Esenciálne oleje #1 CITRÓN

Esenciálne oleje pozná dnes už takmer každý z nás - málokto však vie, ako ich správne využívať. Prvé, čo človeku napadne, keď sa povie esenciálny olej, je jeho použitie v aróma difuzéri na prevoňanie miestnosti. Áno, to je jedna z veľkých výhod týchto olejčekov, kedy je už v priebehu chvíľky možné prevoňať miestnosť a vytvoriť napríklad príjemnú atmosféru či skryť určitý zápach. Čo už ale pozná menej ľudí, je využitie olejčekov napríklad pri čistení domácnosti, pri rôznych zdravotných a psychických ťažkostiach alebo tiež v oblasti kozmetiky.

Rozhodli sme sa pre vás pripraviť pravidelnú sériu článkov - keď každý mesiac zverejníme článok o najrôznejšom využití a tipoch, ako s olejmi zaobchádzať. Na začiatok by sme radi upozornili, že všetky tieto olejčeky NIE JE VHODNÉ KONZUMOVAŤ VNÚTORNE! Všetko využitie a správne používanie spočíva práve v aromaterapii - teda vonkajšom použití.

Tento mesiac sme si pre vás pripravili informácie o osviežujúcich olejoch CITRÓN.

esencialne_oleje_

Esenciálny olej CITRÓN

Citrón - bežne dostupná surovina, ktorú iste každý veľmi dobre pozná. Jeho kyslá chuť osviežuje množstvo pokrmov a tým je veľmi dôležitou súčasťou každej kuchyne. Keďže má veľmi pozitívny vplyv na naše zdravie, využíva sa hojne aj vo forme esenciálneho olejčeka. Citrónový olejček si u nás môžete kúpiť práve TU.

Citrónový olej, ako už bolo spomenuté, patrí medzi jeden z najpredávanejších a to hneď z niekoľkých dôvodov - vďaka jeho sviežej citrusovej vôni je známy svojimi čistiacimi vlastnosťami. Čo sa kozmetiky týka - citrónový olej má napríklad skvelé dezodoračné účinky. Už pár kvapiek tohto olejčeka dokáže pomôcť viac, než akýkoľvek dezodorant - prekrýva pachy a očisťuje pokožku od potu. Pridanie pár kvapiek oleja do mydla zase spôsobí to, že Vaše ruky zbaví všetkých nečistôt. Poradí si jednak s mastnotou či s takzvanými „čiernymi rukami" po práci v garáži či dielni.

A čo sa stane, ak pridáme citrónový olej do zubnej pasty na kefku? Jednak budú naše zuby dokonale čisté, zostane nám svieži dych, ale tiež budú o niečo belšie - bieliace účinky citróna len tak nikto nezaprie. Jeho „odmasťujúce" účinky tiež využijeme pri čistení pleti - konkrétne pleti mastnej a aknóznej, pretože pridaním oleja do čistiaceho tonika vám pleť skvele odmastí a vydezinfikuje. Ďalej je preukázané, že citrónový olej môže pomôcť odlupovať pokožku, preto vrelo odporúčame vyrobiť si svoj domáci telový peeling, recept ako na to sa dozviete nižšie v našom článku. V neposlednom rade tiež výborne pôsobí ako repelent - či už nanesením pár kvapiek na koži, či použitie v aromalampe. Komáre sa vám potom budú vyhýbať oblúkom.

stiahnuť (3)

Vedeli ste, že citrónový olej pôsobí ako antidepresívum? Áno, je to tak, dokáže zlepšovať náladu, má povzbudzujúce účinky. Dodáva inšpiráciu, pomáha ku koncentrácii a urovnaní myšlienok. Využívajú ho aj na obnovu energie a zvýšenie pracovnej aktivity. Odstraňuje napätie, celkovo posilňuje nervovú sústavu. Pritom stačí pridať pár - obvykle 3-4 - kvapiek do vody a inhalovať. Môžete využiť napríklad aromalampu, kde zapálite sviečku (pri tomto variante vždy myslite na to, že olej je potrebné každý deň dávať nový, nesmie sa „prepaľovať" viackrát za sebou), alebo využívame aromadifuzér, ktorý tvorí studenú hmlu s vôňou. Tento olej ocenia aj nastávajúce mamičky, pretože citrón je vhodné inhalovať pri tehotenských nevoľnostiach. A ak nemáte po ruke aromadifuzér, stačí kvapka na vreckovku a nevoľnosť vás nikde neprekvapí (a ak áno, máme vreckovku s olejom po ruke).

Ďalšou výhodou je využitie počas všetkých ročných období - cez leto, ako sme už vyššie spomínali, používame ako dezodorant či repelent, naopak počas chladnejších dní využívame ako prevenciu pred najrôznejšími bacilmi a na posilnenie imunity. Inhalácia citrónového oleja pomáha proti vzniku vírusových, aj bakteriálnych ochorení, pri prechladnutí, nádche či horúčkach.

A nakoniec sa zameriame ešte na využitie oleja v domácnosti. Nie je totiž náhoda, že väčšinu čistiacich prostriedkov nájdeme na trhu s vôňou citrónu. Citrónový olej je vysoko účinným čističom, odstraňuje nečistoty, mastnotu, dokonca dokáže vyčistiť aj vzduch. Môžeme ho používať ako netoxické čistidlo v celom dome. A začneme rovno v kuchyni - kto by nepoznal hromady špinavého riadu, ktoré je potrebné škrabať a škrabať - čo takto pridať pár kvapiek oleja do umývacieho prostriedku? Riad bude čistý, lesklý a vy sa budete navyše cítiť uvoľnene. Skúste tiež rozmiešať vodu s citrónovým olejom a dať ju do rozprašovača - pri čistení stolov, linky, nábytku a ďalších domácich povrchov akoby ste našli.


V kombinácii s olivovým olejom zase vytvoríte vlastný domáci lak na nábytok. A čo taká kožená sedačka v obývačke - áno, aj takto je možné použiť citrónový olej. Vezmite handričku s pár kvapkami oleja a pokožku tým utrite - zabráni sa tak štiepaniu kože. Z obývačky sa presunieme do kúpeľne, kde po pridaní oleja do fľaše s vodou, získate účinný a dezinfekčný čistič na kúpeľňové povrchy.

 esencialny_olej_herbatica

A nakoniec ešte pridáme pár skvelých tipov:

  • Špinavé striebro, utrite tampónom s pár kvapkami oleja
  • Detská stolička, postieľka, či hračky - citrónový olej je prírodný čistič aj pre najmenších
  • Sklá budú s pár kvapkami oleja rozmiešanými vo vode oveľa lesklejšie
  • Odlúpli ste cenovku či štítok a zostal vám lepkavý podklad? Siahnite po citrónovom oleji

 

Vlastný domáci peeling

  • 4-5 kvapiek citrónového oleja
  • Malé množstvo ovsených vločiek
  • Voda

Ovsené vločky podrvíme najemno, zmiešame s vodou a olejom a vytvoríme krém. Používame podobne ako sprchový gél - teda masírujeme pokožku celého tela a nakoniec riadne opláchneme.

 

Roztok pri krvácaní z nosa

  • 1-2 kvapky citrónového oleja
  • 0,5 dcl vody

Zmiešame vodu a citrónový olej, namočíme do roztoku vatový tampón a vložíme do nosa.

 

Sprej proti prachu

  • 1 čajová lyžička olivového oleja
  • 3 polievkové lyžice octu
  • 10 kvapiek esenciálneho oleja citrón
  • ¾ hrnčeka destilovanej vody
  • sklenená fľaša s rozprašovačom

Všetky spomínané suroviny zmiešame v sklenenej fľaši. Dôkladne pretrepeme, aby sa nám všetky ingrediencie zmiešali. Fľašu dolejeme vodou a opäť dôkladne pretrepeme. Striekame na utierku z mikrovlákna a s ňou utierame požadované miesto.

 

Leštič nábytku

  • ¼ hrnčeka olivového oleja
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja citrón
  • sklenená fľaša s pumpičkou

Oleje zmiešame v sklenenej fľaši a dôkladne pretrepeme. Pred použitím vždy niekoľkokrát premiešame, nalejeme na hubku alebo handričku z mikrovlákna a leštíme požadovaný povrch. Leštenie potom opakujeme za 2 mesiace.

 

Sprej na odstránenie škvŕn z oblečenia

  • 2 polievkové lyžice rastlinného glycerínu
  • 2 polievkové lyžice kastílskeho mydla
  • ¾ hrnčeka destilovanej vody
  • 10 kvapiek esenciálneho citrónového oleja
  • sklenená fľaša s rozprašovačom

Všetky ingrediencie dôkladne zmiešame v sklenenej fľaši. Vždy pred použitím znovu dôkladne pretrepeme a nastriekame priamo na škvrnu. Potom škvrnu zľahka trieme látkou o seba, ako pri ručnom praní, aby sa zmes dostala do hĺbky škvrny. Ideálne namočíme do vody a necháme minimálne 3 hodiny pôsobiť. Potom klasickým spôsobom vyperieme v práčke.

 

Čistič chladničiek a mikrovlniek

  • ¼ hrnčeka octu
  • ¾ hrnčeka horúcej vody
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja citrón
  • sklenená fľaša s rozprašovačom

Všetky ingrediencie zmiešame v sklenenej fľaši. Dobre pretrepeme a nastriekame dovnútra do chladničky či mikrovlnky. Necháme pár minút pôsobiť a potom utrieme vlhkou handričkou.

 

Čistič sprchovej hlavice

  • ocot
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja citrón
  • uzatvárateľná škatuľka

Odskrutkujeme sprchovú hlavicu a vložíme do uzatvárateľnej škatuľky. Pridáme ocot, citrónový olej, uzavrieme a necháme niekoľko hodín pôsobiť. Potom opláchneme pod teplou vodou.

 

Už čoskoro sa môžete tešiť na ďalší článok. Ktorý esenciálny olej si preberieme nabudúce? To zatiaľ zostane ako prekvapenie, preto starostlivo sledujte náš web. 

 

Článok pre vás pripravila,

Lenka

lenka_profilovka

Prečítajte si aj ďalšie články o esenciálnych olejoch :