuje proti toxínom. Okrem toho kvasená forma kapusty (kyslá kapusta) obsahuje prospešné baktérie, ktoré pomáhajú pri trávení a zlepšujú činnosť čriev.

3. Cvikla
 - Cvikla je obohatená o vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha žlčníku a pečeni odstraňovať prebytočnú žlč. Okrem toho podporujú tvorbu antioxidačných enzýmov v pečeni. Cvikla tiež obsahuje živiny, ako je železo, vitamín C a horčík.

4. Brokolica
 - Táto zelenina, bohatá na selén a vitamín C, je potenciálnym detoxikačným jedlom pre pečeň. Najlepšie je konzumovať ju surovú alebo vo varenej forme. Brokolica sa skladá z dostatočného množstva vlákniny, ktorá pomáha pri pohybe toxínov z čreva jednotlivca.

5. Cesnak
 - Cesnak obsahuje antioxidanty, ktoré ľudské telo potrebuje na boj proti škodám spôsobeným toxínmi. Okrem toho zlepšuje kardiovaskulárne funkcie.

Rýchly detox organizmu

Aj keď neexistuje žiadna taká vec ako jednodňová zázračná náprava nadmerného pôžitkárstva, môže vám raz za čas pomôcť rýchly detox organizmu – čo vás trochu postrčí k tomu, aby ste sa cítili lepšie.

Tu sú 3 tipy, ktoré vám pomôžu očistiť, detoxikovať a nastaviť váš jedálniček a zdravie späť na správnu cestu za jediný deň:

1. Začnite deň citrónovou vodou.

Začnite svoj deň prebudením s pohárom teplej alebo studenej citrónovej vody. Pektín z citróna napomáha tráveniu a pomáha urobiť z citrónu fenomenálny detoxikačný nápoj. Voda s citrónom tiež pomáha obmedziť chuť do jedla a zvyšuje pocit sýtosti.

2. Zdravé raňajky

Keď robíte mini očistu, mali by ste pri raňajkách vynechať chlieb, cereálie alebo akúkoľvek ich verziu, a namiesto toho zamerajte svoju pozornosť na bielkoviny, ktoré zabezpečia sýtosť. Praženica (miešané vajíčka) a losos je perfektná kombinácia bielkovín a omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú metabolizmus.

3. Hýbte sa!

Zvýšenie srdcovej frekvencie znamená zvýšenie prietoku krvi. To pomôže vášmu telu vyplaviť toxíny úplne samo. Nemusíte ani chodiť do posilňovne, aby ste sa zapotili. Ide o to, aby ste zvýšili tepovú frekvenciu, zapotili sa a lepšie sa naladili.

 

Detox na nafúknuté brucho

Ak vás trápi nadúvanie a tzv. nafúknuté brucho a nechcete sa navždy zbaviť rýchlych a sladkých jedál, detox môže byť tým pravým riešením. Jedným z najjednoduchších spôsobov ako detoxikovať nafúknuté brucho je príprava rozličných detoxikačných nápojov. Takže tu je niekoľko jednoduchých receptov na detoxikačné nápoje, ktoré vám pomôžu zbaviť sa nadúvania a zlepšiť metabolizmus.

  • Voda s uhorkou a citrónom
  • Voda s čerstvými jahodami a bazalkou
  • Voda s čerstvým zázvorom a limetkou
  • Voda s čerstvým mangom, citrónom a ananásom

Očista čriev

Pravidelná očista čriev je veľmi dôležitou pre trávenie a zdravie vylučovacieho systému. Detoxikáciou dokážeme očistiť črevá od nánoso, parazitov, škodlivých látok a usadenín. Navyše tým podporíme a nakopneme náš metabolizmus.

  1. Očista vodou: Pitie veľkého množstva vody je najjednoduchší spôsob, ako regulovať trávenie. Na prečistenie hrubého čreva sa odporúča piť šesť až osem pohárov vlažnej vody denne. Okrem toho by bolo užitočné jesť čerstvé ovocie a zeleninu s vysokým obsahom vody, ako je melón a paradajky.
  2. Výplach slanou vodou: Užitočné je zmiešanie dvoch čajových lyžičiek morskej soli a vypitie nalačno. Stimuluje totižto pohyby hrubého čreva v priebehu niekoľkých minút. Toto je možné vykonať dvakrát denne.
  3. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny: Vláknina je základná živina prítomná v rastlinných potravinách, ako je ovocie, zelenina, obilniny, orechy, semená a ďalšie. Vláknina pomáha hromadiť prebytočnú hmotu v hrubom čreve. Môže regulovať zápchu a nadmieru aktívne črevá. 
  4. Citrónová voda a med: Zmiešajte čerstvú citrónovú šťavu, jednu čajovú lyžičku medu a štipku soli s teplou vodou a vypite ráno na lačný žalúdok.
  5. Šťavy a smoothies: Patria sem ovocné a zeleninové šťavy, ktoré očisťujú organizmus a aj črevá. Šťavy z jabĺk, citrónov a aloe vera pomáhajú pri čistení hrubého čreva. 
  6. Probiotiká: Probiotiká pomáhajú čistiť hrubé črevo a podporujú dobré baktérie v čreve. Potraviny ako jogurt, kyslé uhorky, jablčný ocot a iné fermentované potraviny sa považujú za probiotiká.

 

Článok pre Vás pripravila,

Lenka

lenka_profilovka