Zatoč s ekzémom pomocou prírodných pomocníkov

Dnes som si pre vás pripravila článok o ekzéme.
Sama trpím ekzémom už od raného detstva, takže viem, čo to znamená byť ekzematik a aké je nepríjemné byť v tejto koži. Preto som sa rozhodla, že vám priblížim čo vlastne ekzém je, ako ho rozpoznať, akú liečbu zvoliť a moje domáce rady, ktoré som už za tie roky odskúšala a pomohli mi dostať ekzém pod kontrolu.
Ekzém v ranom štádiu viete dostať pod kontrolu aj pomocou prírodnej liečby, ktorú som skúsila aj ja a pomohla mi. Avšak, keď je už pokožka zapálená, odporúčam navštíviť kvalifikovaného kožného lekára, ktorý vám pomôže v tom najťažšom období zapálenej pokožky.

Ekzém predstavuje neinfekčné poškodenie kože, ktoré môže byť alergického aj nealergického pôvodu. Býva veľmi častý a spôsobuje rôzne nepríjemnosti. Ekzém sa najčastejšie objavuje na miestach, ktoré sú menej chránené kožnou bariérou a preto mnoho ľudí trpí ekzémom v oblasti tváre a krku a oblasti lakťov a kolien a rúk. Ekzematici dobre vedia, že vznik ekzému a najmä chronického ekzému v oblasti tváre a rúk dokáže veľmi potrápiť, a to nielen po fyzickej, ale aj po psychickej stránke. 

prírodná kozmetika na liečbu ekzémuZdroj foto: vlastný archív

Ako rozpoznať ekzém?

Ekzém sa vyznačuje zápalom, suchosťou či začervenaním na povrchu kože. Čím viac si postihnuté miesta škrabete, s tým väčšou pravdepodobnosťou sa vírusy, baktérie a škodlivé látky môžu z vonkajšieho prostredia dostať do rozškrabanej pokožky a ekzém ďalej zhoršovať. Je to známy začarovaný kruh svrbenia a škrabania, ktorý frustruje toľkých ekzematikov – aj keď vedia, že škrabanie ekzém ešte viac zhorší, je neuveriteľne náročné odolať, a to aj pre dospelých. Táto neschopnosť odolať nutkaniu potom môže viesť k pocitom viny a rozpakom.

Ekzém môže postihnúť ľudí v akomkoľvek veku. Môže byť nepríjemný a dokonca bolestivý, pretože na koži sa tvoria pľuzgiere a pokožka praská, čím ľuďom bráni v činnostiach, ktoré im robia radosť. U mnohých ľudí vzhľad ekzému vyvoláva rozpaky a kvôli tomu je pre nich náročnejšie sa socializovať. Väčšina ľudí trpiacich ekzémom hľadá lieky, ktoré nielen prinesú úľavu od svrbenia a predídu jeho vzniku, ale takisto sa vďaka nim budú cítiť spokojne vo svojej vlastnej koži. 

Čo ovplyvňuje ekzém

  • Genetika – ekzém u rodičov zvyšuje riziko jeho vzniku aj u detí
  • Trenie so syntetickými tkaninami a vlnou
  • Alergény ako pele, zvieracie alergény, prach a plesne
  • Stres
  • Intertrigo
  • Agresívne umývacie a čistiace prostriedky
  • Ústredné kúrenie
  • Klimatizácia
  • Cukrovka prvého typu môže zvyšovať riziko vzniku ekzému

