Voda. Stále so sebou a bezpečne. 

Keď som si začala robiť prieskum ku tomuto článku, priznám sa, že som bola priam znechutená tým, čo pijeme. Bolo mi jasné, že globálny problém s plastami je veľký, ale nevedela som, v akej miere sa plasty nachádzajú v balenej vode. Hlavne v tej, čo si kupujeme v plastových fľašiach. Mám kamarátku, ktorá sa nenapije žiadnej vody, ktorá je v plaste, už mi je jasné prečo.

empty_water_bottles-compressor

foto zdroj.

Veľa ľudí sa tomu smeje a nakupuje si vodu v plastových fľašiach a myslí si, že je lepšia, ako tá čo nám doma tečie litrami z kohútikov, alebo vyviera priamo zo zeme v susednej dedine. Opak je však pravdou. Poďme sa pozrieť na fakty z najväčšej štúdie, ktorú som na internete našla.  

Štúdia od Frontiers in Chemistry analyzovala 259 fliaš balenej vody rôznych značiek, ktoré sú bežne dostupné vo väčšine krajín sveta. Zistila, že 93% obsahuje syntetické čiastočky polymérov. Taktiež uvádzajú, že niektoré častice neboli ani také malé a boli viditeľné bez lupy alebo mikroskopu. Najhoršie z porovnania vyšla značka Nestlé Pure Life, ktorej voda obsahovala viac ako 10 000 mikroplastov na liter. 

Times v článku o danej štúdii tiež uvádza, že mikroplasty boli nájdené aj vo vzduchu nad Pyrenejami a s podzemnej vode v USA, ktoré je známe nadmernou konzumáciou a nákupmi vody v plastových fľašiach. 

V dnešnej dobe nájdete online veľa štúdií a filmov o tom ako našej planéte a teda nám samotným plasty škodia. Už máme aj evidenciu, že ich konzumácia zabíja zvieratá v prímorských oblastiach. Nie je to teda len o recyklácií ale aj o tom z akých zdrojov a obalov sa potraviny rozhodneme konzumovať. 

Zaujímalo ma aj, či je bezpečné nosiť si vodu v plastovej fľaši, v ktorej si bežne v obchode vodu kúpime. Nielen že je nebezpečné ohrievanie vody v plaste ale objavila som aj ďalší dôvod. Po intenzívnom hľadaní som narazila na štúdiu, ktorá poukazuje na to, že samotná fľaša by pri opätovnom používaní vodu znečisťovať plastami nemala, ale samotný uzáver na fľašu nie je vyrobený na opakované používanie a po dlhšom čase sa priamo z uzáveru odlupujú maličké čiastočky plastov. 

My v Herbatica milujeme čistú vodu a sami si ju chodíme naberať z prameňa v obci Lúka pri Piešťanoch. Keď sme sa rozhodovali o zaradení znovupoužitelných flašiek bola našou jasnou voľbou značka Klean Kanteen, ktorá k materiálom na výrobu opakovateľne použiteľných fliaš pristupuje zodpovedne a s ohľadom na zdravý životný štýl a prírodu. Hlavné hodnoty značky sú aby ich produkty vydržali, čo najdlhšie a nemuseli sa teda poškodené vyhadzovať, preto Klean Kanteen uviedla na trh 4x odolnejší materiál ako používala v minulosti. Taktiež sú ich produkty vyrobené s najvyššími štandardmi pre ľudské zdravie. Viac informácii o tejto značke nájdete tu. 

kk1-compressor

foto zdroj.

Na leto a na zimu sú neskutočne praktické flašky s izolačnou vrstvou. Sama som si ich veľakrát odskúšala na horách alebo na letných festivaloch. V lete na ceste v aute vám voda vydrži chladná aj dva dni. Podľa veľkosti a vlastnosti produktov si viete pozrieť ako dlho daný produkt teplo alebo chlad udrží. Osobne si myslím, že tieto fľaše nie sú len zdravou alternatívou na skladovanie nápojov, ale sú aj neskutočne štýlové a praktické. Toto je môj favorit. Takisto radi využívame ich termonádobu na jedlo, ktorú máme pre nášho syna na každej ceste. 

KK-compressor

foto zdroj.

Na záver moje odporúčania ako piť zdravú a čistejšiu vodu. 

  1. Vyhýbať sa vode z plastovej fľaše - uprednostniť tú z kohútika (V bezpečných krajinách. V takej Indii by som uprednostnila vypiť trochu plastu).
  2. Skladovať vodu vo fľašiach z bezpečných materiálov. 
  3. Pri vode z kohútika si vodu filtrovať, napríklad šungitom, ktorý z vody absorbuje nebezpečné látky. 
  4. Nájsť si vo svojom okolí prameň a chodiť si po vodu. My máme vo svojom okolí úžasný prameň v dedine Lúka. Na Slovensku aj v zahraničí je ich neskutočne veľa, stačí si len vybrať ktorý Vám bude chutiť. Vodu si čapujeme do skla a do Klean Kanteen flaší. 

Napiť sa chutnej a zdravej vody je na nezaplatenie, lebo kde je voda, tam je život. 

Nazdravie!

Článok pre Vás pripravila Pavla. 

foto_Pavla1