Tráviaca sústava, jej význam, najčastejšie poruchy trávenia a prírodné riešenia, ako obnoviť črevný mikrobióm.

Trávenie je zázračný proces, ktorý sa odohráva v našom tele každý deň a každú jednu minútu. Vďaka nemu dokážeme využiť živiny z potravy, ktoré potrebujeme pre energiu, rast a opravu buniek. Tráviaca sústava je zložená z rôznych orgánov a žliaz, ktoré spolupracujú na rozklade jedla na menšie časti. Tie sa potom vstrebávajú do krvi. Trávenie je teda základnou funkciou nášho organizmu, ktorá ovplyvňuje nielen naše fyzické, ale aj psychické zdravie. Dobré trávenie nám pomáha cítiť sa plní energie, byť spokojní a šťastní. Naopak, zlé trávenie nám spôsobuje bolesť, nepohodlie, úzkosť a depresiu. Ale viete, že trávenie začína už v ústach? Alebo že tráviaci trakt je dlhý približne 9 metrov? Alebo že v našom čreve žije viac baktérií ako buniek v celom našom tele?

V tomto komplexnom článku sa dozviete viac o tom, ako funguje naša tráviaca sústava, prečo je také dôležité ju chrániť, aké sú najčastejšie ochorenia, ktoré postihujú tráviaci trakt a aké sú ich prejavy. Zároveň vám predstavíme tipy na zharmonizovanie trávenia pomocou prírodných produktov v súlade s najnovšími vedeckými poznatkami.

 

Anatómia: Aké orgány tvoria tráviacu sústavu a aký je ich význam?

Tráviaca sústava je tvorená tráviacim traktom a pridruženými orgánmi - pečeň, pankreas, žlčník. Tráviaci trakt je pomerne dlhý kanál, ktorým prechádza potrava od úst po konečník. Tvoria ho nasledujúce časti: ústna dutina, hltan, pažerák, žalúdok, tenké a hrubé črevo a konečník. traviaca sustava cloveka a organy-pecen, zlcnik, pazerak, creva

 

Ústa:
V ústach sa nachádzajú zuby, jazyk a slinné žľazy. Zuby drvia jedlo na menšie kúsky, jazyk pomáha miešať jedlo so slinami a slinné žľazy produkujú sliny, ktoré obsahujú enzýmy na trávenie škrobu.

Pažerák:
Je trubica pretkaná svalovinou, ktorá prenáša jedlo z úst do žalúdka. Pažerák využíva svalové pohyby nazývané peristaltika, ktoré posúvajú jedlo smerom nadol.

Žalúdok:
Je vrecovitý orgán, ktorý slúži ako skladovací priestor pre jedlo. Žalúdok produkuje kyselinu a rôzne tráviace enzýmy, ktoré rozkladajú bielkoviny na menšie časti. V žalúdku sa mieša jedlo s tráviacimi šťavami a vytvára kašovitú zmes, ktorá putuje ďalej do čriev.

Pankreas:  
Pankreas produkuje tráviace šťavy, ktorá obsahuje rôzne enzýmy. Tie rozkladajú sacharidy, tuky a bielkoviny.

Pečeň:
Je žľaza, ktorá produkuje žlč. Tá pomáha tráviť tuky a niektoré vitamíny.

Žlč putuje z pečene ďalej žlčovými cestami do žlčníka, kde sa uskladňuje.

Žlčník:
Funguje ako zásobáreň žlče. Tú žlčník po prijatí potravy vypudí sťahmi cez žlčové kanály do tenkého čreva.

Tenké črevo:
Je najdlhšou časťou tráviaceho traktu. Meria približne 3-5 metrov. Skladá sa z troch častí: dvanástnika, tenkého čreva a bedrovníka. V tenkom čreve dochádza k dokončeniu trávenia všetkých živín za pomoci enzýmov z pečene, žlčníka a pankreasu. Tenké črevo je tiež hlavným miestom vstrebávania živín do krvi.

Hrubé črevo:
Meria približne 1,5 metra a je poslednou časťou tráviaceho traktu.
Skladá sa zo slepej časti vrátane červovitého prívesku, hrubého čreva a konečníka.
Hrubé črevo má za úlohu odstraňovať vodu a minerály z nestrávených zvyškov potravy a vytvárať stolicu.
Stolica je mimochodom skvelým indikátorom správne fungujúceho trávenia. Je dobré si všímať jej frekvenciu, farbu, zápach a konzistenciu.
Hrubé črevo je tiež domovom pre množstvo baktérií, ktoré tvoria mikrobióm a pomáhajú pri syntéze niektorých vitamínov a udržiavaní imunity.

