Obličky a močové cesty: charakteristika, možné ochorenia a ich liečba

Zima predstavuje obrovskú záťaž na močové cesty. Infekcie močových ciest patria ihneď po infekciách dýchacieho ústrojenstva k druhým najčastejším bakteriálnym infekciám. To prináša rad nepríjemností, užívanie tinktúr, antibiotík a liekov, ktoré patria k rekonvalescencii. Je potrebné si uvedomiť, že tieto zápaly postihujú rovnako mužov ako ženy. Preto sme sa rozhodli, poskytnúť vám komplexný prehľad o ochoreniach obličiek a močových ciest. 


V tomto článku sa dozviete:

  • o základnej charakteristike močovej sústavy
  • na čo slúžia jednotlivé orgány močovej sústavy
  • aké ochorenia a zdravotné problémy sa najčastejšie vyskytujú
  • rizikové faktory 
  • ako uzdraviť obličky a močové ústrojenstvo
  • kedy navštíviť lekára

 

bylinky a caje na oblicky

Základná charakteristika močového ústrojenstva

Funkciou močového systému je filtrovať krv a vytvárať moč ako vedľajší odpadový produkt. Telo berie živiny z potravy a premieňa ich na energiu. Po tom, ako si telo zoberie zložky potravy, ktoré potrebuje, zostanú v čreve a krvi odpadové látky. Obličky a močové systémy pomáhajú telu odstraňovať tekutý odpad nazývaný močovina a udržiavajú v rovnováhe chemikálie, ako je draslík a sodík a voda. Močovina vzniká, keď sa v tele rozkladajú potraviny obsahujúce bielkoviny, ako je mäso, hydina a určitá zelenina.
Medzi orgány močového systému patria obličky, obličková panvička, močovody, močový mechúr a močová trubica.


Časti obličiek a močového systému a ich funkcie

Dve obličky 

Obličky odstraňujú močovinu z krvi cez malé filtračné jednotky nazývané nefróny. Každý nefrón pozostáva z gule vytvorenej z malých krvných kapilár, nazývaných glomerulus, a malej trubice nazývanej renálny tubulus. Močovina spolu s vodou a inými odpadovými látkami tvorí moč, popri tom ako prechádza cez nefróny a dolu obličkovými tubulmi.
Kde sú obličky?
Tento pár purpurovo-hnedých orgánov sa nachádza pod rebrami smerom k stredu chrbta. 

Ich funkciou je:

  • odstránenie odpadových látok a škodlivín z tela
  • rovnováha telesných tekutín 
  • syntéza hormónov
  • kontrola produkcie červených krviniek


Dva močovody


Tieto úzke trubice vedú moč z obličiek do močového mechúra. Svaly v stenách močovodu sa neustále napínajú a uvoľňujú, čím sa tlačí moč smerom nadol, preč od obličiek. Približne každých 10 až 15 sekúnd sa malé množstvo moču vyprázdni do močového mechúra z močovodov.

Močový mechúr

 
Tento dutý orgán v tvare trojuholníka sa nachádza v dolnej časti brucha. Je držaný na mieste väzmi, ktoré sú pripevnené k iným orgánom a panvovým kostiam. Steny močového mechúra sa uvoľňujú a rozširujú, aby uložili moč, a sťahujú sa a splošťujú, aby vyprázdnili moč cez močovú rúru. Typický močový mechúr zdravého dospelého človeka dokáže uložiť až dve šálky moču na dve až päť hodín.

Svaly - tzv. zvierače


Tieto dva kruhové svaly pomáhajú zabrániť úniku moču tým, že sa tesne uzatvárajú ako gumička okolo otvoru močového mechúra.

Nervy v močovom mechúre


Nervy upozorňujú človeka, keď je čas na močenie alebo vyprázdnenie močového mechúra.

Uretra (močová trubica)


Táto trubica umožňuje moču prechádzať mimo tela. Mozog dáva signál svalom močového mechúra, aby sa stiahli, čím sa vytlačí moč z močového mechúra. Zároveň mozog signalizuje svalom zvierača, aby sa uvoľnili a nechali moč opustiť močový mechúr cez močovú rúru. Keď sa všetky signály vyskytnú v správnom poradí, dôjde k normálnemu močeniu.

 

Ochorenia a zdravotné problémy močového ústrojenstva

Ochorenie obličiek a močovej sústavy má mnoho príčin. Výskyt sa líši podľa krajiny, regiónu, etnickej príslušnosti, pohlavia a aj veku. Poznáme napríklad ochorenia genetického pôvodu, infekčného pôvodu, autoimunitné ochorenia a i.

