Mumio - ani legenda, ani zázrak

Už viac ako tisíc rokov je mumio známe vo východnej  medicíne. Jeho zázračné účinky opísal aj Aristoteles. Vždy sa s ním spájala aura slávy a legendy. Dodnes sa zachovalo v ľudovom liečiteľstve Strednej Ázie - v Iráne, Afganistane, Tibete a Indii. Jeho vlastnosti, pôvod, fyziologické a liečivé účinky sú dnes stredobodom pozornosti nemálo odborníkov.  Správy o ňom sa potom rýchlo dostali do novín a časopisov, kde vzbudili veľkú pozornosť verejnosti.

mumio pomoc z prírody pri rôznych ochoreniach

 


 

"Mumio zostruje zmysly, posilňuje žalúdok, uľahčuje dýchanie. Je to najdokonalejší zložený liek."

 Aristoteles


 

Odkiaľ sa vzalo mumio?

Táto látka, nazývaná aj "horský balzam" alebo "horská smola", je podľa najnovších vedeckých výskumov komplexná chemická zlúčenina, ktorá sa vyskytuje v niektorých oblastiach východnej Ázie.

Je to slovo gréckeho pôvodu a znamená "zachovanie tela". Je to prírodná zmes organických a anorganických látok, ktorá sa tvorí v skalných dutinách. Čisté mumio sa tam nachádza vo forme cencúľov pri horských potokoch a v puklinách. Len v niektorých prípadoch sa vyskytujú prímesi vrchných vrstiev hornín. Tieto pôvodné zdroje mumia sú však veľmi ťažko dostupné, preto sa zachovali v takej čistote.

  • Prvotne znečistené mumio stieklo zo základného zdroja, zmiešalo sa s pôdou, výkalmi hlodavcov, vtákov a iných živočíchov. Nachádza sa iba vo vysokých horách, prevažne v jaskyniach či iných veľmi ťažko dostupných a skrytých miestach.
  • Sekundárne znečistené mumio prešlo zažívacím traktom rôznych živočíchov, napríklad opíc v Indii, vtákov či hlodavcov v Strednej Ázii. Zvieratá ho prijímali zo základných alebo prvotne znečistených zdrojov.

 

mumio-ako sa získava z prírody

Mumio zbavené prímesí a preextrahované je homogénna pružná tmavohnedá hmota s lesklým povrchom, charakteristickou vôňou a horkou chuťou. Pri skladovaní postupne tuhne, čo spôsobuje jeho vysušovanie. Veľmi ľahko sa rozpúšťa vo vode, roztoky sú priezračné, tmavohnedo zafarbené. Obsahuje okolo tridsať mikro a makro prvkov, asi desať rôznych oxidov kovov, ďalej oxid kremičitý, fosforečný, rôzne organické látky a kyseliny.


Účinky mumia na ľudské telo

Vysoko účinné vlastnosti mumia sú doložené v spisoch orientálnej medicíny. Viac ako sedemdesiat lekárskych kníh a traktátov obsahuje množstvo materiálov o jeho širokom využití, kde sa spomína ako prostriedok na podporu regeneračných procesov v rôznych tkanivách ľudského organizmu. Predstavuje formu protizápalového, antitoxického a všeobecne podporného prípravku, ktorý pôsobí aj na regeneráciu zníženej funkcie periférnych nervových vlákien a receptorov v mozgu.

Na základe dlhoročného experimentálneho a chemického výskumu bolo mumio oficiálne schválené ako všeobecný nešpecifikovaný biostimulant na rôznych klinikách. Každá z jeho zložiek má schopnosť ovplyvňovať zodpovedné metabolické procesy a urýchľovať regeneráciu rôznych tkanív. Stimulačný účinok sa prejavuje už na bunkovej úrovni. Priaznivo pôsobí aj na priebeh ochorení z ožiarenia, ovplyvňuje správne zloženie krvi, kostnej drene a sleziny. Viaceré klinické výskumy preukázali, že jeho toxicita je veľmi nízka, nevyvoláva vznik novotvarov. Pri dlhodobom užívaní neboli pozorované žiadne nepriaznivé účinky na srdce. Naopak, preukázalo sa, že zlepšuje elektrokardiografické parametre a stimuluje funkciu srdcového svalu.

