Prečo by sme sa mali starať o zuby: Vplyv zubného zdravia na celkové zdravie organizmu

Poznáte prepojenie medzi zubným zdravím a chronickými ochoreniami?

Zdravie zubov je kľúčové pre celkové zdravie organizmu. Zuby nám nielen umožňujú žuť a správne tráviť potravu, ale sú aj dôležité pre správnu výslovnosť slov a pekný úsmev. Avšak mnoho ľudí si neuvedomuje, že zdravie zubov môže mať vplyv na celkové zdravie organizmu aj psychickú pohodu. 

Pozrite sa s nami na to, ako sú zuby prepojené s ďalšími časťami tela a čo robiť, aby ste nemuseli v blízkej dobe prechádzať katalógmi zubárov a zubných kliník.

 

Prepojenie zdravia zubov a celkového zdravia

Predstavte si to takto – vaše ústa sú akýmsi vstupným portálom do vášho tela. Čo sa stane v ústach, môže mať vplyv na celé telo. Je to niečo ako domino efekt. Zlý stav zubov alebo ďasien nie je len lokálnym problémom, ktorý sa týka len úsmevu. Môže to viesť k zápalom a infekciám, ktoré môžu ovplyvniť celkový zdravotný stav.

Napokon je zaujímavé, že mnoho chronických chorôb, ako sú srdcové choroby, cukrovka alebo reumatoidná artritída, má potvrdené spojenie s ochoreniami ústnej dutiny. Mnohé z týchto ochorení sú zápalové a zápaly v ústach môžu prispievať k zápalom v iných častiach tela.

Na druhej strane, aj celkové zdravie ovplyvňuje zdravie zubov. Napríklad, keď je niekto pod veľkým stresom, môže to viesť k bruxizmu – nevedomému škrípaniu zubami, čo môže spôsobiť značné poškodenie zubov. Alebo niekto s diabetes mellitus môže mať problémy s hojením po zubných zákrokoch.

Zdravie zubov a psychická pohoda

Svetová zdravotnícka organizácia definuje kvalitu života spojenú so zdravím ústnej dutiny ako: ”individuálne vnímaný vplyv bolesti, nepohodlia a fyzického, psychologického a sociálneho fungovania na blahobyt jednotlivca”. Tak si to poďme rozobrať.

Orálne zdravie ako súčasť všeobecného a duševného zdravia

Najnovšie empirické štúdie jasne dokazujú, že orálne zdravie hrá kľúčovú úlohu v celkovom zdravotnom stave a duševnej pohode. To sa prejavuje napríklad v súvislosti s kvalitou života u osôb s maloklúziou (nesprávny zhryz alebo zarovnanie zubov) alebo periodontitídou (zápal zubu), či u tých, ktorí podstúpili ortodontickú terapiu, majú zubné implantáty alebo odstrániteľnú zubnú protézu.

Zaujímavý je aj pozitívny vplyv orálneho zdravia detí na ich sociálne a emocionálne fungovanie, duševné zdravie a harmonické fungovanie rodiny. Štúdie zaoberajúce sa konkrétnymi orálnymi patológiami potvrdili, že napríklad maloklúzia u dospievajúcich negatívne ovplyvňuje kvalitu ich života, pričom narušuje predovšetkým emocionálne a sociálne aspekty ich blaha.

Náš tip: Viete, ako viesť deti k zásadám zdravého životného štýlu?

Orálne zdravie a jeho vplyv na sebaúctu

Vedci sa zhodujú na tom, že existuje priamy vzťah medzi sebaúctou a zdravím ústnej dutiny. Rôzne orálne patológie, ako sú zlý skus, strata zubov alebo neliečený kaz, môžu výrazne ovplyvňovať sebavedomie jednotlivca, pretože majú vplyv na jeho estetiku a psychosociálne fungovanie. Sebaúcta sa stáva dôležitým prediktorom zdravého správania v oblasti zubného zdravia, a to v spojení so sebavedomím, sebadôverou, sebakontrolou a perfekcionizmom.

