Kŕčové žily - príčiny vzniku, príznaky a prevencia

Kŕčové žily alebo varixy sú veľmi častým ochorením žilového systému - podľa štatistík postihujú 30 až 60 percent svetovej populácie, väčšinou ženy. Našťastie existuje účinná liečba a prevencia kŕčových žíl.

Čo sú kŕčové žily?

Kŕčové žily (varixy) sú cievnym ochorením, ktoré najčastejšie postihuje žily dolných končatín (t. j. nôh a chodidiel). V dôsledku nesprávnej funkcie chlopní sa opuchnuté žily rozširujú, predlžujú a strácajú svoju prirodzenú pružnosť. Nejde len o estetický problém, pretože toto nepríjemné ochorenie často spôsobuje bolesť a obmedzuje kvalitu nášho života. Od mierneho pocitu ťažoby a únavy v nohách až po opuchy a pálenie. V závažných prípadoch môžu kŕčové žily prasknúť alebo sa vyvinúť do vredov. Tie si potom vyžadujú chirurgický zákrok.

Kŕčové žily a varixy nohy anatómia 

Zdroj foto: www.freepik.com

Príčiny kŕčových žíl

Žily dolných končatín majú v našom tele špeciálnu úlohu a funkciu. Odvádzajú neokysličenú krv proti smeru gravitácie (z nôh nahor do trupu). Práca je tu skutočne veľmi náročná, pretože je potrebné naraz vytlačiť približne 1 liter krvi (dolné končatiny predstavujú až 20 % celkového objemu krvi v tele). Žily dolných končatín sú preto vybavené špeciálnymi mechanizmami, ktoré usmerňujú a uľahčujú tok krvi.

  • Prvým sú chlopne, ktoré umožňujú jednosmerný tok krvi a neumožňujú jej spätný tok.
  • Druhým dômyselným mechanizmom je takzvaná svalová pumpa, pri ktorej svalové kontrakcie tlačia krv z nôh smerom k srdcu pri pohybe dolných končatín.

V dolných končatinách sú dva žilové systémy - povrchový žilový systém a hlboký žilový systém. Povrchový prebieha pomerne plytko pod kožou a spája sa s hlbokým žilovým systémom v stehne. Oba systémy sú spojené spojovacími žilami, môžeme si to predstaviť ako akýsi pomyselný rebrík. Tieto spojovacie žily sú vybavené aj jednosmernými ventilmi, ktoré zabraňujú toku krvi z hlbokého systému do povrchového. Všetky ochorenia žíl vznikajú najčastejšie v dôsledku porúch týchto zložitých systémov.

Ak sa stena žily natiahne, stane sa menej pružnou a jednosmerné chlopne môžu zoslabnúť. Krv sa potom môže cez oslabené chlopne vrátiť späť a hromadiť sa. Takto postihnuté žily zväčšujú svoj objem a vzniká opuch. Typická modrá farba označuje neokysličenú krv, ktorá sa v nich hromadí. Týmto javom sú najčastejšie postihnuté žily najvzdialenejšie od srdca.

Príznaky kŕčových žíl (symptómy)

Najčastejšie príznaky sú:

  • bolesť a únava nôh
  • pocit ťažkých nôh, najmä po fyzickej aktivite alebo v noci (po náročnom dni)
  • žily vyzerajú pokrútené, opuchnuté a vypuklé
  • žilky sú modré alebo tmavofialové

U niektorých pacientov sa môžu objaviť aj nasledovné príznaky:

  • ľahký úraz postihnutej oblasti môže spôsobiť dlhšie krvácanie ako zvyčajne
  • lipodermatoskleróza - stvrdnutý tuk pod kožou tesne nad členkom
  • opuchnuté členky
  • teleangiektázie na postihnutej nohe (pavúčie žily)
  • v blízkosti kŕčových žíl sa môže objaviť lesklé sfarbenie kože, zvyčajne sépiovej alebo modrej farby
  • žilový ekzém (statická dermatitída) - koža v postihnutej oblasti je červená, suchá a svrbí
  • kŕče v nohách, najmä po náhlom postavení
  • syndróm nepokojných nôh
  • atrophie blanche - nepravidelné belavé škvrny okolo členkov (vyzerajú ako jazvy)

