Za studena lisované oleje #5 Olej z pestreca mariánskeho

Pestrecový olej sa získava extrakciou z rastliny Pestreca mariánskeho pri nízkych teplotách, vďaka čomu sú v ňom obsiahnuté biologicky účinné látky vo vysokom množstve. 

Hlavnou liečivou zložkou tohto oleja je komplex účinných látok pod názvom silymarín, čo spôsobuje, že rastlina, ako aj výťažky z nej majú predovšetkým ochranný a liečivý vplyv na pečeňové bunkyOkrem tohto mimoriadne cenného liečivého účinku môžete olej využívať aj pri liečbe rôznych kožných poranení, vredov, popálenín alebo omrzlín kožeUžívaním pestrecového oleja významnou mierou prispejete k posilneniu celkovej imunity a odolnosti vášho organizmuvoči chorobám. Olej má výrazné hojivé, protizápalové účinky a chráni organizmus pre účinkom toxických látok, ktoré sa do neho dostávajú prostredníctvom stravy a vody. 

SK

Zaujímavosťou je, že liečivé účinky tejto rastliny poznali už v antickom Grécku či Ríme. Známy bol predovšetkým jej detoxikačný a ochranný vplyv na dôležitý orgán ľudského tela – pečeň, tým, že pozitívne riadi jej metabolizmus a napomáha tvorbe zdravým pečeňových buniek, ktoré nahrádzajú staré a poškodené. Rovnako zabraňuje prepuknutiu závažných infekčných ochorení pečene, akými sú cirhóza a hepatitídaTento liečivý účinok môžu využiť aj pacienti chorí na rakovinu pečene za účelom zmiernenia nežiaducich účinkov chemoterapieVýťažky z pestreca mariánskeho, vrátane oleja, zamedzujú bujneniu kožných buniek pri psoriázea taktiež zmierňujú zápalové stavyLiečivé účinky uvedenej rastliny oceníte aj pri liečbe neplodnosti spôsobenej endometriózou a aj v prípade, že trpíte žlčovými kameňmi, keďže rastlina pomáha odtoku žlče a tráveniu tukov.

Okrem týchto blahodarných účinkov, môžete výťažky z rastliny užívať aj pri vredovom ochorení žalúdka a dvanástnika, rôznych formách gastritídy a aj vtedy, ak vás trápia zápaly ústnej dutiny či paradentóza.

Pestrec má široké využitie vďaka jeho priaznivým účinkom. Produkty obsahujúce pestrec mariánky nájdete u nás na e-shope :-)

 

Článok si pre vás pripravil,

Juraj

DSC_0028-600