Orálne zdravie a jeho súvislosť s úzkosťou

Bolo zistené, že strach môže zosilniť vnímanie bolesti zubov, čo negatívne ovplyvňuje kvalitu života jednotlivca. Často sa stretávame so situáciou, keď sa bolesť a zlý stav ústnej dutiny spojí s úzkosťou súvisiacou s návštevou zubára. Na druhej strane, vedecké dôkazy poukazujú na to, že kvalitná komunikácia so zubárom môže výrazne zmierňovať tieto obavy a prispievať k lepšiemu stavu ústnej dutiny.


Ako infekcie ústnej dutiny môžu vplývať na celkové zdravie

Infekcie ústnej dutiny, ako napríklad zubné kazy, parodontitída a gingivitída, sú spôsobené baktériami. Keď sú tieto baktérie v ústach, môžu preniknúť do krvného obehu a dostať sa do rôznych častí tela. Na týchto miestach môžu spôsobiť zápalové reakcie a iné zdravotné problémy.

Parodontitída, ktorá je zápalom tkaniva okolo zubov, je jedným z hlavných príkladov. Baktérie zúčastnené na tomto zápale môžu preniknúť do krvného obehu a viesť k zvýšenému riziku srdcových chorôb. To je spôsobené tým, že tieto baktérie môžu spôsobiť zápal v cievach, čo vedie k tvorbe plakov a následne k zúženiu artérií.

Navyše baktérie z ústnej dutiny prispievajú k rozvoju endokarditídy, čo je zápal vnútornej vrstvy srdca, často ovplyvňujúcej chlopne. Endokarditída môže viesť k vážnym srdcovým komplikáciám.

Infekcie ústnej dutiny tiež môžu ovplyvniť kontrolu cukru u ľudí s diabetom. Zápaly v ústach môžu zhoršiť schopnosť tela kontrolovať hladinu cukru v krvi, čo môže viesť k zhoršeniu symptómov diabetu. Naopak ľudia s diabetom sú viac náchylní na vznik parodontitídy.

Ešte jedným príkladom je prepojenie medzi infekciami ústnej dutiny a reumatoidnou artritídou, zápalovým ochorením kĺbov. Niektoré štúdie naznačujú, že baktérie prítomné v ústach môžu viesť k zhoršeniu artritídy.

 

pravidelná zubná hygiena je dôležitá nielen pre zdravie zubovZdroj foto: vlastný archív

Čo hovorí veda na prepojenie zdravia zubov a celkového zdravia

Štúdia s názvom "Periodontal Disease, Tooth Loss, and Cancer Risk" publikovaná v časopise Epidemiologic Reviews v roku 2008 sa zaoberá tým, ako parodontitída (zápal tkaniva okolo zubov) môže ovplyvniť riziko vzniku rakoviny. Takže, keď sa budúcej návštevy zubára obávate, pamätajte, že pravidelnými kontrolami a ústnou hygienou môžete prispieť aj k prevencii vážnejších chorôb.

Pokiaľ ste diabetik, určite vás zaujme výskum s názvom "Periodontitis and Diabetes: A Two-Way Relationship" publikovaný v časopise Diabetologia v roku 2012. Táto štúdia hlbšie skúma, ako zápal v ústach môže zhoršiť schopnosť tela kontrolovať hladinu cukru v krvi, čo môže viesť k zhoršeniu symptómov diabetu. Zároveň ľudia s diabetom sú viac náchylní na vznik parodontitídy.

Rovnako dôležitá je aj štúdia "Oral Health and Cardiovascular Care: Perceptions of People with Cardiovascular Disease" publikovaná v časopise Public Library of Science (PLOS) One v roku 2017. Táto práca potvrdzuje súvislosť medzi orálnym zdravím a srdcovocievnymi chorobami. Tento výskum je dôkazom toho, že bakteriálne infekcie v ústach môžu mať vplyv aj na srdce.

A čo hovoria na zdravie zubov odborníci?

Dr. Thomas Van Dyke, vedúci výskumu v oblasti parodontológie na Forsyth Institute, povedal: "Parodontálna choroba zvyšuje hladinu zápalových bielkovín a C-reaktívneho proteínu, ktoré sú spojené so srdcovými chorobami."

