Menštruácia od A po Z: Všetko, čo potrebujete vedieť o svojom cykle

Poďme sa porozprávať o téme, ktorá sa týka každej ženy, no nie vždy sa o nej otvorene hovorí. Reč je o "červenej návšteve", "krvavých dňoch" či jednoducho o menštruácii. Áno, o tej pravidelnej priateľke, ktorá nás sprevádza veľkú časť života od puberty až po menopauzu.

Nech ju voláme akýmkoľvek menom – menzes, krámy, perióda, cyklus alebo odborne menštruačný cyklus – je neoddeliteľnou súčasťou ženskosti a plodnosti.

Tento komplexný článok vás prevedie všetkým, čo by ste o menštruácii mali vedieť.

Prejdeme si hormonálne zmeny počas menštruačného cyklu aj jednotlivé fázy, ktorými ženské telo každý mesiac prechádza. Povieme si, čo je normálny priebeh menštruácie a aké ťažkosti môžu nastať. Ako sa o seba čo najlepšie starať pomocou vhodnej hygieny a životosprávy. Dozviete sa, kedy je potrebné vyhľadať lekársku pomoc a na čo si dať pozor.

menštruačný kalendár a perióda freepik 1200x800
Zdroj foto: www.freepik.com

Fyziológia menštruačného cyklu

Menštruačný cyklus je komplexný proces, ktorý sa odohráva v ženskom tele každý mesiac počas reprodukčného veku. Zahŕňa synchronizované zmeny na vaječníkoch, v maternici a hormonálne výkyvy, ktoré riadia celý priebeh cyklu. Pochopenie fyziológie menštruácie pomáha lepšie spoznať vlastné telo a odhaľovať prípadné abnormality.

Pozrime sa teda bližšie, čo je menštruácia a aké sú jednotlivé fázy cyklu.

Fázy menštruačného cyklu

Dĺžka menštruačného cyklu je individuálna, no za normálny sa považuje cyklus trvajúci 21 až 35 dní. Priemerná dĺžka je 28 dní.

Menštruačný cyklus sa počíta od prvého dňa menštruačného krvácania po začiatok ďalšej menštruácie.  

  1. Menštruačná fáza
  2. Folikulárna fáza
  3. Ovulačná fáza
  4. Luteálna fáza

1. Menštruačná fáza

Prvý deň menštruácie sa považuje za začiatok novej periódy. Menštruácia je odlupovanie a vylučovanie endometria z tela von pošvou vo forme krvácania. Trvá priemerne 3–7 dní. Ide o viditeľný prejav toho, že nenastalo tehotenstvo a telo sa pripravuje na nový cyklus.

2. Folikulárna fáza

Počas folikulárnej fázy dozrievajú vo vaječníkoch folikuly – vačky obsahujúce nezrelé vajíčka. Z nich sa postupne vyvinie jeden dominantný folikul. Folikulárna fáza trvá približne od 1. do 14. dňa cyklu.
Maternica sa pripravuje na možné tehotenstvo tým, že sa výstelka – endometrium – začne zhrubovať a prekrvovať.

3. Ovulačná fáza 

Uprostred cyklu, okolo 14. dňa, nastáva ovulácia – dominantný folikul praskne a uvoľní zrelé vajíčko. To putuje cez vajcovod do maternice. Ak v tomto období dôjde k pohlavnému styku, môže nastať oplodnenie spermie a vajíčka. Ovulačná fáza je sprevádzaná zvýšenou hladinou luteinizačného hormónu (LH), ktorý ovuláciu spúšťa. Táto fáza trvá 1–2 dni.

4. Luteálna fáza

Po ovulácii sa prasknutý folikul transformuje na žlté teliesko (corpus luteum), ktoré produkuje hormón progesterón. Ten pripravuje maternicu na možnú implantáciu oplodneného vajíčka tým, že ešte viac zhrubne endometrium – výstelku maternice. Ak k oplodneniu a uhniezdeniu embrya nedôjde, žlté teliesko zanikne.

Následne poklesne hladina progesterónu aj estrogénu, čo spustí odlupovanie výstelky – menštruáciu. Luteálna fáza trvá od ovulácie po začiatok ďalšej menštruácie, zhruba 14 dní.

Hormonálne zmeny počas menštruačného cyklu

Estrogén

Estrogén je hlavný ženský pohlavný hormón. Jeho hladina stúpa počas folikulárnej fázy, kedy podporuje dozrievanie vajíčok. Najvyššiu koncentráciu dosahuje pred ovuláciou. Estrogén zároveň stimuluje rast endometria – výstelky maternice. Po ovulácii jeho hladina klesá a ak nenastane tehotenstvo, pokles pokračuje až do začiatku menštruácie.

