Seborea: Ako sa starať o pokožku postihnutú seboreou?

Pod pojmom seborea si môžete predstaviť šupinatú a svrbiacu pokožku, ktorá môže potrápiť ľudí všetkých vekových kategórií, vrátane malých detí. Najčastejšie sa vyskytuje u novorodencov a u detí mladších ako tri mesiace. Seborea údajne postihuje až 30% populácie. Prejavuje sa najmä na tvári, hlave, hrudi a na chrbte, kde sa nachádza najviac mazových žliaz.
Seborea nie je nebezpečná ani nákazlivá, ale môže spôsobiť nepríjemné príznaky a ovplyvniť sebavedomie a kvalitu života. V tomto článku sa dozviete viac o tom, aké sú príčiny tohto ochorenia, najčastejšie príznaky, možnosti liečby a ako sa o ňu môžete starať doma. Dúfame, že vám tento článok pomôže pochopiť a lepšie zvládnuť seboreu.

 

seborea na tvari zena pred zrkadlomZdroj: www.freepik.com

 

Čo je seborea a prečo vzniká?

Seborea je tiež známa ako seboroická dermatitída alebo seboroický ekzém. Je to chronické ochorenie pokožky, ktoré sa vyznačuje zvýšenou tvorbou kožného mazu a jeho zmeneným zložením. Kožný maz má za úlohu chrániť pokožku pred vysušovaním a infekciami. Pri seborei však dochádza k jeho zvýšenej produkcii, čo spôsobuje upchávanie pórov a tvorbu šupín na pokožke. Tieto šupiny sú bledé alebo žltkasté a môžu sa ľahko odlupovať. Takto narušený povrch pokožky je potom dokonalou vstupnou bránou pre infekciu a ľahko môže dôjsť k podráždeniu a zápalu.

Príčina seborey nie je úplne známa, ale existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu ovplyvniť jej vznik alebo zhoršiť jej priebeh. Medzi tieto faktory patria:

  • genetická predispozícia
  • hormonálne zmeny (počas dospievania alebo v menopauze)
  • oslabená imunita
  • nesprávny životný štýl (nedostatok spánku, stres, depresie)
  • používanie agresívnej alebo nevhodnej kozmetiky (s obsahom alkoholu)
  • zlá životospráva (fajčenie, konzumácia alkoholu a nevhodných potravín – pikantné, mastné a sladké jedlá, priveľa cukru)
  • nedostatok vitamínov skupiny B
  • infekcia kvasinkami rodu Malassezia, ktoré sa prirodzene vyskytujú na pokožke, ale pri seboree dochádza k ich premnoženiu, resp. nerovnováhe
  • mastná pleť ( akné ) a paradoxne aj príliš suchá pleť

Aké sú príznaky seboroickej dermatitídy?

Seborea sa prejavuje rôzne podľa toho, na ktorej časti tela sa nachádza. Na rozdiel od suchej pokožky, ktorá sa prejavuje zväčša menšími suchými šupinkami, je pre seboroickú pokožku typický výskyt do červena sfarbených škvŕn s väčšími mastnými alebo aj suchými šupinami.
Tieto zvyknú nepríjemne svrbieť.
Na základe výsledkov viacerých štúdií sú prejavy seborey prevažne sezónneho charakteru. Zhoršujú sa najmä v zime a v letných mesiacoch je naopak zaznamenaných oveľa menej aktívnych prípadov. Môže to mať súvis aj s pobytom pri mori, o ktorom je známe, že má blahodarné účinky na pleť. Najčastejšie postihnuté bývajú tieto oblasti :

  • Hlava: Seborea na hlave sa prejavuje ako lupiny vo vlasoch, ktoré môžu byť suché alebo mastné. Lupiny môžu byť viditeľné aj na oblečení alebo posteľnej bielizni. Pokožka na hlave môže byť začervenaná, svrbivá a bolestivá. V niektorých prípadoch môže seborea spôsobiť aj vypadávanie vlasov.
  • Tvár: Seborea na tvári sa prejavuje ako začervenané, šupinaté a mastné ložiská na čele, nosoch, brade, obočí, okolo očí alebo uší. Pokožka na tvári môže byť tiež svrbivá a podráždená. Seborea na tvári môže ovplyvniť aj vzhľad a kvalitu pleti, spôsobiť zväčšenie pórov, akné alebo začervenanie očí.

  • Hrudník a chrbát: Seborea na hrudníku, pod prsiami a chrbte sa prejavuje ako začervenané, šupinaté a mastné fľaky, ktoré môžu byť rozsiahle alebo izolované. Pokožka na hrudníku a chrbte môže byť tiež svrbivá a zapálená. Seborea na hrudníku a chrbte môže spôsobiť aj zápach tela alebo potenie.

