Lopúch väčší a jeho využitie

List z lopúcha ako dáždnik alebo slnečník je akýmsi symbolom detských čias strávených v prírode blízko rumovísk, plotov, ciest alebo opustených záhrad. Tam totiž táto dvojročná liečivka rastie. Nie je však zaujímavá len svojimi veľkými zospodu jemne prešedivelými akoby plstenými listami ale aj koreňmi, ktoré obsahujú pomerne vysoké percento inulínu.

Inulín je zložený cukor (polysacharid), ktorý naše telo nie je schopné rozštiepiť vlastnými enzýmami, z čoho vyplýva, že inulín sa dostáva do hrubého čreva, kde je potravou pre „priateľské baktérie“ (prírodné probiotikum), čo značne ovplyvní hladinu cukru v krvi., ale aj naše trávenie, ktoré je základom dobrej imunity. Dobré trávenie má vplyv na stav kože, vlasov a nechtov. Korene a listy lopúch neobsahujú len inulín ale aj bielkoviny, triesloviny či vitamín C.

lopuch vacsi 600x350

Tinktúra alebo zápar z lopúchového koreňa má potopudné aj močopudné účinky. Možno ho využiť pri ochoreniach obličiek (výskyt obličkových kameňov), pri „pálení záhy“, cukrovke, dne ale aj formou obkladov z listov pri reumatických bolestiach kĺbov alebo pri liečbe ekzémov či hnisajúcich dlho sa hojacich rán. Je vynikajúcim pomocníkom pri starostlivosti o vlasy – nielenže zamedzuje vypadávaniu vlasov ale pomáha aj pri liečbe odolných lupín. (z vlastnej skúsenosti odporúčam lopúchovú sadu od firmy Floresan – vlasový šampón a maska).

Dalo by sa povedať, že ak potrebujete pomoc, lopúch je Vám vždy k dispozícii.

Je to dvojročná rastlina. Zbierame vždy len korene ročných rastlín (koreň počas druhého roka drevnatie) skoro na jar – v marci až apríli. Korene dôkladne premyjeme studenou vodou, narežeme a dáme sušiť buď voľne alebo pri teplote 35-40 st. C. Usušené korene však pripravujeme len na jednu sezónu a aj počas skladovania dávame presušiť nakoľko viažu vzdušnú vlhkosť.

Listy zasa prikladáme rubovou stranou na miesta postihnuté reumatizmom – vždy na noc priložíme buď čerstvý list alebo sušené listy namočené vo vode, dáme kompresný obväz, vrstvu vaty alebo mäkkej tkaniny a previažeme plátnom. Vynikajúco „vyťahuje“ bolesť z chorých kĺbov.

Kto má rád v strave niečo zelené, nebude lopúchom sklamaný. Mladé, opatrne nakrájané listy sa dajú upraviť ako šalát spolu s chrenom a smotanou. Krájať však treba naozaj jemne, nakoľko listy majú svoj charakteristický pach.

Skrátka a dobre – ak sa vyberiete na príjemnú prechádzku, dobre sa okolo seba poobzerajte, či nenájdete nielen vhodný dáždnik ale aj cennú liečivú rastlinu.

Takisto aj na našich stránkach nájdete produkty z lopúchu.