Za studena lisované oleje #2 Amarantový olej

Určite už mnohí z vás počuli o blahodarnom a liečivom účinku prírodných za studena lisovaných olejov na ľudský organizmus.

V každom prípade vás možno zaujme popis liečivých účinkov niektorých menej známych druhov prírodných olejov a niekoľko našich tipov.

Na začiatok skúsme porozumieť tomu, keď niekto povie: Amarantový olej

                    

Amarantový olej je vzácny hlavne pre svoj obsah účinnej látky – skvalén, ktorý je základnou zložkou kožného tkaniva, ako aj iným buniek ľudského organizmu.

V amarantovom oleji tvorí až 8%. Skvalén v ľudskom tele spolu s vodou pôsobí ako intenzívny okysličovač buniek, keďže má vďaka svojmu jedinečnému chemickému zloženiu vysokú schopnosť viazať kyslík a prenášať ho do všetkých tkanív organizmu. A práve dostatok kyslíka v tkanivách je predpokladom ich správnej výživy s obsahom správneho množstva všetkých dôležitých živín. V opačnom prípade sa v bunkách tkanív hromadia rôzne nežiaduce oxidanty a voľné radikály, ktoré pri nadbytku spôsobujú vážne zdravotné problémy vrátane zhubných ochorení.

Mnohí odborníci preto považujú skvalén obsiahnutý v tomto oleji za veľmi účinnú látku v prevencii, ako aj v liečbe zhubných ochorení.

Pri pravidelnom užívaní tohto oleja môžete taktiež významne prispieť k výraznému posilneniu svojho imunitného systému, čím predídete mnohým vážnym ochoreniam.

Ďalšou významnou vlastnosťou tejto látky je jej schopnosť ľahko sa vstrebávať do buniek a prenikať  tak do celého organizmu, ktorý navyše účinne ochraňuje pred radiáciou.

Tento efekt spôsobuje skutočnosť, že skvalén sa v organizme premieňa na vitamín D, ktorý túto ochranu zabezpečuje.

Pôvodným zdrojom skvalénu bola pečeň vzácneho hlbinného žraloka, avšak tento, ako aj iné zdroje obsahovali nižšie koncentrácie uvedenej účinnej látky, ako je to práve v prípade amarantového oleja (až 8%).

Z uvedeného dôvodu má tento vzácny olej široké využitie pri liečbe a prevencii rôznych ochorení, akými sú okrem už spomínaných onkologických aj srdcovo-cievne ochorenia, rôzne infekčné, plesňové a kožné ochorenia (ekzémy, herpes, psoriáza, dermatitídy, akné, popáleniny,preležaniny a pod.). Pomáha taktiež pri liečení a zmierňovaní príznakov ochorení tráviaceho traktu, pri rôznych poraneniach kože, pri bodnutiach hmyzom a infekciách slizníc.

Účinná látka obsiahnutá v amarantovom oleji dokonca podporuje odvádzanie rádionuklidov a solí ťažkých kovov z organizmu.

Výrobky z amarantu nájdete u nás na e-shope :-)

 

Článok si pre vás pripravil,

Juraj

 Juraj fotka na Herbatica