Dna a kyselina močová - prečo nám spôsobujú bolesti kĺbov a ako im predchádzať

Dnavá artritída (Arthritis uratica) alebo "dnavé ochorenie" (známe aj ako dna, lámka, pakostnica alebo podagra) je bolestivé ochorenie kĺbov, ktoré postihuje milióny ľudí na celom svete. Správnym prístupom k liečbe a životnému štýlu možno riziko vzniku dny a jej príznakov minimalizovať.

Kyselina močová ako hlavná príčina dny

Dna je spôsobená poruchou metabolizmu purínov, ktorá vedie k hromadeniu kyseliny močovej v tele vo forme kryštálov. Častými dôsledkami sú necitlivosť, zápal a degeneratívne zmeny kĺbov.

Odhaduje sa, že dna postihuje približne 2 % populácie v rozvinutých krajinách a jej výskyt sa zvyšuje so zvyšujúcim sa vekom, až na 7 % u mužov nad 65 rokov a 3 % u žien nad 85 rokov (u žien je spôsobená stratou hormónu estrogénu - urikozurickým účinkom). [1]

bolesti kolien pri ochorení dna
  Zdroj foto: www.freepik.com


Kyselina močová

Ide o prirodzený produkt metabolizmu purínových báz, ktoré sú bežnou súčasťou potravín. Pri rozklade purínov v tele vzniká kyselina močová, ktorá sa za normálnych okolností rozpúšťa v krvi a vylučuje sa močom.

Problém nastáva, keď telo produkuje príliš veľa kyseliny močovej alebo keď obličky nedokážu účinne odstrániť prebytočnú kyselinu močovú z tela. To spôsobuje jej hromadenie v krvi a následné ukladanie v kĺboch vo forme ostrých, ihličkovitých kryštálikov.

Kyselina močová je zlúčenina, ktorá je zle rozpustná vo vode. Pri pH nižšom ako 5,5 je väčšina molekúl v nedisociovanej, a teda menej rozpustnej forme. K zníženej rozpustnosti kyseliny močovej významne prispieva chlad - je to jeden z dôvodov, prečo sa dne prisúdila prezývka "choroba kráľov" (šľachta častejšie konzumovala potraviny bohaté na puríny, ako je mäso, údeniny a alkohol, ale zároveň trávila väčšinu času vo vlhkých a studených zámkoch).

Kryštáliky kyseliny močovej môžu dráždiť kĺbové tkanivá a spôsobovať zápal, ktorý sa prejavuje typickými príznakmi dny, ako sú bolesť, opuch a začervenanie postihnutých kĺbov. Dôležitú úlohu zohráva aj genetická predispozícia. Niektorí ľudia sú dedične náchylnejší na hromadenie kyseliny močovej a vznik ochorenia dna.

Medzi ďalšie faktory, ktoré môžu prispieť k rozvoju ochorenia dna, patrí nadmerná konzumácia potravín bohatých na puríny (napríklad červené mäso, alkohol, sladkosti) a niektoré lieky, ktoré môžu ovplyvniť hladinu kyseliny močovej v tele.

Ochorenie dna a jeho prejavy

Medzi najčastejšie príznaky dny patria náhle záchvaty intenzívnej bolesti, opuch a začervenanie kĺbov, najmä chodidiel a prstov na nohách. Dna však môže postihnúť aj kolená, členky alebo kĺby rúk. Bolesť je často taká intenzívna a neznesiteľná, že pacienti nemôžu stáť alebo chodiť. Tieto záchvaty bolesti môžu trvať niekoľko dní a postupne ustupovať, ale môžu sa kedykoľvek znovu objaviť, najmä ak nie sú správne liečené.


zvysena kyselina mocova a krystaliky na palci na nohe1200_1
Zdroj foto: www.vecteezy.com


Diagnostika dny zahŕňa kombináciu klinických prejavov a laboratórnych testov
. Lekár zvyčajne začína dôkladným fyzikálnym vyšetrením, počas ktorého sa zameria na postihnuté kĺby a hľadá typické príznaky dny, ako je začervenanie, opuch a citlivosť. Potom sa vykonajú laboratórne testy na zmeranie hladiny kyseliny močovej v krvi a v moči. Okrem merania hladiny kyseliny močovej môže lekár analyzovať kĺbovú tekutinu, aby potvrdil prítomnosť nežiaducich kryštálov.