Zaujímavá je aj štúdia publikovaná v časopise Journal of Clinical Periodontology v roku 2013. Táto štúdia skúma vzťah medzi parodontitídou a chronickou chorobou obličiek. Zistenia naznačujú, že parodontitída môže prispieť k chronickému zlyhaniu obličiek a má celkovo vplyv na zdravie obličiek.

Podobne sa vyjadrila aj Prof. Helen V. Worthington, vedúca výskumu v Cochrane Oral Health Group: "Existuje štatistický vzťah medzi chronickou chorobou obličiek a parodontitídou.

Šport a zuby

Najprv dobré správy.

Z výskumu z roku 2005 vyplýva, že pravidelné cvičenie môže zredukovať riziko vzniku zápalu ďasien o 54 % u testovaných jedincov. Tí, ktorí sa zapojili do fyzickej aktivity len sporadicky, mali zas o 33 % nižšie riziko vzniku parodontitídy v porovnaní s neaktívnymi osobami. 

Je tiež vidieť jasnú súvislosť medzi optimálnym BMI (Body Mass Index) a zdravím ústnej dutiny. Osoby, ktoré si udržujú zdravú hmotnosť prostredníctvom pravidelného cvičenia a správnej výživy, majú o 40 % nižšiu pravdepodobnosť vzniku zubných problémov. 

Na druhej strane, fyzická aktivita prináša aj určité riziká pre zdravie úst.

Nesprávne dýchanie

Počas športových či fitness tréningov ľudia často dýchajú ústami. Toto vysušuje produkciu slín, čo vytvára ideálne prostredie pre baktérie na množenie a rozvoj, a tým zvyšuje riziko zubného kazu.

Úraz

Úraz ústnej dutiny je hlavným a najzrejmejším rizikom pre ľudí, ktorí sú fyzicky aktívni. Silný náraz z nesprávneho uhla môže spôsobiť poškodenie niekoľkých predných zubov a tiež mäkkých tkanív na perách, jazyku, vnútorných lícach a ďasnách. Bez správnej liečby môže dôjsť k vývoju sekundárnej infekcie v mieste poranenia.

Strata alebo poškodenie jedného alebo viacerých zubov môže tiež vyústiť do posunutia ostatných zubov, čo môže spôsobiť problémy so zhryzom a potenciálne ťažkosti s jedením a rečou, vrátane možnosti bolesti a porúch temporomandibulárneho kĺbu (TMJ).

Presladené nápoje

Športové a energetické nápoje, ako aj BCAA, obsahujú síce elektrolyty potrebné pre naše telo, no výskum z roku 2012 publikovaný v časopise General Dentistry upozorňuje na to, že tieto nápoje obsahujú veľmi veľa kyselín. Ich konzumácia už po dobu 5 dní môže spôsobiť značné poškodenie zubov.

Pri pomalom popíjaní sladkých iontových nápojov počas tréningu sú vaše zuby navyše vystavené vyššiemu množstvu cukrov, ako by to bolo pri rýchlej konzumácii. Je to akoby ste si neustále kúpali zuby v kyseline.

Najhorším scenárom je zmena PH ústnej dutiny na kyslé a nechať ju v takom stave. Ak si nemôžete vyčistiť ústa ihneď, použite aspoň bezcukrovú žuvačku, ktorá dočasne pomôže upraviť nepriaznivé PH v ústach.

Sliny a ich zloženie

V štúdii publikovanej v škandinávskom Journal of Medicine sa skúmalo 35 triatlonistov. Výskumníci sledovali PH slín a zistili, že jedinci, ktorí venovali viac času fyzickému tréningu, mali vyššie riziko vzniku zubného kazu, ako aj signifikantne vyššie pH alebo alkalický obsah v slinách. Produkovali tiež menej slín.  

Štúdia dospela k záveru, že cvičenie zvýšilo zásaditosť, čo pomohlo neutralizovať bielkoviny v slinách, ktoré bojujú proti zubnému kazu.