  

Na tráviacom procese sa okrem jednotlivých orgánov podieľajú aj hormóny a nervy (ENS = črevný nervový systém), ktoré veľmi úzko spolupracujú a kontrolujú tak ich činnosť. Neustále medzi sebou komunikujú a vysielajú signály do mozgu a späť. Jednoducho, črevo, tráviaci trakt a mozog si majú stále čo povedať. Je to fascinujúce, však?

 

Aké sú najčastejšie a bežné poruchy trávenia ?

Ako vidíte, každý z týchto orgánov má svoju nenahraditeľnú úlohu a pokiaľ sa naruší funkcia čo i len jedného z nich, telo nám okamžite vyšle signály. To sa môže prejavovať rôznymi poruchami ako napríklad: zmeny stolice – hnačka, zápcha, pálenie záhy, nadúvanie, plynatosť, nevoľnosť, vracanie, stratu chuti do jedla, chudnutie alebo priberanie na váhe, celkové nepohodlie, a mnohé iné. Niektoré z najčastejších problémov sú:

Zápcha

Zápchou sa nazýva stav, keď máte problém s vyprázdňovaním alebo máte tvrdú a suchú stolicu. Zápcha môže byť spôsobená nedostatkom vlákniny alebo tekutín v strave, nedostatkom pohybu, stresom, liekmi alebo inými ochoreniami. Zápcha sa dá liečiť zvýšením príjmu vlákniny a tekutín, pravidelným cvičením a užívaním šetrných laxatív či občasným použitím rektálnych čapíkov. Zápcha býva častou príčinou vzniku hemoroidov.

Hnačka

Hnačka sa prejavuje častou alebo vodnatou stolicou. Hnačka môže byť spôsobená infekciou, alergiou, potravinovou intoleranciou, liekmi alebo inými ochoreniami. Pri hnačke je dôležité piť dostatok tekutín a vyhýbať sa potravinám, ktoré dráždia črevá ( príliš mastné, korenisté jedlá, potraviny bohaté na vlákninu). Ideálne je nasadiť probiotiká.

Gastritída

Ide o zápal žalúdočnej sliznice, ktorý môže byť spôsobený infekciou baktériou Helicobacter pylori, nadmerným užívaním alkoholu, liekov proti bolesti alebo iných dráždivých látok. Gastritída sa prejavuje bolesťou žalúdka, pálením záhy, nevoľnosťou, vracaním a krvavou stolicou. Gastritída sa dá liečiť antibiotikami, liekmi na zníženie kyslosti žalúdka, vyhýbaním sa dráždivým potravinám a alkoholu a vyváženou stravou.




NÁŠ TIP:  Existujú aj
testy na zistenie prítomnosti helicobaktera, ktoré si môžete urobiť aj sami v pohodlí domova.

 


 

Peptický vred

Vyskytuje sa na žalúdočnej alebo dvanástnikovej sliznici. Je spôsobený nadmernou tvorbou kyselín alebo infekciou baktériou Helicobacter pylori. Peptický vred sa prejavuje silnou bolesťou brucha, pálením záhy, nevoľnosťou, vracaním a chudnutím. Peptický vred sa dá liečiť antibiotikami, liekmi na zníženie kyslosti žalúdka a úpravou jedálnička – bez dráždivých korenín, potravín, alkoholu.

Črevná nákaza

Je to infekcia tráviaceho systému spôsobená baktériami, vírusmi alebo parazitmi. Črevná nákaza sa prejavuje hnačkou, nevoľnosťou, vracaním, bolesťou brucha, horúčkou a dehydratáciou. Črevná nákaza sa dá liečiť pitím dostatku tekutín na doplnenie stratených elektrolytov, užívaním antibiotík alebo antiparazitárnych liekov podľa potreby. Je potrebné sa vyhýbať kontaminovaným potravinám a vode.

choroby zaludka-palenie zahy, gastritida, vredy, prekyslenie

 

Bolesti brucha a tráviaci diskomfort – kedy je potrebné spozornieť?