Progesterón

Progesterón je hormón, ktorý pripravuje maternicu na tehotenstvo. Vylučuje ho žlté teliesko po ovulácii počas luteálnej fázy. Jeho úlohou je ešte viac zhrubovať endometrium pre možné uhniezdenie embrya.

Ak k oplodneniu nedôjde, hladina progesterónu prudko klesne, čo odštartuje menštruáciu. V tehotenstve ostáva hladina progesterónu vysoká, aby sa udržala gravidita.

Luteinizačný hormón (LH)

LH je gonadotropný hormón, ktorý riadi priebeh ovulácie. Jeho koncentrácia začne prudko stúpať 24–36 hodín pred uvoľnením vajíčka. Tento tzv. LH pík spúšťa ovuláciu. Meranie hladiny LH v moči pomocou ovulačných testov sa využíva na určenie plodných dní. Po ovulácii hladina LH opäť klesá.

Folikulostimulačný hormón (FSH)

FSH je ďalší gonadotropín, ktorý stimuluje rast folikulov vo vaječníkoch počas prvej polovice cyklu. Jeho koncentrácia je najvyššia začiatkom folikulárnej fázy. FSH podporuje tvorbu estrogénu vo folikuloch.

Keď hladina estrogénu dosiahne určitú úroveň, vyšle signál do hypofýzy, aby znížila produkciu FSH. To umožní dozretie jedného dominantného folikulu, zatiaľ čo ostatné zaniknú.

ovulačná fáza ženského cyklu vecteezy 1200x800Zdroj foto: www.vecteezy.com

Priebeh menštruácie

Hoci je priebeh menštruácie u každej ženy individuálny, existujú určité spoločné znaky, ktoré charakterizujú tento proces. Poďme sa bližšie pozrieť na typickú dĺžku a intenzitu krvácania, farbu a konzistenciu menštruačnej krvi a najčastejšie sprievodné prejavy, ktoré ženy počas menštruácie zažívajú.

Priemerná dĺžka a intenzita krvácania

Menštruácia zvyčajne trvá 3 až 7 dní, pričom priemerná dĺžka je 5 dní. Prvé 1–2 dni bývajú intenzívnejšie, potom sa krvácanie postupne zmierňuje. Objem stratenej krvi sa pohybuje medzi 30–80 ml za celú periódu. Väčší objem ako 80 ml sa považuje za silnú menštruáciu.
Niektoré ženy majú veľmi slabé krvácanie trvajúce len 2 dni, iné krvácajú stredne až silno aj týždeň.

Farba a konzistencia menštruačnej krvi

Farba menštruačnej krvi sa pohybuje od svetločervenej po tmavohnedú. Na začiatku býva obyčajne svetlejšia a postupne tmavne. Tmavšia krv je staršia, ktorá sa dlhšie zdržala v maternici. Počas silnejšieho krvácania môže byť prítomná aj jasne červená krv.

Okrem krvi menštruačná tekutina obsahuje zvyšky endometria (výstelky maternice) a hlienovitý sekrét. Preto je konzistencia rôznorodá – od riedkej tekutej po hustejšie zhluky tkaniva. Niekedy sa v menštruačnej krvi objavujú aj drobné zrazeniny.

Sprievodné prejavy menštruácie

Mnohé ženy okrem samotného krvácania zažívajú počas menštruácie aj ďalšie symptómy. A aké problémy trápia ženy najčastejšie?

Bolestivé kŕče v podbrušku

Sú spôsobené sťahmi maternice, ktorá sa zbavuje svojej výstelky. Kŕče bývajú najintenzívnejšie v prvých dňoch krvácania. Pomáha aplikácia tepla ( termofor, bedrový pás, pohánkový či špaldový vankúš) , jemné masáže či magnézium.

Citlivosť a napätie prsníkov

Prsníky reagujú na hormonálne zmeny opuchom a zvýšenou citlivosťou. Niekedy sú bolestivé aj jemné dotyky či nosenie podprsenky. Úľavu prináša voľnejšie oblečenie a chladivé obklady.

Zmeny nálad, plačlivosť, podráždenosť

Pokles hormónov estrogénu a progesterónu pred a počas menštruácie ovplyvňuje psychickú pohodu. Časté sú výkyvy nálad, smútok, úzkosť či precitlivenosť. Odporúča sa dopriať si oddych, dostatok spánku a príjemné aktivity.

Únava, slabosť, bolesť hlavy

Straty krvi a hormonálne výkyvy sa môžu prejaviť aj únavou, malátnosťou či bolesťami hlavy a svalov. Je dobré dopriať telu oddych, piť dostatok tekutín a zvážiť doplnky výživy (železo, horčík).

