Nestresujte sa z vianočného upratovania

Ani snáď netreba spomínať, aký stresujúci dokáže byť vianočný zhon. Upratovanie, varenie, pečenie, deti, manžel, manželka, dekorácie, nákup darčekov a to všetko v pomerne krátkom čase. To je fakt veľa aj na supehrdinu. Odstráňte chaos počas vianočného upratovania rozdelením úloh do realizovateľných častí. Tieto tipy na sviatočné upratovanie vám pomôžu uprednostniť domáce práce, aby ste dosiahli upratanejší domov ešte pred príchodom hostí, ako aj rýchlo vyriešiť akýkoľvek neporiadok, ktorý sa stane počas dňa. Kľúčom k úspešnému sviatočnému upratovaniu je začať včas.

 

1. Naplánujte si, že s domácimi prácami začnete niekoľko dní vopred.

Plánovať si upratovanie? Áno. Spravte si 7-dňový plán upratovania, vďaka ktorý vám všetku prácu uľahčí. Splnením niekoľkých hlavných úloh každý deň vám zostane len veľmi málo neporiadku na Štedrý deň. Základom správneho plánovania je prejsť si svoj dom alebo byt očami návštvevy. Zosumarizujte si všetky nedostatky, aj tie na ktoré ste zvyknutí - napr. rastliny s odumretými listami. Aj takéto maličkosti vedia dopomôcť pocitu čistejšieho a upratanejšieho bytu. Ďalej si vytvorte plán, ako premeniť upratovanie na skupinovú aktivitu. Zhromaždite členov rodiny, prejdite si plán a prideľte každému úlohy. Pamätajte, čím viac rúk, tým rýchlejšie.

2. Usporiadajte/zorganizujte si každú miestnosť.

Po vymenovaní vecí, ktoré je potrebné urobiť, ďalšia vec, ktorú môžete urobiť, je vrátiť všetko na svoje miesto. Usporiadanie každej miestnosti urýchli proces upratovania. Nebudete musieť strácať čas preskakovaním predmetov alebo presúvaním vecí z jedného miesta na druhé. Usporiadaním vášho domova budete mať vysokú šancu pre rýchle upratovanie počas celého roka. 

3. Dekorujte až po uprataní.

Ak začnete dekorovať pred uprataním, len budete prenášať prachové častice z miesta na miesto a môžu na vás nepríjemné vykuknúť spoza vianočného stromčeka práve na deň D. Obzvláľť ak potrebujete kvôli stromčeku premiestňňovať aj nábytok. Pri dekorovaní oprášte každú ozdobu - minimalizuje to prašnosť a alergény v domácnosti.

Relaxing-during-the-holidays_1200x628

4. Kuchyňa.

Na tento krok by sme nemohli zabudnúť! Počas vianočných sviatkov budete tráviť veľa času v kuchyni. To je dôvod, prečo je dobré skontrolovať a zistiť, či je vaša kuchyňa skutočne pripravená na náročné varenie. Odporúčame vám vyčistiť chladničku a skrinky, aby ste uvoľnili miesto pre všetky vianočné maškrty. Dobrý nápad je aj umytie sviatočných príborov a pohárov, aby ste sa uistili, že na veľký deň budú vyzerať čo najlepšie.  Pred Vianocami je životne dôležité skontrolovať stav vašej rúry – ak máte pripálené varné dosky alebo škvrny od jedla, nezabudnite ich vyčistiť skôr, ako pred Vianocami začnete variť. Nielenže to zlepší spôsob, akým vaše spotrebiče fungujú, ale budete mať chutné koláče bez akejkoľvek neželanej pachute pribáleného pekáča či rúry! Taktiež sa pripravte na možné katastrofy ako rozliate víno na vašom sviatočnom obruse. Zaobstarajte si mydlo na škvrny a do zásoby si pripravte aj druhý obrus. 

5. Kúpeľňa.

Upratovanie kúpeľne je určite úlohou, do ktorej sa počas prázdnin nikto nechce pustiť. Aby to bolo čo najbezbolestnejšie, skúste postupovať podľa týchto jednoduchých krokov:

  • Nalejte silný čistiaci prostriedok do záchodovej misy
  • Po sprchovaní utrite dlaždice univerzálnym čistiacim prostriedkom (sprchová para pomáha pri uvoľňovaní nečistôt)
  • Utrite všetky zrkadlá čistiacim prostriedkom na sklá
  • Odstráňte z povrchov všetky striekance zubnej pasty, odtlačky prstov.

6. Čistý a svieži vzduch.

Vetrajte. Napriek tomu, že vonku nie je najteplejšie, vyvetrajte aspon 3x denne na 5 minút. Vzduch vo vašej domácnosti sa vymení a mikrobaktérie vo vzduchu sa odstránia. Pre sviatočnejší pocit a vôňu domova si môžete dopriať aj esenciálne oleje, ktoré vzduch čistia a zbavujú ho škodlivých mikročastíc.

 

Tieto tipy zaručene dopomôžu k Vianociam bez stresu. Ak si upratovanie naplánujete a nenecháte si ho na poslednú chvíľu, čas strávený stresom a bezhlavým upratovaním môžete využiť na večer pre seba pri teplom čaji, s maskou na tvári, zabalení v deke pri obľúbenom vianočnom filme. 

 

Článok si pre vás pripravila,

Barbora

barborafotka