Imunita u detí

Zvyšovanie imunity u detí je najlepšia cesta, ako ich chrániť pred častými chorobami obzvlášť v období prechodu do predškolských alebo školských zariadení a v období sezónnych epidémií.

V našom dnešnom článku vám prinášame niekoľko námetov, vďaka ktorým posilnite alebo vybudujete imunitu u detí prírodnou cestou.


Manuka med

Manuka je druh medu pochádzajúceho z Nového Zélandu. Produkujú ho včely, ktoré opeľujú kvet Leptospermum scoparium, bežne známy ako manuka. Antibakteriálne vlastnosti medu Manuka ho odlišujú od tradičného medu. Tieto antibakteriálne účinky sú pripisované látke metylglyoxal, ktorá je jeho aktívnou zložkou. Jeho najvýznamnejšou vlastnosťou je vplyv na liečenie rán. Manuka med má tiež antibakteriálne, antivírusové a protizápalové vlastnosti, ktoré pomôžu pri liečbe mnohých ochorení vrátane syndrómu dráždivého čreva, žalúdočných vredov, periodontálneho ochorenia a infekcií horných dýchacích ciest.

vcela a manuka med

Med na posilnenie imunitného systému

Antibakteriálne látky v mede sa môžu použiť na stimuláciu produkcie imunitných buniek. Antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti v mede sa používajú na boj proti napadnutiu baktériami. Med tiež pomáha rozbehnúť metabolizmus dieťaťa. Jedna lyžička medu každý deň ráno je veľmi dobrá pomoc na podporu zdravia vášho dieťaťa.

Pozor! Deťom do jedného roka med nikdy neponúkajte. Dôvod? Každý med môže obsahovať baktériu clostridium botulinum. Tá produkuje botulotoxín. Požitím spór, teda kľudových foriem tejto baktérie, ktoré sa niekedy nachádzajú v mede, môže dôjsť u malých detí k tzv. dojčenskému botulizmu, ktorý môže viesť až k smrti.


Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú zásadnou súčasťou zdravej výživy.

Tieto základné tuky sú obzvlášť dôležité pre deti, pretože zohrávajú kľúčovú úlohu v raste a vývoji najmä mozgových buniek a sú spojené s mnohými zdravotnými výhodami. Štúdie naznačujú, že doplnky omega-3 ponúkajú deťom veľa benefitov. Najviac omega-3 mastných kyselín nájdete v rybom tuku.

organicke zdroje 3 omega mastnych kyselin

Aké pozitívne účinky majú omega 3 mastné kyseliny na zdravie?

  • Môžu zlepšiť príznaky ADHD. Porucha hyperaktivity s deficitom pozornosti (ADHD) je stav spojený so symptómami, ako je hyperaktivita, impulzivita a ťažkosti s udržaním pozornosti. Omega-3 mastné kyseliny zlepšujú pamäť, pozornosť, učenie sa a redukujú impulzivitu a hyperaktivitu.

  • Môžu zlepšiť prejavy astmy. Astma je chronický stav, ktorý postihuje deti a dospelých a spôsobuje príznaky, ako sú bolesť na hrudníku, dýchacie ťažkosti, kašeľ a sípanie. Niektoré štúdie zistili, že doplnky mastných kyselín omega-3 pomáhajú zmierniť tieto príznaky.

  • Podporujú lepší spánok. Poruchy spánku postihujú takmer 4% detí mladších ako 18 rokov. Zistilo sa, že doplnenie 600 mg DHA počas 16 týždňov znížilo prerušenie spánku a predĺžilo ho takmer o jednu hodinu za noc.

  • Zlepšujú zdravý rozvoj mozgu u detí. Nové výskumy naznačujú, že omega-3 mastné kyseliny môžu zlepšovať funkciu mozgu u detí - najmä učenie, pamäť a vývoj mozgu. Detí, ktoré jedli nátierky s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, demonštrovali zlepšenú schopnosť verbálneho učenia a pamäťových schopností.

 

NÁŠ TIP: Pozrite si tipy na zdravú školskú desiatu. Vaše deti si ich zamilujú.


Rakytník - prírodný zdroj vitamínu C.

Rakytník (Hippophae rhamnoides) je unikátne ovocie, bohaté na kombináciu 10 vitamínov – antioxidantov, 15 stopových prvkov, olejov, nenasýtených mastných kyselín a iných biologicky aktívnych látok. V poslednej dobe je veľmi obľúbenou a stále častejšie pestovanou drevinou. Je to nielen z dôvodu vysokého obsahu vitamínu C v bobuliach, ale aj tým, že obsahuje vzácny olej, ktorého využitie je v poslednom období veľmi obľúbené. Nazýva sa tiež rastlina budúcnosti. Jeho plody sú oranžové bobule. 

bobule rakytnika na vetvicke ako zdroj vitaminu C

Rakytník ako vitamínová bomba - zdroj vitamínu C.
Desať až 12 bobúľ obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Rakytník je mimoriadne vhodný pre deti na posilnenie ich imunity, podporu správnej činnosti zažívacieho traktu, udržanie zdravej pokožky a tiež na posilnenie činnosti srdca.

Na trhu je veľa prípravkov s rakytníkom pre deti. Pre preventívne posilnenie imunity sú vhodné vo forme toboliek, čaju, oleja alebo sirupu či šťavy. Vzhľadom na to, že vitamín C zostáva v organizme 24 - 48 hodín a nie je možné sa im predzásobiť, mal by byť jeho prísun zabezpečený každý deň a to pre dojčatá 50 mg, batoľatá 50 - 60 mg, predškolákov 60 - 70 mg a školákov 70 - 90 mg. Pri akútnych stavoch ako je chrípka alebo prechladnutie sa potreba vitamínu C môže zvýšiť až 10 násobne. Prípravky s rakytníkom je teda vhodné konzumovať pravidelne každý deň.


Čakanka, cigória alebo aj „cigorka“

To sú názvy rastliny, ktorá dala nezameniteľnú chuť obľúbenému kávovinovému nápoju. Čakanka obyčajná je na pohľad nenápadná rastlina, ktorej koreň v sebe ukrýva obrovskú silu prírody. Bylina s modrastými kvietkami sa na Slovensku vyskytuje pomerne hojne – z jej listov sa pripravujú čaje a z koreňa chutná kávovina či liečivé extrakty. Pražený a mletý koreň čakanky, ktorej sú v ľudovom liečiteľstve pripisované mnohoraké účinky.

zdrava nahrada kavy z cigorky

 - Cigória je vynikajúcou náhradou klasickej kávy. Neobsahuje kofeín a vďaka zdravotným benefitom patrí kávovina z nej pripravená k najzdravším nápojom. Prospieva tráveniu, znižuje hladinu cukru v krvi a zmierňuje zápalové procesy. 

 - Unikátne rastlinné probiotikum. Kávovina z čakanky je koktailom výživných látok. Jej najväčším prínosom pre organizmus je obsah inulínu, polysacharidu s probiotickými účinkami na črevá. Inulín upravuje peristaltiku a chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Koreň čakanky je tiež zdrojom vitamínu C a vitamínu B6, B9, draslíka, mangánu a fosforu.

 - Blahodarný účinok na organizmus. Čakanka obsahuje zložky, ktoré podporujú funkcie nervovej sústavy a blahodarne pôsobia na metabolizmus a črevá. Koreň rastliny má zároveň protizápalové vlastnosti, ktoré podporujú činnosť imunitného systému. Jeho správne fungovanie je predpokladom prevencie chronických civilizačných ochorení.

 - Rastlina má tiež mierne sedatívne pôsobenie, preto môže pomôcť ľudom pociťujúcim psychické napätie a úzkosť. Extrakt z koreňa je aj známym diuretikom – zvyšuje nutkanie na močenie a pomáha z tela vyplaviť toxíny.