Hnačky alebo zápcha

Prostaglandíny, ktoré spôsobujú sťahy maternice, ovplyvňujú aj črevá. Preto sa môže objaviť hnačka, nafukovanie či zápcha. Pomáha ľahká strava bohatá na vlákninu a dostatok tekutín.

Typy menštruačných pomôcok

V súčasnosti majú ženy na výber z rôznych menštruačných pomôcok, ktoré sa líšia materiálom, spôsobom použitia aj vplyvom na životné prostredie. Poďme sa bližšie pozrieť na najpoužívanejšie možnosti a zásady správnej hygieny počas menštruácie.

Vložky

Vložky sú klasickou voľbou pre zachytávanie menštruačnej krvi. Prikladajú sa do nohavičiek. Pozostávajú z absorpčného jadra a priepustnej vrchnej vrstvy. Spodná vrstva je z nepremokavého materiálu, aby sa predišlo pretekaniu.

Vrchná vrstva býva z jemného materiálu pre pocit sucha a komfortu. Vložky sa vyrábajú v rôznych veľkostiach a hrúbkach podľa sily krvácania. Majú lepiaci pásik, ktorý ich fixuje k spodnej bielizni. Po nasatí sa vyhadzujú do koša, nie do toalety.

Výhody používania menštruačných vložiek predstavujú jednoduché použitie, vhodné pre dievčatá s prvou menštruáciou – menarché, začiatočníčky, sú neinvazívne – nezasahujú do pošvy. Vložky sú vhodné aj na slabšie dni či ako poistka k tampónu/kalíšku.

K nevýhodám patrí menšia diskrétnosť, môžu sa odlepiť či krčiť, sú jednorázové, neekologické a z dlhodobého hľadiska drahšie.

Tampóny

Tampóny sa zavádzajú priamo do pošvy, kde absorbujú menštruačnú krv. Sú diskrétnejšie ako vložky a umožňujú aktivity ako plávanie. Pozostávajú z absorpčného jadra (bavlna alebo viskóza) a sťahovacieho aplikátora. Aplikátor uľahčuje zavedenie a používa sa len raz.

Tampóny sa vyrábajú v rôznych veľkostiach podľa schopnosti absorpcie. Mini tampóny sú vhodné pre slabé krvácanie či prvé dni menštruácie u dospievajúcich dievčat. Používané tampóny sa musia pravidelne vymieňať, aby sa predišlo pretečeniu a riziku infekcie. 

Výhody tampónov spočívaju v diskrétnosti, nevidno ich cez oblečenie, sú praktické na šport, plávanie, nie je potrebná ich údržba. 

Ako nevýhoda môže byť považovaná ich invazívnosť – zasahujú do pošvy, sú jednorazové a  neekologické, z dlhodobého hľadiska  drahšie a pri nesprávnom použití predstavujú riziko syndrómu toxického šoku.

menštruačný kalíštek freepik 1200x800Zdroj foto: www.freepik.com

Menštruačné kalíšky

Menštruačné kalíšky sú modernou a ekologickou alternatívou jednorazových pomôcok. Sú vyrobené z lekárskeho silikónu, majú tvar zvončeka a zavádzajú sa do pošvy. Fungujú na princípe zachytávania krvi namiesto absorpcie.

Kalíšok vydrží viac hodín, potom sa vyberie, vyprázdni, opláchne a znovu zavedie. Jeden kalíšok vydrží až niekoľko rokov. Vyrábajú sa z rôznych materiálov a v rôznych veľkostiach podľa veku a pôrodov. Zavedenie aj vybratie si vyžaduje určitú prax a oboznámenie sa s vlastnou anatómiou.

Keď si to zhrnieme, tak výhody menštruačného kalíšku predstavujú ekologické a ekonomické riešenie – jeden vydrží roky. Sú diskrétne, pohodlné a je pri nich nízke riziko pretečenia. Sú použiteľné pri športe aj plávaní a menej narúšajú prirodzenú pošvovú mikroflóru.

Vyžadujú si však prax pri zavádzaní a vyberaní, vyžadujú umývanie a údržbu a prvotné náklady sú vyššie, čo môže byť považované za ich nevýhodu.

Menštruačné nohavičky

V poslednej dobe, kedy ekológia a udržateľnosť čoraz viac rezonuje v populácii, sú medzi ženami obľúbené aj menštruačné nohavičky. Skladajú sa z troch vrstiev: rýchloschnúca savá vrstva, vysoko absorpčná vrstva a nepriepustná membrána. 

