Ako sa opaľovať bezpečne. Tipy a triky.

Veľa ľudí v mojom okolí si spája leto so slnkom a teda krásnou hnedou pokožkou. Avšak málo kto z nich vie ako sa o pokožku počas opaľovania starať, čo vlastne znamená SPF a z čoho sa skladá slnečné žiarenie, poprípade aké máme druhy opaľovacích krémov. Takisto aký krém si vybrať ku akému druhu pokožky a podobne. 

Pre mňa osobne je zdravie mojej pokožky dôležitejšie ako krásna hnedá pleť. Verím, že by tak malo byť pre každého. Koža je náš najväčší orgán, ktorý nám slúži a chráni nás náš celý život a preto by sme sa o ňu mali starať, a teda aj k pobytu na slnku treba pristupovať obozretne. 

Aj tu platí, menej je viac. Viac kratších pobytov na slnku, ideálne mimo obedňajších hodín, nám menej škodí a pokožka takisto získa prirodzený bronz. Pri dlhšom pobyte na slnku je najlepšie čo najväčšiu časť tela zakryť tenkou vrstvou oblečenia, ideálne bielou aby nám nebolo teplo. Týmto doprajeme telu a pokožke dostatočnú hydratáciu. 

Dosť bolo teda mojich osobných rád, každé telo je iné a takisto sa inak správa pri vystavení slnečnému žiareniu. Podme sa pozrieť na fakty. 

Screenshot_20190612_130428-compressor

SPF faktor a teda “Sun Protecting Factor” popisuje ochranný faktor voči slnečnému žiareniu. Vyjadruje schopnosť opaľovacieho prípravku zachytiť UVB žiarenie po nanesení 2mg prípravku na cm2 pokožky. V priemere približne 32g prípravku na celé telo. Takisto nám toto číslo pomáha učiť koľko času na slnku môžeme po nanesení prípravku stráviť. Jednoducho čím vyššie SPF tým nás ochráni dlhšiu dobu. Všetko však závisí aj od typu pokožky. 

Opálenie pokožky zabezpečuje pigment melanín, ktorý nás chráni pred ultrafialovým žiarením. Pri porozumení svojho fototypu pokožky si vieme vybrať ideálnu starostlivosť pri pobyte na slnku. 

Fototyp 1: svetlá pokožka, ktorú majú zvyčajne blond alebo ryšavý ľudia so sklonom ku veľmi rýchlej reakcii na slnečné žiarenie. Rýchlo červenajú a preto by sa mali úplne vyhýbať slnku alebo byť vo veľkej miere zahalený. Takisto voliť najvyššie stupne SPF. 

Fototyp 2: svetlá pokožka so sklonom ku nežiaducej reakcii na slnko, už menej ako pri fototype 1, ale stále sa neodporúča dlhý pobyt na slnku.

Fototyp 3: ľudia s tmavými vlasmi a snedou pokožkou, pri opaľovaní minimálne alebo žiadne nežiaduce účinky. 

Screenshot_20190526_124806-compressor

Správne zvolená starostlivosť podľa typu pokožky a minimálne zdržiavanie sa na slnku počas je teda základ. Opaľovací krém sa odporúča nanášať každé 2 hodiny. Opaľovacie krémy rozdeľujeme na tie s minerálnym ochranným filtrom a chemickým ochranným filtrom, poprípade krémy s kombináciou dvoch spomínaných filtrov. 

FYZIKÁLNE (MINERÁLNE) FILTRE

Aktívne látky z krému sa po nanesení na pokožku správajú ako zrkadlo a teda odrážajú UV žiarenie, ktoré nepreniká do kože. Pôsobia hneď po aplikácií a nevstrebávajú sa do organizmu sú teda vhodné aj pre deti a ľudí s citlivou pokožkou. Väčšinou na pokožke zanechávajú biely film. 

CHEMICKÉ FILTRE

Tieto opaľovacie krémy tvoria látky vytvárajúce chemickú reakciu a menia UV lúče na teplo. Je potrebné ich naniesť aspoň 20 minút pred pobytom na slnku. Pri velmi citlivej pokožke môže dôjsť k začervenaniu. 

KOMBINOVANÉ PRÍPRAVKY

Obsahujú obidva spomínané filtre, pričom je ten chemický v menšej miere, čím je menší alergénny potenciál.

Krátke rady čoho sa držať pri bezpečnom pobyte na slnku:

  • Vyhýbať sa slnečnému žiareniu s odhalenou pokožkou tela medzi 11-15:00
  • Vybrať si správny SPF faktor pri čom myslieť na dĺžku času na slnku a fototyp svojej pokožky. 
  • Počas pobytu na slnku opakovať aplikáciu prípravku na opaľovanie cca každé 2 hodiny. 
  • Myslite na dostatočnú hydratáciu a použitie upokojujúcich prípravkov po opaľovaní. 

Po opaľovaní je ideálne pleť dostatočne hydratovať. Ak si chcete udržať bronz čo najdlhšie môžete skúsiť aj ošetrenie pokožky peelingom, ktorý zbaví vašu pokožku odumretých buniek alebo špeciálnou starostlivosťou agánovým olejom. 

Verím, že som vás v starostlivosti o pleť a pobyte na slnku inšpirovala a leto zvládnete bez začervenanej a spálenej pokožky. 

Článok pripravila Pavla. 

foto_Pavla1