Pri užívaní mumia nie sú známe žiadne kontraindikácie. Keď sa niekde vyskytli žalúdočné ťažkosti, prípravok sa jednoducho na niekoľko dní vynechal alebo sa podávali nižšie dávky.


Z odborných štúdií

Ako príklad vyberáme informácie zo štúdie o klinických skúškach liečby mumiom vykonaných na 74 pacientoch s vredmi - žalúdočnými a dvanástnikovými . Uskutočnili sa súčasne na dvoch zahraničných klinikách.

Všetci pacienti začali liečbu v čase výrazného zhoršenia ich zdravotných problémov. Sťažovali sa na bolesti súvisiace s príjmom potravy a tiež na vracanie, hnačky atď. Väčšina z nich mala problémy 2 až 5 rokov (44 %), niektorí viac ako 10 rokov (21 %). Kritériom terapeutického účinku mumia boli klinické, röntgenové, gastroskopické a iné údaje. Pri röntgenovom vyšetrení na začiatku liečby malo 65 pacientov vredy v dvanástniku a traja mali vredy v stene žalúdka. Všetci mali množstvo röntgenologických známok zmien v záhybe a reliéfe sliznice, porušených rôznym stupňom deformity dvanástnika. Vnútorne užívali Mumio v dávke 100 mg na kilogram hmotnosti dvakrát denne počas troch týždňov. Vždy pol hodiny po jedle. Pred podaním sa prípravok rozpustil v polievkovej lyžici čaju alebo vriacej vody.

mumio - pomoc pri liečbe rôznych ochorení

Po 15 minútach od požitia mumia takmer u všetkých pacientov bolesti po jedle vymizli. U 19 pacientov bolesť úplne zmizla počas prvých 4 dní liečby, u 17 po 6 dňoch, u 21 po 8 dňoch a u 15 po 2 - 3 týždňoch. Približne v rovnakom čase zmizla aj bolesť pri tlaku na žalúdok. U pacientov so sklonom k zápche sa obnovila pravidelná stolica. Uvedený nález, dokázaný röntgenovým vyšetrením, zmizol u 56 pacientov, u troch z nich sa prudko zmenšil. Gastroenterologické pozorovanie pred liečbou ukázalo rôzny stupeň zmien na povrchu epitelu a výrazný opuch epitelu. Po dvoch týždňoch liečby zápalové procesy vymizli a žalúdočná sliznica sa upravila.

Chronická gastritída sa zistila aj u štyroch pacientov s vredmi a bolestivá chronická kolika u piatich. Spolu s vymiznutím príznakov vredov ustúpili aj tieto zápalové procesy v žlčových cestách a črevách. U všetkých pacientov sa dosiahol významný terapeutický účinok. Neboli pozorované žiadne vedľajšie účinky.

odber noviniek newsletter

 

Mohli by sme pokračovať v citovaní literatúry, ktorá obsahuje desiatky opísaných prípadov klinických skúšok liečby mumiom. My spomenieme len pár najčastejších prípadov, pri ktorých sa preukázal pozitívny účinok mumia:

Používa sa aj pri liečbe paradentózy, seborey, vredov predkolenia, cukrovky, trombózy hlbokých žíl dolných končatín. Pozitívne výsledky sa dosiahli aj pri liečbe infarktu myokardu a celkovej regenerácii organizmu.

Mumio sa v súčasnosti podáva väčšinou vo forme roztoku, tabliet alebo ako sa používa ako hlavná účinná zložka u krémov a  mastí na vonkajšie použitie. Skvelé je, že je teraz k dispozícii už aj u nás - nájdete ho na našej webovej stránke tu.

 

vyhodny set mumio cierne tabletky a zlate mumio krem  

Zdroje:
Mudr. P. Beleš a I. Manolevská, časopis REGENA

 

Článok si pre vás pripravil

Juraj foto medailonik 100x133Juraj Gajdoš, zakladateľ Herbatica

Zakladajúci člen tímu Herbatica.
Od roku 2014 sa venuje prírodnej medicíne, alternatívnym prístupom ku zdraviu, prienikom zdravia a prírody.
Denne testuje na vlastnom tele nové produkty z oblasti liečivých rastlín, húb a produkty, ktoré podporujú prirodzené procesy tela. 

 Kontakt: juraj@herbatica.sk

 

ikona herbatica FBikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)