Sú tenké ako normálna spodná bielizeň a je možné ich nosiť samostatne alebo ako poistku k tampónu či kalíšku.

Nohavičky by sa mali meniť po 8–10 hodinách. Po použití ich stačí prepláchnuť studenou či vlažnou vodou a vyprať v práčke s jemným pracím prostriedkom až na 40 °C. Líšia sa podľa sily menštruácie.

Výhodou menštruačných nohavičiek je okrem ekológie a udržateľnosti aj jednoduchosť použitia a starostlivosti. Rovnako ako vložky sú aj neinvazívne. Aj napriek vyššej prvotnej investícii z dlhodobého hľadiska šetrí peniaze, pretože vydrží 2 roky a viac. A ako bonus si môžete vybrať z rôznych strihov podľa preferencií a účelu.

Ich nevýhodou môže byť okrem finančnej náročnosti tiež nemožnosť kúpania. Tento problém však niektorí výrobcovia vyriešili menštruačnými plavkami.


Menštruačná hygiena

Správna menštruačná hygiena je dôležitou súčasťou starostlivosti o zdravie každej ženy. Pomáha predchádzať infekciám, podráždeniu a zápalom intímnych partií a celkovo spríjemňuje priebeh menštruácie.

Správna hygiena počas menštruácie

Počas menštruácie je mimoriadne dôležité dbať na dôslednú hygienu intímnych partií. Krv a pot vytvárajú vlhké prostredie, ktoré je živnou pôdou pre baktérie.

Zásady správnej menštruačnej hygieny:

  • Pravidelne sa sprchujte 1–2x denne vlažnou vodou. Používajte jemné mydlo bez parfumov a farbív.
  • Vymieňajte vložky a tampóny každých 4–8 hodín, kalíšok vyprázdňujte 2x denne. Nikdy nenechávajte pomôcku zavedenú príliš dlho.
  • Po stolici sa utierajte smerom spredu dozadu, aby sa baktérie z konečníka nedostali do pošvy.
  • Noste bavlnenú spodnú bielizeň, ktorá dýcha. Vyhýbajte sa tesným nohavičkám a oblečeniu.
  • Používajte len čisté osušky a uteráky.
  • Pite dostatok vody a dodržiavajte vyváženú stravu pre podporu imunity.

 


Mohlo by vás zaujímať: Hygiena tela je všeobecne základ starostlivosti o zdravie.
K tomu patrí aj starostlivosť o zuby.
Poznáte výhody dentálnej hygieny?


Syndróm toxického šoku – príznaky a prevencia

Syndróm toxického šoku (TSS) je zriedkavý, ale potenciálne život ohrozujúci stav. Spôsobuje ho toxín baktérie Staphylococcus aureus. Riziko vzniku TSS sa spája s používaním vysoko savých tampónov, najmä ak sa nechávajú zavedené príliš dlho. Príznaky sa objavujú náhle: 

  • vysoká horúčka nad 39°C
  • vyrážka pripomínajúca spálenie od slnka
  • zvracanie, hnačka
  • bolesť svalov, slabosť, závraty
  • znížený tlak krvi, mdloby

Ak sa objavia tieto príznaky, je nutné okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Predchádzať TSS možno dodržiavaním týchto zásad:

  • Tampóny používajte len počas menštruácie.
  • Tampón vymieňajte každých 4–8 hodín, nenechávajte ho cez noc.
  • Striedajte používanie tampónov s inými pomôckami (vložky, kalíšok).
  • Dôsledne si umývajte ruky pred a po výmene tampónu.
  • Ak používate kalíšok, vždy ho pravidelne sterilizujte vriacou vodou podľa návodu.

Menštruačné ťažkosti a ich riešenie

Hoci je menštruácia prirodzeným procesom, mnohé ženy zažívajú počas svojho cyklu rôzne ťažkosti a nepríjemné príznaky, ľudovo nazývané ako ženské problémy. Niektoré z nich dokážu značne znepríjemniť každodenné fungovanie a kvalitu života.  

Poďme sa bližšie pozrieť na jednotlivé ťažkosti, ich možné príčiny a spôsoby, ako ich zmierniť či kedy je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.

bolestivá menštruácia freepik 1200x800
Zdroj foto: www.freepik.com


Bolestivá menštruácia (dysmenorea) a možnosti úľavy od bolest
i

Dysmenorea je odborný názov pre bolestivú menštruáciu. Prejavuje sa kŕčovitými bolesťami v podbrušku, ktoré môžu vyžarovať do chrbta či nôh. Bolesť je spôsobená nadmerným sťahovaním maternice.

