Esenciálne oleje #2 LIMETKA

Esenciálne oleje pozná dnes už takmer každý z nás - málokto však vie, ako ich správne využívať. Prvé, čo človeku napadne, keď sa povie esenciálny olej, je jeho použitie v aróma difuzéri na prevoňanie miestnosti. Áno, to je jedna z veľkých výhod týchto olejčekov, kedy je už v priebehu chvíľky možné prevoňať miestnosť a vytvoriť napríklad príjemnú atmosféru či skryť určitý zápach. Čo už ale pozná menej ľudí, je využitie olejčekov napríklad pri čistení domácnosti, pri rôznych zdravotných a psychických ťažkostiach alebo tiež v oblasti kozmetiky.

Rozhodli sme sa pre vás pripraviť pravidelnú sériu článkov - keď každý mesiac zverejníme článok o najrôznejšom využití a tipoch, ako s olejmi zaobchádzať. Na začiatok by sme radi upozornili, že všetky tieto olejčeky NIE JE VHODNÉ KONZUMOVAŤ VNÚTORNE! Všetko využitie a správne používanie spočíva práve v aromaterapii - teda vonkajšom použití.

V tomto článku sme sa venovali esenciálnemu oleju Limetka.

esencialne_oleje_

Esenciálny olej LIMETKA

Limetka - ovocie zdanlivo pripomínajúce citrón, avšak svojou výraznou chuťou, vôňou a farbou sa od citróna predsa len odlišuje. Asi najznámejšie využitie limetiek je v koktailoch, v krčahu s vodou a všade, kde potrebujete dodať sviežu chuť. Rovnako tak limetkový esenciálny olej má veľa využití. Kto ho dôkladne spozná, zaradí ho do svojho života. Limetkový esenciálny olej nájdete v našej ponuke TU.

lime

V kozmetike využívame olej všade, kde je potrebné očistiť sa. Mastné vlasy či vlasy s lupinami vyriešia kvapôčky oleja pridané do šampónu. Mastnú a aknóznu pleť vyriešia kvapky oleja pridané k čistiacemu toniku. Vďaka antibakteriálnym účinkom, nájde svoje miesto aj tam, kde sa objavuje akné, ekzémy, lupienka či vredy. Ženy určite ocenia limetkový esenciálny olej pri boji s celulitídou či s výskytom strií. Ako olej využívať v tomto prípade si povieme na konci článku.

O limetkovom esenciálnom oleji je známe, že má veľmi jedinečnú a povzbudzujúcu vôňu. Jeho osviežujúce vlastnosti môžu veľmi pozitívne ovplyvniť našu náladu, podporovať duševnú pohodu a emočnú rovnováhu. Využívame ho práve vtedy, keď je potrebné zvýšiť sústredenosť, usporiadať si svoje emócie, alebo ak sa práve necítite dobre alebo sa dokonca objavia depresívne stavy. Môžeme teda povedať, že pôsobí ako prírodné antidepresíva.

Čo sa týka chorôb, môžeme ho použiť ako prevenciu pred vírusmi - pomáha s nimi bojovať a zabíjať ich. Limetka, rovnako ako ostatné citrusy, obsahuje vitamín C a tým tak posilňuje imunitný systém. Vhodná je napríklad inhalácia z difúzorov. A v neposlednom rade vyžijete limetkový olej pri bolesti svalov a kĺbov - buď potieraním bolestivého miesta olejčekom zmiešaným s kokosovým olejom, alebo pridaním pár kvapiek do teplého kúpeľa. V prípade kúpeľa je nutné však vždy myslieť na to, že aby olej nezostal na vodnej hladine, je potrebné ho zmiešať s emulgátorom - doma môžeme využiť lyžicu mlieka či medu.

Aj v domácnosti má limetkový olej široké spektrum využitia, pretože limetka je vysoko-dezinfekčným prostriedkom. Pár kvapiek v aromalampe či difuzéri dokonale osvieži vzduch v ktorejkoľvek miestnosti. Čo sa týka čistenia - skvele dokáže zbaviť lepkavého neporiadku, očistiť kuchynskú pracovnú dosku, jedálenský stôl, detskú stoličku alebo iba mastné a lepkavé ruky. Využitie tiež nájdeme pri odstraňovaní starých samolepiek, prilepených etikiet či rôznych nálepiek - už pár kvapiek dokáže lepkavú oblasť krásne očistiť. Jednoducho naneste pár kvapôčok na vatový tampón a utierajte, kým škvrnka nezmizne. Po pridaní olejčeka na umývaciu hubku na riad, dosiahnete dokonalý lesk napríklad na pohároch.

 esenciálne_oleje_herbatica

Boj s celulitídou a striami

  • 1-2 kvapky limetkového oleja
  • 1 polievková lyžica kokosového či bodliakového oleja

Zmiešame oleje dohromady a 2-3x denne nanášame masážnymi pohybmi na postihnuté miesto.

 

Kúpeľ pri bolesti svalov a kĺbov

  • 4-5 kvapiek limetkového oleja
  • 1 polievková lyžica mlieka

Do polievkovej lyžice mlieka pridáme limetkový esenciálny olejček a nalejeme do horúceho kúpeľa. Vo vode sa snažíme vydržať 15-20 minút.

 

Jemný čistiaci prostriedok

  • ½ hrnčeka sódy
  • 2 polievkové lyžice kastilského mydla
  • 1 polievková lyžica vody
  • 10 kvapiek esenciálneho oleja limetka

V miske zmiešame všetky ingrediencie dohromady a ihneď používame na čistenie sporákov, umývadiel, vaní. Zmes, ktorú nespotrebujeme, je potrebné uchovať v dobre uzavretej sklenenej nádobe.

 

Čistič okien

  • 3 polievkové lyžice octu
  • 1 čajová lyžička čistého liehu (proti šmuhám)
  • 10 kvapiek esenciálneho limetkového oleja
  • ¾ hrnčeka vody
  • sklenená fľaša s rozprašovačom

Všetky ingrediencie zmiešame vo fľaši. Zvyšok fľaše môžeme doliať vodou. Potom nastriekame na okno a handričkou z mikrovlákna vyleštíme.

 

Už čoskoro sa môžete tešiť na ďalší článok. Ktorý esenciálny olej si preberieme nabudúce? To zatiaľ zostane ako prekvapenie, preto starostlivo sledujte náš web.

 

Článok pre vás pripravila,

Lenka

lenka_profilovka

Prečítajte si aj ďalšie články o esenciálnych olejoch :