Merino vlna komplexne: jej vlastnosti, história, starostlivosť a etickosť

Už ste počuli o vlne merino a výhodách a nevýhodách, ktoré nosenie tohto prírodného materiálu prináša?

 

Čo je to merino vlna?

Merino je 100 % prírodná ovčia vlna bez syntetických prísad. Merino vlna je zložená z prírodného proteínu nazývaného keratín a tuku lanolínu. Získava sa zo špeciálne vyšľachteného druhu oviec, ktoré sa celý rok pasú v chladnejších oblastiach Austrálie a Nového Zélandu. 

merino 100% prirodna ovcia vlna

Vlákna merino vlny sú omnoho jemnejšie ako vlákna z tradičnej vlny. Štruktúra vlákien merino vlny je nepravidelná a práve nepravidelnosť vlákien je dôležitá, pretože vďaka tomu má merino vlna tak skvelé vlastnosti.

Lanolín

Lanolín je tuk získaný z ovčej vlny, ktorý pokrýva každý prameň srsti oviec Merino. Pomáha odpudzovať vodu, je prirodzenou bariérou proti drsnému podnebiu a chráni kožu oviec pred infekciami. 

Stopy lanolínu zostávajú na vlnenom vlákne od strihania až po spriadanie, takže oblečenie vyrobené z merino vlny má rovnaké výhody.

Medzi výhody lanolínu patria:

  • Odpudzuje vodu
  • Odoláva škvrnám
  • Poskytuje hebkosť
  • Je elastický
  • Odoláva plesniam a baktériám

Rozdelenie vlny merino

Dĺžka vlákna sa zaznamenáva v milimetroch, hrúbka a jemnosť, sa udáva v mikrónoch. Na základe tohto merania sa určuje kvalita a použitie vlny. Keďže nie každá vlna je rovnaká a odlišuje sa svojou hrúbkou, aj jej využitie je rozdielne.

Merino vlna sa delí na:

  • jemnú 
  • medium
  • hrubú

merino vlna

Jemná merino vlna

Jemná merino vlna je najjemnejší druh ovčej vlny a využíva sa na výrobu vysoko kvalitných textílií ako je outdoorové oblečenie, kabáty, ponožky, spodná bielizeň, tričká, termobielizeň a mnoho ďalšieho.

Záleží vám na kvalite materiálov, ktoré obliekate? Toto sú zdravotne nezávadné prírodné materiály na výrobu oblečenia.

 

Medium merino vlna 

Medium merino vlnu je možné vyrobiť z merino vlny, alebo krížením oviec merino s iným plemenom.

 

Hrubá merino vlna 

Hrubá merino vlna je produkovaná tzv. dvojúčelovými plemenami, ktoré sa okrem vlny chovajú aj na mäso. Hrubá merino vlna sa využíva napríklad na výrobu kobercov. 

 

História merino vlny

 Ovce meri, ktoré sa pýšia svojou úžasnou vlnou, pochádzajú pôvodne zo Španielska, ale v priebehu 18. a 19. storočia sa plemeno Merino rozširovalo po celej Európe, až nakoniec doputovalo do Austrálie. 

 Austrálsky kontinent sa stal popredným producentom merino vlny a je ním dodnes. 

 V priebehu rokov sa plemeno vyšľachtilo tak, aby ovce vydržali aj v drsnejšom prostredí. Vďaka tomu má merino vlna tak výborné tepelnoizolačné vlastnosti. 

 Prvé využitie našla vlna Merino vo vojenských uniformách, pracovnom oblečení a neskôr aj vo funkčnom outdoorovom oblečení a doplnkoch.

 

Výhody merino vlny

Merino vlna prináša mnoho výhod a existujú opodstatnené dôvody, prečo merino vlnu využiť na výrobu oblečenia. Medzi hlavné výhody patrí určite jej prírodný pôvod, priedušnosť, hebkosť, výborné termoregulačné vlastnosti a ďalšie.