Primárna dysmenorea nemá žiadnu organickú príčinu a je bežná u mladých žien. Sekundárna dysmenorea je spôsobená ochoreniami ako endometrióza či myómy.

Úľavu od menštruačných bolestí možno dosiahnuť viacerými spôsobmi. Jedným z nich je aplikácia tepla na podbruško a krížovú oblasť, napríklad pomocou termofóru alebo teplého obkladu.

Bolesť môžu zmierniť aj jemné masáže a cvičenie, ktoré zlepšujú prekrvenie a uvoľňujú svalstvo v danej oblasti.

Okrem toho môžu byť nápomocné aj bylinkové čaje, ako napríklad mäta, zázvor či harmanček, a doplnky stravy s obsahom horčíka, ktorý prispieva k zníženiu bolestivých kŕčov. Preukázateľne pozitívne účinky má aj kombinácia bylinných extraktov z mučenky, chmeľu a valeriány. 

Ak bolesť výrazne obmedzuje bežné fungovanie, neustupuje po liečbe alebo sa objaví náhle po 25. roku života, je potrebné vyhľadať lekára a pátrať po príčine.


Silné krvácanie (menorágia) a kedy vyhľadať lekársku pomoc

Menorágia je nadmerne silné a dlhé menštruačné krvácanie. Ide o stratu viac ako 80 ml krvi za cyklus alebo menštruáciu trvajúcu dlhšie ako 7 dní. Žena často nedokáže vstrebať takéto množstvo krvi bežnými pomôckami.

Príčinou môže byť hormonálna nerovnováha, myómy, polypy či poruchy zrážanlivosti krvi. Silná menštruácia vedie k riziku anémie (chudokrvnosti). Prejavuje sa výraznou únavou, slabosťou, bledosťou a zadýchanosťou.

Ak sa u ženy objaví menštruačné krvácanie, ktoré trvá dlhšie ako 7 dní alebo je nezvyčajne silné (presiakne vložku či tampón za 1–2 hodiny), je dôležité vyhľadať lekársku pomoc. 

Rovnako by mala spozornieť, ak sa objavia príznaky anémie, ako sú únava, bledosť, mdloby alebo búšenie srdca, pretože to môže signalizovať nadmernú stratu krvi.

Ďalším varovným signálom sú veľké krvné zrazeniny v menštruačnej krvi. Ak sa silné krvácanie objaví náhle alebo sa postupne zhoršuje, je nevyhnutné situáciu riešiť s odborníkom.

Liečba menorágie závisí od príčiny. Môžu sa nasadiť hormonálne lieky na reguláciu cyklu, lieky na podporu zrážanlivosti či doplnky železa. V prípade myómov či polypov je niekedy potrebný chirurgický zákrok.


Predmenštruačný syndróm (PMS) a tipy na zmiernenie príznakov

PMS je súbor fyzických a psychických príznakov, ktoré sa objavujú 7–10 dní pred menštruáciou a s nástupom krvácania ustupujú. Je spôsobený hormonálnymi zmenami v luteálnej fáze cyklu a patrí medzi poruchy menštruačného cyklu.

Medzi najčastejšie prejavy PMS patrí bolestivosť a napätie prsníkov, nadúvanie, bolesti brucha, hnačka či zápcha. Ženy môžu tiež pociťovať zmeny na pokožke, ako je výskyt akné a mastnej pleti.

PMS sa často spája aj s výkyvmi nálad, plačlivosťou, úzkosťou a podráždenosťou. Ďalšími bežnými príznakmi sú únava, poruchy spánku a bolesti hlavy. Niektoré ženy môžu počas tohto obdobia pociťovať intenzívnu túžbu po určitých jedlách a mať sklon k prejedaniu sa.

Hoci príznaky PMS môžu byť nepríjemné a ovplyvňovať kvalitu života, existujú rôzne spôsoby, ako ich zmierniť, vrátane úpravy životosprávy, cvičenia a v prípade potreby aj konzultácie s lekárom.

Pravidelné cvičenie zlepšuje náladu vďaka endorfínom a pomáha s opuchmi. Tiež je vhodná zdravá vyvážená strava, obmedzenie kofeínu, alkoholu, soli a cukrov. Netreba zabudnúť ani na dostatok spánku, relaxačné techniky ako dychové cvičenia či meditácia.

Bylinkové čaje (ľubovník, mäta, chmeľ ) a doplnky stravy s horčíkom, vitamínom B6 a omega–3 mastnými kyselinami vedia tiež ulahodiť. PMS pomáha lepšie zvládnuť aj známa „ženská bylinka“ pupalka, najčastejšie býva dostupná vo forme oleja.


