8 krokov k žiarivému a zdravému úsmevu

Starostlivosť o celkové zdravie ako aj o ústnu dutinu je kľúčom ku krásnemu a zdravému úsmevuKaždému je známa dôležitosť ústnej hygieny a od detstva nám je prízvukované dôležitosť pravidelného čistenia zubov či pravidelné návštevy zubára, ktoré nám pomáhajú udržať zuby zdravé. Avšak zdravie ústnej dutiny je ovplyvnené aj stravou alebo životným štýlom. Prinášame vám niekoľko tipov ako svojim zubom a ďasnám poskytnúť to najlepšie!

Screenshot_20200608_171725

1. Zdravé stravovanie prospieva vašim zubom

To, čo jete a pijete, môže spôsobiť zubný kaz, takže pre vaše zuby je dôležitá zdravá strava. Vyvážená strava obsahuje dostatok ovocia a zeleniny, ktoré vaše zuby vďaka jemným vláknam jemne čistia,  ako aj škrobové jedlá, ako je chlieb, ryža, zemiaky a cestoviny. Mali by ste tiež jesť jedlá charakteristické vysokým obsahom bielkovín, ako sú mäso, ryby, vajcia, fazuľa a iné strukoviny. Snažte sa jesť, čo najviac surových (raw) jedál, pretože produkujú tvorbu slín a tým znižujú riziko tvorby zubného povlaku.

 

2.Znížte obsah cukru, aby ste zabránili zubnému kazu

Aby sa zabránilo zubnému kazu, je dôležité obmedziť množstvo cukru, ktoré zjete a vypijete. Najnebezpečnejšie baktérie, ktoré sa nachádzajú v ústnej dutine potrebuje k svojmu prežitiu cukor. Preto pokiaľ ho budete konzumovať vo veľkom množstve, iba tým prispejete k zhoršeniu stavu vašich zubov, tvorbe zubných kazov, ktoré môže viesť až k ich strate.

Veľa cukrov, ktoré jeme a pijeme, obsahuje jedlo a nápoje, ako napríklad:

  • sladkosti, čokoláda, koláče a sušienky
  • sladké nápoje vrátane nealkoholických nápojov, šumivých nápojov, mliečnych nápojov s prídavkom cukru a alkoholu
  • ovocný džús vrátane nesladeného čerstvého ovocného džúsu a smoothies
  • buchty, pečivo a ovocné koláče
  • piškóty a iné pudingy
  • stolový cukor pridávaný do jedla alebo nápojov, ako je čaj
  • sladké raňajkové cereálie
  • džemy, marmelády, med a sirupy
  • zmrzlina a sorbety
  • sušené ovocie alebo ovocie v sirupe
  • sirupy a sladké omáčky

K efektívnemu bieleniu a ochrane pred zubným kazom odporúčame pastu Black clean s liečivými bylinami, ktorá vďaka špeciálnym aktívnym komponentom poskytuje každodennú ochranu a starotlivosť o vaše zuby.

Screenshot_20200608_172030

3. Prestaňte fajčiť alebo ako fajčenie poškodzuje zuby

Fajčenie môže zafarbiť vaše zuby na žlto, spôsobiť zápach z úst a zvýšiť riziko ochorenia ďasien, ako aj spôsobiť ďalšie vážne zdravotné problémy. Preto by ste s fajčením mali čo najskôr prestať, pokiaľ chcete mať svoje zuby zdravé čo najdlhšie. Na zažltunté zuby spôsobené fajčením je odporúčaná špeciálna starostlivosť vo forme  bieliaceho prášku, bieliacich sád alebo dentálnej hygieny u zubára.

 

4. Alkohol a (ne)zdravie ústnej dutiny

Alkohol môže tiež narušiť vonkajšiu štruktúru zubov, čo vedie k strate či poškodeniu skloviny. Ak sa to stane, možno budete musieť ísť k zubárovi na zákroky, ktoré nepotešia žiadnu peňaženku.

Prílišné pitie súvisí aj so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny úst. Najdôležitejšími rizikovými faktormi pre vznik rakoviny úst sú kombinovaný účinok fajčenia a pitia alkoholu. Odhaduje sa, že u ťažkých pijanov a fajčiarov je riziko vzniku rakoviny ústnej dutiny 38-krát vyššie ako u ľudí, ktorí nepijú ani nefajčia.

5.Obmedzte potraviny a nápoje vám môžu zafarbiť zuby

Víno, cigaretový dym, čaj a káva sú vinníkmi, ktorí špinia zuby. Konzumujte ich minimálne, aby ste zabránili nepríjemnému zafarbeniu zubov. Váš zubný lekár alebo hygienik môže dať vašim zubom profesionálne vyčistenie, čo môže pomôcť obmedziť zafarbenie. Existujú aj rôzne domáce sady na bielenie zubov, ktoré môžu zafarbenie zmierniť. Spomedzi prípravkov na bielenie sa treba pozerať najmä na to, aby vám nepoškodili istým spôsobom zubnú sklovinu alebo aby so sebou neprisiesli nepríjemného spoločníka - citlivosť. Vyhľadávajte preto výrobky na prírodnej báze, ktoré možno výsledok prinesú neskôr, no bez fatálnych následkov. Veľmi častou prírodnou zložkou na bielenie je čierny íl sopečného pôvodu, ktorý má výborné čistiace, ochranné a bieliace účinky. Podobnou zložkou je modrý íl, takisto sopečného pôvodu, ktorý je o niečo jemnejší a to ho tvorí skvelou voľbou pre tých, ktorých už trápi citlivosť zubov a ďasien. Veľmi známou prírodnou cestou pri bielení zubov je čierne uhlie a zubné pasty s jeho obsahom. Silu prírodných zložiek a čierneho uhlia ponúka bieliaca pasta od Ecodenty alebo pasta Black clean pre dokonalé bielenie.