Liečba ekzému

  • Pri liečbe ekzému odporúčame v prvom rade návštevu kožného lekára a konzultáciu s ním.
  • Pri akútnom ekzéme je nutné používať okrem emoliencií – premasťujúcich krémov aj kortikoidy,  spravidla v zostupnom dávkovaní. Pri vhodnom výbere a dávkovaní je možné ich považovať za bezpečné. Neslúžia však ako náhrada základného premasťovania kože.
  • PRE DETI OD 2 ROKOV sa veľmi často používajú tzv. imunomodulátory. Niekedy sa pri ďalších komlikáciách pridávajú antibiotiká v mastiach, krémoch, roztokoch, dezinfekčné prísady.
  • Ďalšími nekortikoidnými prostriedkami sú tzv. farebné terapie – roztoky organických farbív, dechtové preparáty, ichtamol pre svoj proti-svrbivý a protizápalový účinok.
  • Do kategórie vonkajšej liečby patrí aj svetloliečba resp. terapia svetlom – vystavenie kože cielenému pôsobeniu UVA a UVB lúčov. Dávky sú kontrolované a prevádzané na odborných dermatologických pracoviskách.
  • Často sa používajú aj antihistaminiká – lieky na tlmenie alergie a svrbenia. Odporúčame používať aj esenciálne oleje, ktoré utlmujú svrbenie pokožky.


Poznáte krém KARTALIN ® A+?
Prečítajte si viac o tomto prírodnom nehormonálnom kréme,
ktorý je účinný pri e
kzémoch, psoriáze a dermatitíde.


 

zatocte s ekzemom, prirodne kremy na ekzemyZdroj foto: vlastný archív

Domáca starostlivosť o ekzém

  • Či už je pokožka chorého vo fáze pokoja alebo vo fáze zápalového vzplanutia, treba sa o ňu dôkladne a pravidelne starať. Nepoužívať agresívne prípravky na hygienu a mali by ste sa vyhnúť používaniu parfumovaných bylinných krémov s obsahom konzervantov, ktoré ju zbytočne dráždia a zhoršujú jej stav.
  • Pokožku treba pravidelne premasťovať a používať tzv. emolienciá - vyslovene hypoalergénne druhy prípravkov bez parfumácie a konzervantov, ktoré doplnia oslabenej pokožke chýbajúce látky, pomôžu obnoviť nedostatočnosť kožnej bariéry, hydratujú, premasťujú, zvláčňujú pokožku, zadržujú vodu v epiderme, vytvárajú na pokožke ochrannú vrstvu, pôsobia proti nepríjemnému svrbeniu. Tieto krémy nanášajte minimálne 2 krát denne, vhodnejšie je častejšie premastenie menším množstvom prípravku ako jednorázová aplikácia nadmerného množstva – pokožka môže prijať len obmedzené množstvo tuku.
  • Krémy na premastenie aplikujte hneď po kúpeli či sprche, keďže obsahujú látky schopné zadržiavať vodu. Po kúpeli odporúčam na vlhkú pokožku aplikovať aj oleje, ktoré sú tiež skvelým prostriedkom na premastenie pokožky. Vhodný je napríklad arganový olej, konopný olej, kokosový olej, mandľový olej, šípkový olej a iné.
  • Ak používate prípravok po prvýkrát, najskôr ho nanášajte na menšiu plochu kože a po overení dobrej znášanlivosti na celé telo.
  • Kúpeľ, alebo sprchovanie by malo byť krátke a len vlažnou vodou a prípravkami, ktoré neoslabujú ochranný hydrolipidický film kože a sú určené pre ľudí s ekzémom. Vyhnite sa horúcim kúpeľom! Odporúčame zaradiť kúpeľ raz týždenne a do kúpeľa pridať mastné oleje a esenciálne oleje, ktoré zároveň premastenia pokožku ale ju aj upokoja. Veľa esenciálnych olejov má aj protizápalový účinok a sú vhodné aj pre deti.
  • Naša rada: Pridajte do kúpeľa vyššie spomínané oleje - arganový olej, olej zo pšeničných klíčkov - kľudne aj kombináciu oboch a môžete pridať aj nechtíkový olej. Je len na vás, akú kombináciu si zvolíte. Ideálny je pomer 2 čajové lyžičky z každého druhu oleja, ktorý má antiseptické a protizápalové účinky a odporúčam aj pár kvapiek (2-3 kvapky) levanduľovej silice, ktorá má tiež hojivé a protizápalové účinky a zároveň upokojuje pokožku a utlmuje svrbenie pokožky. Po kúpeli sa stačí už len zbežne osprchovať, bez použitia sprchového gélu.

 prírodné esenciálne oleje na ekzém Zdroj foto: vlastný archív

Letné odporúčania:

