Esenciálne oleje #5 BERGAMOT

O citrónovom, limetkovom, levanduľovom a tea tree oleji sme sa dozvedeli v minulých článkoch. Dnes sme si pre vás pripravili ďalšiu zo série článkov o esenciálnych olejoch. Vybrali sme veľmi zaujímavý a obľúbený olej - bergamot, ktorý má rozmanité využitie v mnohých smeroch. Jeho koncentrovaná prírodná sila v sebe ukrýva oveľa viac než len svoju vonnú stránku, je možné využiť ho pri starostlivosti o zdravie a krásu, pri terapiách alebo ako súčasť prípravkov pri starostlivosti o domácnosť. Toto komplexné využitie robí z esenciálnych olejov nenahraditeľných pomocníkov.

Výroba esenciálnych olejov je veľmi zložitý proces. Esenciálne oleje používame ako aromaterapiu, ktorá spočíva v uvoľňovaní molekúl, vdýchnutí do pľúc a navodzovaní príjemných pocitov, prípadne použitím priamo na kožu, preto je nutné vyberať si a používať iba kvalitné a prírodné oleje.

Opäť upozorňujeme, že tieto esenciálne oleje NESLÚŽIA NA VNÚTORNÉ POUŽITIE!

alternative-906136_1920

Esenciálny olej BERGAMOT

Bergamot - menej známa, ale veľmi užitočná rastlina pôvodom z Ázie. Patrí do druhu horkých pomarančov a jeho plodom je ovocie so zelenožltou šupkou a citrusovou vôňou. Použitie bergamotu je veľmi rozsiahle, jeho najznámejším produktom je esenciálny bergamotový olej.

Esenciálny olej bergamot sa hojne využíva na aromaterapiu, v liečbe pri ťažkostiach, kozmetike aj domácnosti. Má chladiace a osviežujúce účinky, upokojuje nervový systém a jeho vyvážená vôňa pozitívne ovplyvňuje úzkosti, stres, napätie, depresie a bolesti z hlavy. Užíva sa na liečbu infekcie úst a kože, pri tráviacich ťažkostiach, lieči kašeľ, chrípku a vysokú horúčku, zmierňuje nechuť do jedla a poruchy príjmu potravy. Bergamotový olej je možné použiť aj pri ťažkostiach s vaginálnym výtokom, na kŕčové žily v skorých štádiách, alebo zápaly.

V oblasti kozmetiky sa využíva olej bergamotu ako antiseptikum a na upokojenie podráždenej a problémovej pleti. Napomáha hojeniu a regenerácii pokožky. Esenciálny olej bergamot je možné doma pridávať do bežne používaných čistiacich pleťových vôd a pleťových krémov, ktoré vďaka tomuto oleju získajú liečivé a hojivé vlastnosti a tým pomôžu vášmu boju proti akné. Pri výskyte akné môžete bergamotový olej natierať priamo na podráždené miesta alebo pupienky. Olej bergamot býva hlavnou zložkou vo vodách po holení, účinkuje pri problémoch s lupinami a ekzémami vo vlasoch, pár kvapiek do vami používaného šampónu vám zaručí silnejšie, lesklejšie a zdravšie vlasy. Mnohé z nás trápia nevzhľadné jazvy, vrásky, strie, celulitída, rozdielne tóny pleti, preto je potrebné sa o kožu v týchto miestach starať, potieranie a vmasírovanie krému s bergamotovým olejom pomôže znížiť viditeľné poškodenia kože.

Je potrebné upozorniť, že po použití bergamotového esenciálneho oleja na pokožku nie je vhodné tieto časti tela vystavovať slnečnému žiareniu, pretože má fytotoxické účinky.

Blahodarné účinky bergamotového oleja sa prejavujú v aromaterapii. Citrusová, sladšia, pikantná vôňa duševne očisťuje myseľ a nervový systém. Pár kvapiek oleja bergamotu do aromalampy vám zaistí v miestnosti pokojné a uvoľnené prostredie po náročnom dni, pri relaxácii, pri nervovom vypätí, strachu, úzkosti a uvoľní dýchaciu sústavu pri nádche. Vôňu esenciálneho bergamotového oleja oceníte pri problémoch s nespavosťou, pár kvapiek oleja na vankúš vám zaistí pokojný spánok, stimuluje hormonálnu nerovnováhu a zmierňuje predmenštruačné napätie. Príjemný kúpeľ si spríjemníte pridaním tohto oleja do vane s vodou, uvoľníte svoje telo aj dušu.

bergamot-1554247_1920

 Neviete si dať rady s nepríjemnými pachmi v domácnosti? Či už ide o zápach z cigaretového dymu, spáleného jedla, alebo domácich maznáčikov pomôže vám esencia bergamotového oleja, ktorý preniká do vzduchu, veľmi rýchlo sa rozvonia a zároveň dezinfikuje. Nakvapkajte pár kvapiek oleja bergamotu do fľaše s rozprašovačom, dolejte vodou a vytvorte si vlastný vonný sprej do domácnosti, pre ešte lepšiu vôňu pridajte pár kvapiek oleja mäty. Zvlášť v letnom období si tak vytvoríte osviežujúce prostredie. Potrebujete doma dezinfikovať miesta, kde by ste radi využili prírodnú a šetrnú dezinfekciu? Potom určite zvoľte vodu s prísadou bergamotu. Po pridaní bergamotového oleja do pracieho prostriedku budete mať prevoňanú a dezinfikovanú bielizeň. Z oleja bergamotu si doma ľahko vytvoríte prírodný repelentný prípravok, alebo účinný odpudzovač komárov.

Pár praktických tipov nakoniec:

Vonný sprej

  • 20 kvapiek esenciálneho oleja bergamot
  • 10 kvapiek esenciálneho oleja mäta roľná
  • 250 ml destilovanej vody
  • sklenená fľaša s rozprašovačom

Všetko zmiešajte do sklenenej fľaše s rozprašovačom a používajte ako vonný sprej do miestnosti alebo auta.

Prípravok na celulitídu a strie

Zmiešajte v tégliku všetky uvedené prísady, vzniknutým prípravkom masírujte problémové miesta a potom umyte. Takto používajte každý deň.

Posilňujúca vlasová maska

Do vašej obľúbenej vlasovej masky nakvapkajte olej bergamot a tea tree a používajte pri každom umývaní vlasov. Táto maska zlepší kvalitu vašich vlasov, posilní ich, dezinfikuje pokožku hlavy a odstráni lupiny.

Dezinfekčný prostriedok do domácnosti

Do sklenenej fľaše s rozprašovačom nalejte všetky uvedené suroviny a používajte na čistenie a dezinfekciu povrchov v domácnosti. Takto namiešaný prípravok môžete pridať do práčky tesne pred praním.

Repelentný prípravok

Všetko zmiešajte v sklenenej fľaši s rozprašovačom a používajte ako repelent proti muškám a komárom.

Aromaterapia

najjednoduchší spôsob využitia bergamotového oleja je priame použitie:

  • 5 kvapiek do aromalampy
  • 5 kvapiek do difuzéra
  • 10 kvapiek do kúpeľa
  • 3 kvapky na vankúš
  • 5 kvapiek na doštičku, ktorú umiestnite na kúrenie

Vaša Lenka, odborník na ruskú medicínu a kozmetiku.

 

lenka_profilovka

Prečítajte si aj ďalšie články o esenciálnych olejoch :