 

Prírodné, obnoviteľné vlákno

Merino vlna je čisto prírodný, biologicky odbúrateľný a obnoviteľný zdroj. Po niekoľkých rokoch sa prirodzene dokáže rozložiť a nezaťažuje tak životné prostredie. Neobsahuje žiadne chemické látky.

 

Merino vlna je antibakteriálna

Vďaka ovčiemu tuku - lanolínu, merino vlna dokáže eliminovať škodlivé látky, baktérie, roztoče aj mikroorganizmy. 

Okrem toho je vhodná pre ľudí, ktorí majú citlivú pokožku alebo trpia na rôzne alergie. Merino vlna by nemala vyvolávať žiadne alergické reakcie, skúmali ju na to aj odborné výskumy, no každý človek je individuálny, takže univerzálne sa to nedá stopercentne potvrdiť.

Nezapácha

Pri správnej starostlivosti zostane odev z tejto vlny čistý a bez zápachu aj celé týždne bez prania.

 

Priedušnosť

Vďaka nepravidelnej povrchovej štruktúre vlneného vlákna a prirodzenému zakrúteniu, dokáže merino vlna dýchať. V oblečení z merino vlny nemáte pocit lepkavosti. To syntetické vlákna nedokážu vždy zaručiť. 

 

Elasticita

Oblečenie vyrobené z merino vlny je pružné a elastické, čo zabezpečuje vysokú odolnosť a dlhú životnosť materiálu. 

 

Odvádza vlhkosť

Merino vlna dokáže absorbovať veľa vlhkosti a odvádza pot. Z hľadiska funkčnosti je to jedna z jej najdôležitejších vlastností. 

 Oblečenie zo 100 percentnej merino vlny dokáže nasať vlhkosť až do 35 % svojho objemu. To znamená, že vás hreje aj keď je mokrá, no na pocit zostáva suchá.

 

Má vynikajúce izolačné a termoregulačné vlastnosti

Štruktúra dutého vlákna má mnoho výstupkov, ktoré zadržujú teplo a udržiavajú ho. To znamená, že vám v oblečení z merino vlny zima nebude. Teplota tela sa nebude meniť ani pri zmene intenzity pohybu. 

Vďaka týmto vlastnostiam môžete oblečenie nosiť celoročne. V lete materiál príjemne chladí a v zime naopak udržuje teplo. Tým pádom nepotrebujete mať na sebe príliš veľa vrstiev oblečenia.

 

Vedeli ste o tom, že...

...podobne ako celulóza aj vlna je prírodný izolačný materiál používaný na zateplenie domov?

Jemnosť

Merino vlákna sú jemné, vďaka čomu je oblečenie z nej veľmi príjemné na nosenie a neškriabe. Jemnosť vlny sa určuje podľa priemeru vlákna, ktorý je meraný v mikrometroch. Hrúbka vlákien je rozhodujúca, pretože hrubé 30 – 40 mikrónové vlákna klasickej vlny sa oveľa ťažšie prehýbajú,  v dôsledku toho vzniká nepríjemný pocit pichania a svrbenia. 

 Tenšie vlákna neškriabu, pretože sa pri kontakte s pokožkou ohýbajú.

UV ochrana

Prirodzenou vlastnosťou merino vlny je eliminácia účinkov UV žiarenia, čo mnohé syntetické vlákna nedokážu vôbec. Disponuje ochranným faktorom UPF 20+ a vďaka tejto vlastnosti, je kúpa merino outdoorového oblečenia veľmi výhodná.

Odolnosť voči ohňu

Zaujímavým faktom a ďalšou výhodou je aj to, že voda a proteín dodávajú vlne prírodnú ohňuvzdornosť. V porovnaní s umelými vláknami sa vlna zapáli pri oveľa vyšších teplotách.

Nenáročná starostlivosť

Lanolín, prítomný v ovčej vlne, nielenže viaže škodlivé látky, ale aj chráni pred nečistotami a odpudzuje špinu aj pri dlhodobom používaní. Vďaka tomu je merino vlna nenáročná na údržbu. 