  • pozor na prehriatie - dbajte na nosenie voľného oblečenia a dovolenky si skúste vyberať do nie moc horúcich destinácií.
  • používajte ochranné opaľovacie krémy - pokožku si musíte chrániť neustále a nevystavujte ju príliš slnečnému žiareniu. 
  • neostávajte príliš dlho vo vode - najmä v chlórovej vode na kúpaliskách.
  • v akútnom stave sa úplne vyhýbajte slanej morskej vode - zapálená a popraskaná pokožka veľmi zle znáša slané veci a môže vás pokožka začať nepríjemne svrbieť a štípať.
  • vyhýbajte sa piesku, ktorý mechanicky dráždi pokožku. Radšej si vyberajte kamenistú pláž.

 

Naše ďalšie tipy:

  • oblečenie by ste si mali vyberať bez umelých vlákien - ľudia, ktorí trpia ekzémom by mali nosiť oblečenie len zo 100% bavlny, hlavne spodné prádlo. Uprednostňujte prírodné materiály, vhodnou je napríklad aj merino vlna.
  • na pranie používajte len ekologické nedráždivé pracie prostriedky
  • na domáce práce nepoužívajte dráždivé prípravky. Je vhodné prejsť na ekologické nedráždivé prípravky, prípadne si vyrábajte čistiace prostriedky doma za pomoci esenciálnych olejov
  • nepoužívajte páperové vankúše a paplóny - treba ich nahradiť výrobkami z dutého vlákna
  • posteľnú bielizeň perte minimále 1x za 14 dní, prikrývky a vankúše 1x za 3 mesiace
  • z postelí a detskej izby odstráňte plyšové hračky
  • pokiaľ je to možné, odstráňte z bytu či domu koberce, záclony, závesy, textilné poťahy
  • nábytok a podlahy čistite navlhko, aby sa predišlo zbytočnému víreniu prachu
  • obmedziť by ste mali aj používanie dráždivých potravín a prísad. Najviac škodlivé sú - mliečne výrobky, pšenica, vajcia, droždie, citrusové plody, paradajky a kukurica. Pozor tiež na konzumované množstvo cukru. Bielemu, rafinovanému cukru a najmä jeho kombinácii s nezdravým tukom by ste sa mali vyhnúť čo najviac, ako sa len dá.
    Všeobecne by ste nemali konzumovať vysoko priemyselne spracované potraviny, tzv. polotovary.
  • dbajte o zdravie vašich čriev a podporujte prirodzenú detoxikáciu organizmu.
    Nápomocný môže byť pestrec, ktorý je jedným z najúčinnejších detoxikantov. Je vhodné tiež nasadiť probiotiká, ktoré môžete užívať dlhodobo.
    Je vedecky preukázané, že kožné prejavy majú súvis so stavom našich čriev a ich osídlením baktériami a inými mikroorganizmami, ktorá spolu tvoria mikrobióm. Mať zdravý mikrobióm je pre naše celkové zdravie kľúčový. To, čo sa odohráva vnútri nášho organizmu sa prejavuje navonok, okrem iného aj prostredníctvom našej pokožky.
  • eliminujte stres. Hoci sa mu v bežnom živote nedá celkom vyhnúť, o to dôležitejšie je, naučiť sa ho zvládať, aby vám príliš neubližoval. Existujú rôzne techniky, ktoré vám pomôžu mať svoje emócie pod kontrolou - meditácie, joga, dýchacie cvičenia, masáže, terapeutické sedenia a iné.

odber noviniek newsletter_1

 

Veríme, že vám náš článok pomohol pochopiť, čo je ekzém, ako vlastne vzniká, spoznať jeho prejavy a najmä, že bude pre vás odteraz jednoduchšie, riešiť tento zdravotný problém komplexne - navonok, ale aj zvnútra.  

 

Článok si pre vás pripravila Lenka

Copyediting: Gabriela Volfová

foto Gabi HerbaticaGabriela Volfová

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.
Milovníčka prírody a vedomého života, ktorá verí, že zázraky sa dejú...každý deň.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: gabriela@herbatica.sk

 

ikona herbatica FBikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)