Rozlišujeme dve formy:

  • Akútna dnavá artritída - opakujúce sa záchvaty (najčastejšie sa vyskytujúce v noci, často po námahe alebo diétnej chybe). Záchvat zvyčajne ustúpi po niekoľkých dňoch, najneskôr do 2 týždňov.
  • Chronická dnavá artritída - v kĺbe a jeho okolí vznikajú uzlovité tvrdé ložiská obsahujúce kryštáliky urátu (dnavé tofy). Mikroskopicky ide o ložiská obsahujúce urátové ihličky zostavené do hviezdicovitých útvarov so zápalovou reakciou na bunkovej úrovni.

Presná diagnóza dny je rozhodujúca pre správnu liečbu a zníženie rizika komplikácií. Preto je dôležité, aby ľudia s podozrením na dnu vyhľadali lekársku pomoc a podstúpili príslušné testy na potvrdenie alebo vyvrátenie diagnózy a začatie liečby.

Vplyv životného štýlu na ochorenie dnou

Zdravý životný štýl zohráva významnú úlohu pri prevencii dny.

Správne stravovacie návyky

Obmedzenie príjmu potravín bohatých na puríny, ako je červené mäso, morské plody, alkohol a sladkosti, môže znížiť riziko vzniku dny. Strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a nízkotučné mliečne výrobky tiež znižuje tvorbu kyseliny močovej v tele. Odporúča sa tiež obmedziť konzumáciu alkoholu a kofeínu, ktoré môžu zvyšovať hladinu kyseliny močovej.

TIP: Vhodnou alternatívou kávy, ktorá zároveň neobsahuje kofeín, je čakankový nápoj.
Vďaka vysokému obsahu vlákniny je prospešná aj pre trávenie, činnosť pečene, zdravie kostí, svalov a kĺbov.

 

Pitný režim

Dostatočný príjem tekutín pomáha zriediť a vylúčiť kyselinu močovú z tela prirodzenou cestou, močom. Pravidelné pitie vody preto môže minimalizovať riziko hromadenia kyseliny v tele, a tým znížiť pravdepodobnosť vzniku ochorenia dna. Vylučovaniu kyseliny močovej z tela napomáhajú aj niektoré byliny, ktoré by sa mali konzumovať vo forme bylinkového čaju - napríklad vres, breza, púpava, zlatobyľ a pestrec mariánsky.

Fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita je dôležitá pre udržanie zdravej hmotnosti a metabolizmu. Aktívny životný štýl môže pomôcť znížiť riziko obezity a nadváhy, ktoré sú spojené s vyššou pravdepodobnosťou výskytu dny. Pravidelné cvičenie tiež podporuje správnu funkciu metabolizmu purínov.

Pozrite si nášho jednoduchého sprievodcu, ako sa udržať v kondícii v každom veku.

Vyhnite sa stresu

Stres môže mať negatívny vplyv na naše celkové zdravie a môže nás urobiť náchylnejšími na rôzne choroby vrátane zápalov a dny. Ovládanie stresu prostredníctvom relaxačných techník, ako je joga, meditácia alebo hlboké dýchacie cvičenia, môže fungovať ako účinná prevencia.


rhodiola-60-kapsul-epigemic 

Rhodiola - 60 kapsúl - Epigemic®

Pre všetkých, ktorí chcú zo svojho tela a mozgu dostať maximum. Rhodiola vás podporí v boji proti únave, stresu a "deravej" pamäti.


 

Tradičné metódy liečby - farmakoterapia

Medzi najčastejšie predpisované lieky patria:

  • NSAID - nesteroidné protizápalové lieky, ako je ibuprofén alebo naproxén, sa bežne používajú na zmiernenie bolesti a zníženie zápalu.

