Karotenoidy

Karotenonidy a rakytník - ako spolu súvisia?


O drobných oranžových plodoch
rakytníka ste si mohli už na našom blogu prečítať. Teda fakt, že rakytník obsahuje napríklad veľké množstvo vitamínu C už nám je známy. No napadlo Vám čo spôsobuje jeho oranžové sfarbenie? Môže za to nejaké obyčajné farbivo? Veď dnes už konzumujeme potravu zafarbenú aj na šmolkovú modrú, a ani nám to nepríde zvláštne.

Toto farbivo patrí presne k tej istej skupine látok, ktorá spôsobuje napríklad aj sfarbenie mrkvy a iného ovocia či zeleniny- karotenoidy.

A tu už Vám môže byť niečo známe. Pred letom a v lete veľa z nás siaha po beta-karoténe, aby bola naša pokožka zdravá, vyživená a pripravená pre pekné opálenie, alebo poctivo chrúmeme mrkvu aby sme mali lepší zrak a pomohli si k zhnednutiu pokožky :) Tieto veci mám zafixované ešte z detstva, kedy mi mama pravidelne pred letom dávala beta-karotén v tabletkovej forme, či keď mi dedo vždy vravel, aby som si dala mrkvu v polievke a dovidím aj za roh :)

karotenoidy a mrkva

No a čo sú to teda za látky, tie karotenoidy? :)

Je to skupina látok, ktorá má na svedomí nielen sfarbenie rôznych druhov zeleniny a ovocia (od červenej až po žltú), no hlavne veľmi dobre vplýva na naše telo, pretože ako antioxidanty majú schopnosť viazať a teda ničiť voľné kyslíkové radikály a chrániť pred nimi bunky nášho tela.

Štúdiami sa preukázalo, že čím je v krvi vyššia hladina karoteniodov, tým sú bunky menej náchylné k rôznym abnormalitám.

Kde nájdete karotenoidy a aké sú ich pozitívne účinky na zdravie?

V potrave a prírodných zdrojoch sa vždy nachádza viac karotenoidov spoločne a nie jednotlivo. Toto je výhodou oproti syntetickým doplnkom s beta-karoténom, pretože potravou sa do tela dostane nielen viac karotenoidov, ale niektoré z nich majú aj pozitívnejšie účinky ako tento beta-karotén.

U nás môžete nájsť olej z rakytníka, ktorý obsahuje tieto prospešné karotenoidy. V plodoch rakytníka, z ktorých je aj náš olej sa zistila prítomnosť alfa-karoténu, gama-karoténu, dihyroxy-beta-karoténu, lykopénu, zeaxantínu a cantaxantínu.

Tak napríklad beta- karotén dokáže inhibovať oxidáciu cholesterolu a tým redukovať riziko vzniku ochorenia srdca a ciev. Zeaxantín je zasa veľmi dobrým pre očné tkanivo a lykopén zasa posilňuje komunikáciu medzi bunkami, aby nedochádzalo k zlyhaniu bunkových funkcií.

Navyše karotenoidy spolu s ďalšími účinnými látkami posilňujú imunitu organizmu.

Takže predsa to nie je to len také obyčajné farbivo :) Je jasné, že dnes ak budem chcieť pre doplnenie týchto látok už nesiahnem po tabletkovom beta- karoténe ako kedysi, ale radšej si dám napríklad rakytníkový olej :)

A čo vy?

Zuzka

bobule_rakytnika