Rozlúčte sa s kožnými nepríjemnosťami - herpesy, bradavice, kurie oká

Stretli ste sa s kurím okom, bradavicou či herpesom? Koža denno denne prichádza do styku s vonkajším prostredím, a to ju môže značne ovplyvniť. Výskyt mozoľov, kureho oka a iných kožných ochorení sa na prvý pohľad môže javiť ako bezproblémové, no veľa krát sa stane obťažujúcim a bude sa zo dňa na deň zhoršovať, kvalita života sa výrazne zhorší.V tomto článku sme si pre vás pripravili základné informácie prečo tieto kožné problémy vznikajú a ako ich môžete liečiť doma, bez potreby návštevy lekára.

 

Kurie oko

Kurie oko patrí medzi bežné kožné ochorenia, ktoré vznikajú z manuálneho zaťaženia určitých oblastí pokožky. Následkom trenia alebo neustáleho tlaku na určité miesta na nohe vznikajú mozole a z tejto stvrdnutej kože sa veľmi ľahko stane kurie oko. Mozoľ je kruhovitá kožná vyvýšenina zvyčajne žltej farby a v neskoršom štádiu sa tu môže vytvoriť koreň - „zárodok“ kurieho oka. Tento vnútorný koreň (čap) pri chôdzi tlačí proti kosti, čo spôsobuje nepríjemnú bolesť v tejto oblasti. Kurie oká sú zhlukmi odumretých buniek, ktoré sa môžu šíriť a najčastejšie vznikajú nad kĺbovými a kostnými vyvýšeninami.

Kurie oko však nemusí vzniknúť len z mozoľa. Iné príčiny vzniku sú :

  • dlhodobo neliečený mozoľ
  • vlhké prostredie
  • tesné prostredie
  • nevhodná obuv
  • vysoká obuv (ženy)

 

Poznáme niekoľko druhov kurieho oka:

  • mäkké kurie oko - najčastejšie medzi prstami, kde na seba tlačia prsty
  • tvrdé kurie oko - nad kĺbami prstov, na bočnej strane nohy alebo špičke prstov pri nosení nevhodnej obuvi
  • zrnkovité kurie oko - na spodnej časti chodidla
  • zapálené kurie oko - vzniká pri neošetrení tvrdého kurieho oka (zvyčajne sa zasahuje chirurgicky)
  • cievne kurie oko - tvorí sa z tvrdého kurieho oka, keď sa začne prehlbvať a zasahovať jemné cievne vlásočnice

 

Prevencia  

Aby ste sa uistili, že sa kurie oká neobjavia alebo nevrátia, musíte vylúčiť podmienky, ktoré ich spôsobili. Tu je niekoľko rád, ako eliminovať trenie a zabrániť tvoreniu kurieho oka.

  • Zaobstarajte si topánky a ponožky, ktoré správne sedia. Zvoľte topánky, ktoré nie sú príliš voľné alebo príliš tesné. Topánky správnej veľkosti je vhodné nakupovať topánky na konci dňa, keď môžu byť vaše nohy mierne opuchnuté. Pomôže aj zakúpenie ortopedickej vložky do topánok.
  • Zostrihajte si nechty na nohách. Ak sú vaše nechty na nohách príliš dlhé, môžu spôsobiť, že vaše prsty na nohách tlačia hore na vašu topánku. To môže vytvárať tlak, ktorý časom spôsobí tvorbu kurieho oka.
  • Udržujte svoje nohy čisté a hydratujte ich krémom. Pravidelne používajte krém na nohy, aby ste zabránili treniu.

 

Liečba 

Liečba môže byť zdĺhavá a vyžaduje si veľkú dávku trpezlivosti. Najdôležitejším je riešiť problém hneď od začiatku. Ponúkame vám niekoľko overených babských receptov na liečenie kurieho oka.

  1. Lastovičník väčší - Oranžová šťava z tejto bylinky je už roky známa pri odstraňovaní kurieho oka a iných kožných problémov. Jeden krát denne ňou treba potrieť postihnuté miesto a proces opakovať, dokým kurie oko nezmizne.
  2. Soľ a jablčný ocot - Táto kombinácia dokáže zabojovať s kurím okom v jeho počiatočnom štádiu. Stačí jedna čajová lyžička soli a 3 čajové lyžičky jablčného octu.
  3. Propolis - Propolis je jednoduché kúpiť v spreji alebo ako  tinktúru, ktorú nakvapkáme priamo na kurie oko, obviažeme a necháme pôsobiť 48 hodín.
  4. Ocot s citrónom -  Nakrájaný citrón naložíme na 3 dni do octu a potom priložíme na kurie oko, obviažeme obväzom a necháme 2-3 dni pôsobiť.
  5. Citrónová šťava s nasolenou cibuľou - kurie oká pravidelne potierame šťavou z citróna, zmiešanou s octom a nasekanou posolenou cibuľou. Priložíme na postihnuté miesto a obviažeme obväzom.