Počas svojho života sa asi každý z nás stretne s nejakou formou diskomfortu v oblasti brucha. Či už je to zápcha alebo hnačka, ktorú si sami spôsobíme nesprávne zvolenou kombináciou jedál, alebo to preženieme s množstvom jedla či alkoholu na oslave, dovolenke a pod. Väčšina z nich do pár dní prejde a netreba robiť žiadnu paniku. No rozhodne by sme mali spozornieť, ak sa tieto problémy ťahajú dlhšiu dobu a stav sa nezlepšuje.
Ak sú navyše pridružené aj iné sprievodné príznaky ako napríklad kožné problémy – akné, ekzémy, zápaly, únava, malátnosť, podráždenosť, zmätenosť, problém s koncentráciou, poruchy imunity, častejšie infekcie a zvýšená chorobnosť a pod., to už môže signalizovať vážnejšie ochorenie, ktoré si vyžaduje komplexný prístup, systematickú a odbornú liečbu.


Koniec-koncov, choroby pečene, žalúdka a čriev sú tu s nami už dlho a nie sú žiadnou novinkou. No toľko alergií, potravinových senzitivít ( veľmi častá je histamínová intolerancia), funkčných porúch trávenia, zápalových a autoimunitných ochorení ako celiakia, crohnova choroba, ulcerózna kolitída, syndróm dráždivého čreva, steatohepatitída, SIBO, rakovina, pankreatitída a divertikulitída a mnohé iné, sme tu za posledné roky v takom rozsahu nemali. No ani sa niet čomu čudovať, za rýchly konzumný spôsob života, s nadmierou stresu, keď kvôli pracovnej vyťaženosti nemáme čas sami na seba, platíme teraz vysokú daň.
Okolie pre takto postihnutých ľudí často nemá príliš veľké pochopenie. Myslí si o nich, že chcú byť "len zaujímaví"...
Ešte stále sa môžete stretnúť s prekvapeným pohľadom obsluhy v gastro podniku, keď sa pýtate na zloženie, či obsah tuku, lepku, laktózy. Bohužiaľ...
Život s obmedzeniami však vôbec nie je jednoduchý. Chcelo by to viac pochopenia, rešpektu a podpory z každej strany. A to dosiahneme len tak, že sa budeme o tieto témy ( aj o seba navzájom ) viac zaujímať a otvorene o nich rozprávať.

A presne to je aj naším cieľom. Preto sme si pre vás pripravili podrobnejší popis jednotlivých chorôb tráviaceho traktu - čítajte ďalej.

Zvýhodnený set: Silné kombo na boj s histamínovou intoleranciou-tráviace enzými a histamín blocker v tobolkách 

Závažné ochorenia tráviacej sústavy – ktoré to sú a aké sú ich príznaky a liečba?

Ako už vieme, nie všetky ochorenia tráviacej sústavy majú jednoduché riešenia. Niektoré z nich sú geneticky podmienené, iné sú zápalového charakteru a vyžadujú si pomoc lekára, dlhodobú liečbu a starostlivosť. Medzi takéto závažnejšie ochorenia patria: 

Celiakia

Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém reaguje na lepok - bielkovinu obsiahnutú v pšenici, raži a jačmeni. Lepok poškodzuje sliznicu tenkého čreva a bráni správnej absorpcii živín. Celiakia sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi: hnačkou, nadúvaním, bolesťou brucha, chudnutím, anémiou, osteoporózou, kožnými vyrážkami alebo neurologickými príznakmi.
Diagnóza celiakie sa robí na základe krvných testov na protilátky proti lepku a biopsie sliznice tenkého čreva.
Liečba celiakie spočíva v dodržiavaní prísnej bezlepkovej diéty po celý život. Tým sa zabráni ďalšiemu poškodeniu čreva a zlepší sa kvalita života pacienta. 

Crohnova choroba

Crohnova choroba je chronické zápalové ochorenie časti tráviacej sústavy. Môže postihnúť akýkoľvek úsek od úst po konečník, ale najčastejšie sa vyskytuje v koncovom úseku tenkého čreva alebo začiatku hrubého čreva.
Príznaky Crohnovej choroby zahŕňajú: bolesť brucha, hnačku, krvácanie z konečníka, vredy v ústach, horúčku, chudnutie.
Príčina Crohnovej choroby nie je presne známa, ale pravdepodobne sa na jej prepuknutí podieľajú genetické, imunitné a environmentálne faktory.
Diagnóza Crohnovej choroby sa robí na základe klinických príznakov, endoskopického vyšetrenia, biopsie a zobrazovacích metód (RTG, CT, MRI). Liečba Crohnovej choroby je zameraná na potlačenie zápalu, zmierňovanie príznakov a prevenciu komplikácií. Používajú sa rôzne lieky, ako sú kortikosteroidy, imunosupresíva, biologická liečba alebo antibiotiká. V niektorých prípadoch je potrebná chirurgická liečba na odstránenie postihnutej časti čreva. Stravovanie pri Crohnovej chorobe by malo byť individuálne prispôsobené podľa tolerancie pacienta. Všeobecne sa odporúča vyhýbať sa potravinám, ktoré dráždia črevo, ako sú korenené, mastné, vláknité a rovnako aj mliečnym výrobkom.