 Mnohokrát ju iba stačí na noc vyvetrať a nechať prirodzene vysušiť. Materiál je nekrčivý, a tak nie je náročný na žehlenie.

Nevýhody merino vlny

 

Keďže každá minca má 2 strany aj merino vlna môže mať svoje slabšie stránky.

Patria medzi ne: 

  • Trvanlivosť
  • Trvanlivosť merino vlny nie je pravdepodobne taká dobrá ako odolnosť syntetických materiálov. 

 

Pri nadmernom používaní a nadmernom praní sa môžu na oblečeniu vytvárať diery alebo nadmerné žmolkovanie. Existuje však spôsob, ako urobiť tento materiál o niečo odolnejším. 

 Viac vetrania než prania môže pomôcť oblečeniu zostať dlhšie "neporušené".

 

Cena

Toto je jeden z faktorov, ktorý zvyčajne odvracia ľudí od kúpy. 

 Merino vlna nemusí byt' vždy lacná záležitosť, najmä za výrobky vyrobené z kvalitnej merino vlny si zákazník priplatí. 

 Jednoducho keď už nič iné, tak ovečkám trvá, kým im narastie nová srsť a preto je samotná surovina vzácnejšia, čo tlačí cenu nahor.

Obmedzujúci výber farieb

Ďalšou nevýhodou merino vlny je fakt, že je do istej miery obmedzujúca. Nemá veľa farieb a taktiež žiadne vzory. Napriek tomu je treba povedať, že niektoré firmy používajú nové technológie na to, aby do oblečenia vniesli farebný nádych.

Pochádza zo zvierat

Nevýhodou merino vlny je taktiež to, že jej produkcia pochádza zo zvierat. Tieto zvieratá nežijú vždy v najlepších podmienkach a často sa s nimi zle zaobchádza.

 Tip: Ak je to možné, hľadajte vlnu, ktorá pochádza len z etických fariem. Odmeníte tak farmárov, ktorí sa o svoje ovce náležite starajú a poskytujú im dobré životné podmienky.

SK 

Merino z pohľadu zdravia

Svrbí merino vlna?

Všetci si pravdepodobne pamätáte, ako vám rodičia alebo starí rodičia kupovali vlnené svetre, ktoré boli nepohodlné a svrbeli. Merino vlna je však o niečom inom.

 Jemnejšie a ohybnejšie vlákna merino vlny sa pri pritlačení k pokožke jemne ohýbajú, čiže "nepichajú". Ich elastický charakter sa prispôsobí pokožke pohodlie pri nosení.

 Niektorých ľudí s citlivou pokožkou však môže merino oblečenie stále dráždiť. Preto sa platí vyskúšať rôzne značky, aby ste zistili ako sa správajú k vašej pokožke.

 

Môžete byť alergický na merino vlnu?

I keď nič sa nedá vylúčiť, vo všeobecnosti je merino vlna hypoalergénna. To znamená, že ako prírodný materiál nespôsobuje alergie.

 

Tip: Vedeli ste, že aj na niektoré autosedačky sa zvykne používať kvalitné merino na poťah sedačky?

Oblečenie z merino vlny

Merino vlna je skvelým riešením, ak ste na cestách alebo ste vášnivým športovcom a outdoorovým človekom. Merino vlna spája štýl a účel zároveň. Vyzerá elegantne a ponúka komfort aktívnemu životnému štýlu.

oblecenie z merino vlny

Merino vlna je obľúbená pre vonkajšie a outdoorové činnosti, pretože je:

  • Termoregulačná
  • Rýchloschnúca
  • Odolná voči zápachu
  • Odolná proti krčeniu
  • Hypoalergénna
  • Odolná voči slnečnému žiareniu
  • Biologicky odbúrateľná
  • Mäkká a jemná

 

Nie všetky výrobky z merino vlny sú však rovnaké. Na trhu dnes nájdete rôzne zmesi merino vlny a iných materiálov, čo sa odrazí nielen na ich cene, ale aj kvalite.

