Netradičné jedlé oleje. Už ste o nich počuli?

O olejoch a ich využití v strave nájdete informácií dostatok. Nemyslím tým oleje používané bežne- teda slnečnicový, repkový alebo olivový.

Mám na mysli oleje iné, síce zdravšie, ale paradoxne menej známe. Tekvicový, ľanový, cédrový, rakytníkový, z čiernej rasce… 

Spoločný majú pôvod:

ich zdrojom sú semená rastlín, ktoré sa za studena lisujú a produktom je olej obsahujúci vitamíny a látky potrebné pre náš organizmus. Niektoré sú vhodné  na vonkajšie aj vnútorné použitie a iné len na vnútorné. Každý z nich má svoje cieľové miesto v ľudskom tele, kam prináša prospech.

10-Best-and-Worst-Oils-for-Your-Health-RM-722x406

Žalúdok, črevá a trávenie:

Kráľom je ľanový olej, nakoľko semienka ľanu siateho obsahujú veľa slizu. Ten obaľuje sliznicu vystieľajúcu vnútornú stenu žalúdka a čriev a tak chráni pred zápalom aj upravuje stolicu. Stačí ho pridať napríklad do šalátu alebo 3x denne užiť čajovú lyžičku.

Druhým pomocníkom tráviaceho traktu je olej z tekvicových semien.

Imunita, prechladnutia:

Osobne jednoznačne odporúčam olej rakytníkový. Je vhodný už pre deti od troch rokov a ak sa užíva preventívne, t.j  1 čajová lyžička ráno, dokáže telo zásobiť dostatočným množstvom vitamínu C, ktorý si v organizme s infekciami efektívne poradí. Ani rozvinuté ochorenie nemusí byť strašiakom. Rakytníkový olej veľmi dobre odhlieňuje. Je vhodný na drobné poranenia – má protizápalový efekt a urýchľuje hojenie. A dôkladne Vás pripraví na horúce leto, lebo obsahuje karotenoidy, ktoré zabezpečia rovnomerné opálenie. Viac o karotenoidoch sa dozviete na tomto článku.

Olej z čiernej rasce má takisto protizápalové účinky a je dobrým pomocníkom pri ochoreniach spôsobených vírusmi, keď antibiotiká nezaberajú. Nezabudnite naň v čase, keď organizmus trápia plesňové ochorenia (leto a častá návšteva kúpalísk), lebo má aj antimykotické účinky.

Cédrový olej je výnimočný nielen tým, že posilňuje celkovú obranyschopnosť organizmu, ale aj tým, že ako jeden z mála dobre chutí a prospieva kráse, lebo obsahuje množstvo vitamínu E. Tento vitamín je známy antioxidant, ktorý zabraňuje starnutiu pokožky.

Pečeň

Ako špecifický orgán v našom tele si zaslúži pozornosť a ochranu – veď odbúrava z tela toxické látky a stará sa o poriadok. Vhodný je tekvicový olej alebo špeciálne olej zo semien ostropestreca mariánskehoktorý obsahuje sylimarín.

Na záver Vám ponúkame aspoň jeden recept na využitie rakytníkového oleja v kuchyni:

Mrkvovo-jablkový šalát

Suroviny: 300 g postrúhanej surovej mrkvy, 2 jablká, 1 čl cukru, 1čl citrónovej šťavy, soľ podľa chuti , 2 PL rakytníkového oleja, petržlenová vňať.

Postup: všetky suroviny zmiešame v miske, zalejeme rakytníkovým olejom, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s pečivom.

DOBRÚ CHUŤ A VEĽA ZDRAVIA

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie