Moringa olejodárna (moringa oleifera) je zaujímavý príklad cudzokrajné liečivej rastliny, z ktorej sa miestni obyvatelia naučili zužitkovať takmer všetko - listy, plody, kvety či koreň. Jej pôvodným domovom je južné podhorie Himalájí, odkiaľ sa cez Indiu a Arábiu rozšírila až do Afriky vrátane Madagaskaru, a nájdeme ju aj v karibskej oblasti. O tejto rastline sa hovorí aj že je "strom života" kvôli svojim blahodárnym účinkom na ľudský organizmus a vďaka tomu si našla čestné miesto v rebríčku svetových superpotravín známych aj ako "superfoods".
Na čo sa moringa používa?
Moringa je jednou najvýživnejších rastlín, aké kedy boli objavené. Moringa sa používa pri liečbe veľkej škály chorôb, tiež sa využívajú takmer všetky jej časti. Korene sa využívajú pri poruchách trávenia, proti brušným a črevným parazitom a je alternatívou liekov na tlmenie bolesti. Semená majú protizápalové a antipyretické pôsobenie, listy sa využívajú pri skorbute (nedostatok vitamínu C) alebo osteomalácie (mäknutie kostí).Listy sa tiež používajú aj na tlmenie bolesti, pri horúčke a pri ochorení horných dýchacích ciest, či pri hemoroidoch. Kvety majú povzbudzujúce (tonikum) a afrodiziakálne účinky, ale na druhú stranu sú nebezpečné, pretože môžu vyvolať potrat. Semená sa konzumujú pri horúčkach a zápalových ochoreniach. Používa sa ale aj miazga z kmeňa, tá je využívaná najmä pri vredových ochoreniach. Miestne ženy konzumujú listy moringy, aby podporili tvorbu materského mlieka.
Spoločnosť MORINGLY
Tri chybné letenky a jeden let do neznáma - tak vznikla slovenská spoločnosť Moringly. Jej zakladatelia sa totižto nepozornosťou ocitli na karibskom strove Svätá Lucia (namiesto dovolenky na Barbdose), kde objavili "zelený karibský všeliek"! Ich komunikácia s tamojšími domorodcami a pochopenie ich životnej filozofie sa stalo ich poslaním a viedlo ich to k vytvoreniu tejto spoločnosti. Na ostrove založili plantáž a rozhodli sa túto rastlinu priviesť aj na európsku pôdu. Túto filozofiu a blahodarne účinky moringy zhmotnili v doplnkoch výživy a kozmetických produktoch.
Tipy na recepty s moringou
1.Roláda s moringou
Čo budete potrebovať?
3 vajcia
70g nerafinovaného trstinového cukru
70g ryžovej múky
20g pohánkovej múky
1 ČL moringa prášku
kôra z polky citróna
štipku soli
mandľové maslo
čučoriedkový džem
Ako postupovať?
- Oddelíme si žĺtka od bielkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom a štipkou soli a následne k nim primiešame múky, moringu a pridáme nastrúhanú citrónovú kôru.
- Na záver opatrne vmiešame sneh z bielkov.
- Cesto natrieme rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C približne 15-17 minút.
- Po vybratí korpusu z rúry, ho ešte teplý stočíme do rolády a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí korpus rozbalíme, naplníme mandľovým maslom po celej ploche a v strede v tenkom prúžku natrieme hustý čučoriedkový džem. Korpus zrolujeme, pocukrujeme práškovým cukrom a podávame :-)
2.Energy balls
Na prípravu potrebujeme:
250 g strúhaných mandlí (alebo iných orechov)
kokosový krém alebo kokosové mlieko
javorový alebo agávový sirup (podľa chuti)
Postup:
Do strúhaných orechov pridáme pár kvapiek kokosového krému/mlieka a javorového alebo agávového sirupu (príp.medu) podľa potreby. Zmes miešajte, kým nevznikne tuhá homogénna hmota. Z nej vytvarujte guľôčky a obaľte ich v moringovom prášku.
3.Netradičná jazmínová ryža
Čo budeme potrebovať?
75g jasmínová ryža
250 ml kokosové mlieko
½ ČL mletý zázvor
¼ ČL mletý muškátový oriešok
¼ ČL moringový prášok ENRICH ME
Ako postupovať?
Ryžu si uvaríme s menším množstvom vody, do polosurova. Potom pridáme kokosové mlieko a zvyšné ingrediencie a necháme podusiť so zatvorenou pokrievkou, až kým ryža nezmäkne. Na záver posypeme hrsťou čerstvých byliniek a píniovými orieškami.
4.Brokolicová polievka
Na prípravu potrebujeme:
1 menšiu cibuľu
2 strúčiky cesnaku
cca 1 PL olivového oleja (alebo oleja z para orechov)
3 väčšie zemiaky
cca 500 g brokolice (1 hlávka)
cca 1 - 1,5 l vývaru alebo vody
soľ, mleté čierne korenie, rascu, senovku,...
1 ČL moringového prášku ENRICH ME
Postup:
- Cibuľu a cesnak si nakrájame na drobno a opražíme na olivovom oleji.
- Pridáme na kocky nakrájané (ošúpané) zemiaky a na ružičky rozobratú brokolicu.
- Ochutíme soľou a korením. Premiešame a necháme minútku opekať.
- Opraženú zeleninu zalejeme vodou a varíme približne 20 minút, kým zmäkne brokolica a zemiaky.
- Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a podľa potreby ešte dochutíme a pridáme prášok moringy.
- Polievku podávame ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou.
TIP: Prášok z moringy je skvelým doplnkom do každého jedla, smoothie, kaše alebo nápoju.
Prajeme vám dobrú chuť bez výčitiek svedomia :-)
Článok si pre vás pripravila
Mgr. Barbora Olejníková
Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.
Odborník na alternatívnu medicínu a prírodné produkty pre podporu zdravia.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.
Kontakt: barbora@herbatica.sk
Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice “ alebo nakuknite do nášho BLOGU.
Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)