Zdrave nohy versus krcove zily varixy 1200x800

Zdroj foto: www.freepik.com


Rizikové faktory, ktoré prispievajú k vzniku kŕčových žíl

V niektorých prípadoch si lekári stále nie sú istí, prečo sa steny žíl nesprávne rozťahujú alebo prečo sú chlopne ovisnuté. Kŕčové žily tak môžu vzniknúť aj bez jasnej príčiny. Väčšina odborníkov sa však zhoduje na týchto rizikových faktoroch:

  • Menopauza
  • Tehotenstvo
  • Vyšší vek (nad 50 rokov)
  • Dlhodobé státie - napr. z dôvodu zamestnania
  • Kŕčové žily v rodinnej anamnéze
  • Obezita
  • Ženské hormóny - kŕčové žily postihujú ženy častejšie ako mužov, príčinou môžu byť ženské hormóny, napr. v dôsledku užívania hormonálnej antikoncepcie

Prevencia a liečba kŕčových žíl

Medzi účinné formy prevencie kŕčových žíl patria:

  • dostatok pohybu, najmä chôdze - mladým ľuďom sa odporúča aspoň 8 000 krokov denne, starším ľuďom menej (približne 6 000 krokov).
  • zdravý životný štýl
  • vyhýbajte sa príliš dlhému státiu
  • nesedieť so skríženými nohami
  • zvýšená poloha nôh - zmena polohy počas dňa, sedenie alebo spanie so zdvihnutými nohami na vankúši
  • voľnopredajné lieky a krémy

odber noviniek newsletter


Liečba kŕčových žíl sa zvyčajne zameriava na zmiernenie príznakov, zlepšenie krvného obehu a zníženie rizika komplikácií. Medzi najznámejšie patria:

  • Kompresná terapia: nosenie kompresné pančuchy alebo bandáže môže pomôcť zlepšiť krvný obeh a znížiť opuch a bolesť.
  • Zmena životného štýlu: Zahrňte cvičenia, ako je chôdza alebo plávanie, ktoré podporujú krvný obeh.
  • Zdvíhanie nôh: Zdvihnutie nôh nad úroveň srdca môže pomôcť odviesť prebytočnú krv z dolných končatín
  • Obezita: Normálna telesná hmotnosť nevyvíja taký veľký tlak na žily a znižuje riziko vzniku kŕčových žíl.

fyzikalna terapia pri bolestiach krcovych zil na nohach 1200x800

Zdroj foto: www.freepik.com

Možnosti operačnej liečby kŕčových žíl

Okrem konzervatívnych metód liečby, ako je kompresná terapia a zmena životného štýlu, existujú aj operačné možnosti, ktoré sú potrebné, ak tieto metódy nie sú dostatočne účinné alebo ak kŕčové žily spôsobujú vážne komplikácie.

Endovenózna laserová liečba (EVLT) a rádiofrekvenčná ablácia sú moderné metódy, ktoré sa vykonávajú ambulantne, zvyčajne v rámci jednodňovej chirurgie a v lokálnej anestézii. Sú menej invazívne ako tradičná chirurgia. Tieto lekárske postupy využívajú laser alebo rádiofrekvenciu na uzavretie postihnutých žíl. Výhodou je rýchlejšie hojenie, kratší čas rekonvalescencie a minimálne pooperačné jazvy.

Klasická chirurgická operácia, známa ako stripping, je vhodná pre ľudí s rozsiahlymi kŕčovými žilami. Pri tomto zákroku sa poškodené žily odstránia cez malé rezy. Táto metóda si môže vyžadovať dlhšiu rekonvalescenciu a môže zanechať viditeľnejšie jazvy.

Kedy je potrebná operácia?

Operácia môže byť potrebná, ak kŕčové žily spôsobujú silnú bolesť, výrazný opuch alebo ak existuje riziko závažných komplikácií, ako je trombóza alebo vredy predkolenia. Ak tradičná liečba neprináša úľavu alebo ak sa stav žíl zhoršuje, najlepšou možnosťou môže byť operácia.