  • Kolchicín - výťažok z ocúnu (Colchicum autumnale). Je alternatívou v prípadoch, keď nie je možné začať liečbu NSAID (napr. v prípade kontraindikácie alebo neznášanlivosti). Kolchicín pomáha zmierňovať bolesť a zápal, ovplyvňuje pohyb bielych krviniek (granulocytov) v tele, čím znižuje obrannú reakciu na kyselinu močovú Existuje niekoľko dávkovacích schém, zvyčajne sa začína nárazovou dávkou 2 mg rozloženou na prvý deň a pokračuje sa dávkami do 1 mg denne v ďalších dňoch podľa potreby. [2]
  • Glukokortikoidy - sú skupinou liekov, ktoré sa používajú pri liečbe akútnych záchvatov dny, keď nie je možné podať NSAID alebo kolchicín, alebo keď táto liečba zlyhala.
  • Urostatiká (napr. alopurinol, febuxostat) - mechanizmus účinku týchto liekov spočíva v inhibícii premeny hypoxantínu na xantín a následne xantínu na kyselinu močovú, čo vedie k potlačeniu tvorby kyseliny močovej.


Tradičná liečba môže pacientom trpiacim dnou priniesť úľavu a pomôcť im zvládnuť príznaky spojené s ochorením. Je však dôležité, aby bola liečba dny individuálna a prispôsobená potrebám konkrétneho pacienta - preto je nevyhnutné poradiť sa s odborníkom a dodržiavať predpísaný režim, aby sa zabezpečil efektívny výsledok a minimalizovali sa akékoľvek vedľajšie účinky.


farmakologická liečba dny, kyseliny močovej  

Zdroj foto: www.freepik.com


Alternatívne metódy liečby

Zmena životného štýlu a stravovania

Úprava životného štýlu a stravy môže zohrávať kľúčovú úlohu v prevencii ochorenia dny. Jedným z hlavných cieľov je znížiť príjem potravín bohatých na puríny, ako je červené mäso, morské plody a alkohol. Zvýšenie príjmu tekutín, najmä vody, môže tiež pomôcť rozpúšťať kyselinu močovú a zabrániť jej ukladaniu v kĺboch. Dôležité je udržiavať si zdravú hmotnosť a pravidelne cvičiť, čo môže znížiť riziko záchvatov dny.

Bylinné a doplnkové látky

Existuje množstvo prírodných látok, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na prevenciu a zmiernenie príznakov ochorenia dna. Medzi najznámejšie patria:

  • Kurkumín - farbivo z koreňa kurkumy je jedným z najsilnejších prírodných protizápalových látok
  • Bromelaín - skupina enzýmov pochádzajúcich z ananásu má schopnosť zmierňovať bolesť, opuchy a zápaly kĺbov a okrem toho pozitívne ovplyvňuje hladinu kyseliny močovej
  • Boswellia - kyseliny boswellové sú aktívnou zložkou živice extrahovanej z kôry stromu Boswellia serrata, ktorá sa používa v tradičnej indickej medicíne (ajurvéda) a iných kultúrach pre svoje protizápalové a analgetické vlastnosti. Tieto protizápalové účinky potvrdili aj nedávne vedecké štúdie. [3]

Všetky tieto prírodné látky majú protizápalové vlastnosti a môžu pomôcť znížiť bolesť a zápal spojený s dnou.


 

kurperin-bio-90-kapsul-epigemic
Kurperin® BIO - 90 kapsúl - Epigemic®

Kurkumín z kurkumy doplnený piperínom je najlepšou voľbou pre normálnu funkciu vašej imunity, pečene a kĺbov. Kombinácia kurkumínu a piperínu zvyšuje biologickú dostupnosť a účinky tohto prírodného produktu.


 

Akupunktúra

Akupunktúra je tradičná čínska liečebná metóda, ktorá spočíva v prikladaní tenkých ihiel na konkrétne body na tele. Existuje niekoľko štúdií, ktoré naznačujú, že akupunktúra môže pomôcť znížiť intenzitu bolesti a zlepšiť funkciu kĺbov u pacientov s dnou.

Masáž a fyzioterapia

Masáž a fyzioterapeutické cvičenia môžu pomôcť uvoľniť napätie vo svaloch okolo postihnutých kĺbov a zlepšiť ich pružnosť a pohyblivosť. Masáže môžu tiež zlepšiť prietok krvi a lymfy, čo môže pomôcť odplavovať toxické látky z tela a zmierniť zápal.