kurie-oka-na-nohe

Bradavice

Bradavice sú nezhubné výrastky na povrchu kože. Postihujú až 10% populácie a môžu sa vyskytovať samostatne alebo v útvaroch, kde ich je viac. Bradavice vznikajú na základe HPV vírusu, ktorý sa veľmi jednoducho dokáže dostať do nášho tela. Tento vírus sa prenáša krvou alebo aj priamym stykom s bradavicami. Avšak bradavice sa môžu objaviť aj pri zníženej obranyschopnosti a imunity tela.

Ako sa zbaviť bradavíc

Základom je prevencia. Keďže sú bradavice prenosné, je dôležité používať vlastný uterák, oblečenie a obuv, starať sa pravidelne o pokožku a udržiavať svoju prirodzenú imunitu. Pokiaľ je pokožka zdravá, je menej náchylná k uchyteniu papilomavírusov a vzniku bradavíc. Pokiaľ sa bradavica vyskytne je vhodné ju zakryť. 

  1. Jablčný ocot - Kyselina v octe pomôže bradavice odstrániť. Stačí namočiť bavlnený tampón do octu a priložiť na bradavicu, obviazať obväzom a nechať pôsobiť cez noc.
  2. Lastovičník - Pozitívny vplyv lastovičníka pri liečení bradavíc a kožných problémov je overený generáciami. Dá sa kúpiť v tekutej forme - tinktúre. Pokiaľ ide o tinktúru, stačí ju aplikovať na bradavicu a nechať pôsobiť 30 minút.
  3. Citrónová šťava - Citrón obsahuje kyselinu, ktorá podporuje odstránenie bradavíc. Postup: zmiešajte citrónovú šťavu s octom 1:1 a nechajte na bradavici pôsobiť cez noc.
  4. Cesnak - Má celý rad antivírusových vlastností a keďže majú bradavice vírusový pôvod, pomáha pri ich odstraňovaní. Cesnak treba prerezať na polovicu, priložiť na bradavicu, obviazať obväzom a nechať pôsobiť cez noc.

shutterstock_1355797757-814x462

SK

Herpesy

Herpes (jednoduchý opar) je spôsobený vírusom a je prenášaný z človeka na človeka. Môže sa prenášať dotykom s pokožkou infikovanej osoby alebo zdieľaním infikovaných predmetov, ako je balzam na pery, príbory, poháre a iné.

2 najbežnejšie formy vírusu sú:

Vírus herpes simplex typu 1 (HSV-1). HSV-1 je najčastejšie spájaný s infekciami úst. Vírus herpes simplex typu 2 (HSV-2). Tento typ je najčastejšie spájaný s genitálnymi herpetickými infekciami.

Už po prvom infikovaní môže mať človek väčšiu náchylnosť na vírus herpes simplex po zvyšok svojho života. Ak vírus nie je aktívny, v skupine nervových buniek spí. Niektorí ľudia nikdy nemajú žiadne príznaky vírusu, zatiaľ čo iní majú pravidelné ohniská infekcií.

Nie je jasné, čo spúšťa návrat vírusu. Nižšie uvedené rizikové faktory však môžu hrať určitú úlohu:

  • Dlhé alebo intenzívne vystavenie slnečnému žiareniu
  • Znížená imunita
  • Nervozita a stres
  • Menštruácia
  • Chirurgia
  • Fyzické zranenie

 

Prevencia a liečba herpesu

Tieto tipy vám môžu pomôcť zabrániť orálnej infekcii:

  • Nemajte priamy kontakt s niekým, kto má opary.
  • Nezdieľajte príbory, poháre, slamky ani iné predmety s niekým, kto má orálny opar.
  • Posteľnú bielizeň a uteráky umyte po každom použití vo vriacej horúcej vode.

 

Ak už herpes máte, je dôležité zasiahnuť hneď. Medzi najčastejšie ingrediencie pri domácej liečbe patrí cesnak, propolisová tinktúra , tonikum, regeneračný krém a konzumácia zinku, vitamínov B a C

ein_kleiner_junge_mit_herpes_virus_ausschlag_am_mundwinkel_der_mit_einem_wattestaebchen_beruehrt_wird_f4db9041b4f4fba937760eb6c04fb219

 

Dúfame, že tento článok bol pre vás užitočný a obohacujúci.

 

Článok si pre vás pripravila 

foto Barbora Herbatica 100x133

Mgr. Barbora Olejníková

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternatívnu medicínu a prírodné produkty pre podporu zdravia.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: barbora@herbatica.sk

 
ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)