Ľan siaty

lan siaty 1

Dnes by ste divorastúci ľan hľadali veľmi ťažko. Už mnohé tisícročia je kultúrnou plodinou pestovanou predovšetkým pre vlákno v miernom pásme Európy ale aj v miernom pásme amerického kontinentu. No nielen ľanové vlákno je to, čo táto bylina ponúka. Jeho semiačka obsahujú veľké množstvo slizu, oleja a bielkovín.

Ak trpíte syndrómom „lenivého čreva“ nasypte hrsť ľanových semien večer do pohára s vodou a ráno po precedení vypite. Vášmu tráviacemu traktu takto pripravený nálev len prospeje. Vylúhovaný sliz obsahuje vlákninu, ktorá naštartuje trávenie, čo sa odrazí na výkonnosti, energii a celkovo dobrej nálade. Alebo si pridajte ľanové semená do bieleho jogurtu či posypte ním pečivo. Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov, zmierňuje bolesti žalúdka – jeho sliz totiž urobí na stene žalúdka a čriev film, vďaka ktorému potrava prejde a odovzdá potrebné živiny bez toho, aby stenu žalúdka alebo čriev podráždila.

Ľanový olej získavaný zo semien lisovaním za studena sa stal stálicou medzi výživovými doplnkami – užíva sa vnútorne. Vyrovnáva hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje vzniku arterosklerotických zmien a vďaka vysokému množstvu vitamínu F udržiava pokožku zdravú.

Je vhodný ako doplnková liečba ak máte zvýšený krvný tlak alebo len ako prevencia, ktorá udrží cievny systém funkčný do vysokého veku.

Malé čierne zrniečka pomáhajú aj pri liečbe reumatizmu: stačí vložiť do pláteného vrecúška, namočiť do horúcej (nie vriacej vody) na 10 minút a čo najteplejšie prikladáme na boľavé miesto.

Taktiež aj na našich stránkach nájdete produkty z ľanu.