Ulcerózna kolitída

Ulcerózna kolitída je chronické zápalové ochorenie hrubého čreva a konečníka. Príznaky ulceróznej kolitídy sú: krvavá hnačka, bolesť brucha, horúčka, chudnutie, anémia alebo extraintestinálne prejavy (napr. artritída, kožné lézie, zápal oka).
Príčina ulceróznej kolitídy nie je známa, ale predpokladá sa, že ide o poruchu imunitnej odpovede na neznámy podnet. Diagnóza ulceróznej kolitídy sa robí na základe klinických príznakov, endoskopického vyšetrenia s biopsiou a laboratórnych testov.
Liečba ulceróznej kolitídy je podobná ako pri Crohnovej chorobe a zahŕňa lieky na potlačenie zápalu a zmierňovanie príznakov. V ťažkých prípadoch alebo pri neúčinnosti liekov sa môže vykonať chirurgické odstránenie celého hrubého čreva a konečníka. Stravovanie pri ulceroznej kolitíde by malo byť tiež individuálne upravené podľa tolerancie pacienta.

Syndróm dráždivého čreva (IBS)

Toto je bežná porucha, ktorá ovplyvňuje funkciu hrubého čreva. Spôsobuje príznaky ako bolesť alebo nepohodlie v bruchu, nadúvanie, plynatosť, hnačka alebo zápcha alebo striedanie oboch.
Presná príčina IBS nie je známa, ale môže súvisieť s abnormálnymi kontrakciami črevných svalov, precitlivenosťou črevných nervov, zmenami v mikrobióte čreva (baktériách žijúcich v tráviacom trakte), intoleranciami alebo alergiami na potraviny, stresom alebo psychologickými faktormi.
Neexistuje špecifický test na IBS, ale lekári ho môžu diagnostikovať na základe príznakov a vylúčením iných stavov.
Momentálne nemáme k dispozícii liek na IBS, ale liečba môže pomôcť zvládať príznaky a zlepšiť kvalitu života. Liečba môže zahŕňať lieky na liečbu hnačky alebo zápchy, antispazmatiká na úľavu od kŕčov, probiotiká na obnovenie rovnováhy mikrobióty čreva, zmenu stravy, techniky zvládania stresu a psychoterapiu.


Histamínová intolerancia ( HIT )

Toto je stav, ktorý nastane, keď je v tele nadbytok histamínu alebo nedostatok enzýmov, ktoré rozkladajú histamín. Histamín je chemická látka, ktorá sa podieľa na imunitných reakciách a alergických reakciách. Histamín sa tiež nachádza v niektorých potravinách alebo ho produkujú baktérie v čreve. Ľudia s histamínovou intoleranciou môžu mať príznaky ako bolesti hlavy, začervenanie, svrbenie, žihľavku, upchatý, nádchy alebo svrbivý nos, červené, svrbivé alebo slzenie očí, srdcovú arytmiu, nízky krvný tlak a úzkosť.
Príčina histamínovej intolerancie nie je úplne pochopená, ale môže súvisieť s genetickými faktormi alebo so základnými stavmi, ktoré ovplyvňujú histamínový metabolizmus. Lekári môžu HIT diagnostikovať na základe príznakov a vylúčením iných stavov. Liek na histamínovú intoleranciu nemáme. Zmierniť príznaky a predísť nežiadúcim reakciám pomôže najmä úprava jedálnička a životného štýlu. Liečba môže zahŕňať antihistaminiká na blokovanie histamínových receptorov. Pri rozklade histamínu môže pomôcť aj vitamín C.  Je potrebné vyhýbať sa potravinám, ktoré sú bohaté na histamín alebo spúšťajú uvoľňovanie histamínu. Samozrejmosťou by mali byť probiotiká na zlepšenie zloženia mikrobióty čreva. Život s HIT vám dokáže uľahčiť aj tento výživový doplnok s moringou, kurkumou a kvercetínom.