 

fajčenie a alkohol negatívne vplýva na zdravie zubov a iné ochoreniaZdroj foto: www.freepik.com


Vplyv alkoholu na zdravie zubov

Alkohol má negatívny vplyv na zdravie zubov. Pohárik alkoholu či liehoviny môže mať za následok aj:

Vysušenie úst: Alkohol má dehydratačný účinok a môže spôsobiť vysušenie úst. Nedostatok slín je nebezpečný, pretože sliny pomáhajú udržiavať ústnu dutinu hydratovanú a neutralizujú kyseliny, ktoré môžu poškodiť zubnú sklovinu.

Zvýšené riziko zubného kazu: Alkoholické nápoje, ako je pivo, víno a tvrdý alkohol, môžu obsahovať veľa cukru, ktorý sa môže rozložiť na kyseliny a spôsobiť zubný kaz. Navyše alkohol môže zničiť zuby pomocou svojho kyslého pH.

Zvýšené riziko parodontálnej choroby: Alkohol môže spôsobiť zápal ďasien a zvýšiť riziko parodontálnej choroby. Parodontálna choroba je infekcia tkanív, ktoré podopierajú zuby, a môže viesť k strate zubov a poškodeniu kostí.

Niektoré alkoholické nápoje, ako je červené víno, môžu spôsobiť zmeny vo farbe zubov a vyblednutie zubnej skloviny.

Je dôležité si uvedomiť, že toto je len niekoľko príkladov a že nadmerné a časté pitie alkoholu môže mať ešte vážnejšie negatívne účinky na zdravie ústnej dutiny a celkové zdravie.

Zlozvyky, ktoré ovplyvňujú zdravie zubov

Okrem konzumácie alkoholu existuje mnoho ďalších zlozvykov, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie zubov. Niektoré z týchto zlozvykov sú:

Fajčenie

Fajčenie tabaku je jedným z hlavných faktorov, ktoré prispievajú k vzniku zubného kazu a parodontálnej choroby. Tabakový dym obsahuje škodlivé látky, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu a spôsobujú zápal ďasien.

Hryzenie nechtov

Hryzenie nechtov môže spôsobiť zlomenie zubov. Okrem toho môže tento zlozvyk viesť aj k premiestneniu zubov a porušeniu ich správneho zarovnania. Čeľuste sú pri obhrýzaní nechtov v neprirodzenom uhle, tak, že je spodná časť vytláčaná z línie. Navyše si hryzením nechtov môžete zaniesť do ústnej dutiny nežiadúce baktérie.

Otváranie fliaš zubami

Používanie zubov na otváranie fliaš alebo iných predmetov môže poškodiť zubnú sklovinu a spôsobiť jej zlomenie alebo odlomenie.

Škrípanie zubov

Škrípanie zubov, známe aj ako bruxizmus, môže poškodiť zubnú sklovinu a spôsobiť jej opotrebovanie. Tento zlozvyk môže tiež viesť k bolesti čeľuste, hlavy, nesprávneho nastavenia čeľuste a predčasného opotrebenia zubov.

Hryzenie kociek ľadu

Niektorí ľudia majú zvyk žuť kocky ľadu. Nízka teplota a tvrdosť ľadu môžu spôsobiť zlomenie zubov. Radšej zvoľte pitie cez slamku alebo vynechajte ľad v chladených nápojoch.


Varovné signály ohľadom zdravia zubov

Varovné signály ohľadom zdravia zubov môžu zahŕňať nasledovné príznaky:

Bolesť zubov a ďasien:

Ak sa stretnete s bolesťou v oblasti zubov alebo ďasien, to môže naznačovať prítomnosť zubného kazu, zápalu ďasien alebo iného problému.

Krvácanie ďasien:

Zdravé ďasná obvykle nekrvácajú. Ak si všimnete krvácanie pri čistení zubov alebo iných činnostiach súvisiacich s ústnou hygienou, môže to byť príznakom zápalu ďasien.

Zápach z úst:

Ak máte často nepríjemný zápach z úst, aj keď si pravidelne čistíte zuby, môže to byť spôsobené prítomnosťou baktérií v ústnej dutine. Tieto baktérie môžu spôsobovať zápach a môžu byť znakom problémov s ústnou dutinou.