Nepravidelný cyklus a kedy je potrebné riešiť s lekárom

Menštruačný cyklus sa považuje za pravidelný, ak sa dĺžka jednotlivých cyklov líši maximálne o 7–10 dní. U dospievajúcich dievčat a žien v perimenopauze sú výkyvy bežné. No náhla zmena rytmu krvácania, vynechanie menštruácie či výrazne nepravidelné periódy si vyžadujú pozornosť lekára. Príčinou môžu byť napríklad:

  • Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS) – hormonálna porucha s tvorbou cýst na vaječníkoch.
  • Poruchy štítnej žľazy – hypofunkcia či hyperfunkcia štítnej žľazy narúša menštruačný cyklus.
  • Vysoká hladina prolaktínu – hormón prolaktín blokuje ovuláciu, jeho nadbytok spôsobuje poruchy cyklu.
  • Nízka telesná hmotnosť a podvýživa – telo šetrí energiu potlačením menštruačného cyklu.
  • Stres, nadmerná fyzická aktivita, nádorové ochorenia reprodukčných orgánov

Nepravidelný cyklus sa rieši podľa vyvolávajúcej príčiny. Niekedy stačí úprava životného štýlu, inokedy je potrebná medikamentózna liečba či operačný zákrok.

spokojná tehotná relaxujúca mladá žena v posteli freepik 1200x800Zdroj foto: www.freepik.com

Tehotenstvo a menštruácia

Tehotenstvo a menštruácia sú úzko prepojené témy. Menštruačný cyklus pripravuje ženské telo každý mesiac na možné tehotenstvo. Ak k oplodneniu a uhniezdeniu embrya nedôjde, nastáva menštruácia. Akonáhle však žena otehotnie, jej menštruačné cykly sa zastavia až do pôrodu.

Poďme sa bližšie pozrieť na súvislosti medzi menštruáciou a tehotenstvom a čo sa deje v tele ženy v tomto období.

Počatie a uhniezdenie embrya

K počatiu dochádza, keď spermia oplodní zrelé vajíčko v ampulárnej časti vajcovodu, zvyčajne 12–24 hodín po ovulácii. Oplodnené vajíčko sa postupne delí a putuje vajcovodom do maternice. Tento proces trvá zhruba 3–4 dni.

V maternici sa embryo uhniezdi do pripravenej výstelky (endometria) a začne produkovať hormón hCG (ľudský choriový gonadotropín). HCG signalizuje tehotenstvo a udržuje produkciu progesterónu zo žltého telieska. Vďaka tomu sa nevyvolá menštruácia a tehotenstvo môže pokračovať.

Vynechanie menštruácie ako príznak tehotenstva

Vynechaná menštruácia je často prvým príznakom tehotenstva, ktorý ženu upozorní, že môže byť tehotná. Ak uplynulo viac ako 28 dní od poslednej menštruácie a nedostavilo sa krvácanie, je na mieste urobiť si tehotenský test. Ten zisťuje prítomnosť hCG v moči. 

Hladina hCG stúpa každých 48–72 hodín, preto je test spoľahlivejší s každým dňom oneskorenej menštruácie. Okrem vynechania menštruácie môžu na tehotenstvo upozorniť aj ďalšie skoré príznaky ako citlivosť prsníkov, únava, nevoľnosť, časté nutkanie na močenie.

Menštruácia v tehotenstve

Hoci v tehotenstve menštruácia normálne nenastáva, môže sa objaviť iné krvácanie. V prvom trimestri zažíva krvácanie až 25 % žien. Väčšinou ide o implantačné krvácanie okolo času očakávanej menštruácie, ktoré je spôsobené uhniezdením embrya do výstelky maternice.  

Býva slabšie ako menštruácia a trvá len pár dní. Niekedy sa objaví aj krvácanie po pohlavnom styku kvôli prekrveným a citlivým čapíkom.

Silnejšie krvácanie môže byť príznakom potratu, mimomaternicového tehotenstva alebo mola tehotenstva. Vždy je potrebné krvácanie v tehotenstve konzultovať s lekárom alebo navštíviť zdravotnú kliniku.

Návrat menštruácie po pôrode

Po pôrode sa menštruačný cyklus postupne obnovuje. Ak žena nedojčí, môže sa prvá menštruácia objaviť už 6–8 týždňov po pôrode. U dojčiacich žien je návrat menštruácie individuálny.

Vplyvom hormónu prolaktínu, ktorý sa tvorí pri dojčení, môže byť menštruácia potlačená niekoľko mesiacov až rok. Po ukončení dojčenia sa cyklus zvyčajne do pár mesiacov upraví. Prvé menštruácie po pôrode bývajú často nepravidelné a môžu byť sprevádzané silnejším krvácaním a kŕčmi. Do pol roka by sa mal cyklus ustáliť.