  • Záhyby rúk, nôh a slabín

 seborea na tvari Zdroj: www.nationaleczema.org

Ako liečiť seboreu doma?

Seborea je chronické ochorenie, ktoré sa podľa doterajších medicínskych poznatkov údajne nedá úplne vyliečiť, ale dá sa kontrolovať, regulovať a zmierniť jej priebeh. Liečba seborey závisí od toho, aké sú príznaky, kde sa nachádzajú a aký je ich rozsah. Väčšinou sa používajú lokálne prípravky, ktoré obsahujú látky, ktoré znižujú tvorbu kožného mazu, zabraňujú zápalu, odstraňujú šupiny a zabíjajú kvasinky. Medzi tieto látky patria:

  • Kyselina salicylová: Kyselina salicylová je látka, ktorá má keratolytický účinok. To znamená, že rozpúšťa a odstraňuje odumreté bunky pokožky. Kyselina salicylová pomáha zbaviť sa šupín a uvoľniť póry. Kyselina salicylová sa používa najmä na liečbu seborey na hlave vo forme šampónov alebo roztokov.

  • Síra: Síra je látka, ktorá má antiseptický a protizápalový účinok. Síra pomáha znižovať produkciu kožného mazu, zabraňovať infekcii kvasinkami a upokojiť podráždenú pokožku. Síra sa používa najmä na liečbu seborey na tvári vo forme pleťových krémov alebo masiek.

  • Decht: Decht z brezy je látka, ktorá má silný protizápalový účinok a zároveň aj ostrú, výraznú arómu. Decht pomáha zabíjať kvasinky, znižovať začervenanie a svrbenie pokožky a obnovovať jej rovnováhu. Decht sa používa najmä na liečbu seborey na hlave vo forme šampónov, mydiel alebo roztokov. Je možné použiť aj čistý extrakt z brezového dechtu. Tento extrakt sa nanáša priamo na postihnuté miesto. Taktiež pomáha pri liečbe akné. Brezový decht obsahuje vitamín C, triesloviny, silice a živicu. Pomáha aj pri rôznych iných zápalových ochoreniach kože ako napríklad ekzém, svrab, psoriáza a pod.

  • Zinok: Zinok je látka, ktorá má antifungálny a protizápalový účinok. Zinok pomáha regulovať produkciu kožného mazu, zastaviť množenie kvasiniek a zmierniť príznaky seborey. Zinok sa používa najmä na liečbu seborey na tvári vo forme krémov alebo gélov.

prirodna kozmetika a vitaminy na liecbu seborey

 

Okrem týchto látok existujú aj ďalšie prírodné a domáce spôsoby, pomocou ktorých sa môžete o seboroickú pokožku starať aj doma. Nájdete ich v každej bežnej domácnosti a nie sú ani časovo a ani finančne náročné. Tu sú niektoré z nich:

  • Ocot: Ocot je látka, ktorá má kyslé pH a pomáha obnoviť rovnováhu pokožky. Ocot tiež pôsobí ako antiseptikum a zmierňuje zápal a svrbenie. Ocot sa môže použiť na oplachovanie vlasov alebo na utieranie postihnutých oblastí na tvári alebo tele. Odporúča sa používať jablčný ocot, ktorý je jemnejší a obsahuje viac vitamínov a minerálov.

  • Aloe vera: Aloe vera je rastlina, ktorá má hydratačné a hojivé účinky. Aloe vera pomáha zvlhčovať a zjemňovať pokožku, znižovať začervenanie a podráždenie a urýchľovať hojenie šupín. Aloe vera sa môže použiť vo forme gélu alebo šťavy, ktorý sa nanáša priamo na pokožku alebo sa mieša s inými prípravkami.

  • Med: Med je látka, ktorá má antibakteriálne a protizápalové účinky. Med pomáha eliminovať kvasinky, zabraňovať infekcii a zlepšovať stav pokožky. Med sa môže použiť samostatne alebo v kombinácii s inými látkami, ako je olivový olej, jogurt alebo citrónová šťava. Med sa nanáša na pokožku vo forme masky alebo obkladu a nechá sa pôsobiť niekoľko minút.

Tieto prírodné a domáce spôsoby liečby seborey sú jednoduché a lacné, ale môžu byť naozaj  účinné pri zmiernení príznakov seborey. Avšak, ak sa príznaky opakujú, trvajú dlhodobo a nezlepšujú sa alebo sa dokonca ešte viac zhoršia, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Odborník môže dočasne predpísať silnejšie lieky, ako sú kortikosteroidy, antimykotiká alebo systémové imunomodulátory, ktoré potláčajú imunitnú reakciu pokožky. Sú však vhodné len na krátkodobé použitie.

 

prirodna kozmetika s brezovym dechtom na liecbu seborey

Ako je možné predchádzať seborei?

