Vianočné maškrtenie bez kíl navyše

Áno, vianočné maškrtenie nemusí mať za výsledok kilá navyše. Sviatočné obdobie je vždy časom, kedy si môžete dopriať sladké. Toto obdobie v roku je ako oslava pre naše chuťové bunky. Ale to, že si niečo doprajete, neznamená, že sa musíte nasýtiť nezdravými, presladenými dezertmi. Najchutnejšie pochúťky, ktoré môžu mať osoch pre vaše telo sú tie, ktoré sú vyrábané zo sezónneho alebo neskoro-sezónneho ovocia a zo zdravých ingrediencií.  

Cukor môže byť vašim nepriateľom v istej forme. Netreba ho hneď démonizovať, veď je predsa súčasťou vyváženej stravy. Je tu však jedno ALE. Sladkosti, ktoré kúpite v obchode obsahujú cukor alebo iné sladidlá, ktoré zaťažujú náš organizmus a najmä pankreas. Pankreas je pri takomto cukre nútený vylúčiť veľké množstvo inzulínu. Pri konzumácii takýchto sladkostí môže spôsobiť aj poruchu imunity, alergie, upchávanie ciev, poškodzovanie obličiek. Takýto cukor nie je jediným strašiakom. Na našu stravu by sme sa mali pozerať ako na liek. Ako povedal známy Hippokrates:“Potrava nech je tvojim liekom.”

Tieto nápady na zdravšie vianočné maškrty sú vhodné aj pre gazdiné, ktoré čas v kuchyni milujú a aj pre tie, ktoré nie :-) 

Vegan perník s hruškami, cédrovými orieškami a ľanovou múkou

 

Na cesto potrebujete: 

300 g sójového alebo mandľového mlieka

1 ČL octu napr. jablčného

200 g hladkej pšeničnej múky

1 polievkovú lyžicu ľanovej múky

1 polievkovú lyžicu cédrových orieškov

150 g kryštálového cukru (použite trstinový pre extra chuť)

 35 g kukuričného škrobu

 30 g holandského kakaa

 2 ½ ČL perníkového korenia

 2 ¼ ČL kypriaceho prášku

 1 ČL jedlej sódy

 75 g repkového oleja + na vytretie formy 

 

Na pašírované hrušky potrebujete: 

3 ks hrušiek zrelých, ale nie prezretých

 100 g kryštálového cukru

 750 ml vína alebo vody

 200 ml vody - alebo viac, podľa veľkosti hrnca

 3 ks badiánu

 2 ks škorice

 ¼ ČL mletého kardamonu alebo pár kúskov celého

 1 ČL vanilkového extraktu alebo pasty

IMG_2355S-819x1024 

 

Postup na prípravu pašírovaných hrušiek:

Hrušky ošúpte, ale nechajte v celku aj so stopkou. Do hrnca nasypte cukor, nalejte víno, vodu a všetky koreniny. Ak nechcete použiť víno, môžete hrušky variť len vo vode s korením. Nálev priveďte skoro k varu a potom oheň stíšte na minimum. Ak máte kuchynský teplomer, pomôžte si ním a zmerajte teplotu. Hrušky vložte do nálevu a varte aspoň 30 minút a udržujte teplotu od 75 do 95 stupňov. Pri tejto teplote alkohol evaporuje, takže sa nebojte ak varíte aj pre deti, hrušky ani nálev nebudú alkohol obsahovať. Keď hrušky nasajú nálev a sú „uvarené“, vyberte ich a nechajte jemne vychladnúť, kým pripravíme cesto.

Postup na prípravu perníkového cesta:

Trúbu dajte vyhriať na 180 stupňov a vyberte formy na pečenie. Budete potrebovať formu na chlebíček s rozmerom približne 25x11x7cm na výšku, pár centimetrov hore dole je v poriadku. Navštívte kuchynské potreby, kde zoženiete Vytrite ju olejom či rastlinným maslom a vysypte múkou alebo vysteľte papierom na pečenie. 

V menšej miske zmiešajte rastlinné mlieko a ocot. Vo väčšej mise zmiešajte hladkú múku, cukor, kukuričný škrob, kakao, perníkové korenie, kypriaci prášok a jedlú sódu. Do mlieka vmiešajte olej a následne zmiešajte mokré a suché ingrediencie. Ingrediencie miešajte len, kým nezmiznú kúsky múky a všetko sa nespojí, aby ste cesto nepremiešali, čo vďaka aktivovaniu lepku môže viesť k tvrdšiemu cestu.Perníkové cesto vlejte do formy na chlebíček a potom do cesta zapichnite hrušky tak, aby boli od seba rovnomerne vzdialené. Najkrajšie samozrejme koláč vyzerá s celými hruškami, ale ak chcete, môžete pošírované hrušky nakrájať na polovicu, vybrať jadro alebo ich nakrájať na menšie kúsky a vmiešať do cesta.

Perníkový chlebík pečte pri ohreve z hora a z dola asi 1 hodinu. Pred dopečením skontrolujte cesto špáradlom. Hlavne priestor medzi hruškami, lebo ten sa prepeká pomalšie. Ja som piekla perník s klasickým bielym cukrom aj s trstinovým, ktorý mal hrubšie zrná. Pri trstinovom vznikol „rustikálnejší“ povrch cesta a pri klasickom cukre zase hladší.  Perník nechajte aspoň 20 minút chladnúť, kým ho vyberiete z formy a začnete krájať. Pred servírovaním perník pocukrujte.