Kedy je operácia kontraindikovaná?

Operácia nemusí byť vhodná pre ľudí s určitými zdravotnými problémami, ako sú akútne infekcie, závažné cievne ochorenia alebo osoby s akútnym rizikom trombózy alebo embólie. Operácia sa tiež neodporúča tehotným ženám alebo ľuďom, ktorí nemôžu dodržiavať potrebný pooperačný režim.

Výhody a nevýhody operácie

Medzi hlavné výhody operácie patrí zmiernenie príznakov, zlepšenie kvality života a prevencia komplikácií. Operácia môže tiež zlepšiť estetický vzhľad nôh a zvýšiť sebavedomie. Na druhej strane, medzi nevýhody operácie môže patriť riziko infekcie, krvácania, zjazveniu a v niektorých prípadoch aj recidíva kŕčových žíl.
Predtým, ako sa rozhodnete pre operáciu, odporúčame vám poradiť sa so svojím lekárom a zvážiť všetky možnosti vrátane potenciálnych rizík a výhod.


bavlnene-kompresne-podkolienky-cierne-ovecha

Bavlnené kompresné podkolienky Ovecha - čierne

Naše kompresné ponožky Ovecha majú špeciálnu konštrukciu s vysokým podielom bavlny. Sú vhodné pri zvýšenej záťaži dolných končatín, pôsobia ako prevencia proti kŕčovým žilám a vďaka odstupňovanému masážnemu tlaku majú pozitívny vplyv na krvný obeh.



Kŕčové žily z pohľadu alternatívnej medicíny

Kŕčové žily sú výsledkom nerovnováhy v pečene a sleziny. Tieto orgány sú spolu so srdcom zodpovedné za pružnosť cievnych stien a zásobujú ich živinami. Ich oslabenie zvyčajne súvisí so zvýšeným psychickým stresom a nesprávnou stravou, v ktorej dominuje nadbytok mäsa, prepálených tukov, kravského mlieka, bielej múky a cukru. Takto zanedbané cievne steny sa stávajú krehkými, ochabnutými, vznikajú modriny a kŕčové žily.

V minulosti sa používali bylinky ako napr. púpava alebo rebríček, ale aj pohánka, červená repa, rakytník alebo masáže s nechtíkovým olejom.

Nesmieme zabúdať na liečivé účinky pijavice lekárskej, ktorá sa v starovekom Egypte používala na choroby obehového systému už 3000 rokov pred naším letopočtom. Sliny pijavíc obsahujú tieto zaujímavé zložky:

  • antitrombotiká: rozpúšťajú krvné zrazeniny
  • trombolytické látky: môžu rozpúšťať už vytvorené zrazeniny
  • látky, ktoré upravujú krvný tlak
  • látky, ktoré obnovujú poškodený povrch ciev a žíl
  • látky, ktoré znižujú množstvo cholesterolu v krvi a zabraňujú jeho hromadeniu v cievach.
  • látky, ktoré aktivujú obranyschopnosť organizmu (zvyšujú aktivitu fagocytov)

Oproti dávnym časom sme sa samozrejme posunuli vpred a proces používania účinných látok sme zefektívnili - sliny pijavíc sa extrahujú a koncentrujú do ľahko roztierateľných krémov, ktoré dokonale prenikajú do pokožky. V modernej hirudoterapii už nie je potrebné aplikovať pijavice na telo. Tieto krémy si môžete kúpiť s chladivým účinkom, ktorý pomáha zmierniť bolesť a pocit ťažkých nôh, alebo v klasickej forme.


 

sofia chladivy krem na varixy s extraktom z pijavice 1080x800

 

Gél s extraktom z pijavice lekárskej - chladivý - Sofia

Chladivý gél naneste na postihnuté miesto a 2-krát denne ho zľahka a rovnomerne rozotrite.


Zdroje:


Článok si pre vás pripravila Barbora
Copyediting: Gabriela Volfová
Dátum aktualizácie: 12.04.2024

foto Barbora Herbatica 100x133

Mgr. Barbora Olejníková

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternatívnu medicínu a prírodné produkty pre podporu zdravia.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: barbora@herbatica.sk

 
ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)