Syndróm SIBO

Syndróm SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) je stav, keď sa v tenkom čreve nachádza nadmerné množstvo baktérií. Tieto baktérie narušujú normálny proces trávenia a spôsobujú rôzne príznaky ako nadúvanie, bolesť brucha, hnačka, chudnutie, nedostatok vitamínov a minerálov.
Príčinou SIBO môže byť napríklad znížená pohyblivosť čriev, anatomické abnormality čriev, imunitné poruchy, chronické ochorenia pečene alebo obličiek, užívanie niektorých liekov.
Diagnóza SIBO sa robí pomocou dychového testu alebo odoberania vzoriek z tenkého čreva.
Liečba SIBO zahŕňa podávanie antibiotík na zničenie prebytočných baktérií, prispôsobenie stravy na zníženie fermentácie sacharidov a podporu rastu prospešných baktérií, lieky na zlepšenie pohyblivosti čriev a doplnky vitamínov a minerálov. Významnú rolu pri liečbe SIBO zohrávajú aj probiotiká, ktoré pomáhajú obnoviť rovnováhu vášho črevného mikrobiómu.

Steatohepatitída alebo steatóza

Steatohepatitída alebo steatóza je ochorenie pečene, pri ktorom sa v pečeňových bunkách hromadí tuk. Tento tuk môže spôsobiť zápal a poškodenie pečeňového tkaniva. Steatohepatitída sa delí na alkoholickú a nealkoholickú podľa toho, či je príčinou nadmerná konzumácia alkoholu alebo nie. Nealkoholická steatohepatitída je spojená s obezitou, cukrovkou, vysokým krvným tlakom a vysokou hladinou cholesterolu. Príznaky steatohepatitídy môžu byť nešpecifické ako únava, slabosť, nechutenstvo, bolesť v pravom rebrovom oblúku. Diagnóza steatohepatitídy sa robí pomocou krvných testov na pečeňové funkcie, ultrazvuku alebo biopsie pečene.
Liečba steatohepatitídy zahŕňa odstránenie príčiny ochorenia ako alkohol, lieky alebo toxíny, redukciu telesnej hmotnosti, zvládanie stresu, zmenu stravy so zníženým príjmom tukov a cukrov, lieky na zniženie zápalu a fibrotizácie pečeňového tkaniva. V rámci doplnkovej liečby je vhodné užívať pestrec. Nepoznáme účinnejší antioxidant a detoxikant na regeneráciu pečeňových buniek, akým je práve pestrec, bohatý na silymarín. Pozitívne účinky na funkcie pečene má tiež čaga. Tejto téme sme sa zvlášť venovali v jednom z našich článkov na blogu.

Rakovina

Rakovina je ochorenie, pri ktorom sa bunky začnú nekontrolovane deliť a tvoriť nádory. Rakovina môže postihnúť akúkoľvek časť tráviacej sústavy, ako napríklad pažerák, žalúdok, tenké črevo, hrubé črevo, pečeň, pankreas alebo žlčník. Príčinou rakoviny môžu byť genetické faktory, infekcie, zápal, fajčenie, alkohol, obezita, nezdravá strava, nedostatok pohybu.
Príznaky
rakoviny závisia od miesta a štádia ochorenia, ale môžu zahŕňať stratu chuti do jedla, chudnutie, bolesť brucha, zmenu stolice, krv v stolici, zvracanie krvi, žltačku, opuchy brucha. Diagnóza rakoviny sa robí pomocou endoskopie, röntgenového žiarenia, CT alebo MRI skenovania, biopsie nádoru.

Liečba rakoviny zahŕňa chirurgické odstránenie nádoru, chemoterapiu alebo rádioterapiu na zničenie rakovinových buniek, imunoterapiu alebo cielenú terapiu na posilnenie imunitného systému alebo blokovanie rastu nádoru.
Existujú viaceré štúdie, ktoré preukázali účinnosť látok huby čaga, toré z nej robia veľmi účinný prostriedok v boji proti rakovine.