Zmena farby alebo tvaru zubov:

Ak si všimnete zmeny vo farbe alebo tvare zubov, ako aj nerovnosti alebo trhliny, môže to byť príznakom zubného poškodenia alebo iných zubných problémov. 

 

Mohlo by vás zaujímať:
Zaujímavý prístup k zdraviu zubov majú aj staroveké medicíny.
Ako pristupuje ajurvéda a tradičná čínska medicína k ústnej hygiene?

ústna hygiena pre zdravé zuby a krásny úsmev, ústne vody Zdroj foto: vlastný archív

Ako si udržať zdravé zuby

Pravidelná ústna hygiena

Pravidelná ústna hygiena je kľúčová pre udržanie zdravých zubov. Čistenie zubov dvakrát denne odstraňuje zubný plak, ktorý tvorí priľnavú vrstvu baktérií a zvyškov na zuboch. Ak sa tento plak neodstráni, baktérie môžu spôsobiť zubné kazy, parodontálnu chorobu a iné problémy s ústnou dutinou.

Pravidelné čistenie zubov tiež zabraňuje tvorbe zubného kameňa, ktorý je tvrdou usadeninou minerálov z plaku. Zubný kameň je ťažké odstrániť doma a vyžaduje profesionálne čistenie u zubného hygienika alebo zubára.

Správne techniky čistenia zubov

Dôležité je tiež používať správnu techniku čistenia zubov a kvalitné zubné kefky a pasty. Správna technika zahŕňa kruhové pohyby kefkou a čistenie všetkých strán zuba, vrátane vnútornej a vonkajšej strany. Medzizubné kefky sú tiež dôležité pre čistenie medzi zubami, kde zubná kefka nemôže dosiahnuť.

Na trhu je teraz veľké množstvo pomôcok na udržiavanie zubnej hygieny. Zubná sprška je jedným zo šikovných a efektívnych nástrojov, ako vytvoriť vyšší level domácej starostlivosti o zuby.

Poznáte oil pulling?

Už ste niekedy počuli o technike zvanej "oil pulling"?

Táto stará a jednoduchá metóda môže prispieť k zdraviu vašich ďasien. Ak sa rozhodnete ju vyskúšať, stačí si do úst vziať dve malé lyžičky organického oleja, ako je kokosový, sézamový alebo olivový, a premiešavať ho v ústach tak dlho, ako to len zvládnete, ideálne 10–15 minút. Potom olej vypľujete a ústa si dôkladne vypláchnete.

Tento proces vám pomôže vytiahnuť toxíny z tela, zlepší zdravie vašich ďasien a tiež pomôže eliminovať nepríjemný zápach z úst. Je odporúčané aplikovať túto metódu denne.

Ďalšie tipy pre zdravé zuby priamo z prírody

Našťastie v prírode sa nachádza mnoho účinných látok, ktoré majú protizápalové, antibakteriálne, hojivé účinky a zároveň pôsobia osviežujúco. Pomáhajú nielen liečiť existujúce problémy, ale aj predchádzať ich vzniku a udržiavať ústnu hygienu na vysokej úrovni. Medzi ne patrí aj dračia krv, ktorá urýchľuje podporu hojenia a zacelenia rán. Zároveň chráni pred vniknutím infekcií. Veľmi dobrá je odozva pri potieraní, vyplachovaní či kloktaní v prípade napadnutia mandlí či pri zapálení ústnej dutiny a zubov. Pre svoje analgetické a antivirotické účinky je užitočná pri rôznych poraneniach.

V stomatológii, pri liečbe ochorení ústnej dutiny má preukázateľné zdravotné benefity propolis. Je to skvelý prírodný prostriedok na dezinfekciu, pomáha ničiť baktérie a pôsobí ako antibiotikum na prírodnej báze.

Úľavu pri zápaloch poskytne aj šalvia - napríklad vo forme odvaru, vyplachovaním ústnej dutiny, prípadne aj kloktaním.

