Kaolín – všestranný pomocník

Kaolín je v kozmetickom priemysle dobre známy, patrí medzi najčastejšie používané íly .

Čo to ten íl ( kaolín) vlastne je?

Minerálne íly sú 100% prírodné jemno mleté práškové zeminy bohaté na minerálne látky (kremík, vápnik, draslík, horčík, zinok, hliník, železo, mangán, titán atď.), stopové prvky a na ďalšie cenné látky blahodárne pôsobiace na ľudský organizmus a našu pokožku.

kaloin 600x350 

 

Kaolín má široké spektrum použitia. Pôsobí ako prírodný detoxikačný prostriedok, ktorý preniká hlboko do pokožky, účinne a šetrne odstraňuje odumreté bunky, pokožku čistí, vyhladzuje, regeneruje a revitalizuje. Pomáha pri kožných problémoch, zápaloch, svrbení a podráždení pokožky, ale aj pri vážnejších problémoch ako sú kožné plesne, ekzém alebo lupienka.

Prinášame niekoľko tipov na využitie kaolínu.

  1. Maska/telový zábal: Primerané množstvo ílu nasypeme do misky (cca 1 polievková lyžica pre pleťovú masku). Pridáme vodu, mlieko alebo vlažný čaj a rozmiešaním vytvoríme pastu, ktorú nanesieme v hrubšej vrstve na pleť (vynecháme oblasť okolo očí a úst). Po cca 15-20 minútach opláchneme vlažnou vodou. Pri dlhšom pôsobení je vhodné zvlhčovať ílovú masku, aby sa predĺžilo jej pôsobenie. Masku aplikujeme 2-3krát do týždňa podľa potreby.

  2. Na čistenie pleti: Lyžičku kaolínu zmiešame s vodou do pasty a nanesieme krúživým pohybom prstami alebo kefkou na navlhčenú pokožku. Následne opláchneme vodou. Kaolín zaistí precízne čistenie a odstránenie odumretých čiastočiek pleti.

  3. Šampón: Primerané množstvo kaolínu zmiešame s vodou a nanesieme na neumyté, vlhké vlasy. Po chvíľke pôsobenia vlasy opláchneme vodou. Iný šampón netreba použiť, pretože kaolín vlasy prečistí aj odmastí.

  4. Do kúpeľa: Íl nasypeme do vodného kúpeľa a relaxujeme cca 15-30 minút. Následne pokožku tela opláchneme vodou.

  5. Peeling: V sprche sa íl nanáša na telo a masíruje sa – drobné čiastočky zbavujú kožu odumretých buniek a pokožka je po jeho použití jemná a vyživená.

Bonus tip: Pre niekoľkonásobné zvýšenie pozitívnych účinkov ílu je vhodné pridať 2-3 kvapky esenciálneho oleja alebo bylinného extraktu. Pozrite si našu ponuku kozmetických kaolínov.