Pre pacientov s dnou môžu byť tiež veľmi prospešné masážne krémy, pretože pomáhajú znižovať bolesť a zápal spojený s touto formou artritídy. Špeciálne zloženie týchto krémov, ktoré často obsahuje prírodné výťažky a éterické oleje ( mumio, čaga, šungit, kostihoj, propolis, hadí a včelí jed, eukalyptus ), môže podporiť cirkuláciu v postihnutých oblastiach a pomôcť vyplavovať kyselinu močovú z kĺbov. Okrem toho chladivý účinok niektorých masážnych prípravkov môže priniesť okamžitú úľavu od bolesti a zlepšiť pohyblivosť.
Masážne krémy je dôležité používať opatrne a v súlade s odporúčaniami lekára, najmä počas akútnych záchvatov dny.
V kombinácii s vhodnou stravou a životným štýlom môžu masážne krémy významne prispieť k zlepšeniu kvality života ľudí trpiacich týmto bolestivým ochorením.


masáž na zmiernenie bolestí kĺbov a svalov pri ochorení dna 1200x800 
Zdroj foto: www.freepik.com


Úprava stravy

Okrem všeobecných odporúčaní na zníženie príjmu potravín bohatých na purín existujú aj prirodzené stravovacie postupy, ktoré môžu byť pre niektorých ľudí s ochorením dna užitočné.
Napríklad strava s vysokým obsahom vlákniny a omega-3 mastných kyselín. Strava môže pomôcť znížiť zápal a podporiť zdravie kĺbov. Žiadna diéta by však nemala byť dlhodobá a v žiadnom prípade by nemala byť úplnou náhradou stravy.

Do jedálnička je vhodné zaradiť aj iné potraviny, ktoré môžu podporiť zdravie kĺbov a celkovú pohodu. Tu sú naše ďalšie tipy:

  • Zvýšený príjem ovocia a zeleniny a celozrnných výrobkov: tieto potraviny sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal a podporiť odstraňovanie toxínov z tela.
  • Sústredenie sa na kyslé mliečne výrobky: Kyslomliečne výrobky, ako je jogurt, kyslé mlieko, tvaroh, môžu poskytnúť bielkoviny a vápnik bez toho, aby zvyšovali hladinu kyseliny močovej.
  • Zaradenie strukovín do jedálnička: fazuľa, cícer, šošovica a hrach sú dobrým zdrojom bielkovín a vlákniny a nezvyšujú hladinu kyseliny močovej tak ako niektoré iné zdroje bielkovín.
  • Zaradenie potravín bohatých na vitamín C: Citrusové plody a iné zdroje vitamínu C môžu pomôcť znížiť hladinu kyseliny močovej v krvi.
  • Pravidelná konzumácia čerešní alebo čerešňovej šťavy: Tieto potraviny obsahujú antokyány, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal a hladinu kyseliny močovej.

 

TIP PRI VARENÍ STRUKOVÍN:

Existuje niekoľko metód, ktoré môžete použiť na zníženie množstva purínov pri varení:

Varenie a cedenie: puríny sa môžu uvoľňovať do vody, preto ich cedenie môže znížiť množstvo v jedle.
Namáčanie a vyliatie vody: namáčanie surovín pred varením môže tiež pomôcť odstrániť puríny.

 


zdravé stravovanie pri ochorení dna a bolestiach kĺbov 

Zdroj foto: www.freepik.com


Butyrát - zdravie začína v črevách

Butyrát je reťazec mastných kyselín a jeden z hlavných produktov fermentácie vlákniny baktériami v hrubom čreve. Nedávny výskum naznačuje, že butyrát môže mať pozitívny vplyv na ochorenie dna vďaka svojim protizápalovým a imunomodulačným vlastnostiam.

Protizápalové vlastnosti

Butyrát má schopnosť potláčať zápalové procesy v tele tým, že ovplyvňuje činnosť imunitného systému a produkciu zápalových cytokínov. Štúdie ukázali, že butyrát dokáže potlačiť produkciu zápalových mediátorov, ako sú interleukín-1β (IL-1β) a tumor nekrotizujúci faktor alfa (TNF-α), ktoré sa podieľajú na patogenéze dny. Týmto spôsobom môže butyrát znížiť intenzitu zápalu spojeného s dnou a zmierniť bolesť a opuch kĺbov.

Imunomodulačné účinky

Butyrát môže tiež modulovať imunitnú odpoveď ovplyvnením funkcie imunitných buniek, ako sú makrofágy, T-lymfocyty a dendritické bunky. Butyrát tak môže pomôcť stabilizovať imunitnú odpoveď a znížiť nadmernú imunitnú aktivitu spojenú s dnou.