odber noviniek newsletter

Divertikulóza

Divertikulóza je stav, keď sa v stene hrubého čreva vytvoria malé výbežky alebo vakovité vydutia nazývané divertikuly. Tieto divertikuly sa môžu zapáliť a spôsobiť divertikulitídu. Príčinou divertikulózy je zvyčajne nízky príjem vlákniny v strave, ktorý spôsobuje tvrdú a suchú stolicu a zvyšuje tlak v čreve.
Príznaky divertikulózy nemusia byť žiadne alebo len mierne ako nadúvanie, plynatosť, bolesť brucha. Príznaky divertikulitídy sú intenzívnejšie. Objaviť sa môže horúčka, zimnica, silná bolesť brucha najmä v ľavom dolnom kvadrante, hnačka alebo zápcha, krv v stolici. Diagnóza divertikulózy sa robí pomocou kolonoskopie, bariérovej röntgenovej snímky alebo CT. Liečba divertikulózy zahŕňa zmenu stravy ( zvýšenie príjmu vlákniny a tekutín ), lieky na zmiernenie bolesti a kŕčov. Liečba divertikulitídy zahŕňa aj podávanie antibiotík na liečbu infekcie, prísnu diétu na odľahčenie trávenia, chirurgický zákrok na odstránenie zapálených častí čreva.

Pankreatitída

Pankreatitída je zápal podžalúdkovej žľazy (pankreasu), ktorá produkuje tráviace enzýmy a hormóny inzulín a glukagón. Pankreatitída môže byť akútna alebo chronická. Akútna pankreatitída je náhly a vážny stav, ktorý môže spôsobiť poškodenie iných orgánov. Chronická pankreatitída je dlhodobý stav, ktorý môže spôsobiť trvalé poškodenie podžalúdkovej žľazy a viesť k cukrovke a nedostatku tráviacich enzýmov.
Príznaky pankreatitídy môžu zahŕňať silnú bolesť v hornej časti brucha, nevoľnosť, zvracanie, horúčku, chudnutie, žltačku alebo diabetes. Príčiny pankreatitídy môžu byť rôzne, ako napríklad žlčové kamene, alkoholizmus, infekcie, autoimunitné ochorenia, poranenia, lieky alebo genetické faktory. Diagnóza pankreatitídy sa robí na základe príznakov, krvných testov merajúcich hladinu tráviacich enzýmov a zobrazovacích testov ako ultrazvuk, CT alebo MRI.
Liečba pankreatitídy závisí od jej typu a závažnosti. M
ôže zahŕňať hospitalizáciu pre doplnenie tekutín a podanie liekov proti bolesti a proti zápalu, operáciu na odstránenie blokovaných žlčových ciest alebo poškodenej časti slinivky, endoskopický výkon na odstránenie kameňov alebo cyst, diétu s obmedzením príjmu tuku a alkoholu a zvýšením príjmu bielkovín a antioxidantov a doplnky na náhradu tráviacich enzýmov alebo inzulínu.

Žlčníkové kamene (Cholelitiáza)

Vytvárajú v žlčníku alebo v žlčových cestách z koncentrovanej žlče. Žlč je tekutina, ktorú produkuje pečeň a ktorá pomáha pri trávení tukov. Žlčníkové kamene môžu mať rôznu veľkosť, tvar a zloženie, ale väčšinou sú tvorené z cholesterolu, vápenatých solí alebo bilirubínu. Niektorí ľudia majú žlčníkové kamene bez akýchkoľvek príznakov, zatiaľ čo iní môžu pociťovať bolesť, nevoľnosť, zvracanie, horúčku, žltačku alebo zápal žlčníka.
Príčiny žlčníkových kameňov nie sú presne známe, ale môžu súvisieť s genetikou, stravou, životným štýlom, tehotenstvom, liekmi alebo inými ochoreniami.
Diagnóza žlčníkových kameňov sa zvyčajne robí pomocou ultrazvuku, röntgenu alebo endoskopie.
Liečba žlčových kameňov môže zahŕňať lieky alebo pomocné prípravky na rozpustenie kameňov, endoskopickú alebo laparoskopickú operáciu na odstránenie kameňov alebo celého žlčníka.

bezlepková strava pri celiakii -múka,cereálie,proso,quinoa,kukuričný chlieb,hnedá pohánka

 

Aké sú príčiny chorôb tráviacej sústavy?

