Ako sa opaľovať bezpečne. Tipy a triky.

Veľa ľudí v mojom okolí si spája leto so slnkom a teda krásnou hnedou pokožkou. Avšak málokto z nich vie, ako sa o pokožku počas opaľovania starať, čo vlastne znamená SPF a z čoho sa skladá slnečné žiarenie, poprípade aké máme druhy opaľovacích krémov. Taktiež nie každému je jasné, aký krém si vybrať ku akému druhu pokožky a podobne. 

Pre mňa osobne je zdravie mojej pokožky dôležitejšie ako krásna hnedá pleť. Verím, že tak by to malo byť pre každého. Koža je náš najväčší orgán, ktorý nám slúži a chráni nás náš celý život a preto by sme sa o ňu mali starať, a teda aj k pobytu na slnku treba pristupovať obozretne. 

Aj tu platí, menej je viac. Viac kratších pobytov na slnku, ideálne mimo obedňajších hodín, nám škodí menej a pokožka rovnako získa prirodzený bronz. Pri dlhšom pobyte na slnku je najlepšie čo najväčšiu časť tela zakryť tenkou vrstvou oblečenia, ideálne bielou, aby nám nebolo teplo. Týmto doprajeme telu a pokožke dostatočnú hydratáciu. 

Dosť bolo teda mojich osobných rád, každé telo je iné a takisto sa inak správa pri vystavení slnečnému žiareniu. Poďme sa pozrieť na fakty. 

bionnex prírodné prípravky pre zdravé opaľovanie

Zdroj foto: vlastný archív

Čo je to SPF?


SPF
faktor a teda “Sun Protecting Factor” popisuje ochranný faktor voči slnečnému žiareniu. Vyjadruje schopnosť opaľovacieho prípravku zachytiť UVB žiarenie po nanesení 2mg prípravku na cm2 pokožky. V priemere približne 32g prípravku na celé telo. Takisto nám toto číslo pomáha učiť koľko času na slnku môžeme po nanesení prípravku stráviť. Jednoducho čím vyššie SPF,  tým nás ochráni dlhšiu dobu. Všetko však závisí aj od typu pokožky. 

Opálenie pokožky zabezpečuje pigment melanín, ktorý nás chráni pred ultrafialovým žiarením. Pri porozumení svojho fototypu pokožky si vieme vybrať ideálnu starostlivosť pri pobyte na slnku. 

Fototyp 1

Svetlá pokožka, ktorú majú zvyčajne blond alebo ryšaví ľudia so sklonom ku veľmi rýchlej reakcii na slnečné žiarenie. Rýchlo červenajú a preto by sa mali úplne vyhýbať slnku alebo by mali byť vo veľkej miere zahalení. Vhodné sú ochranné prostriedky s čo najvyšším stupňom SPF. 

Fototyp 2

Ssvetlá pokožka so sklonom ku nežiaducej reakcii na slnko, už menej ako pri fototype 1, ale stále sa neodporúča dlhý pobyt na slnku.

Fototyp 3

Ľudia s tmavými vlasmi a snedou pokožkou, pri opaľovaní majú minimálne alebo žiadne nežiaduce účinky.

 

prírodný dedodorant 
Zdroj foto: vlastný archív

Správne zvolená starostlivosť podľa typu pokožky a minimálne zdržiavanie sa na slnku počas obeda je teda základ. Opaľovací krém sa odporúča nanášať každé 2 hodiny. Opaľovacie krémy rozdeľujeme na tie s minerálnym ochranným filtrom a chemickým ochranným filtrom, prípadne krémy s kombináciou dvoch spomínaných filtrov. 

FYZIKÁLNE (MINERÁLNE) FILTRE

Aktívne látky z krému sa po nanesení na pokožku správajú ako zrkadlo a teda odrážajú UV žiarenie, ktoré nepreniká do kože. Pôsobia hneď po aplikácií a nevstrebávajú sa do organizmu sú teda vhodné aj pre deti a ľudí s citlivou pokožkou. Väčšinou na pokožke zanechávajú biely film. 

CHEMICKÉ FILTRE

Tieto opaľovacie krémy tvoria látky vytvárajúce chemickú reakciu a menia UV lúče na teplo. Je potrebné ich naniesť aspoň 20 minút pred pobytom na slnku. Pri veľmi citlivej pokožke môže dôjsť k začervenaniu. 

KOMBINOVANÉ PRÍPRAVKY

Obsahujú obidva spomínané filtre, pričom je ten chemický v menšej miere, čím je menší alergénny potenciál.

 

TIPY NA OPAĽOVACIE PRÍPRAVKY S PRÍRODNÝM ZLOŽENÍM S SPF NÁJDETE TU.

