Pestrec mariánsky

Ostropestrec mariánsky už v minulosti zastával dôležité miesto v domácnostiach. Ľudia ho konzumovali ako zeleninu (spolu s olejom a kuchynskou soľou), jeho koreň s medovinou využívali ako dávidlo. Už starí Rimania ho hojne používali pri ochoreniach pečene, žlčníkaslezinyLiečivé účinky pestreca súvisia s látkami, ktoré nazývame bioflavonoidy. Ide o silibín, silydianina silychristin – súhrnne silymarín. Práve táto látka zabraňuje prenikaniu toxických látok do pečene. Najvyššia koncentrácia silymarínu je v semenách, menšie množstvá nájdeme v listoch a koreni.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie