Esenciálne oleje #4 TEA TREE

Tea tree esenciálny olej

Tea tree olej - účinný zázrak z prírody, ktorý všetci poznáme podľa názvu, ale málokto vie, z čoho sa tea tree olej vyrába a aké široké má využitie. Tea tree olej je esenciálny olej, ktorý sa vyrába pomocou destilácie lístkov stromu čajovníka austrálskeho. Tento olej je tiež známy pre svoje dezinfekčné, antiseptické a hojivé účinky, preto najväčšie využitie nachádza v kozmetike, aromaterapii a liečivom vplyve na ľudské zdravie. Je možné uchovávať ho v sklenenom obale - do iných materiálov preniká, je určený na vonkajšie použitie, nesmie sa konzumovať a odporúča sa užívať v riedenom stave, pretože má vysokú koncentráciu.

photo-1581514439794-f9777f7c22eb

Pre svoje hojivé účinky sa často tea tree esenciálny olej používa v kozmetike, buď priamo na kožu, vlasy a nechty, alebo ako prísada do kozmetických výrobkov. Prírodným zložením je jemný, ale zároveň ničí baktérie. Bez vedľajších účinkov blahodarne pôsobí na celé telo a je úplne vhodný pre mužov, ženy aj deti bez vekového obmedzenia.

Liečba pupienkov a akné je častým problémom mnohých z nás, preto je potrebné kožu hydratovať a čistiť, tieto dva hlavné ukazovatele sú cestou ku zdravej a čistej pleti. Stačí pár kvapiek esenciálneho tea tree oleja do pleťovej vody a pleťového krému a vaša koža bude vyzerať zdravšie. Ten, kto pozná nepríjemný opar na ústach alebo popraskané pery, určite ocení použitie tea tree oleja skôr, ako sa problém objaví. Aplikáciou pár kvapôčok oleja na zasiahnuté miesto sa dá oparu ľahko predísť, alebo zmierniť jeho priebeh. Olej je možné pridať do hydratačného, ​​pleťového alebo telového krému na liečbu suchej, šupinatej a popraskanej kože, na ekzémy, podráždenú kožu od alergie a slnka, vyrážky, bradavičky, pľuzgieriky a boľavé miesta. Je možné potierať ním štípance od hmyzu na zamedzenie svrbenia, dezinfekciu postihnutého miesta a rýchlejšie hojenie.

Lupiny, suchá koža hlavy, svrbenie síce nie sú vážne ochorenia, ale bývajú pre nás nepríjemné, preto musíme pripomenúť účinky tea tree oleja aj v prípade týchto problémov. Jednoduchým pridaním tea tree oleja do vášho šampónu a kondicionéru sa zbavíte lupín, svrbenia a hydratujú pokožku hlavy. Esenciálny tea tree olej tiež pomáha v liečbe plesní nôh a nechtov, svojimi dezinfekčnými a hojivými vlastnosťami zničí baktérie a plesne, a postihnuté miesta zároveň upokojí, pôsobí chladivo a zabraňuje svrbeniu a odlupovaniu kože. Stačí dvakrát denne potierať problémové miesta a môžete pozorovať skoré zlepšenie.

Blahodarne pôsobí esenciálny tea tree olej na psychickú stránku každého z nás, inhaláciou získa naše telo pocit čistoty, ukľudnenia, duševnej pohody, vyrovnanosti a zlepší kvalitu spánku. Liečivé účinky oleja sú známe pri pomoci od infekcie nosových dutín, stačí si nakvapkať pár kvapiek tea tree oleja do nádoby s vriacou vodou, nakloniť sa nad ňu, zakryť sa uterákom a inhalovať paru po dobu 5 - 10 minút.

V domácnosti môže byť tea tree nenahraditeľný ako prísada do čistiacich a dezinfekčných roztokov. Jednoduchým zmiešaním bežne dostupných prísad - voda, ocot a tea tree olej, získate nenahraditeľný čistič povrchov kuchyne, ktorým dokonale vyčistíte a vydezinfikujete. Proti vírusom, baktériám a plesniam vo vzduchu spoľahlivo pomôže nakvapkať pár kvapiek oleja do domáceho difúzora alebo aróma lampy, ktorá tiež prevonia celý byt a navodí pocit pohody. Vodný kameň v umývadle, vani či toalete je možné odstrániť pomocou prípravku, ktorý si pripravíte jednoducho - tekuté mydlo, voda, sóda, ocot a pár kvapiek tea tree oleja, nielenže ľahko vyčistíte vodný kameň, ale svoju kúpeľňu zbavíte nepríjemných plesní a baktérií.

Nesmieme zabudnúť, že tea tree olej je veľkým pomocníkom pri odstraňovaní kliešťov, olejom potrieme kliešťa, ktorý sa ľahko uvoľní a rana sa zároveň dezinfikuje.

Tea tree esenciálny olej nájdete v našej ponuke TU.

tea-tree-426543_1920

Boj proti lupinám

  •         10 kvapiek tea tree oleja
  •         5 kvapiek citrónového oleja
  •         200 – 250 ml vlasového šampónu

Do fľaštičky s vlasovým šampónom pridáme 10 kvapiek tea tree oleja a 5 kvapiek citrónového oleja, používame pri bežnom umývaní vlasov.

 

Liečba akné

  •         1 kvapka tea tree oleja
  •         1 kvapka levanduľového oleja

Na vlhký vatový tampón nakvapkáme oba oleje a potierame problémové miesta niekoľkokrát denne.

 

Spálenie od slnka

  •         2 kvapky tea tree oleja
  •         1 lyžica hydratačného krému

Obe uvedené suroviny zmiešame a nanášame na spálenú kožu, opakovane vo väčšej vrstve, ktorú necháme samovoľne vstrebať.

 

Sprej na vši

  •         20 kvapiek tea tree oleja
  •         10 kusov klinčeka
  •         250 ml vody

Klinček vyvaríme vo vode, odvar necháme vychladnúť, pridáme tea tree olej a prelejeme do rozprašovača. Využiť ho môžete proti všiam, ale aj proti blchám našich domácich miláčikov a ako prírodný repelent.

 

Čistič povrchov v domácnosti

  •         20 kvapiek tea tree oleja
  •         hrnček vody
  •         hrnček octu

Uvedené suroviny zmiešame a používame na čistenie, dezinfekciu a leštenie povrchov v domácnosti. Na viac znečistené miesta je možné nasypať sódu a potom aplikovať čistič. Nie je vhodný na mramor a ďalšie povrchy, ktoré by ocot mohol poškodiť.

Kto z vás ešte nemá tento zázračný dezinfekčný olejček doma, určite ho neváhajte vyskúšať, budete veľmi milo prekvapení. A ak Vás zaujíma využitie aj ďalších esenciálnych olejčekov, sledujte náš blog a už čoskoro sa môžete tešiť na ďalší článok.

 

Vaša Lenka, odborník na ruskú medicínu a kozmetiku.

 

lenka_profilovka

Prečítajte si aj ďalšie články o esenciálnych olejoch :