6. Čistite si svoje zuby dôkladne

Existuje správny spôsob, ako si čistiť zuby a používať zubnú niť. Zuby by ste si mali jemne umyť zo všetkých strán kefkou s mäkkýmiextra mäkkými štetinami a zubnou pastou. Používajte malé krúživé pohyby a krátke ťahy tam a späť, kefujte opatrne a jemne pozdĺž línie ďasien. Nezabudnite aj na jazyk, ktorý si zľahka si vyčistite jazyk použite škrabku na jazyk, aby ste udržali ústa čisté. Na záver si vyčistite medzizubné priestory zubnou niťou, prednastavené nite, tým sa odstráni povlak a zvyšky jedla, na ktoré sa zubná kefka nedostane. A nezabudnite, čím dlhšie zubnú kefku používate, tým viac baktérií sa dostane medzi štetinky, ktoré voľným okom nevidíme. Preto si ju meňte každé 3-4 mesiace.

 

VOI_2095

 

7. Vyberajte si prírodnú kozmetiku pre zdravie vášho chrupu

Výber kozmetiky určenej na dentálnu hygienu rozdeľuje ľudí na dve skupiny. Na tých, ktorí si kúpia prvú pastu čo im v obchode padne do očí a na tých, ktorí sú pri výbere pasty náročnejší a pozerajú na viacero faktorov. V prvom rade by sme si mali uvedomiť, že zuby sú tu s nami od narodenia až po ich vypadanie a nemajú schopnosť svojej regenerácie či obmeny. Práve preto by sme ich nemali zaťažovať umelými zložkami a chemikáliami, keď sú denno-denne sami vystavené niekoľkým vonkajším vplyvom akými sú strava, baktérie a mechanická manipulácia. Hygienou by sme svojim zubom mali dopriať nielen vyčistenie, ale aj ich ochranu. Zubné pasty s takýmto účinkom disponujú rôznymi látkami, ktoré takúto ochranu poskytujú. Jednou z nich je napríklad zubná pasta s obsahom striebra, ktorá nenarúša zubnú sklovinu a zabezpečuje ochranu zubov a ústnej dutiny. Ďalšou ochrannou zubnou pastou je pasta na báze kokosového oleja  alebo pasta s obsahom prírodných solí, ktoré vďaka svojim zložkám zabraňuje tvorbe zubného povlaku a kazu.

 

8. Zaraďte do svojej rutiny ústne vody

Ústne vody sú častokrát pri dentálnej hygiene podceňované a na ich používanie by sa mal klásť väčší dôraz. Ústne vody, ale aj spreje normalizujú acidobázickú rovnováhu v ústach, zabraňujú množeniu baktérií spôsobujúcich zubné kazy a ničia ich aj v ťažko dostupných miestach ústnej dutiny. Ústna voda sama síce vaše zuby nevyčistí, ale môžu pomôcť pri nepríjenostiach ako zápach z úst, krvácanie ďasien či prípadná citlivosť zubov.

Ako si vybrať tú správnu?

Pri výbere ústnej vody by sme mali zvážiť, na aký problém ústnu vodu potrebujeme. Ústne vody sú zložené z rôznych látok, základom sa síce podobajú, no každá z nich rieši iný problém.

  • S alkoholom - na okamžité osvieženie
  • Bez alkoholu - pre osoby s citlivejšou ústnou dutinou
  • S fluoridy - na posilnenie zubnej skloviny
  • Bez fluoridov - pre osoby s alergiou na fluór
  • S chlórhexidínom - pre osoby s problémami s ďasnami alebo aftami

Pokiaľ so zubami špecifické problémy nemáte, je vhodné si vybrať takú, ktorá bude vaše zuby preventívne ochraňovať pred zubným kazom, či poškodením skloviny. Ústna voda Altai s koloidným striebrom a ústna voda zelený altajský céder sú príkladom ústnych vôd na každodenné používanie. Podporujú posilnenie skloviny, zabraňujú tvorbe zubného povlaku a kazu. Ak hľadáte ústnu vodu, ktorá disponuje bieliacim účinkom a nechcete neželané vedľajšie účinky ako napríklad citlivosť, siahnite po prírodných produktoch na báze solí alebo čierneho uhlia. Ústne vody tohto typu často nájdete v konzistencii peny, ktorá umožňuje dôkladnejšiu hygienu ústnej dutiny. 

 

Článok si pre vás pripravila 

foto Barbora Herbatica

Mgr. Barbora Olejníková

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternatívnu medicínu a prírodné produkty pre podporu zdravia.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: barbora@herbatica.sk

 
ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)