 

dračia krv na dezinfekciu ústnej dutiny a pomoc pri zápaloch Zdroj foto: vlastný archív

Pravidelné návštevy zubára

Okrem pravidelného čistenia zubov je tiež veľmi dôležité pravidelne navštevovať zubára. Zubná kontrola by sa mala robiť minimálne raz za šesť mesiacov a zahŕňa kontrolu stavu zubov, ďasnového tkaniva a zubného kameňa. Profesionálne čistenie u zubného hygienika tiež pomáha odstrániť zubný plak a zabrániť problémom v ústnej dutine.

 

Zaujímavé: Vedeli ste, že niektoré zákroky u zubára si musíte hradiť sami? Pozrite sa, aké zákroky u zubára hradí zdravotná poisťovňa.

 

Počas rutinnej zubnej kontroly sa zvyčajne robí nasledovné: 

  1. Vyšetrenie ústnej dutiny: Zubný lekár alebo hygienik skontroluje stav zubov, ďasien, jazyka a ďalších tkanív v ústnej dutine. Hľadajú sa príznaky zubného kazu, zubného kameňa, gingivitídy a iných problémov.

  2. Odstraňovanie zubného kameňa: Ak je zubný kameň prítomný, zubný hygienik ho dôkladne odstráni. Zubný kameň je tvrdá usadenina minerálov z plaku, ktorá sa nemôže odstrániť doma.

  3. Čistenie zubov: Po odstránení zubného kameňa sa zuby vyčistia. Zubný lekár alebo hygienik použije špeciálne nástroje a pastu na čistenie a leštenie zubov. Tým sa odstránia zvyšky plaku a zubný povlak. Zuby sú potom lesklé a hladké.

Okrem toho vám zubný lekár alebo hygienik môže poskytnúť aj rady a odporúčania týkajúce sa ústnej hygieny a starostlivosti o zuby. Môžu vás poučiť o správnej technike čistenia zubov, používaní zubnej nite a ďalších prostriedkov na starostlivosť o zuby.

 

Stravovacie návyky na udržanie zdravých zubov

Správne stravovacie návyky sú dôležité pre udržanie zdravých zubov. Niektoré potraviny majú prospešný vplyv na zdravie zubov a môžu pomôcť posilniť sklovinu a ďasná.

 

Tip: Viete ako náš životný štýl môže ovplyvňovať zdravie zubov?

 

Pre udržanie zdravých zubov je kľúčové konzumovať potraviny, ktoré sú bohaté na minerály ako fosfor a vápnik.

Fosfor

Fosfor je významný pre ochranu chrupu. Medzi potraviny, ktoré by vo vašej strave nemali chýbať, patria: 

  • rôzne druhy orechov – mandle, kešu, arašidy, či vlašské orechy
  • obilniny
  • pohánka
  • fazuľa
  • šošovica
  • hrach
  • pšeničné klíčky
  • a mnohé ďalšie

Nezabudnite pridať do svojho jedálnička aj sardinky.

Vápnik

Vápnik pomáha v preventívnej starostlivosti a zároveň je základom pre pevné kosti a zuby. Potraviny bohaté na vápnik by v jedálničku rozhodne nemali chýbať. Patria sem: 

  • mliečne výrobky ako jogurty, mlieko a syry
  • tmavozelená listová zelenina
  • mrkva
  • brokolica
  • semienka – sezam, slnečnica, mak a chia

Zaujímavým zdrojom vápnika je aj chmeľ a pivo, ktoré navyše obsahuje aj kremík a taníny, ktoré majú na zdravie zubov podobný účinok ako fluoridy. Samozrejme pamätajte na to, že všetko je potrebné konzumovať s mierou.

 

vplyv stravy na zdravie zubovZdroj foto: www.freepik.com


Kyselina listová

Kyselina listová je ďalšou látkou, ktorá je prospešná pre zdravie vašich zubov. Jej zdrojom môže byť: 

  • listová zelenina
  • brokolica
  • ružičkový kel
  • chren
  • paradajky
  • kapusta, karfiol
  • strukoviny, ktoré sú najlepšie konzumovať v surovom stave

Fluór

A na záver nesmieme zabudnúť na fluoridy, ktoré sú pre zdravie zubov nesmierne dôležité. Fluoridy fungujú ako ochranný štít pre zuby, posilňujú ich a zvyšujú ich odolnosť. Čím viac fluoridov sa nachádza v zubnej sklovine, tým sú zuby odolnejšie voči kyselinám.