SK 

Špaldové perníčky s čokoládou

Potrebujete (na cca 60 perníkov):

Cesto

  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • 100 g ryžovej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g medu
  • 100 g masla
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 1/2 dlhého korenia (známe tiež ako Pippali - ľubovoľné)
  • 2 vajcia
  • štipka soli

Čokoládová poleva

  • 200 g horkej čokolády 
  • 1-2 ČL škorice
  • 1 ČL kokosového oleja
  • sušené jedlé kvety na ozdobu (ľubovoľné)

spaldove-pernicky-3

Postup:

V miske, ktorú používame na vodný kúpeľ odvážime jednotlivé ingrediencie - trstinový cukor, med, na kocky nakrájané maslo, perníkové korenie a štipku soli. Do zmesi nastrúhame dlhé korenie (nemusíte použiť, ak ho nemáte) a na strednom plameni necháme za občasného miešania rozpustiť. Trvá to asi 5 až 10 minút. Keď je zmes tekutá, odložíme ju bokom a necháme trochu vychladnúť. Následne do zmesi primiešame špaldovú a ryžovú múku zmiešanú s práškom do pečiva a dve vajcia. Cesto dobre vymiešame vareškou alebo lopatkou, aby sa ingrediencie dobre prepojili. Vymiešané cesto preložíme na potravinársku fóliu, dobre zabalíme a odložíme na noc do chladničky. Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky a necháme hodinu na kuchynskej linke. Z kúskov cesta následne vytvarujeme približne rovnaké guľôčky a poukladáme ich v rozostupoch na plech vyložený papierom na pečenie. Guľôčky vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 10 minút. Perníčky za ten čas zozlatnú a budú pevné na dotyk. Po upečení ich necháme vychladnúť.

 

Domáci vianočný likér bez salka

Ingrediencie

  • 300 ml plnotučného mlieka (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové mlieko K-free - nájdete v Kauflande)
  • 300 ml smotany na šľahanie (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózovú smotanu na šľahanie K-free)
  • 150 ml kvalitného bieleho rumu
  • 150 g kryštálového cukru
  • 6 žĺtok z čerstvých vajec
  • 2 vanilkové lusky
  • 1 ČL cejlónskej škorice
  • 5 klinčekov
  • 2 badiány
  • muškátový orech

vajecny-liker-4

Postup:

Najprv si do hrnca nalejeme mlieko a smotanu na šľahanie. Následne pozdĺžne prekrojíme vanilkové lusky a nožom z nich vydlabeme všetky zrniečka, ktoré pridáme do hrnca spolu so škoricou, klinčekmi, badiánmi a štipkou čerstvo nastrúhaného muškátového orecha. Zmes za občasného miešania zohrievame. Medzitým si v miske vyšľaháme žĺtka s cukrom do krémovej peny. Šľaháme približne 2-3 minúty. Keď je mliečna zmes, ktorú zohrievame v hrnci horúca (mala by mať teplotu cca 60 °C), po lyžiciach ju pridáme k žĺtkam a zakaždým ručne metličkou premiešame. Takto pridáme k žĺtkam polovicu mliečnej zmesi. Tento postup prípravy vaječného likéru robíme z dôvodu, aby naše žĺtka nedostali teplotný šok a nemali sme z likéru praženicu. :) Následne všetko prelejeme naspäť do hrnca a za pravidelného miešania metličkou zohrievame, až kým likér nemá teplotu 70 °C (na tento účel je výbornou pomôckou kuchynský teplomer, ktorý vám odporúčam kúpiť, lebo sa vám hodí nielen na prípravu likéru, ale tiež napr. hovädzieho steaku či druhej dávky likéru, keďže po prvej sa len tak zapráši). Likér stiahneme zo sporáka a necháme trocha vychladnúť. Na záver do likéra pridáme biely rum a dobre premiešame. Likér precedíme cez sitko, aby nám v ňom nezostali jednotlivé kúsky korenia (len zrniečka vanilkových luskov) a naplníme do fľaše, ktorú skladujeme v chladničke. Vaječný likér vám odporúčam spotrebovať do pár dní, my sme mali problém nevypiť ho za deň, taký bol dobrý. Ak by si chceli pripraviť verziu vaječného likéru bez alkoholu, stačí vynechať biely rum, už vtedy je to mňamka mňamózna. Likér je vo výsledku menej hustý, než ste možno zvyknutý, nakoľko ho nezahusťujem žiadnym škrobom a nepoužili sme ani kondenzované mlieko. Konzistencia mu však na chuti vôbec neuberá. :)

 

Naše tipy:

Máme pre vás ďalšie tipy, ktoré môžete podávať na vianočnom stole - zdravé ruské pochutiny, ktoré nepotrebujú žiadnu prípravu. Medzi ne patria napríklad krehké chlebíčky s rakytníkom, ktoré sú zdrojom omega mastných kyselín a vlákniny. Chlebíčky môžete podávať s alternatívou teplého vianočného kakaa - cédrovým čokoládovým latté. Ak chcete variť zdravšie môžete siahnuť aj po zdravšej alternatíve oleja či múke, ktoré vaším receptom dodajú jedinečnú chuť. 


Cíťte sa počas a aj po vianočných sviatkoch sviežo a dobre :) 

 

Článok si pre vás pripravila

Barbora

barborafotka


Inšpiráciu na recept sme čerpali:

https://www.dcerka.sk/vegan-pernik-s-posirovanymi-hruskami/

https://www.lenivakucharka.sk/spaldove-pernicky-s-cokoladovou-polevou/