Dovtedy je potrebné rátať s možnosťou otehotnenia aj pri dojčení.


Sex a menštruácia

Sex počas menštruácie je úplne bezpečný a normálny, pokiaľ s tým obaja partneri súhlasia. Neexistujú žiadne zdravotné riziká. Každá žena však prežíva svoje periódy inak a rovnako sa líšia aj preferencie ohľadom sexu počas menštruácie.

Znížená alebo zvýšená chuť na sex

Hormonálne zmeny počas menštruácie môžu u niektorých žien viesť k poklesu libida a túžby po sexe. Dôvodom môže byť aj fyzický diskomfort, bolesti či únava sprevádzajúce periódu. Naopak iné ženy pociťujú zvýšenú chuť na sex práve počas menštruácie, vďaka zvýšenej hladine estrogénu a prekrveniu panvových orgánov.

Bolesť a diskomfort

Menštruačné kŕče, bolesti hlavy, citlivosť prsníkov či celková únava môžu znižovať pohodu a chuť na sex. Niektoré polohy môžu byť počas menštruácie nepohodlné. Komunikácia s partnerom a ohľaduplnosť k pocitom ženy je v tomto období kľúčová.

Obavy z "neporiadku"

Ženy aj ich partneri môžu mať psychické zábrany a obavy zo špinenia počas sexu v období menštruácie. Tieto obavy sa dajú prekonať vzájomnou dôverou, otvorenými rozhovormi a praktickými opatreniami ako použitie uteráka či sprchovanie pred alebo po sexe.

Možnosť otehotnenia počas menštruácie

Aj keď je pravdepodobnosť otehotnenia počas menštruácie nízka, nie je nulová. Pre spoľahlivú ochranu pred neplánovaným počatím je potrebné používať kondómy alebo inú antikoncepciu. Menštruácia nie je spoľahlivou metódou antikoncepcie sama o sebe.

Alternatívne praktiky

Ak sa žena alebo pár nechcú venovať vaginálnemu styku počas menštruácie, môžu skúmať iné formy intimity a uspokojenia – vzájomné masáže, orálny sex, manuálna stimulácia a pod. Dôležité je rešpektovať priania a hranice oboch partnerov.

 


Zaujímavosť: Ľudia s rôznymi ochoreniami môžu pociťovať problémy aj v intímnom živote.
Viete, ako môže poškodenie obličiek ovplyvniť sexualitu a ako si užívať zdravé partnerské vzťahy aj na dialýze?


 

Menštruácia prirodzene vplýva na sexuálny život ženy, no nemusí byť prekážkou pre naplnený intímny život. Kľúčom je poznať svoje telo a jeho potreby, otvorene komunikovať s partnerom a nájsť spôsob, ktorý obom vyhovuje.

 

spokojna zena doma freepik 1200x800Zdroj foto: www.freepik.com

Životospráva počas menštruácie

Správna životospráva je dôležitá pre celkové zdravie a pohodu v každom období života ženy. Počas menštruácie, kedy telo prechádza hormonálnymi zmenami a stratou krvi, je obzvlášť potrebné dbať o svoje fyzické aj psychické blaho. 

Vhodná strava a pitný režim

Počas menštruácie by strava mala byť vyvážená, pestrá a bohatá na živiny, ktoré telo potrebuje pre obnovu stratenej krvi a hladín železa.  

  • Vhodné sú potraviny bohaté na železo ako červené mäso, špenát, fazuľa, tofu, sušené marhule.
  • Pre lepšie vstrebávanie železa vyhľadávajte zdroje vitamínu C, napríklad citrusy, paprika alebo brokolica.
  • Konzumáciou komplexných sacharidov si zabezpečíte stálu hladinu energie – celozrnné pečivo, ryža, cestoviny, ovsené vločky.
  • Zdravé tuky sú dôležité pre tvorbu hormónov. Tie sa nachádzajú v potravinách, ako sú orechy, semienka, avokádo či losos.
  • A v neposlednom rade probiotické potraviny pre črevnú rovnováhu: jogurt, kefír, kyslá kapusta, kimchi. Vhodné je tiež užívanie doplnkov výživy s probiotikami a prebiotikami.

Naopak lepšie je obmedziť kofeín, alkohol, sladené a mastné jedlá, ktoré môžu zhoršovať opuchy a kŕče. Dôležitý je aj dostatok pitného režimu, ideálne čistej vody alebo nesladených bylinkových čajov. Voda pomáha predchádzať bolestiam hlavy, únave a zápche, ktoré menštruáciu často sprevádzajú.