 

Porovnanie merino s inými látkami a materiálmi

Merino vs. syntetika

Nekvalitné syntetické košele začnú zapáchať, ľahko sa zafarbia. Na druhú stranu sú o niečo odolnejšie ako vlna.

Merino vs. bavlna

Bavlna je určite mäkšia, lacnejšia a všestrannejšia, avšak z hľadiska vyššej fyzickej aktivity, nie tak výhodná ako merino vlna.  

Pri nadmernom potení je bavlna ťažšia a môže začať zapáchať.

 

Merino vs. exotickejšie materiály

Existuje niekoľko iných zvieracích materiálov, ako je mohér alebo angora vlna, ktoré sú menej populárne ako merino, no taktiež môžu mať určitý potenciál pre outdoorové oblečenie. 

 Sú odolné voči špine a zápachu podobne ako merino. Merino vlákna sú jemnejšie, mäkšie a pevnejšie.

 Tip: Poznáte tieto prírodné materiály na zateplenie domov?

Merino vs. kašmír

Aby ste vyzerali čo najlepšie a zostali čo najteplejšie oblečení aj počas chladnejších mesiacov, je nevyhnutné vedieť, ktoré látky a materiály sa najlepšie hodia do zimného počasia. 

Vlna je vo všeobecnosti považovaná za najobľúbenejšiu voľbu pre zimné oblečenie. Merino vlna je známa tým, že je jednou z najjemnejších a prémiových druhov vlny, čo z nej robí silného konkurenta kašmíru, ktorý je jedným z najluxusnejších materiálov. 

Hoci sú oba materiály špičkové, každý z nich je vhodnejší pre určité teploty a typy oblečenia.

Aj keď sú obe možnosti nádherné, príjemné a teplé, v určitých situáciách je merino vlna lepšia ako kašmír a naopak. 

Napríklad, ak chcete športovať alebo robiť vonku niečo aktívne, merino vlna je oveľa odolnejší materiál než kašmír a je menej pravdepodobné, že sa poškodí alebo zničí. 

Merino vlna sa tiež oveľa jednoduchšie perie a ošetruje, vďaka čomu je lepšia aj na bežné nosenie. 

Ak však potrebujete niečo extrémne teplé, kašmír je o niečo teplejší ako merino vlna. Taktiež, ak sa zúčastňujete formálnejšieho podujatia, kašmír je určite vhodnejším a elegantnejším variantom oblečenia.

druhy merino vlny

 

Udržateľnosť a vplyv merino na životné prostredie

Vlna je prírodné vlákno a je biologicky odbúrateľná. 

 Biologicky odbúrateľné materiály sú pre životné prostredie oveľa lepšie než syntetické materiály, ako je nylon, polyester či akryl - ako každý iný plast, aj týmto látkam trvá roky, kým sa rozložia a nehovoriac o škodlivých mikrovláknách, ktoré ohrozujú nielen životné prostredie, ale aj zdravie človeka.

 Síce je môžné merino vlnu považovať za pomerne ekologický a udržateľný materiál, treba mať na pamäti fakt, že aj chov oviec má istú uhlíkovú stopu, keďže ovce produkujú skleníkové plyny. 

 Ak sú však ovce chované na farmách s obnoviteľným poľnohospodárstvom, ktoré sa sústredí na zlepšovanie kvality pôdy, tak majú na životné prostredie výrazne pozitívnejší vplyv. 

 Záporným bodom ale ostáva, že na pasenie oviec sú potrebné rozľahlé pasienky, ktoré si vyžadujú vyrúbanie lesa alebo zabratie úrodnej pôdy, čo poškodzuje ekosystém.

Je merino vlna etická?

Čo sa týka etickej stránky merino vlny, treba tu zvážiť niekoľko faktorov. 

 Jedným z nich je produkcia vlny, ktorá nijako neubližuje zvieratám. Tieto ovce nie sú schopné sami zhadzovať vlnu, preto potrebujú ľudskú pomoc a pravidelné strihanie. 

 I keď existujú zákony a pravidlá pre chov oviec, nie každý chovateľ má absolútne etickú starostlivosť. 

