Esenciálne oleje #6 MÄTA ROĽNÁ

Začína leto a okolo nás sa všetko zelenie a dozrieva. Tento čas je ideálny na zber najrôznejších bylín a plodov, ktorými nás príroda obdarováva. Z najrôznejších nám známych aj neznámych plodín a bylín z celého sveta sa vyrába množstvo produktov a my sa zameriame na výrobu esenciálnych olejov.

Na výrobu esenciálnych olejov je potrebné poznať vhodné technologické postupy, aby výroba prebehla čo najšetrnejšie, efektívne a s vysokým úžitkom. Celý proces prebieha tak, aby boli zachované všetky liečivé a vonné vlastnosti danej rastliny alebo plodu, konečným výsledkom je malá fľaštička esenciálneho oleja, ktorá však v sebe skrýva veľkú koncentráciu toho najlepšieho čo nám bylina alebo plod ponúka. Esenciálne oleje majú veľkú prírodnú silu, preto sa používajú v malom množstve. Pre ľudské telo a organizmus je najbližšia príroda, upokojuje, čistí vzduch a dáva nám možnosť využiť jej bohatstvo pre naše potreby. V tomto článku sa zameriame na veľmi známu bylinku, mätu roľnú.

Opäť upozorňujeme, že tieto esenciálne oleje NESLÚŽIA NA VNÚTORNÉ POUŽITIE! 

leaf-3070153_1920

Esenciálny olej MÄTA ROĽNÁ

Mäta roľná - osviežujúcu a sladkastú vôňu mäty pozná každý z nás, ide o trvalú a veľmi aromatickú bylinu, ktorá je zdrojom mentolu. Rastie vo vlhkom prostredí a je označovaná ako poľná burina. Esenciálny olej z mäty roľnej sa získava destiláciou a je veľmi aromatický a účinný. Tento olej sa používa pri výrobe kozmetiky, parfumov, v liečiteľstve a pri aromaterapii. Mäta roľná má protizápalové, analgetické a upokojujúce účinky. Mäta roľná sa často používa pri liečbe bolesti zubov, zápale ďasien, uľavuje od neuralgických bolestí, pri obličkových kolikách, pomáha pri bežnom nachladnutí a problémoch s nechutenstvom a plynatosťou.

Pre svoju účinnosť na problematickú pokožku je esenciálny olej mäty roľnej pridávaný do kozmetických výrobkov. Je dobrým pomocníkom pri liečbe kožných problémov, ako je lupienka, ekzém, akné a čierne bodky. Olej mäty roľnej znižuje mastnotu pleti, ktorá je spojená s nepríjemnými a nevzhľadnými pupienkami, nakvapkajte pár kvapiek olejčeka spoločne s pleťovou vodou na vatový tampón a potierajte nim pleť v miestach, kde je najviac mastná. Pleť je možné olejom ošetrovať aj pri únave, osvieži ju a odstráni stopy únavy, stačí pridať pár kvapiek oleja do vášho pleťového krému a vmasírovať. Nepríjemné svrbenie kože určite niekedy pocítil každý z nás, jednoducho sa ho zbavíte pridaním éterického oleja mäty roľnej do vášho telového krému, mäta roľná vie upokojiť a ochladiť kožu, a to aj po spálení pokožky slnkom.

Cítite sa unavení a nervovo vyčerpaní? Nakvapkajte pár kvapiek do aromalampy alebo difuzéra a zbavte sa nervového napätia. Vôňa mäty roľnej má príjemnú mentolovo-sladkú vôňu a inhaláciou výparov sa zbavíte nepríjemného nervového vypätia, pocitu úzkosti, strachu, beznádeje a hystérie. Pomáha uvoľniť myseľ a tým ju regeneruje, výpary vám tiež uvoľnia dýchacie cesty a celkovo vás nabijú energiou.

Ak vás čaká dôležitá skúška, alebo pracovná úloha a ste nervózny, použite túto aromaterapiu na upokojenie tela a navodenie pokojnej mysle a sústredenie - nakvapkajte olejček mäty roľnej na vreckovku a tesne pred výkonom inhalujte.

herb-2540568_1920

Doma oceníte olej mäty roľnej predovšetkým na záhrade, ktorú obklopujú škodcovia, stačí pridať pár kvapiek oleja do rozprašovača s vodou a postriekať napadnuté rastliny a jej okolie - záhradní škodcovia nemajú radi vôňu mäty. Ak trpíte vy alebo niekto z vašich blízkych nevoľnosťou pri jazde v aute, stačí nakvapkať olejček do difuzéra v aute. Predovšetkým v tomto období, kedy nás obťažuje bodavý hmyz pri vonkajšom posedení, oceníte repelentnú vlastnosť oleja z mäty roľnej, stačí nakvapkať pár kvapiek do aromalampy a zapáliť pod ňou sviečku - nielenže sa zbavíte otravného hmyzu, ale prevoňaný vzduch okolo vás navodí príjemnejšiu atmosféru.

 

Tipy, ako využiť esenciálny olej mäty roľnej:

Sérum na ekzém

Do kokosového oleja nakvapkajte olej z mäty roľnej a používajte ako hojivé sérum na ekzémy, lupienku a akné.

Chladivý (hrejivý) a regeneračný obklad

Do vaničky s pripravenou vodou nakvapkajte olej mäta roľná, bavlnené plátno v ňom namočte a prikladajte na postihnuté miesta.

Chladivý obklad - pomáha na spálenú kožu od slnka, podráždenú kožu alergiou alebo ekzémom, alebo na podráždenú kožu inými vplyvmi, na miesta po uštipnutí hmyzom, alebo si priložte obklad na tvár a relaxujte - tento obklad vás osvieži a vôňa mäty roľnej uvoľní telo aj myseľ.

Hrejivý obklad - priložte obklad na oblasť dutín a nosa - ten prehreje zapchaté dutiny a uvoľní dýchacie cesty, tento obklad možno priložiť na boľavé brucho pri menštruácii.

Masážny olej

Všetko zmiešajte a získate uvoľňujúci a relaxačný masážny olej, ktorý je možné využiť aj ako olej do kúpeľa.

Postrek proti škodcom a slimákom

Všetky uvedené suroviny zmiešajte, nechajte týždeň odležať, preceďte cez sitko a postrekujte rastliny na vašej záhrade, ochráni ich pred škodcami aj slimákmi.

Vaša Lenka, odborník na ruskú medicínu a kozmetiku.

 

lenka_profilovka

Prečítajte si aj ďalšie články o esenciálnych olejoch :