Dopraj si relax pri presádzaní kvetov

Patríš medzi tých, ktorých sa zmocňuje stres počas vianočných sviatkov? Skúšal si už všelijaké aktivity na odbúranie stresu a nič nepomáha? Možno to chce niečo netradičné ako napríklad presádzanie izbových rastlín. Výsadba krásnej "izbovej záhrady" môže byť skvelým spôsobom, ako zmierniť stres. Či už máte málo alebo veľa priestoru, premena vášho domova môže byť sama o sebe uvoľnením stresu a môže priniesť viac pokoja. 

Ako zahrádkárčenie zmierňuje stres?

V jednej štúdii boli osoby požiadané, aby vykonali stresujúcu úlohu a potom boli požiadaní, aby vykonali 30 minút záhradkárčenia vo svojich záhradách alebo 30 minút čítania. Zatiaľ čo obe skupiny zaznamenali pokles stresu, záhradníci  ho zaznamenali výrazne väčší (merané kortizolom v slinách, stresový hormón), ako aj úplné obnovenie pozitívnej nálady; čitateľom sa taktiež znížil stres, ale zažili aj pokles nálady.

Záhradkárčenie má jednoznačne pozitívny vplyv na stres, ako aj náladu, no nie vždy sa považuje za hlavnú aktivitu na zmiernenie stresu, ako je napríklad čítanie, a možno si zaslúži trochu viac pozornosti v tejto oblasti. 

Jedným z dôvodom prečo to tak je, je kontakt s prírodou.  Množstvo času najmä v zimnom období trávime v uzavretých priestoroch a cítime zvýšené nutkanie byť v kontakte s prírodou. A preto keď nemáme čas ísť na túru či prechádzku, vďaka presádzaniu kvetov môžeme pocítiť toto spojenie s prírodou. Mimo toho vytvoríme niečo krásne, čo je samotným odbúravačom stresu. Len sa zamyslite koľko krát je relax spojený s obrázkami úchvatnej krajiny, či jej zvukmi. Ak máte k dispozícii svoj kúsok prírody a krásy, môže to poskytnúť veľkú úľavu od stresu celoročne.

Ktoré rastliny pomáhajú zmierniť stres?

1. Bazalka

Táto  rastlina je jednou z najbežnejších rastlín, ktoré môžete nájsť v domácnostiach. Ľudia ju v domácnostiach nemajú len ako formu čerstvého korenia, ale aj kvôli jej antistresovým účinkom. Jej vôňa totižto zmierňuje stres a úzkosť. Listy bazalky sa používajú na mnohé účely, ako korenie, liečba žalúdočných vredov, uštipnutie hmyzom a bolesti hrdla. Rastlina bazalky pôsobí aj ako adaptogén (prírodná látka, ktorá pomáha telu adaptovať sa na stres), a preto vám pomôže stres zvládnuť na jednotku.

2. Aloe Vera

Aloe Vera disponuje mnohými zdravotnými účinkami na pokožku, ale aj organizmus. Mimo toho pomáha znižovať škodlivé žiarenie z elektronických zariadení a pomáha uvoľňovať viac kyslíka do ovzdušia. Je nenáročná na starostlivosť, pomáha znižovať úzkosť a stres.  

 

3. Levanduľa

Jednou z najviac upokojujúcich rastlín, ktoré môžete mať doma alebo v kanceláriách, je levanduľa. Táto rastlina je známa svojou nebeskou vôňou jej sladká vôňa pomáha upokojiť myseľ a zmierňuje úzkosť a stres.sedatívne vlastnosti, ktoré pomáhajú navodiť spánok. 

 

Naše tipy na skrášlenie si domova:

  • Držiak na sviečku v kvetináči

Zasaďte si trvalky, machovité rastliny alebo čokoľvek čo obľubujete do šálky alebo zaujímavého črepníka. Zaobstarajte si držiak na svietku, ktorý zapichnite do pôdy a dizajnový držiak s kúskom prírody máte hotový!

IMG_8548

 

  • Kúsok prírody v kuchyni

Máte staré šálky, ktoré vám je ľúto vyhodiť, ale aj tak ich nepoužívate? Zasaďte si do nich malé izbové rastlinky a osviežte si svoju kuchyňu týmto netradičným doplnkom.

IMG_8550

 

  • Oživenie zrkadla

Kúpeľna je často miestom, kde pri jej zariaďovaní na kvety nemyslíme. Práve preto je vhodné oživiť ju kvietkom. Napríklad v podobe ťahavej rastliny, ktorú si obtočíte okolo zrkadla.

IMG_8545

 

Článok si pre vás pripravila,

Barbora

barborafotka

 

Zdroje: 

https://www.scripted.com/writing-samples/why-gardening-is-a-great-way-to-relieve-stress

https://craftychica.com/2014/06/coffee-mug-planters/