Šišak bajkalský

Ak budete cestovať, stretnete sa s ním najbližšie v stepiach Zabajkalska alebo o kus ďalej na východe – v Číne, Mongolsku, Tibete a Japonsku. Staré čínske rukopisy prinášajú nielen prehľad jeho účinkov ale aj návody na prípravu tejto vzácnej liečivky.

Aby ste sa nepomýlili, ak šišiak uvidíte, vyzerá takto:

sisak bajkalsky 600x350

Šišiak bajkalský je trvalka s jasnozelenými kopijovitými listami. Kvety na konci byle tvoria na jednej strane trs zložený z modrých kalichov s dvoma pyskami na konci rozšírenými, aby sa medzi ne „vošiel“ štítok. Pre tých, ktorí trocha holdujú botanike bude zaujímavé vedieť, že patrí medzi hluchavkovité. Kvitne koncom jari a potom celé leto.

Rod Šišak (Scutellaria) tvorí okolo 200 druhov, niektoré z tohto rodu sú len okrasné.

Najpodstatnejší je koreň, ktorý je bohatým zdrojom flavonoidov s liečivými účinkami (baicalin a wogonín) a potom ešte listy a byľ (scutelarín).Koreň je tvrdý ale dobre sa melie a potom sa rýchlo suší tak, že teplota sušenia nesmie presiahnuť 60 st.C

V tradičnej čínskej medicíne je používaný ako základná bylina pri liečbe alergií (senná nádcha, dermatózy,…) ale jeho využitie je širšie. Ruská tradičná medicína má skúsenosti s jeho použitím v prípade nespavosti, celkovej vyčerpanosti, bolestivosti kĺbov alebo pri celkovej detoxikácii organizmu.

Nájdete ho aj na stránkach herbatica.sk, ako zložku niektorých kozmetických, a iných výrobkov.

V Rusku je výkup tejto rastlinky povolený vo veľmi obmedzených množstvách a je obmedzený iba na Čitinskú oblasť.
Zber koreňov komplikuje aj skutočnosť, že je možné ho uskutočniť raz v rozmedzí 8-10 rokov ponechajúc časť koreňov na reprodukciu. Preto sa uvažuje pestovať šišak bajkalský ako kultúrnu plodinu, čo by bolo možné aj v európskej časti Ruska. Pestovanie šišaku v agrokultúre je bežné v Číne.

V tradičnom japonskom lekárskom systéme kampo sa pripravený koreň šišaku predpisuje na podporu obranyschopnosti organizmu pri onkologických ochoreniach. Voľné radikály vie vychytať 3 x účinnejšie než kyselina L-askorbovvá alebo vitamín E . Podľa niektorých prameňov je účinnejší pri regenerácii pečene ako známy ostropestrec mariánsky.