Ivan čaj - elixír života našich predkov

Či už Ivan čaj poznáte alebo nie, pripravili sme si pre vás článok, ktorý vám priblíži pôvod, históriu a účinky tohto zázračného nápoja. Ivan čaj, alebo aj čaj z vŕbovky úzkolistej je tradičným slovanským nápojom zo Sibíra.  Pre vŕbovku úzkolistú (Ivan čaj) je charakteristické, že je to prvá bylina, ktorá začína rásť na miestach po lesných požiaroch a rúbaniskách. Svojou prítomnosťou “lieči popálenú zem” a chráni mladé výhonky rastlín pred spaľujúcim slnkom aj prízemnými mrazmi.

ivan-čaj

Obr.1 Vŕbovka úzkolistá

Prečo sa vlastne vŕbovka volá IVAN-ČAJ?

Vysvetlení je viac, no nás zaujali najmä tieto:

  1. Listy vŕbovky pripomínajú tak troch listy vŕby a po rusky sa vŕba povie „íva“ odtiaľ je len krok ku IVAN-ČAJ
  2. Ivan – typické ruské meno, ktoré nosili bohatieri, udatní, silní, krásni, mladí, príťažliví – teda jedným slovom mužní. Keď v minulosti skúsenosťou ľudia overili, že pitie odvaru z vŕbovky má podporný vplyv na potenciu tak sa z tejto rastlinky stal IVAN-ČAJ
  3. V jednej dedine žil Ivan – miloval lúky, lesy a rozumel rastlinám tak, ako málokto. Nosil oblečenú červenú košeľu a vždy, keď sa na zelenej lúke čosi začervenalo, ľudia hovorili: To je IVAN, ČAJ hľadá.

 

História IVAN čaju

Tradičný Ivan čaj bol prvýkrát spomenutý ako "nápoj bojovníkov" v novgorodských kronikách pochádzajúcich z 13. storočia, ktoré popisujú statočné činy a bitky Alexandra Jaroslaviča. Výroba čaju z vŕbových bylín sa začala od roku 1208. Európania tento nápoj označili ako „ruský čaj“. Na začiatku 18. storočia bol Koporye taký populárny kvôli výrobe slovanského čaju, že sa spomínal vo veľkej britskej encyklopédii. V druhej polovici 19. storočia bol Ivan-čaj druhou najobľúbenejšou exportovanou výrobou. Rebarbora sa umiestnila na prvom mieste medzi vyvážanými výrobkami; konope bolo tretie a kožušiny - štvrté. V tom čase už boli v troch petrohradských župách výrobcovia vŕbových bylín. Ruský cisár osobne vydal povolenie na výrobu a predaj petrohradskému guvernérovi, aby mohol vyvážať čaj do Veľkej Británie. Ivan-čaj sa vyvážal aj do Pruska, Dánska a Francúzska. Najnovšie archeologické nálezy (vykopávky v Kargalinsku, Chicha a Arkaim) dokazujú, že slovanská kultúra predkresťanských čias sa rozvíjala na vysokej úrovni, a to nielen v oblasti plodín a liečivých rastlín, ale aj vo všetkých ostatných sférach. Preto môže byť ruská čajová tradícia ešte staršia a začína pred tisíckami rokov. Nezávislý vývoj ruských a čínskych čajových tradícií túto hypotézu iba potvrdzuje. Cudzinci zvykli nazývať nápoj vyrobený z vŕbovo-bylinných kvetov a listov ruský zázrak. Čaj má pozitívny účinok na gastrointestinálny trakt a organizmus ako taký a rovnako ako valerián má sedatívny, ale nie omamný účinok pri neurózach, nespavosti a bolestiach hlavy. Funguje tiež ako antioxidant a čistí organizmus. Ruská čajová a Ivan-čajová tradícia má viac ako 700-ročnú históriu a vychádza z obdobia Alexandra Nevského. Veľký knieža Dmitrij založil kamenné mesto na mieste pevnosti Koporye, ktorú Alexander Nevský dobyl od rytierov livónskeho rádu. Slovanskí osadníci priniesli tradíciu Ivan-čajového sadenia a používania. Potom sa Koporye stali „svetovou výrobou“ tradičnej ruskej výroby nápojov.

