Ako na mastnú a aknóznu pleť

Akné, vyrážky, zapálená pokožka alebo hnisavé pľuzgiere. Ľudia, ktorí trpia podobnými problémami pokožky by vedeli rozprávať svoje. U niektorých je to neustále hľadanie cesty, ako sa s problémami vyrovnať. Zmena v stravovaní, životnom štýle, stres, to všetko môže mať súvislosti s pleťou a zdravotným stavom, ale nejde len o to. Vytvoriť si správnu “rutinu” ako sa starať o svoj vnútrajšok a zovňajšok nie je vôbec jednoduché.  

Sami vieme, že niečo, čo zjeme alebo si nanesieme na pleť, nám nemusí vyhovovať, tiež sa to mení s pribúdajúcimi rokmi a zmenami v trávení alebo s typom pleti. 

VOJ_3371_malá

My v Herbatice sa vždy prikláňame k tomu, že čistenie tela treba začať zvnútra. Prečistenie organizmu je výborná cesta, napríklad pomocou jednoduchej stravy a pridaním jedlého oleja. Našim klientom sa pri prečistení osvedčil najviac cédrový alebo ten z čiernej rasce. Samozrejme netreba zabúdať ani na hydratáciu a teda príjem tekutín.

Po očiste zvnútra je veľmi nápomocná už spomínaná vhodná pleťová rutina. Mastná a aknózna pleť sa vyznačuje hlavne nadmernou tvorbou kožného mazu, ktorý sa zvyčajne tlačí von cez upchaté póry, vďaka čomu sa pleť zapaľuje. Často sa vyskytujúce vyrážky a čierne bodky sprevádza mastná až lesklá pleť. 

Ako by mala teda vyzerať starostlivosť o mastnú a aknóznu pleť?

Držte sa týchto 5 bodov a určite sa vám pleť poďakuje.

1.Čistenie pleti (ráno aj večer)

Mastná pleť potrebuje predovšetkým uvoľniť a vyčistiť upchaté póry. Preto ak u vás slovo “rutina” spôsobuje zimomriavky, dbajte aspoň na tento krok. Vyčistená pleť vie lepšie spracovať látky ktorými ju chceme v ďalších krokoch obdarovať. Ak nanesieme ďalšie produkty na nevyčistenú pleť, dochádza ku upchatiu pórov, zápalov alebo zníženiu účinkov krému alebo séra, keďže účinné a výživné látky nevedia prechádzať do zanesenej pokožky. Správne čistenie by nemalo narušiť prirodzený ochranný filter pokožky, ktorý pokožku chráni pred vonkajšími vplyvmi. Produkty, ktoré obsahujú alkohol alebo acetón nám môžu tento prirodzený maz odstrániť tak, že ju úplne vysušia a pokožka tvorí ešte viac mazu aby sa ochránila. 

Náš tip: Sami sme si odskúšali, že keď do našej pleťovej rutiny zaradíme len malý krok a to je čistenie pleti ráno aj večer, pleť sa nám výrazne zlepší a poďakuje. Ku tomuto kroku dopomôže čistý uterák. Ak máte výrazne zapálenú pleť odporúčame uterák meniť každý deň a prať min. na 60 stupňov, ideálne prírodným gélom na pranie

Akne1_1

2. Pleťový peeling (1 krát týždenne)

Stačí si vybrať šetrný peeling, ktorý vám pomôže odstrániť mŕtve bunky a odumreté časti pokožky. Pre dôkladné čistenie môže pomôcť mechanické očitenie pokožky peelingom vhodným práve pre Váš druh pleti. 

3. Pleťová maska (1-2 krát týždenne)

Netreba zabúdať, že aj mastná a aknózna pleť potrebuje hydratáciu. Prestriedajte hydratujúcu a čistiacu masku, podľa toho aký máte pocit. Práve pleťová maska nám vie hydratovať pleť do hĺbky a vyživiť ju na viacero dní. Ak chcete siahnuť po čistení ílová maska pôsobí ako magnet na nečistoty a zároveň bojuje proti baktériám. Po ílovej maske nezabudnite pleť dostatočne hydratovať. 

Náš tip: Ak chcete zvýšiť účinky ílovej masky aplikujte na masku prírodnú upokojujúcu levanduľovú vodu v spreji aby íl uplne nezaschol. Toto je dobré kombo pre čistenie aj hydratáciu v jednom. 

4. Tonizácia (ráno aj večer)

Pleťové tonizačné vody nám po vyčistení pokožky dopomôžu z pleti odstrániť zvyšky čistiaceho prípravku, navrátiť pleti prirodzené pH, upokojujú a zvlhčujú pokožku a hlavne zvyšujú efektivitu ďalších krokov v pleťovej rutine. Na tonizáciu môžete použiť aj prírodné micelárne vody, napríklad s obsahom kyseliny hyalurónovej a koloidného striebra, ktoré má antibakteriálne účinky. 

Akne2

5. Pleťový krém (ráno aj večer - večer môžeme nahradiť pleťovým olejom)

Zvolenie správnej hydratácie pleti a teda správneho pleťového krému je veľká časť zvládnutia pleťovej rutiny. Denný krém by mal byť ľahší a dostatočne chrániť pred vonkajšími vplyvmi. Ľahké denné krémy pleť rozjasňujú, hydratujú, chránia a nezanechávajú mastný pocit pleti a naopak ani vysušený a stiahnutý. 

Naopak nočné krémy by mali byť regeneračné a revitalizačné, ktoré pleť detoxikujú a upokoja. Taktiež nám pleť vďaka vysokému obsahu olejov hlboko vyživujú. Práve tu účinkuje ako výborná hydratácia pleťový olej. Práve olej z opuncie pleť nezaťažuje, pomáha pri boji s čiernymi bodkami a krásne pleť celú noc hydratuje. Tu si môžete prečítať celý článok o tomto blahodarnom oleji. 

Akne3

Náš tip: Ak máte mastnú pleť neznamená, že pleť potrebujete odmastňovať. Mastnota a hydratácia nie sú to isté. Aj tá mastná pleť potrebuje byť hydratovaná a vyživovaná do hĺbky. Pri silnom akné skúste krém vymeniť za špecializovanejšiu starostlivosť. 

Nadmerné mastenie pokožky je teda nadmerné vytváranie mazu, ktorý má pokožku chrániť pred vysušovaním. Nie je teda vhodné tento maz odstraňovať prípravkami s obsahom alkoholu alebo vysušujúcimi micelárnymi vodami alebo mydlami. Pôsobia na pleť veľmi agresívne a teda agresívne odstraňujú spomínaný maz. Je potrebné zvoliť šetrné čistenie ktoré nenarušuje ochranný filter pokožky aby sa tvorba mazu ustálila a teda sama postupne klesala. Dlhodobé výsledky sa nedajú docieliť zo dňa na deň. Doprajte pokožke čas na dosiahnutie potrebnej rovnováhy. 

Náš tip: Pre komplexné testovanie pleťovej rutiny pre mastnú pleť môžete vyskúšať túto komplexnú testovaciu sadu.

Článok pripravila Pavla.

foto_Pavla1