 Neetickou praktikou, s ktorou sa u merino oviec často stretávame, je tzv. "mulesing". 

 To je zákrok odstránenia prebytočnej zvráskavenej kože okolo chvosta, často i vrátane chvosta obrezaním. Toto “obrezanie” má zabrániť šíreniu infekcií, no farmári ho robia bez akéhokoľvek umŕtvenia, čo je pre ovce veľmi bolestivé a môžu na to i zomrieť.

 Ovce si takisto zaslúžia ohľaduplnú starostlivosť a dalo by sa povedať, že aj našu lásku, pozornosť a spravodlivosť, tak ako všetky ostatné živé stvorenia.

Môžete si kúpiť etickú vlnu?

Etická vlna určite existuje, treba si však urobiť prieskum na jej vyhľadanie. 

 Napríklad pri nákupe vášho ďalšieho outdoorového oblečenia alebo vášho nového svetra by ste mohli hľadať odevy z merino vlny s etickými certifikáciami, ako je ZQ Merino Standard, Certified Organic Wool label alebo Responsible Wool Standard. 

 Ďalšou možnosťou je nákup odevov z druhej ruky alebo z recyklovanej vlny, čo má vždy menší dopad na životné prostredie ako nákup nového oblečenia.

 Ak chcete, aby bola merino vlna etická, mnoho farmárov i výrobcov presadzuje mulesing-free prístup. K zvieratám pristupujú s rešpektom a namiesto tohto bolestivého procesu volia alternatívu v podobe častejšieho strihania a dezinfikovanie v okolí chvosta.

 Medzi značky, ktoré zaručujú použitie vlny "bez mulesingu" patrí napríklad Patagonia, Finisterre, NewMerino a Fjällräven.

 Tip pre vegánov: Faktom naďalej ostáva, že ani merino vlna nie je vegánska a stále sa jedná o živočíšny produkt.

Na cestách s merino

Merino vlna je skvelá na cestovanie, pretože je neuveriteľne všestranná. Oblečenie z merino vlny je určite dobrou investíciou, ktorú na cestách oceníte. 

 Keďže vlna nie je objemná, môžete si zbaliť rôzne odevy s rôznou hmotnosťou, aby ste uspokojili vaše potreby na cestách. Vo vašom kufri tak zostane priestor aj na iné veci.

 Či už máte na sebe tričko z tejto vlny v lietadle, sveter na túre po horách alebo nosíte merino ponožky, tento materiál sa prispôsobí každému podnebiu aj teplotám a je pohodlný. 

Tip: Využívate pri cestovaní a turistike hamaku? Poznáte aj zateplenie pre hamaky, ktoré poskytne dostatočný tepelný komfort?

 Počas dlhých dní budete vďační za priedušnosť vlny, ktorá je odolná voči zápachu a odvádza pot. Vďaka vlastnostiam, ktoré pohlcujú vlhkosť, nebudete musieť tak často oblečenie meniť. 

 Odevy z merino vlny si môžete obliecť viackrát bez toho, aby zapáchali.

 Merino je ideálnou voľbou aj pre vysokointenzívne a outdoorové aktivity, pretože absorbuje teplo v chladnom počasí a odvádza vlhkosť v teplom počasí. Merino vlna vydrží aj niekoľko dní bez prania, no ak je potrebné oblečenie vyprať, urobte tak ručne, použite teplú vodu a nechajte cez noc uschnúť.

Starostlivosť o merino vlnu 

Ako bolo spomínané, merino vlna  nie je náročná na údržbu. Ak však máte pocit, že je vaše oblečenie pripravené na pranie, treba mať na pamäti niekoľko vecí.

Pranie v práčke

Oblečenie z vlny perte v práčke na programe pre vlnu, pri teplote 30°C a znížte otáčky. Pranie by nemalo presiahnuť 1 hodinu. Najlepšie je používať prací prostriedok určený na merino vlnu. Neodporúčame používať zvýrazňovače farieb, odstraňovače ani aviváž.