 

Zdravotné výhody Ivan čaju

Ivan čaj je pozoruhodne bohatý na minerály a vitamíny, je bez kofeínu a na rozdiel od bežných čiernych, zelených alebo bielych čajov neobsahuje taurín, purín, kyselinu šťaveľovú ani močovú. 100 gramov Ivan-čajových listov obsahuje od 200 do 400 mg kyseliny askorbovej, čo je 5-6-krát viac ako v citrónoch, 3-krát viac ako v pomarančoch. Iba bobule čierneho ríbezle obsahujú rovnaké množstvo kyseliny askorbovej.

Čaj Ivan prirodzene obsahuje 16 aminokyselín a významné množstvo makroživín, ako je draslík, sodík, vápnik a fosfor. Je bohatý na vitamín B. Je tiež oslavovaný pre svoje protizápalové vlastnosti, preto sa odporúča ľuďom s gastritídou, kolitídou, žalúdočnými vredmi a plynatosťou. Bioflavonoidy v čaji zvyšujú aktivitu antioxidačných enzýmov v tenkom čreve, pečeni, pľúcach a tenkom čreve, čo z nich robí čaj účinným prírodným detoxikátorom. Koncentrovaný zápar z Ivana čaju lieči otravu jedlom alebo alkoholom.

Ivan čaj obsahuje 70 stopových prvkov, vrátane významného množstva železa, horčíka, draslíka, sodíka a medi. Ďalej obsahuje 18 aminokyselín, ktoré sú ľahko absorbované telom a rýchlo dodajú energiu. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C (až 6 krát viac ako citrón). Okrem vitamínu C obsahuje aj vitamíny B, obzvlášť dosť karoténu. V čaji sa nachádzajú aj triesloviny, bioflavonoidy, pektín a chlorofyl.


Dôvody, prečo piť Ivan čaj pravidelne:

  • Prospieva tráviacemu traktu
  •  Posilňuje imunitný systém
  • Zlepšuje mentálnu koncentráciu
  • Zvyšuje hladinu energie
  • Detoxikuje telo
  • Znižuje zápaly
  • Podporuje zdravie močového systému
  • Podporuje tvorbu nových krvných buniek
  • Podporuje zdravie obličiek
  • Normalizuje krvný tlak
  • Zmierňuje migrény a bolesti hlavy 
  • Podporuje relaxáciu a znižuje napätie a stres
  • Zlepšuje náladu
  • Pomáha pri nespavosti
  • Zlepšuje cirkuláciu krvi

Navyše, ak je čaj zmiešaný s rôznymi inými bylinami, ovocím a bobuľami, čaj môže mať ešte lepšie zdravotné účinky. Našimi  ochutenými favoritmi sú Ivan čaj s jahodami a mätou, Ivan čaj s rakytníkom a Ivan čaj "Sagan Dayla" s jemnou šípkovou príchuťou. 



TIP na letné osvieženie:

Domáci ľadový Ivan čaj

Budete potrebovať:

Príprava:

  1. Broskyne si nakrájajte na kocky a dajte zamraziť.
  2. Nechajte vylúhovať čaj, na liter vody použite 6 čajových lyžičiek sypaného Ivan čaju, aby ste dosiahli silný výluh. Nechajte vychladnúť, prípadne čaj ešte odložte do chladničky.
  3. Citrón nakrájajte na plátky.
  4. Do vychladeného čaju pridajte nakrájané plátky citrónu, mrazené broskyne a ľadové kocky. Zamiešajte a podávajte.

how-to-make-sweet-tea-01


Článok si pre vás pripravila 

foto Barbora Herbatica 100x133

Mgr. Barbora Olejníková

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternatívnu medicínu a prírodné produkty pre podporu zdravia.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: barbora@herbatica.sk

 
ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)