Genetické ochorenia 

Poznatky o dedičnom ochorení obličiek sa radikálne zmenili s pokrokom v molekulárnej biológii. Charakterizácia dedičných ochorení obličiek sa zlepšila a boli opísané nové mutácie vedúce k selektívnym poruchám obličiek. Dedičné ochorenia obličiek sú zriedkavé, s výnimkou autozomálne dominantného polycystického ochorenia obličiek, štvrtej najčastejšej príčiny konečného štádia ochorenia obličiek, prípadne ich zlyhania.Toto ochorenie má prevalenciu 1 z 1 000 ľudí a postihuje približne 10 miliónov ľudí na celom svete. 

Glomerulonefritída 

Glomerulonefritída je skupina ochorení obličiek, ktoré postihujú glomeruly (mikroskopické telieska v obličkách). Ide o zápalové ochorenie obličiek. Glomerulonefritída je po cukrovke na druhom mieste ako hlavná príčina zlyhania obličiek/ľadvín v Európe. 

Infekcie, kamene a obštrukčná uropatia 

Infekcie močových ciest sú bežným zdravotným problémom na celom svete a možno ich kategorizovať ako nekomplikované alebo komplikované. Nekomplikované infekcie zahŕňajú infekcie močového mechúra, ako je cystitída - zápal močového mechúra, ktoré postihujú väčšinou ženy. Muži sú menej náchylní na akútne, nekomplikované infekcie močového mechúra alebo obličiek. 

Zväčšená prostata 

Ochorenie týkajúce sa mužov. Vplyvom hormónu testosterónu rastie prostata celý život. Je to bežný jav, avšak môže byť nebezpečným, ak prostata narastie do veľkosti, kedy ovplyvňuje zdravie jedinca. Zväčšenie prostaty môže sťažiť vyprázdnenie močového mechúra.

Inkontinencia

Je ochorenie, ktoré postihuje viac ženy ako mužov. Dochádza tu k nechcenému úniku moču z močovej rúry. 

Obličkové kamene

Obličkové kamene sú spôsobené infekciou a vysokou hladinou vápnika v krvi. Tieto kamene sa usadzujú v močovej sústave. Ak prejdú z obličiek do močovej trubice, spôsobujú veľkú bolesť.

 

 bylinky na oblicky, zapal mocovych ciest

Rizikové faktory

 Faktory, ktoré zvyšujú riziko ochorenia obličiek  a močového ústrojenstva sú: 

  • Pohlavie. U žien je močová trubica kratšia ako u mužov. To uľahčuje baktériám cestu z močovej rúry priamo do močového mechúra. Uretra, ktorá je blízko vagíny a konečníka, tiež uľahčuje baktériám vstup do močového mechúra. Keď sa infekcia dostane do močového mechúra, môže sa rozšíriť do obličiek. Tehotné ženy sú vystavené ešte vyššiemu riziku infekcie obličiek.
  • Upchatie močového mechúra. Čokoľvek, čo spomaľuje tok moču alebo sťažuje úplné vyprázdnenie močového mechúra, môže zvýšiť riziko ochorenia ľadvín a močovej sústavy. Patrí sem obličkový kameň, zúžená močová trubica alebo zväčšená prostata.
  • Oslabený imunitný systém. 
  • Poškodenie nervov okolo močového mechúra. Poškodenie nervov alebo miechy môže zabraňovať zobrazeniu symptómov ochorení a infekcie močového mechúra. To môže sťažiť zistenie, kedy sa infekcia dostane do obličky.
  • Stav, ktorý spôsobuje, že moč prúdi nesprávnym smerom. Pri vezikoureterálnom refluxe tečú malé množstvá moču z močového mechúra späť do trubíc, ktoré spájajú močový mechúr a obličky. Ľudia s týmto stavom sú vystavení vyššiemu riziku infekcií obličiek.
  • Vysoký krvný tlak - hypertenzia - neliečený vysoký krvný tlak môže zapríčiniť obličkovú nedostatočnosť a zhoršiť ich funkciu

 

 kapucinka a kotvicnik kvapky na oblicky a prostatu

Liečba ochorení obličiek a močového ústrojenstva 

Niektorí ľudia uprednostňujú prírodnú liečbu domácimi prostriedkami. V tomto prípade je možné uzdraviť obličky s dodržaním nasledujúcich bodov: 

  1. Pite veľa vody

Pitie veľkého množstva vody môže pomôcť vyplaviť baktérie z tela, čo pomôže rýchlejšie eliminovať infekciu. Môže tiež pomôcť vyčistiť celý močový systém. 