Regulácia metabolizmu purínov

Ďalším mechanizmom, ktorým môže butyrát pomáhať pri liečbe dny, je jeho schopnosť regulovať metabolizmus purínov v tele. Puríny sú látky, ktoré sa rozkladajú na kyselinu močovú, ktorej nadmerná tvorba sa spája práve s ochorením dna. Butyrát môže znížiť hladinu kyseliny močovej ovplyvnením enzýmov zodpovedných za jej metabolizmus, čo môže znížiť riziko vzniku dny a potenciálne zmierniť jej príznaky.


 

butyrat-30-kapsul-epigemic

Butyrát - 30 kapsúl - Epigemic®

Butyrát je mastná kyselina, ktorá sa v tele nachádza ako produkt niektorých črevných baktérií. V ľudskom tele má množstvo dôležitých funkcií a ovplyvňuje pečeň, srdce, mozog a imunitný systém.


 

odber noviniek newsletter

Záver:

Vysoká hladina kyseliny močovej nemusí byť nevyhnutne osudom. Práve naopak, môže slúžiť ako dôležitý podnet na prehodnotenie našich návykov, vďaka ktorému môžeme začať konať v prospech nášho zdravia. Zmena životného štýlu môže byť prvým a najdôležitejším krokom v prevencii vážnejších zdravotných problémov.

Nechajte sa motivovať k pozitívnym zmenám a nečakajte, kým sa drobné problémy stanú vážnymi. Prevencia je kľúčom k dlhodobému zdraviu a pohode. Začnite dnes a vaše telo sa vám poďakuje za každý krok správnym smerom.

 

Štúdie:

  • Salvi PS, Cowles RA. Butyrát a črevný epitel: modulácia proliferácie a zápalu v homeostáze a chorobe. Cells. 2021 Jul 14;10(7):1775. doi: 10.3390/cells10071775. PMID: 34359944; PMCID: PMC8304699. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8304699/
  • Stilling RM, van de Wouw M, Clarke G, Stanton C, Dinan TG, Cryan JF. Neurofarmakológia butyrátu: Chlieb a maslo osi mikrobiota - črevo - mozog? Neurochem Int. 2016 Oct;99:110-132. doi: 10.1016/j.neuint.2016.06.011. Epub 2016 Jun 23. PMID: 27346602. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27346602/
  • Kendra Hodgkinson, Faiha El Abbar, Peter Dobranowski, Juliana Manoogian, James Butcher, Daniel Figeys, David Mack, Alain Stintzi. Úloha butyrátu v ľudskom zdraví a súčasný pokrok smerom k jeho klinickému využitiu na liečbu gastrointestinálnych ochorení. Clinical Nutrition, Volume 42, Issue 2, 2023, Pages 61-75, ISSN 0261-5614, https://doi.org/10.1016/j.clnu.2022.10.024.
  • Chen J, Vitetta L. The Role of Butyrate in Attenuating Pathobiont-Induced Hyperinflammation. Immune Netw. 2020 Feb 4;20(2):e15. doi: 10.4110/in.2020.20.e15. PMID: 32395367; PMCID: PMC7192831. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7192831/

Zdroje:

[1] Symptomatická léčba dnavé artritidy, Hana Ciferská, Lenka Petrů, Jan Vachek, Revmatologický ústav, Praha, a Revmatologická klinika 1. LF UK Praha, Klin Farmakol Farm 2016; 30(2): 32–37 (https://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2016/02/07.pdf)

[2] Pavelka K. Diagnostika a terapie dny. Vnitř lék 2015; 61(6): 517–526.

[3] Sabina EP, Indu H, Rasool M. Efficacy of boswellic acid on lysosomal acid hydrolases, lipid peroxidation and anti-oxidant status in gouty arthritic mice. Asian Pac J Trop Biomed. 2012 Feb;2(2):128-33. doi: 10.1016/S2221-1691(11)60206-2. PMID: 23569882; PMCID: PMC3609259. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609259/)

 

Článok si pre vás pripravila 

 

foto Gabi HerbaticaGabriela Volfová

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.
Milovníčka prírody a vedomého života, ktorá verí, že zázraky sa dejú...každý deň.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)