Cvičenie a pohybové aktivity 

Hoci sa počas menštruácie mnohým ženám nechce športovať, primeraný pohyb môže zmierniť menštruačné bolesti a zlepšiť náladu. Cvičenie podporuje prekrvenie, uvoľňuje svalové napätie a zvyšuje hladinu endorfínov.

Vhodné sú najmä jemnejšie aktivity, ako je joga, pilates či strečing. Dobre padne aj plávanie alebo nenáročná chôdza.

Dôležité je cvičiť s mierou a rešpektovať svoje telo. Ak sa necítite dobre, radšej si doprajte oddych. Necvičte pri silných bolestiach alebo pri špecifických problémoch ako endometrióza – pohyb by ich mohol zhoršiť. 

Spánok a odpočinok

Dostatok kvalitného spánku je počas menštruácie nesmierne dôležitý. Pomáha telu zregenerovať sa, podporuje tvorbu hormónov a priaznivo pôsobí na náladu. Spánková deprivácia naopak zhoršuje únavu, podráždenosť a bolesti.  

Ak máte problém zaspať pre bolesti alebo stres, môžu pomôcť relaxačné techniky, bylinkové čaje alebo esenciálne oleje s upokojujúcim účinkom ako napríklad levanduľa, geránium, bergamot, citrón, santalové drevo, mäta a pod.

Zvládanie stresu a relaxačné techniky

Stres môže zhoršovať priebeh menštruácie a naopak, menštruačné ťažkosti môžu byť zdrojom stresu. Preto je dobré naučiť sa efektívne zvládať stresové situácie pomocou relaxačných techník, ako sú:

  • hlboké brušné dýchanie
  • progresívna svalová relaxácia
  • meditácia všímavosti (mindfulness)
  • vizualizácia príjemných scenérií
  • modlitba alebo duchovné aktivity podľa viery
  • jemná masáž s esenciálnymi olejmi
  • relaxačná hudba, spev, maľovanie


Dôležité je nájsť si každý deň chvíľku len pre seba, venovať sa aktivitám, ktoré prinášajú radosť a pokoj. Zdieľanie pocitov s blízkymi ľuďmi tiež pomáha uvoľniť napätie. V prípade silných menštruačných bolestí alebo výkyvov nálad neváhajte vyhľadať lekára.

Záver

Starostlivosť o seba počas menštruácie zahŕňa všetky oblasti životosprávy. Správna výživa, primeraný pohyb, kvalitný spánok a zvládanie stresu vytvárajú priestor pre bezproblémový priebeh menštruačného cyklu a celkovú telesnú aj duševnú pohodu. Nájdite si systém, ktorý vyhovuje vášmu telu a vašim potrebám. Ak sa objavia pretrvávajúce ťažkosti, nebojte sa požiadať o radu odborníka.

 

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s: 

PoctiveSEO: Zoznámte sa so SEO a naučte sa ho využiť vo svoj prospech: Od základov po najdôležitejšie faktory

Autorka článku: Mgr. Radka Žiaková, Obsahová špecialistka z PoctiveSEO na zdravotné a odborné témy, majiteľka e-shopu Zdravoradka.sk

Copyediting: Gabriela Volfová

O autorke:

Som magisterka sociálnych štúdií so záujmom o zdravý životný štýl. Moje vedomosti a praktické skúsenosti čerpám nielen z akademického prostredia, ale aj z neustáleho učenia a objavovania nových vecí.
Ako vyštudovaná zdravotná sestra a majiteľka zdravotného webu sa snažím s láskou a odbornosťou šíriť osvetu o zdravej výžive a životnom štýle. Zároveň skúmam nové možnosti v oblasti duševného zdravia a pohody.Mám blízko nielen k ľuďom, ale aj k zvieratám a prírode, čo odráža môj celostný prístup k životu. Moje články ponúkajú bohatú mozaiku najnovších vedeckých poznatkov prepletených s osobnými skúsenosťami. Poskytujú čitateľom cenné informácie a inšpirujú k pozitívnym zmenám pre lepšie zdravie a celkovú pohodu.


Zdroje:

https://bagniari.com/stravovani-v-kontextu-zenskeho-zdravi/

https://www.zdravie.sk/clanok/55726/sex-pocas-menstruacie-je-to-bezpecne
https://www.mojamenstruacia.sk/
https://www.solen.cz/pdfs/int/2009/09/09.pdf
https://www.venira.sk/blog/menstruacia-ako-prirodzena-sucast-kazdej-zeny/
https://bagniari.com/proc-az-90-zen-trpi-pms/