Seborea je ochorenie, ktorému sa nedá úplne zabrániť, ale existujú niektoré preventívne opatrenia, ktoré môžu znížiť riziko jeho vzniku alebo vzplanutia alebo ho „udržať na uzde“. Medzi tieto opatrenia patria:

  • Dodržiavať správnu hygienu pokožky: Je dôležité umývať si postihnuté oblasti pokožky pravidelne mierne teplou vodou a jemným mydlom alebo šampónom. Na čistenie je ideálne použiť mydlo brezovým dechtom, ktoré pokožku vydezinfikuje, zbaví baktérií a zároveň utlmí svrbenie. Je potrebné vyhnúť sa agresívnym alebo dráždivým prípravkom, ktoré by mohli poškodiť pokožku alebo zvýšiť produkciu kožného mazu. Je tiež dobré utierať si pokožku jemne uterákom bez trenia alebo ťahania.
    Na česanie vlasov sú vhodné prírodné drevené hrebene či kefy, ideálne s čo najmenšími prírodnými štetinami.
  • Používať vhodnú kozmetiku: Je vhodné používať prírodnú kozmetiku, ktorá je určená pre mastnú alebo problematickú pleť. Je potrebné vyhnúť sa kozmetike, ktorá obsahuje oleje, alkohol, parfumy alebo farbivá, ktoré by mohli upchávať póry alebo podnecovať zápal.
    Dbajte tiež na to, aby ste sa večer pred spaním dôkladne odlíčili. Nezabudnite aj na vyčistenie pórov. Následne je dobré pokožku hydratovať.
     
    Raz týždenne si doprajte šetrný peeling, aby ste odstránili odumreté kožné bunky.
  • Zlepšiť životný štýl: Je prospešné dodržiavať zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa dostatok spánku, relaxácie, pohybu a pitia vody. Je potrebné vyhnúť sa fajčeniu, konzumácii alkoholu a nezdravému stravovaniu, ktoré by mohli oslabiť imunitu alebo zhoršiť stav pokožky. Je tiež dobré dopĺňať vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre zdravie pokožky. Rovnako prospešné je užívanie vitamínu D a omega 3 mastných kyselín.
    Z času na čas, no obzvlášť na jar je dobré podporiť detoxikáciu nášho tela formou očisty. Tá môže zahŕňať pôst, obmedzenie konzumácie živočíšnej stravy, meditácie, masáže. Svojmu telu aj pokožke urobíte dobre, keď do stravy zaradíte potraviny alebo aj doplnky stravy, ktoré majú prirodzene detoxikačné účinky. Medzi ne patria napríklad kurkuma, pestrec, čaga, mumio, céder a iné. Vyskúšať môžete aj našu špeciálnu zmes na 2 mesačnú detoxikačnú kúru s pestrecom a vlákninou.
  • Chrániť sa pred nadmerným pôsobením slnečného žiarenia: Je dôležité chrániť sa pred nadmerným slnečným žiarením, ktoré by mohlo poškodiť pokožku alebo vyvolať alergickú reakciu. Je potrebné používať opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom, nosiť pokrývku hlavy, okuliare a oblečenie, ktoré zakrýva postihnuté oblasti pokožky. Je tiež dobré vyhnúť sa dlhodobému pobytu na slnku alebo v horúcom a najmä vlhkom prostredí.

 

telovy krem s brezovym dechtom na liecbu seborey

 

Seboroická dermatitída je častým problémom pokožky, ktorý sa však dá zvládnuť. Hoci si liečba seborey vyžaduje veľa úsilia a trpezlivosti, nezúfajte. Dôležitou súčasťou liečby je dodržiavanie správnej starostlivosti o pleť a úprava životného štýlu. O viacerých možných spôsoboch liečby a starostlivosti o seboreou postihnutú pleť sme sme sa zmienili v našom článku.
Žiaľ, nie vždy to postačuje. Niektoré faktory môžu zhoršovať seboreu alebo zvyšovať riziko jej vzniku. Ak sa vám zdá, že seboreu neviete ovládnuť alebo sa zhoršuje napriek liečbe, neváhajte vyhľadať pomoc dermatológa či iného odborníka. Existuje veľa možností, ako sa zbaviť príznakov seborey, len treba mať trpezlivosť a skúšať rôzne spôsoby liečby, kým nenájdete ten najvhodnejší pre vašu pokožku. Prajeme vám veľa šťastia!

 

Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4852869/

www.freepik.com
www.nationaleczema.org

 

Článok si pre vás pripravila 

 

foto Gabi HerbaticaGabriela Volfová

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.
Milovníčka prírody a vedomého života, ktorá verí, že zázraky sa dejú...každý deň.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: gabriela@herbatica.sk

 

ikona herbatica FBikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)