Brusnica obyčajná

Červené bobuľky známe aj z horských oblastí Slovenska majú svoju charakteristickú jemne trpkastú príchuť.
Sú plodom polokra z čeľade vresovitých, ktorý rastie predovšetkým
v ihličnatých lesoch mierneho pásma ale aj v tundrách Sibíri. Bobuľky sú vďačnou potravou pre vtáctvo aj zver, čo má svoj význam: tráviaci trakt vtákov totiž nestrávi semená a tak je úspešne brusnicový krík rozširovaný na veľkých plochách. Brusnicový krík tak trocha parazituje – jeho korene sú husto prerastené mycéliom (podhubím) niektorých húb, ktoré vďaka svojím nitkovitým vláknam vynikajúco vstrebáva roztoky živín z pôdy a odovzdáva ich koreňom brusníc.

brusnica

 

 

Okrem bobúľ je tento krík pre medicínu (či už tradičnú alebo súčasnú) významný pre svoje listy, ktoré obsahujú látky vynikajúco dezinfikujúce močové cesty. Čiže pri všetkých zápaloch, bolestiach a problémoch s ľadvinami je čaj z týchto listov alebo brusnicový nápoj vynikajúcim pomocníkom antibiotík.
A nielen to: brusnicový kompót znižuje horúčku (lepšie
ako paralen). Čerstvá šťava pomáha znížiť krvný tlak, je vhodná pri anémii (nedostatku červených krviniek) v tehotenstve. A ak to občas preženiete s alkoholom, brusnicová šťava Vás zaručene postaví na nohy.

Pridávame aj zopár jednoduchých receptov:

Odvar: 3-4 ČL podrvených brusnicových listov zaliať dvoma pohármi vriacej vody a variť v zakrytej nádobe vo vodnom kúpeli 15 minút. Nechať chladnúť 45 minút pri izbovej teplote a doplniť do objemu 500 ml. Pije sa 3-4 x denne po ¼ pohári pred jedlom.

Výluh: 10g brusnicových listov zaliať 100 ml horúcej vody a nechať lúhovať 2 hodiny. Precediť a užívať 1-2 PL 3x denne pred jedlom pri ochoreniach obličiek

Liečivý nápoj: 50 ml čerstvej brusnicovej šťavy doplniť 150 ml prevarenej ochladenej vody, podľa chuti pridať med. Pije sa po 100 ml 3-4x denne po jedle pri prechladnutí, chrípke, migrénach a zvýšenom krvnom tlaku.

 

Takisto aj na našich stránkach nájdete produkty z brusnice.