Je zrejmé, že naše črevné zdravie závisí do veľkej miery od stavu nášho mikrobiómu, ktorý je tiež známy ako črevná mikroflóra. Práve jeho narušenie spôsobuje tráviace ťažkosti. Hoci správne diagnostikovanie chorôb tráviacej sústavy je pomerne zložité a doteraz nie sú celkom presne známe ani príčiny ich vzniku, vieme predsa len identifikovať niektoré potencionálne nebezpečenstvá, ktoré nás ohrozujú. Medzi tie najčastejšie patria: 

  • Nevhodná strava, časté jedenie a prejedanie sa: Konzumácia jedál s vysokým obsahom rafinovaného cukru, tuku, soli, prídavných a konzervačných látok môže poškodiť črevnú stenu, podporovať rast nežiaducich baktérií a kvasiniek a znižovať počet prospešných baktérií. Nevhodná strava tiež vedie k nedostatku vlákniny, ktorá je potrebná pre správnu funkciu čriev a prežitie dobrých baktérií.

  • Príliš veľa alkoholu a kofeínu, fajčenie.

  • Spánkový deficit

  • Užívanie antibiotík a časté užívanie farmaceutík ( lieky proti zápalu, bolesti, hormonálna antikoncepcia): Antibiotiká sú lieky, ktoré zabíjajú baktérie spôsobujúce infekcie. Bohužiaľ, antibiotiká nevedia rozlišovať medzi dobrými a zlými baktériami, takže ich užívanie môže zničiť celý črevný ekosystém. To môže mať za následok rôzne tráviace problémy. Antibiotiká tiež oslabujú imunitný systém a zvyšujú riziko opakovaných infekcií.
  • Nedostatok pohybu: môže byť jednou z príčin narušenia trávenia, pretože:

    - spomaľuje pohyb čriev a stolice, čo spôsobuje zápchu a nadúvanie

    - znižuje prekrvenie tráviacich orgánov, čo zhoršuje produkciu tráviacich štiav a enzýmov
    - zvyšuje hladinu stresových hormónov, ktoré menia nervovú reguláciu tráviacej sústavy a spôsobujú pálenie záhy, reflux alebo syndróm dráždivého čreva
    - zvyšuje riziko nadváhy alebo obezity, ktoré súvisia s vyšším výskytom tráviacich problémov.

    Preto je dôležité pravidelne cvičiť a udržiavať aktívny životný štýl, ktorý podporuje zdravé trávenie. Cviky, ktoré môžu pomôcť tráveniu sú jóga, strečing, dychové cvičenia, chôdza, cyklistika a cviky na brušné svaly. Nápomocné sú aj masáže.
  • Infekcie: Niektoré druhy baktérií, vírusov alebo parazity môžu spôsobiť zápal alebo podráždenie tráviacej sústavy.

  • Genetika: Dedičné faktory môžu ovplyvniť citlivosť na niektoré potraviny alebo predispozíciu k niektorým ochoreniam

  • Stres: Stres je ďalším významným faktorom, ktorý negatívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru. Stres spôsobuje uvoľňovanie hormónov kortizolu a adrenalínu, ktoré menia činnosť čriev a znižujú prietok krvi do nich. To vedie k zníženiu produkcie tráviacich enzýmov a žalúdočnej kyseliny, ktoré sú potrebné pre spracovanie potravy.
    Stres tiež ovplyvňuje nervovú sústavu, ktorá riadi os črevo-mozog. Táto os je dôležitá pre prenos informácií medzi črevami a mozgom. Ak je táto os narušená stresom, môže to spôsobiť psychické problémy, ako sú depresia, úzkosť, nespavosť alebo poruchy pamäti.

 

Teraz už viete, prečo sa hovorí,
že v našich črevách sídli náš druhý mozog
😊.

 

traviace enzymy na problemy s travenim a lepsie vstrebavanie

 

Ako si pomôcť pri tráviacich problémoch pomocou prírodných produktov?

Zaujíma vás, čo viac ešte môžete urobiť pre svoje zdravie okrem toho, že sa budete vyhýbať už vyššie spomínaným nepriateľom akými sú nedostatok pohybu, spánku, alkohol, drogy, prílišný stres?
Asi nikoho z vás neprekvapí, že kľúčovú úlohu pri liečbe tráviacich problémov zohráva strava a zloženie potravín. Pri ich výbere a spracovaní by ste sa mali zamerať na lokálnosť, sezónnosť a jednoduchosť v príprave. Ťažké, mastné, vyprážané a príliš solené či korenené jedlá by mali byť pre vás absolútne tabu. Uprednostňovať by ste mali čo najmenej priemyselne upravované potraviny, v určitých prípadoch sú vhodné aj fermentované.
Avšak každá diagnóza a každý jednotlivec si vyžaduje individuálny prístup. Preto počúvajte hlavne svoje telo a riaďte sa jeho reakciami.
Existujú aj rôzne liečebné stravovacie postupy, protokoly a lekármi overené koncepty ako napríklad FODMAP, AIP protokol
( autoimunitný protokol ), Lowcarb ( nízkosacharidové stravovanie ), GAPS, Carnivore diéta a iné. Väčšina z nich si vyžaduje dohľad odborníka na výživu. Nehanbite sa požiadať o pomoc, aby ste si ešte viac neublížili.


Našťastie príroda nám poskytuje aj iné doplnkové riešenia bez rizika nežiadúcich účinkov. Sú to rôzne bylinky, huby a iné rastlinné zložky, spracované vo forme čajov, tinktúr, olejov, toboliek.
Na našej stránke nájdete bohatú ponuku prírodných prípravkov s ich obsahom, ktoré majú preukázané účinky na podporu trávenia a zmiernenie zápalu.
Tu sú niektoré z nich, ktoré by vám doma určite nemali chýbať:

probiotiká z moringy na obnovu mikrobiómu a kapsuliach-značka Herbatica


Pri niektorých vážnejších diagnózach tráviacej sústavy môže dôjsť v dôsledku poškodenia čriev k zníženej schopnosti organizmu vstrebávať vitamíny a dôležité živiny z potravy. V takom prípade je vhodné, ba priam nevyhnutné dodávať organizmu tieto látky vo forme doplnkov výživy, ktoré majú vysokú vstrebateľnosť.
Medzi dôležité doplnky výživy patria tráviace enzýmy, ktoré rozkladajú zložité molekuly na jednoduchšie a uľahčujú vstrebávanie živín. Ďalej je vhodné dopĺňať vitamíny skupiny B, najmä vitamín B12, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek, vitamín D - podporuje zdravie kostí a zubov, zmierňuje zápaly, vitamín C - má antioxidačné účinky a podporuje hojenie rán, alebo vitamín K, ktorý je dôležitý pre zrážanie krvi. Okrem toho je dobré pridávať do stravy probiotiká a prebiotiká, ktoré obnovujú prirodzenú mikroflóru čriev a pomáhajú predchádzať infekciám a zápalom. Úspešnosť liečby môžete zvýšiť aj prísunom týchto minerálnych látok a vítamínov: magnézium, zinok, selén, melatonín, L-glutamín.
Tieto doplnky výživy by mali byť súčasťou komplexnej liečby a prevencie tráviacich ochorení a mali by sa užívať pod dohľadom lekára.

 

Ako vidíte, zdravie čriev a tráviaceho traktu je veľmi dôležité pre naše celkové zdravie. Ak si ho narušíme nevhodnou stravou, antibiotikami, stresom alebo inými faktormi, riskujeme nielen tráviace problémy, ale aj celý rad vážnych ochorení. Tieto ochorenia môžu nielen zhoršiť našu kvalitu života, ale aj skrátiť našu dĺžku života.

Ak už máte lekárom potvrdené chronické ochorenia spojené so zápalom alebo imunitou, mali by ste sa predovšetkým zamerať na liečbu črevného mikrobiómu. Ak vás trápia kožné či psychické problémy, skúste sa zamyslieť nad tým, či sa dostatočne staráte o vaše črevá a trávenie a či nerovnováha vo vašom črevnom mikrobióme nie je jednou z hlavných príčin vašich problémov.
V niektorých prípadoch sa farmakologickej liečbe nevyhnete, no pomôže vám, keď nájdete príčinu vašich problémov a užívanie liekov budete brať ako dočasné riešenie. Ako takú barličku, ktorá vás podoprie v tých najhorších časoch po dobu, kým sa váš organizmus zregeneruje a naštartuje liečebné mechanizmy.
Naše telo v spojení s dušou je dokonalý zázrak. Zahrňte ho láskou a dôverujte mu.

  

Zdroje:
wikipedia.org
www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/digestive-system-how-it-works
https://en.wikipedia.org/wiki/Histamine_intolerance
www.freepik.com

 

Článok si pre vás pripravila

 

foto Gabi HerbaticaGabriela Volfová

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.
Milovníčka prírody a vedomého života, ktorá verí, že zázraky sa dejú...každý deň.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: gabriela@herbatica.sk

 

ikona herbatica FBikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)