Fluór sa v prírode nachádza len zriedka, najčastejšie ho nájdeme v zubných pastách, ale je aj súčasťou čaju, minerálnych vôd a morských rýb. Vysoký obsah fluóru majú tiež niektoré obilniny, morské riasy a pšeno.

Okrem toho je dôležité piť dostatok vody, aby sa zabezpečilo dostatočné zvlhčenie ústnej dutiny a odplavenie zvyškov potravy.

 

Vedeli ste, že pri obličkovej diéte je dôležité sledovať príjem vápnika, fosforu, bielkovín aj tekutín?
Dostupná liečba pri ochorení obličiek
zahŕňa aj informácie o vhodnej strave pri tejto diagnóze.

Potraviny, ktorým by ste sa mali vyhnúť

Sacharidy sú našim najväčším nepriateľom, a to vo všetkých svojich formách. Predovšetkým naše zdravie môže poškodzovať konzumácia sladkostí a cukroviniek. Prechod na zdravší životný štýl a vzdanie sa obľúbenej čokolády alebo koláčika je jedným z najlepších krokov, ktoré môžete spraviť pre udržanie svojho zdravého chrupu.

Rovnako je potrebné byť ostražitý aj pri konzumácii zemiakov alebo ovocia. Citrusové plody, ako sú citróny, grapefruity či pomaranče, obsahujú kyseliny, ktoré môžu poškodzovať zubnú sklovinu. Treba si tiež dávať pozor na šumivé nealkoholické nápoje, sladké limonády a džúsy.

Najzdravšou alternatívou je nahradiť tieto nápoje čistou vodou alebo čajom.

 

odber noviniek newsletter

 

Zdravotný stav našich zubov je neoddeliteľne spojený s celkovým zdravím organizmu a môže ovplyvniť vývoj rôznych chorôb. Preto je nevyhnutné venovať dostatočnú pozornosť ústnej hygiene a starostlivosti o zuby.

Kľúčovým aspektom udržania zubov v dobrej kondícii je pravidelné a dôkladné čistenie zubov, minimálne dvakrát denne, a používanie zubnej nite. Nezanedbateľné je tiež pravidelné navštevovanie zubného lekára, ktorý môže skontrolovať stav zubov a predchádzať vzniku možných problémov.

Strava je ďalším dôležitým faktorom, ktorý môže ovplyvniť zdravie zubov. Potraviny, ktoré sú bohaté na minerály a vitamíny, ako sú mliečne výrobky, ovocie a zelenina, majú pozitívny vplyv na zdravie zubov. Naopak je dôležité obmedziť konzumáciu potravín a nápojov, ktoré môžu poškodiť zubnú sklovinu, ako sú sladkosti a kyslé nápoje.

Existujú tiež zlozvyky, ktoré môžu mať negatívny dopad na zdravie zubov, ako je fajčenie, hryzenie nechtov, otváranie fliaš zubami, škrípanie zubov a hryzenie kociek ľadu. Tieto zlozvyky môžu viesť k zlomeniu zubov alebo poškodeniu zubnej skloviny.

V konečnom dôsledku, aby sme udržali zdravie našich zubov a predišli možným problémom, je nevyhnutné venovať dostatočnú pozornosť ústnej hygiene a starostlivosti o zuby.

 

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s

Radka Žiaková, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO  

 

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23627321/

https://www.nature.com/articles/4813019

https://abcnews.go.com/blogs/health/2012/05/03/energy-sports-drinks-destroy-teeth-says-study/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/sms.12266

https://ssszl.sk/vplyva-oralne-zdravie-pohodlie-zivot-cloveka/

https://hnonline.sk/science/biologia-a-chemia/1737356-choroby-skryte-v-zuboch-ako-moze-kaz-ovplyvnit-srdce-ci-mozog

https://www.unipo.sk/public/media/19729/Dental%20Times%201-%202014.pdf

https://www.teraz.sk/magazin/nici-alkohol-aj-vase-zuby-pozrieme-s/288619-clanok.html