Esenciálne oleje #3 LEVANDUĽA

Minulý mesiac sme si pre vás pripravili prvý zo série článkov o esenciálnych olejoch. Konkrétne sme si prebrali citrónový a limetkový esenciálny olej. Keďže ich využitie je naozaj veľmi široké a hlavne účinné, radi by sme vám teraz predstavili ďalšie. Tentoraz sa zameriame na levanduľový esenciálny olej.

Ak náhodou niekto náš článok ešte nečítal, radi by sme pripomenuli, že esenciálne oleje majú veľmi široké spektrum využitia, medzi ktoré patrí napríklad:

  •         aromaterapia pomocou difuzéra, či nad zapálenou sviečkou - výhoda difuzéra oproti zahrievaniu oleja nad sviečkou je napríklad jeho opakované použitie, alebo tiež to, že v difuzéri nie je potrebný otvorený oheň
  •         v domácnosti sa esenciálne oleje javia ako skvelí pomocníci
  •         oleje majú veľmi priaznivý vplyv na naše zdravie - a to ako fyzické, tak aj psychické

a množstvo ďalších výhod, ktoré si teraz predstavíme. Radi by sme však upozornili, že tieto esenciálne oleje NESLÚŽIA NA VNÚTORNÉ POUŽITIE!

Esenciálny olej LEVANDUĽA

Levanduľa - drobná fialová kvetina s veľmi výraznou vôňou. V dnešnej dobe určite nenájdeme človeka, ktorý by levanduľu nepoznal. Táto rastlinka sa stala súčasťou našich záhradiek, je veľmi obľúbená ako pre jej krásu, tak aj pre jej využitie. Jej silice, nazývame ich levanduľový olej, sa využívajú hojne v lekárstve, kozmetike aj v aromaterapii. Všeobecne je možné o levanduli tiež povedať, že je jednou z najuniverzálnejších a najužitočnejších esencií. Avšak pozor, vďaka svojej intenzívnej vôni ju budete buď milovať, alebo nenávidieť. Nie každému totiž táto výrazná vôňa sadne.

lavender-1573026_1920

Jedným z vyššie spomínaných okruhov využitia bola kozmetika. Aké výhody v kozmetike nám levanduľový esenciálny olej prináša? Esenciálny levanduľový olej má antibakteriálne, protizápalové a upokojujúce účinky. Okrem iného tiež zaceľuje jazvy.

Jeho účinky využijú napríklad mladí ľudia, ktorí majú problémy s akné. Levanduľový olej uvoľňuje póry a znižuje zápaly, preto je vhodné primiešať ho do nosného oleja - napríklad kokosového, a nanášať na tvár po umytí a vyčistení. Pokožku upokojí a vydezinfikuje. V akútnom prípade je možné aplikovať kvapku oleja priamo na postihnuté miesto. Keď ešte chvíľu zostaneme pri tvári, určite tento olej oceníme nielen v období puberty, ale aj neskôr, keď sa nám na tvári začnú tvoriť vrásky. Vďaka antioxidačným účinkom pomáha chrániť proti voľným radikálom, ktoré nám spôsobujú jemné línie a vrásky. Určite stojí za vyskúšanie použiť olej na podporu rastu vlasov - 3x týždenne pár kvapôčok vmasírujeme do vlasov a na pokožku hlavy.

Upokojujúce účinky levanduľového oleja využijeme aj v prípade, ak je naša pokožka suchá, šupinatá či dokonca svrbivá - a to aj v prípade ekzémov. Recept, ako si poradiť s ekzémom nájdete na konci nášho článku. Upokojujúce účinky levanduľového esenciálneho oleja určite oceníme aj v lete - hodí sa na spáleniny od slnka, ale aj na štípance od hmyzu - komárov, či ôs a včiel. Pozor - olejček však môžeme použiť aj ako prevenciu proti poštípaniu - dokáže pôsobiť aj ako repelent.

V neposlednom rade by som rada spomenula využitie toho oleja v boji s celulitídou. Levanduľový olej podporuje tok lymfy, má čistiaci efekt a posilňuje žilové steny. Používajte na masáž zasiahnutých miest, či ako relax po lymfodrenáži.