  1. Pite brusnicový džús alebo konzumujte brusnice

Brusnicová šťava sa už dlho používa ako liek na ochorenia a infekcie močového mechúra. Existujú určité dôkazy, že pitie brusnicovej šťavy môže u niektorých ľudí pomôcť alebo zabrániť infekcii a zápalu. Pomôcť môže aj čaj z brusnice.

  1. Vyhýbajte sa alkoholu a káve

 Najdôležitejšou úlohou obličiek je filtrovať škodlivé látky a toxíny. Alkohol aj kofeín môžu vyžadovať od obličiek vyššiu aktivitu. To môže brániť procesu uzdravovania sa. Namiesto kávy s kofeínom vyskúšajte jej zdravú alternatívu - cigorku ( = pražená čakanková káva ).

  1. Užívajte probiotiká

Probiotiká majú dve veľké výhody, pokiaľ ide o liečbu infekcií obličiek. Prvou je, že pomôžu udržať zdravé baktérie vášho tela pod kontrolou. Ak užívate pri infekcií alebo zápale obličiek a močového ústrojenstva antibiotiká, tento bod je obzvlásť dôležitým, pretože antibiotiká môžu odstraňovať z tela aj „dobré“ aj „zlé“ baktérie.

  1. Doprajte si vitamín C

Vitamín C je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť tkanivá v tele pred oxidačným stresom, čo môže prispieť k podpore zdravia obličiek.

  1. Vyskúšajte petržlenovú šťavu

Petržlenová šťava je diuretikum bohaté na živiny, ktoré môže zvýšiť frekvenciu a množstvo močenia. To môže pomôcť rýchlejšie vyplaviť baktérie v obličkách, vďaka čomu sú antibiotiká ešte účinnejšie.

Náš tip: Ak nemáte chuť petržlenovej vňate vyslovene radi, môžete ju pre dosiahnutie najlepších výsledkov zamiešať do smoothie s výrazne ochuteným ovocím, vrátane brusníc alebo čučoriedok. 

  1. Užívajte pagaštan konský

List pagaštanu konského sa už po dlhé roky využíva pri liečbe rôznych problémov. Patria k nim aj ochorenia močovej sústavy. Pagaštan konský je silným antioxidantom a posilňuje obranyschopnosť organizmu.  

  1. Čaj na ľadviny

Príjem tekutín je nesmierne dôležitým pri akomkoľvek ochorení močovej sústavy a ak siahnete po čajoch určených konkrétne na obličky alebo močový systém, uzdravenie tým len urýchlite.  

  1. Bylinky na ľadviny

Existuje mnoho bylín, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravie obličiek a močových ciest a prostaty. Patria medzi ne napríklad pagaštan konský, zlatobyľ obyčajná, kotvičník, petržlen záhradný (vňať), breza previsnutá a kapucínka väčšia. Kapucínka je známa vďaka svojim účinkom aj ako “močový penicilín”. 

  1. Aplikujte teplo

Teplo určite nepodceňujte. Pri ochorení močových ciest sa odporúča zababušiť do deky, zapnúť termofor alebo použiť termofľašu. Pre ochranu obličiek pred chladom používajte bedrový pás, ktorý vám pomôže zmierniť prípadné bolesti. Rovnako nezabudnite držať v teple aj nohy. Dobrú službu vám urobia teplé vlnené ponožky alebo domáce papuče z ovčej vlny.

teple papuce, bedrovy pas a bylinky na liecbu obliciek

Kedy navštíviť lekára?


Závažná infekcia obličiek a močových ciest môže viesť k nebezpečným komplikáciám. Môžu zahŕňať otravu krvi, poškodenie telesných tkanív alebo aj smrť. Okamžite vyhľadajte lekársku pomoc, ak vás trápi vracanie, máte krvavý moč, pociťujete nevoľnosť a vaše príznaky sa po domácej liečbe nezlepšujú. 




Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11791/

https://zdravoteka.sk/choroby/glomerulonefritida/ 

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/urinary-system 
Zdroje foto: vlastný archív

 

Článok si pre vás pripravila 

 

foto Barbora Herbatica

Mgr. Barbora Olejníková

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternatívnu medicínu a prírodné produkty pre podporu zdravia.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: barbora@herbatica.sk

 
ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)