Cédrový olej - od pestovania až po jeho výrobu

Diskusia na tému cédrový olej so sebou prináša mnohé otázky, mýty a nedorozumenia. V tomto článku by sme sa preto chceli venovať sibírskemu cédrovému oleju od jeho pestovania, cez zber až po samotnú výrobu a jeho účinky. Veríme, že po prečítaní objavíte čaro tohto oleja a zaujímavosti, ktoré so sebou nesie.

Odkiaľ sibírsky cédrový olej pochádza?

Už z názvu je zrejmé, že tento olej má svoj pôvod v Rusku. Možno sa pýtate ako je možné, že “strom céder” rastie v Rusku?! Nie, nerastie. Výraz “céder” (kedr, po rusky) sa používa aj na pomenovanie plodov - orieškov borovice sibírskej, alebo známej aj ako borovica limba. Z týchto orieškov pochádza cédrový olej, ktorý je jedinečný prírodný produkt a v prírode nemá obdoby. Tento strom bol aj práve preto vždy v Rusku považovaný za "strom života".

unnamed

Pestovanie borovice sibírskej

Borovica sibírska (borovica limba) je ihličnatý strom druhu Pine, ktorý narastá do výšky 30 - 40 metrov. Jej botanickým názvom je sibírska cédrová borovica. K tomu, aby sme tento strom mohli pestovať sú potrebné jej semená, ktoré musia byť zasadené najprv do väčšieho črepníka alebo sadenice. Po 6 rokoch, keď už stromy dosiahnu výšku aspoň 2 metre, ich môžeme zasadiť do zeme, no musíme dbať na 8 metrovú vzdialenosť medzi sadenicami. Síce prvé roky sa korene borovice sibírskej držia pri sebe, po nejakej dobe sa začnú v zemi rozpínať a dožadovať si svoj “osobný priestor”.

Zber a výroba cédrového oleja 

Proces výroby cédrového oleja samozrejme začína zberom, ktorý sa vykonáva koncom septembra. Zbierajú sa borovicové šišky, ale len tie zrelé, ktoré sú spadnuté - resp. ktoré strom sám od seba poskytol. Manipulácia so šiškami musí spĺňať určité kritériá, ktoré poskytuje len ručný zber. Zber týchto šišiek je teda pracný, no výsledok stojí naozaj za to. 

Ako sa však dopracujeme k spomínanému oriešku?

Olúpaním šišiek borovice. Po ich olúpaní sa dopracujeme k cédrovému orechu, ktorý musí byť najneskôr do troch mesiacov spracovaný, aby cédrový olej bol kvalitný a poskytoval nášmu telu čo najviac zdraviu prospešných látok. Orechy pred samotným lisovaním prechádzajú dôkladným triedením a tie, ktoré obsahujú malé čierne škrvny sú vyradené, aby kvalita oleja bola čo najvyššia. Po vytriedení sa orechy vkladajú do ľanových vriec a sú pripravené na lisovací proces. Cédrové orechy sa lisujú za studena na lise obloženým drevom z borovice sibírskej, ktoré sú napustené včelím voskom. Lisovanie prebieha za týchto netypických podmienok preto, aby drevo olej z jadier nevstrebávalo. Takto vylisovaný olej je pripravený na použitie.

07_jaroslav_svoboda-438x292

 

Aké účinky má cédrový olej?

Cédrový olej je jedným z prírodných olejov, ktorý sa používa aj na lekárske účely. Tento olej obsahuje vysokú hladinu vitamínu E, omega 3, omega 6, omega 9 mastné kyseliny a je bohatý na kartenoidy. Vďaka jeho užitočným vlastnostiam si získal srdcia mnohých a to doslova. Cédrový olej má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém, znižuje riziko srdcových chorôb a udržuje srdce zdravé. Okrem jeho účinkov na srdce, vyniká aj pri riešení problémov s trávením. Vďaka jeho obsahu antioxidantov pomáha pri redukcii poškodenia buniek v tráviacom trakte, podporuje metabolizmus a lieči rôzne zápaly tráviaceho traktu. Medzi jeho TOP 3 účinky patrí aj jeho priaznivé pôsobenie na dýchacie cesty - zápal priedušiek, zápal priedušnice či zápaľ pľúc, bronchitída a mnohé iné ochorenia.

Aby sme mu neukrivdili a netajili jeho ďalšie výborné účinky, cédrový olej pomáha aj pri:

  • úprave menštruačného cyklu
  • zápalu močových ciest
  • liečbe obezity, hypertenzie, DNY, artritídy...
  • regenerácii organizmu a odplavovaniu toxínov
  • podporuje imunitu
  • udržuje hladinu cholesterolu
  • udržuje správnu hladinu krvného tlaku

Pri vonkajšom použití sa používa na:

  • poškodené a lámavé vlasy
  • suchú a precitlivelú pokožku
  • lieči ekzémy, dermatídy, psoriázu a seboreu
  • vyhladzuje vrásky
  • urýchľuje hojenie rán, popálenin.

 

5214-1

 

Cédrový olej ľahko dostanete v jeho prirodzenej tekutej forme, čo vám zabezpečí tie najdôležitejšie látky. Pokiaľ neviete prísť na chuť cédrového oleja, máme pre vás alternatívu vo forme tabliet. Tablety obsahujú čistý cédrový olej s pridaným vitamínom E, ktorý je obalený v želatínovej škrupinke.

 

Článok pre vás pripravila,

Barbora

barborafotka

Zdroj:  prof. Ivan Pavlovič Neumykavin - Cédrový olej. Mýty a reality, vyd. v 2013