Niekoľkokrát sme už spomínali výraznú arómu levanduľového oleja, preto by sme radi zmienili aj výrazný vplyv na našu psychiku. Ak začneme pri tých najmenších – pri deťoch - iste oceníme tento olejček pri problémoch so zaspávaním. Pár kvapôčok do difuzéra pred spaním a deti budú spať ako bábätká. Tieto upokojujúce účinky ocenia aj mamičky pri pôrode. Pár kvapiek olejčeka v kombinácii s masážou podbruška a spodnej časti chrbta napomáha k príjemnejšiemu pôrodu bábätka. Všeobecne je o levanduli známe, že upokojuje nervovú sústavu. Esenciálny levanduľový olej môžeme vďaka tomu využívať ako mierne sedatívum bez akýchkoľvek vedľajších účinkov, inak povedané, používame ako prírodné antidepresíva. Levanduľový olej je skvelý pomocník na depresie, hystérie a nervové vypätie. Aplikujeme buď pomocou aromaterapie, či dve kvapky priamo na spánky a zátylok.

Levanduľový esenciálny olej by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. O jeho využití pri ekzémoch sme sa zmieňovali vyššie, medzi ďalšie „lekárske" využitia určite patrí liečba oparu, kedy aplikujeme kvapôčky priamo na opar. A taktiež je možné využiť ho pri nevoľnostiach, a to ako cestovateľských, tak tehotenských či napríklad pri nevoľnosti zo stresovej situácie - aplikujeme po kvapke za ucho.

lavender-field-1595587_1920

Levanduľový esenciálny olej môžeme využívať aj v domácnosti ako prostriedok. Výborne sa osvedčil v boji s moľami. Mole levanduľu vyložene neznášajú, takže olej by nemal chýbať vo vašej skrini s oblečením, v miestach, kde uchovávame múku a ďalšie potraviny, ktoré mole radi napádajú. Ak chcete zosilniť účinok na oblečení, nebojte sa pridať pár kvapiek do pracieho gélu - bielizeň bude krásne prevoňaná a zároveň chránená. Roztok z levanduľového oleja sa oplatí vzhľadom na jeho dezinfekčné vlastnosti striekať aj na záclony, závesy, koberce, či textilnú sedaciu súpravu - krásna vôňa je tu ako bonus. Vzhľadom na to, že levanduľa vie pohlcovať pachy, je možné nakvapkať pár kvapiek na guľôčky a vysať. Kým budú guľôčky vo vašom vysávači, ucítite jemnú a krásnu vôňu zakaždým, keď vysávač zapnete. Na začiatku sme sa bavili o tom, že levanduľa vie vyhladzovať vrásky a to platí aj pri vráskach na oblečení - preto pri každom žehlení pridajte dve kvapky do svojej žehličky (do nádrže s vodou) a uľahčíte si tak veľa práce, navyše pri žehlení krásne zrelaxujete svoju myseľ.

Levanduľový esenciálny olej nájdete v našej ponuke TU.

Levanduľový krém na ekzém

Všetko zmiešame dohromady a niekoľkokrát denne potierame postihnuté miesto.

 

SOS sérum na malé drobné rany

Obe suroviny zmiešame a pomocou čistého bavlneného tampónu nanášame jednak na drobné rany, ale aj na už zahojené jazvy.

 

Masážny olej

Suroviny zmiešame a uchovávame v tmavej sklenenej či plastovej nádobe. Dôležité je, aby sa k oleju nedostávalo svetlo. V prípade potreby masírujeme bolestivé miesta.

 

Pohlcovač pachov po domácom maznáčikovi

Zmiešame obe látky dohromady, nasypeme na zasiahnuté miesto a necháme 30 minút pôsobiť. Potom stačí vysať a pachová škvrna bude zaručene preč.

 

Domáci osviežovač

Všetko dôkladne zmiešame do fľaštičky s rozprašovačom. Pred každým použitím je potrebné dôkladne pretrepať. Môžete si prečítať aj zaujímavé tipy ako si vytvoriť domáce vône

 

Vaša Lenka, odborník na ruskú medicínu a kozmetiku.

 

lenka_profilovka

Prečítajte si aj ďalšie články o esenciálnych olejoch :