 - Nekalorické sladidlo. Z koreňa čakanky sa vyrába sladidlo novej generácie, ktoré pomáha riešiť jeden z veľkých stravovacích problémov súčasnej doby a to nadpriemernú konzumáciu sacharidov. Tá vedie od vzniku zubného kazu cez rôzne stupne obezity až k vzniku cukrovky. Jednou z najohrozenejších skupín sú deti, ako najväčší milovníci sladkých potravín a nápojov. Čakankové sladenie takmer bez cukru, s minimálnym kalorickým obsahom, jemnou príchuťou a  s vysokým obsahom vlákniny prírodného pôvodu je ideálne pre stravovací režim detí. 

Sila esenciálnych olejov

Esenciálne oleje sú prírodné aromatické zložky, ktoré sa nachádzajú v semenách, kvetoch, stonkách, koreňoch či iných častiach rastlín a plodov. Môžu byť silne a krásne voňajúce. Moderné použitie olejov sa začalo rýchle rozširovať spolu s výskumom a overením celej rady ich zdravotných a upokojujúcich účinkov.

esencialne oleje prirodne na podporu imunity

Blahodarné účinky esenciálnych olejov na zdravie.

Používajú sa na podporu zdravých funkcií imunitného systému, na boj s baktériami, vírusmi, na dezinfekciu, proti plesniam, na podporu imunitného systému, proti zápalom, na močový mechúr, žlčník, ďasná, bolesť hrdla, na chrípku, streptokokové infekcie a priedušky.

Esenciálne oleje je možné používať inhalovaním alebo vmasírovaním do pokožky.

Na inhalovanie
môžete použiť difuzér a rozptýliť esenciálny olej do vzduchu a inhalovať. Inhalácia ovplyvňuje náladu, otvára dýchacie cesty a čistí prostredie.
Mimoriadne silnými protivírusovým a antibakteriálnymi a dezinfekčnými účinkami sa vyznačujú éterické oleje ako napríklad grapefruit, ylang-ylang, pačuli, eukalyptus, tymián, mäta, tea tree oil, klinček, rozmarín.

Pre masáž použite niekoľko kvapiek priamo na kožu a vmasírujte do pokožky. Účinok sa prejaví na celý organizmus, podporuje imunitu, poskytuje okamžitú úľavu. 

Je dôležité si uvedomiť, že malé množstvo esenciálneho oleja použitého častejšie, je zvyčajne efektívnejšie.
Dospelí zvyčajne používajú 2 – 4 kvapky. Pre deti sa zvyčajne používajú 1 – 2 kvapky. Pre malé deti alebo ľudí s citlivou pokožkou rozrieďte esenciálny olej v približne jednej kávovej lyžičke kokosového oleja.

Pre bábätká esenciálny olej nepoužívajte. Počas prvých štyroch týždňov života pokožka dieťaťa prechádza dramatickými zmenami, dozrieva, klesá jej pH a zvyšuje sa hydratácia. Jej obranné mechanizmy ešte nie sú dostatočne vyvinuté, a preto pokožka bábätka nedokáže dobre zvládnuť prípadné nežiaduce účinky esenciálnych olejov. Aj preto by mali byť esenciálne oleje pre deti do 3 mesiacov absolútne tabu.

 

Článok si pre vás pripravil

Juraj foto medailonik 100x133Juraj Gajdoš, zakladateľ Herbatica

Zakladajúci člen tímu Herbatica.
Od roku 2014 sa venuje prírodnej medicíne, alternatívnym prístupom ku zdraviu, prienikom zdravia a prírody.
Denne testuje na vlastnom tele nové produkty z oblasti liečivých rastlín, húb a produkty, ktoré podporujú prirodzené procesy tela. 

 Kontakt: juraj@herbatica.sk

 

ikona herbatica FBikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)