Maskné a starostlivosť o pleť pod rúškom

S nosením rúška prichádzajú aj určité nepríjemnosti. Od tých bežných - akými sú ťažkosti s dýchaním, mnohých stretne aj nepríjemné, niekedy až hnisajúce akné. Dermatológovia tento typ akné rozlišujú pod pojmom “maskné”, najmä vďaka jeho vzniku zapríčineným nosením masky/rúška.

Maskné (alebo mascne) - je jedným z nových výrazov, ktorý priniesla pandémia koronavírusu. Mnohí zaznamenali náhly nárast výskytu maskné, ktorá so sebou nesie nespočetné množstvo kožných problémov, ako sú vyrážky, škvrny, pupienky a čierne bodky.  Keďže sa rúško stalo našou povinnosťou a väčšinu času trávime doma, naša pokožka “dýcha” menej ako bola zvyknutá a keďže nemáme možnosť návštevy kozmetických štúdií, prinášam vám zopár babských rád, ktoré vedú k prevencii maskné. 

maskne1 

Z najdôležitejších faktorov je životospráva a staranie sa o zdravie ako také, ktoré vedie aj k napraveniu pokožky.

 1.Hydratácia - príjem tekutín

 Určite pre vás dôležitosť príjmu tekutín nie je žiadnou neznámou. Príjem vody vám pomôže udržať vaše telo hydratované. Pokiaľ budete piť dostatočné množstvo vody, odrazí sa to aj na pokožke.  Hydratácia zabraňuje pred vysýchaním pokožky a pomáha vám bojovať proti akné a mnohým ďalším kožným problémom, ktoré sa v budúcnosti môžu vyskytnúť. Hydratácia priaznivo vplýva aj na vaše kožné bunky. Najmä ak máte suchú pokožku, dostatočná hydratácia vám pomáha zbaviť sa odumretých buniek a toxínov a redukuje zápalové procesy vo vašom tele ako aj na vašej pokožke.

2.Zmeňte svoje stravovacie návyky

Samotné jedlo síce nespôsobuje akné, ale niektoré jedlá ho môžu zhoršiť, zatiaľ čo iné pomáhajú pokožke zostať zdravou. 

Vyhnite sa mlieku

Čím viac mlieka vypijete, tým je pravdepodobnejšie, že budete mať akné - najmä ak ide o odstredené kravské mlieko. Dôvodom je, že v kravskom mlieku sa nachádzajú aj hormóny, ktoré kravy prirodzene produkujú. Ľudia, ktorí majú vyššie hladiny týchto hormónov v krvi, majú tendenciu mať akné.

Znížte príjem cukru

Pravdepodobnosť výskytu akné je vyššia, ak je vaša strava plná jedál a nápojov, ako sú sladené nápoje, biele pečivo, biela ryža a sladké jedna. Cukor a sacharidy v týchto potravinách sa dostanú do vašej krvi naozaj rýchlo. Keď vaše telo vyrába viac inzulínu na zníženie hladiny cukru v krvi, ovplyvňuje to ďalšie hormóny, ktoré môžu zvýšiť produkciu oleja v pokožke, čo vedie k vzniku akné.

Zvýšte príjem vlákniny

Ľuďom, ktorí jedia veľa vlákniny, sa môže stať, že sa ich akné zlepší. Vláknina môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a tým aj zlepšiť pokožku. Ovsené vločky, fazuľa, jablká a mrkva sú zdrojmi, ktoré prinesú do vašej stravy aspoň trochu vlákniny.

3.Doprajte si dostatočné množstvo spánku

Počas spánku sa vaše telo regeneruje a vylučuje hormóny, ktoré sú potrebné k správnemu fungovaniu vášho tela. Pokožka má počas spánku dostatočný priestor k svojej regenerácii, obnovy buniek a má čas spracovať všetky kozmetické procesy, ktoré sme jej počas dňa poskytli.

 Napriek tomu, že staranie sa o svoje telo “zvnútra” je dôležitým faktorom, niekedy to nepostačuje pri boji proti akné. Pri našich kozmetických rutinách by sme mali, čo najlepšie poznať našu pokožku a vyberať si prírodné prostriedky,ktoré sú to najprirodzenejšie, čo môžeme nášmu telu poskytnúť. 