 

Krátke rady, čoho sa držať pri bezpečnom pobyte na slnku:

  • Vyhýbať sa slnečnému žiareniu s odhalenou pokožkou tela medzi 11-15:00 hod.
  • Vybrať si správny SPF faktor, pri čom je potrebné myslieť na dĺžku pobytu na slnku a fototyp svojej pokožky. 
  • Počas pobytu na slnku opakovať aplikáciu prípravku na opaľovanie cca každé 2 hodiny. 
  • Dbať na dostatočnú hydratáciu a použitie upokojujúcich prípravkov po opaľovaní. 

Po opaľovaní je ideálne pleť dostatočne hydratovať. Ak si chcete udržať bronz čo najdlhšie môžete skúsiť aj ošetrenie pokožky peelingom, ktorý zbaví vašu pokožku odumretých buniek alebo si doprajte špeciálnu starostlivosť s arganovým olejom. 


A úplne na záver mám pre vás ešte jeden tip
:

Keďže slnečné lúče a stúpajúce teploty spôsobujú aj to, že sa v lete viac potíme, mať kvalitný deodorant už je takmer nevyhnutnosť. Ako však nájsť taký, ktorý bude nielen zdravotne nezávadný, nebude obsahovať škodlivé chemikálie, bude pekne voňať, nebude brániť poteniu a zároveň bude fakt účinný?
Pri citlivej pokožke, ktorá prehnane reaguje aj na niektoré bežné kozmetické zložky, je to celkom problém.
Možno ste už aj vy vyskúšali viaceré, no ani jeden nesplnil vaše očakávania... Bol som na tom podobne, až som sa raz dal šancu tomuto minerálnemu deodorantu z kamenca. Výsledok ma úprimne prekvapil – on naozaj funguje! A nielen dočasne! Je na ňom super to, že sa dá použiť na rôzne časti tela, okrem podpazušia napríklad aj na nohy. Nezanecháva žiadne biele fľaky, má neutrálnu vôňu, je preto vhodný pre ženy aj pre mužov. Obľúbila si ho už aj moja manželka 😊. Tá ale viac preferujte tento kryštálový deodorant v spreji s jemnou vôňou pivónie.

A ak sa vám stane, že vás vôňa omrzí, na výber sú aj iné druhy – jantár a santalové drevo. V prípade, že vám vône v deodorante prekážajú úplne, ani to nie je žiadny problém – čistý kamenec je neutrálny, bez vône; v tuhej forme alebo vo forme spreja  pre praktickejšiu aplikáciu.

 

Viac o mojej osobnej skúsenosti s deodorantom z kamenca sa dočítate v tomto článku.

 


Tak čo, ešte stále ste nenašli svojho favorita? Nezúfajte, mám tu pre vás ešte jeden tromf:

Môj tohtoročný nový objav je značka Bionnex. Tento výrobca, okrem toho, že ponúka pestrý výber prípravkov na opaľovanie ( a mnohé ďalšie produkty, ktoré nájdete tiež na Herbatica e-shope ), vyrába aj prírodné deodoranty.
V zložení majú len organické a prírodné zložky a využívajú silu tradičných severských bylín. Sú vhodné pre každý typ pleti a vyrobené s dôrazom na citlivosť pokožky a zdravotnú bezpečnosť. Ich účinky a bezpečnosť sú podložené vedeckými klinickými štúdiami. Majú príjemnú, nevtieravú vôňu, nezabraňujú poteniu, umožňujú pokožke voľne dýchať a zároveň ju vyživujú a pomáhajú aj pri jej regenerácii. Dokonca ak máte problém s hyperpigmentáciou, aj s tým vám vedia pomôcť. Na výber je viacero druhov deodorantov; verím, že si vyberiete a že vás nesklamú.

 

 

Verím, že som vás v starostlivosti o pleť a pobyte na slnku inšpiroval a leto zvládnete bez začervenanej a spálenej pokožky a bez zápachu.

 

Článok si pre vás pripravil Juraj

Copyediting: Gabriela Volfová
Dátum aktualizácie: 25.7.2024

 

Juraj foto medailonik 100x133Juraj Gajdoš, zakladateľ Herbatica

Zakladajúci člen tímu Herbatica.
Od roku 2014 sa venuje prírodnej medicíne, alternatívnym prístupom ku zdraviu, prienikom zdravia a prírody.
Denne testuje na vlastnom tele nové produkty z oblasti liečivých rastlín, húb a produkty, ktoré podporujú prirodzené procesy tela. 

 Kontakt: juraj@herbatica.sk

 

ikona herbatica FBikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)