Ručné umývanie

  • Uistite sa, že umývadlo je čisté.
  • Naplňte umývadlo teplou vodou.
  • Pridajte niekoľko kvapiek jemného čistiaceho prostriedku, poslúži vám aj bežné tekuté mydlo.
  • Oblečenie z vlny Merino vhoďte do vody a nechajte 10-20 minút namočené 
  • Vodu z času na čas jemne premiešajte.
  • Vypustite umývadlo a opláchnite oblečenie čerstvou teplou vodou.

Chemické čistenie

Ak je na odeve štítok "iba chemické čistenie", pravdepodobne to má dobrý dôvod. Odneste ho do profesionálnej čistiarne, aby sa zaistila vynikajúca kvalita vášho oblečenia.

Tip: Viete ako správne prať oblečenie?

Sušenie

Najlepší spôsob, ako vysušiť oblečenie z vlny Merino, je sušiť ho voľne na vzduchu. Prípadne ho môžete prehodiť cez stoličku, nevešajte ho však za štipce, aby sa neroztiahlo.

 Pozor: Nikdy nesušte oblečenie z merino vlny v sušičke.

Žmolkovanie

Bohužiaľ sa žmolkovaniu nedá úplne vyhnúť, no do určitej miery sa dá zmierniť jemnou starostlivosťou. Keď sa zmolky vyskytnú, viete sa ich zbaviť napríklad šetrným použitím odžmolkovača.

 

8 tipov pre kompletnú starostlivosť o oblečenie z vlny

  1. Čím častejšie periete, tým viac sa oblečenie opotrebuje. Merino oblečenie nemusíte prať po každom použití. Stačí ho len jednoducho nechať vyvetrať na čerstvom vzduchu.
  2. Stavte na šetrné pranie v práčke. Merino kúsky odporúčame za bežných okolností prať v práčke s programom na vlnu pri teplote 30 stupňov. Ak program na vlnu ponúka pranie iba pri teplote 40°C, znížte ho ručne na 30°C. Ak nemáte program na vlnu, použite cyklus na jemné pranie.
  3. Pranie v rukách je jednoduché a rýchle. Oblečenie operte otočené na ruby v čistej  vlažnej vode s teplotou taktiež cca 30 ° C. Použite jemný a šetrný prostriedok určený na merino vlnu, nechajte ho vsiaknuť 10 minút a potom dôkladne opláchnite.
  4. Je nevyhnutné použiť pracie prostriedky určené na merino vlnu. Bežný prostriedok spôsobí znehodnotenie a zrážanie merino oblečenia. Nepoužívajte agresívne pracie prostriedky, ktoré obsahujú enzýmy a bielidlá a zjasňovače.
  5. Merino oblečenie si vyžaduje špecifické sušenie. Oblečenie po vybratí z práčky narovnajte a vytvarujte do pôvodného tvaru a veľkosti. Ideálne je sušenie na plocho na stojane na sušenie prádla. Vyhnite sa však sušičke, sušeniu na radiátore aj priamemu slnku.
  6. Merino oblečenie skladujte na suchom mieste, nie na priamom slnku. Treba si dávať pozor na rôznych domových parazitov, akými sú mole, ktorým merino vlna nesmierne "chutí". Proti moliam sú skvelé napríklad levanduľové vrecúška alebo špeciálne prípravky z drogérie.
  7. V prípade škvŕn ich treba ihneď odstrániť, merino vlnu opláchnuť studenou vodou, a ak je to nutné, môžete na umytie použiť aj jemné mydlo alebo saponát.
  8. Pre predĺženie životnosti si treba dávať pozor na rôzne mechanické poškodenia, ktoré môžu spôsobiť suché zipsy, šperky, nechty apod.

 

Či už sa chystáte na náročnú turistiku do hôr alebo na dlhú prechádzku za slnečných dní, tento nadčasový prírodný materiál vám zaistí komfort, teplo, pohodlie, sucho a mnoho ďalších výhod, ktoré vám budú len prínosom.

 

Dominika Blchová, PoctivéSEO služby a copywriting