SK

 

Z vonkajších faktorov je pri boji s akné najdôležitejšie:

1.Odličovanie a čistenie pleti

Čistenie pleti je základom pri boji proti akné. Pri nosení rúška sa nám môže zdať, že naša pleť nie je vystavená toľkým nečistotám, no opak je pravdou. Čistenie je teraz dôležitejším než kedykoľvek predtým. Pokiaľ počas dňa máte make-up je najdôležitejšie, aby ste ho správne a dôkladne odstránili. Výbornými prostriedkami na to sú odličovacie oleje, tonery, krémy či micelárne vody. Ich výber je taktiež dôležitý a pri akné by ste sa mali zamerať na kúpu takej, ktorá vám neuškodí, ale pomôže. Príkladom toho je prírodná micelárna voda s obsahom levandule , ktorá má antiseptické účinky a pôsobí protizápalovo. Nie nadarmo sa levanduľa už niekoľko rokov používa v kozmetickom priemysle. Ak ste fanúšik micelárnych tonerov, jedným z nich je upokojujúci micelárny toner na problematickú pleť a ak vás trápi podráždenie a začervenanie pokožky, určite u vás priazeň nájde micelárny toner na suchú a dehydratovanú pleť. Pri aknóznej pleti by sme mali dbať aj na mechanické spôsoby odličovania. Na pokožku by sme nemali tlačiť a už vôbec nie drastickými pohybmi "šúchať". Najjemnejší spôsob odličovania nám poskytujú vatové tampóny a pre tých, ktorí dbajú na životné prostredie sú skvelou voľbou bavlnené prateľné odličovacie tampóny. Odlíčením sa čistenie pleti nekončí. Nasleduje jej dôkladné umytie, pri ktorom je vhodné použiť čistiaci gél alebo penu. Hĺbková čistiaca pena a hydratačná čistiaca pena od EOlabu  upokojujú pokožku a zvyšujú jej pružnosť, znižujú póry a zlepšujú celkový stav a vzhľad pokožky. 

maskne3

2.Po čistení pokožky nasleduje jej hydratácia

Ak máte svoju pleť dôkladne vyčistenú, svoju rutinu by ste mali dokončiť hydratáciou. Pri boji s akné je hydratácia faktorom, ktorý ho najviac ovplyvňuje. Či je už zvnútra alebo zvonku. Jedným z riešení sú pleťové kvetinové pleťové vody, o ktorých ste už určite počuli. Najznámejšou takouto vodou je harmančeková a levanduľová pleťová voda. Tieto vody vašej pokožke poskytnú osvieženie a prebudenie. Obidve majú protizápalové účinky a nahrádzajú tonikum. Ak uprednostňujete klasické toniká alebo séra, máme pre vás riešenie. Na akné je vhodné hydratačné pleťové sérum na suchú pokožku, ktoré plné vitamínov a výživných látok, olej/sérum na mastnú a aknóznu pleť alebo tekuté sérum na mastnú a kombinovanú pleť s výťažkom zo zeleného čaju a komplexom z morských minerálov. 

3.Zaraďte do starostlivosti o pleť čistiace masky

Masky môžu byť veľmi užitočným pomocníkom pri zbavovaní sa akéhokoľvek problému. Stačí pokiaľ si masku spravíte aspoň raz - 2x do týždňa a verte, že výsledky po určitom čase uvidíte. Masky totižto dokážu pleť hĺbkovo vyčistiť a zbaviť sa nečistôt, ktoré sú usadené na dne každého póru. Ak sa rozhodnete siahnuť po prírodných maskách, miesto vo vašej kúpeľni si určite nájde maska na aknóznu pleť s brezových dechtom, očisťujúca pleťová maska s modrým ílom, hydratačná pleťová maska. Tieto prírodné masky boli vyrobené pre tú najjemnejšiu a najprirodzenejšiu starostlivosť o vašu pokožku. Čoraz častejšie sa vraciame k starým babským receptom, preto ak by ste si chceli pleťovú masku sami vyrobiť, prečítajte si naše tipy a postup pri výrobe pleťových masiek v tomto článku.

maskne2

4.Výber toho správneho krému

Takisto aj pri výbere krému by sme mali zohľadniť problém, ktorým naša pokožka trpí. Pri boji s akné je vhodný výber krému, ktorý má antibakteriálny, antiseptický, intenzívne výživný a regeneračný účinok ako aj jeho preventívnosť proti vzniku uhrovitých vyrážok. Takými krémami sú napríklad: krém na tvár s altajským mumiom, krém na problematickú kožu Anti-Akné a balzam na akné s obsahom čajovníka a zinku. Čoraz viac ľudí začalo krémy nahrádzať prírodnými olejmi, pretože poskytujú úplne iný typ hydratácie než krémy. Obľúbeným je opunciový olej, ktorý zmierňuje zápaly a vďaka jeho vysokému obsahu esenciálnych mastných kyselín (90%) pôsobí na pokožku naozaj blahodarne. Ďalším takýmto olejom je olej z marhuľových kôstok alebo olej z hroznových semien, ktoré poskytujú starostlivosť pre všetky typy pokožky.


Verím, že tieto rady vám pomôžu pri vytvorení tej najvhodnejšej pleťovej rutiny, ktorá vám dopomôže pri prevencii alebo liečbe tohto typu akné. Napriek tomu, že nosením rúška sa snažíme svoje zdravie ochrániť, nemali by sme prehliadať či zanedbávať starostlivosť o pleť práve v časoch, ako sú tie dnešné.

 

Článok pre vás pripravila,

Barbora

barborafotka